شبکه لیکوئید چیست؟ اگرچه بیت کوین به محبوب ترین ارز دیجیتال جهان تبدیل شده است، اما مشکلات متعددی پذیرش گسترده آن را محدود میکند. بزرگترین این مشکلات، حداقل توان عملیاتی بیت کوین است. بلاکچین بیت کوین می تواند تنها ۵ تا ۷ تراکنش در ثانیه را پردازش کند. برای مثال، سیستم های پرداخت متمرکز مانند ویزا Visa می توانند هزاران تراکنش را در یک بازه زمانی یکسان پردازش کنند.
سرعت پایین تراکنش بیت کوین باعث دلسردی سرمایه گذاران نهادی، به ویژه کسانی که درگیر آربیتراژ ارزهای دیجیتال هستند، میشود. خریداران خردهفروشی همچنین ممکن است زمان طولانی تایید تراکنش را بیثمر بدانند زیرا به نقدینگی و تجربه کاربر آسیب میزند.
راه حلهای متعددی برای حل این مشکلات همچون راه حلهای لایه ۱ و لایه ۲ پیشنهاد شده است. راه حلهای لایه ۱ نیازمند بازنویسی پروتکل بلاکچین برای اجرای تغییراتی مانند اندازه بلاک های بزرگتر یا زمان بلاک های سریعتر هستند. در حالی که اندازه بلاک های سریعتر ممکن است سرعت تراکنش را افزایش دهد، اما آنها تمایل دارند بر تمرکززدایی و امنیت شبکه تاثیر بگذارند. به همین دلیل است که جامعه بیت کوین پیشنهاد SegWit2X را رد کرد و منجر به هاردفورکی شد که بیت کوین کش را ایجاد کرد.
با این حال، راهحلهای لایه دو، بدون بازنویسی پروتکل شبکه در بالای بلاکچین اصلی عمل می کنند. شبکه های لایه ۲ تراکنش های خارج از زنجیره اصلی را انجام می دهند. از این رو، آنها به عنوان راهحلهای خارج از زنجیره نیز شناخته می شوند. برای حفظ امنیت و تغییر ناپذیری تراکنشها، نقل و انتقالات خارج از زنجیره انجام می شوند و به زنجیره اصلی اضافه می شوند. نمونه های محبوب راه حل های لایه ۲ توسعه یافته برای بلاکچین بیت کوین عبارتند از Network Lighting ،Rootstock و Network. در این مقاله بر روی شبکه لیکوئید و پیامدهای آن برای اکوسیستم بیت کوین تمرکز داریم. در واقع به شما عزیزان خواهیم گفت شبکه لیکوئید Network چیست و عملکرد آن چگونه است.
لیست عناوینی که در این مقاله برای شما زوم ارزی عزیز آماده کرده ایم:
شبکه لیکوئید چیست؟
شبکه لیکوئید یک زنجیره جانبی است که بر روی بلاکچین بیت کوین ساخته شده است. زنجیره های جانبی یا سایدچین ها شبکه های لایه ۲ هستند که با زنجیره اصلی تعامل دارند. دارایی های موجود در یک زنجیره جانبی با ارزش دارایی های بومی که نشان می دهند ۱:۱ می شوند و به هر کسی اجازه میدهد از توکنها و کوینهای خود در بلاکچین دیگری استفاده کند.
شبکه لیکوئید به گونهای طراحی شده است که صدور، انتقال و تبادل سریع، خصوصی و امن ارزهای دیجیتال، استیبل کوینها، داراییهای دیجیتال و توکنهای امنیتی در بلاکچین بیت کوین را امکان پذیر میکند. در حالی که شبکه لیکوئید در بالای لایه پایه بیت کوین عمل میکند، به طور مستقل عمل میکند و از روش های مختلفی برای دستیابی به توان عملیاتی بالاتر و تراکنشهای محرمانهتر استفاده میکند.
شبکه لیکوئید در درجه اول به سرمایه گذاران نهادی، صرافیها، تریدرهای ارزهای دیجیتال و سایر مشتریان سازمانی خدمات میدهد که خواهان سطح بالاتری از حریم خصوصی و تراکنشهای سریعتر هستند. سرمایه گذاران خرد نمیتوانند مستقیما از شبکه لیکوئید استفاده کنند، مگر اینکه از طریق یکی از اعضای شبکه لیکوئید استفاده کنند.
بررسی تاریخچه و بنیانگذاران شبکه لیکوئید
شبکه لیکوئید توسط Blockstream، یک شرکت زیرساخت بلاکچین مستقر در ویکتوریا، کانادا ایجاد شد و در سال ۲۰۱۴ تاسیس شد. این شرکت توسط Adam Back رهبری می شود. از زمان تاسیس، Blockstream بیش از ۲۱۰ میلیون دلار از سرمایه گذاران اصلی سازمانی جمع آوری کرده است.
این پروژه در حال حاضر توسط Federation لیکوئید، گروهی از کسب و کارهای ارزهای دیجیتال که شامل صرافیها، شرکتهای زیرساخت و توسعه دهندگان می شود، اداره و اجرا می شود. Federation متشکل از ۱۵ کارمند است که سخت افزارهای تخصصی را برای تایید تراکنشها و تامین منابع مالی شبکه کار می کنند. اعضای عادی که در مورد انتخابات و به روزرسانی شبکه رای میدهند و نودهایی که رفتار عملکردی طبیعی را تضمین می کنند. از آنجایی که فقط اعضای Federation مجاز به ارائه خدمات اتصال L-BTC به BTC هستند، شبکه لیکوئید به اعتماد کارمندان خود متکی است و یک پروژه سازمانی متمرکزتر را تشکیل میدهد.
عملکرد شبکه لیکوئید چگونه است؟
اساسا، آنچه شبکه لیکوئید انجام میدهد این است که یک نسخه رپد از بیت کوین به نام L-BTC صادر میکند که میتواند در زنجیره آن استفاده شود. برای استفاده از شبکه لیکوئید، کاربران یک peg-in را آغاز میکنند که شامل ارسال بیت کوین به آدرس شبکه لایتنینگ در بلاکچین بیت کوین است. هنگامی که تراکنش ۱۰۲ تایید دریافت کرد، مقدار مساوی L-BTC در شبکه لیکوئید ضرب می شود و به آدرس کاربر ارسال میشود. دارندگان L-BTC آزادند که از این بیت کوین توکنیزه شده هر طور که میخواهند در شبکه لیکوئید استفاده کنند. آنها ممکن است از آن برای ترید در یک صرافی سازگار با یا خرید داراییها و کلکسیون های دیجیتال منتشر شده در زنجیره استفاده کنند.
اگر کاربر بخواهد بیت کوین خود را برداشت کند، یک Peg-out را آغاز میکند که با ارسال L-BTC به یک آدرس غیرقابل بازیابی برای سوزاندن شروع میشود. هنگامی که این تراکنش دو تایید جداگانه دریافت کرد، یکی از اعضای شبکه لایتنینگ، بیت کوین اصلی را به آدرس کاربر در بلاکچین بیت کوین ارسال میکند.
برخلاف بیت کوین، شبکه لیکوئید از روش متفاوتی برای تولید بلاکهای جدید استفاده میکند. تراکنشها هم در بلوکها جمع میشوند و توسط ۱۵ کارگزار Functionaries شبکه لیکوئید امضا می شوند. این کارگزاران نودهای کامل را اجرا می کنند و مسئول اعتبارسنجی تراکنشهای جدید و پخش بلوکهای جدید در زنجیره هستند.
علاوه بر این، لیکوئید از تراکنشهای محرمانه برای افزایش حریم خصوصی تراکنش های بیت کوین استفاده میکند. این ویژگی جزئیات کلیدی تراکنش مانند مبلغ انتقال یافته، تعداد طرفین درگیر و موجودی باقیمانده در آدرس کاربران را پنهان میکند. با این حال، اعتبارسنجی شبکه همچنان می تواند مبالغ تراکنش، عرضه کل و موجودی کیف پول را تایید کند.
انجام فرآیند Peg-in و Peg-out چگونه است؟
برای استفاده از بیت کوین در این شبکه نیاز است تا کاربر بیت کوین را در تراکنش Peg-in قفل نماید. برای انجام این کار کافیست تا بیت کوین های مورد نظر را به آدرس سادر شده توسط شبکه لیکوئید، واریز نماید. پس از اینکه فرآیند توسط شبکه تایید شد، ملغی معادل L-BTC برای کاربر صادر می شود. سرانجام امکان معاملعه در شبکه لیکوئید با واریز بیت کوین در این شبکه فراهم می شود.
برای انجام فرآیند Peg-out و یا به اصلاح پس گرفتن بیت کوینها توسط کاربر، لازم است L-BTCها در شبکه واریز نماید. پس از آن بیت کوین ها به آدرس تایید شده توسط شبکه، برگردانده می شود.
مزایای شبکه لیکوئید
در این قسمت از مقاله شما می توانید با مزایای استفاده از شبکه لیکوئید استفاده کنید:
-
تراکنش های سریعتر
شبکه لیکوئید از Signed Blocks استفاده می کند که زمان لازم برای اعتبارسنجی و پردازش تراکنش ها را کاهش می دهد. برخلاف ۱۰ دقیقه ای که برای افزودن یک بلاک به بلاکچین بیت کوین طول می کشد، بلاک های جدید در حدود دو دقیقه تایید می شوند. تراکنش های سریعتر لیکوئید، آن را برای تریدرهای آربیتراژ که برای کسب سود نیاز به انجام معاملات متقابل سریع دارند، به گزینه ای ایده آل تبدیل می کند. بیت کوین با زمان تایید طولانی خود، برای نیازهای چنین افرادی مناسب نیست، زیرا مزایای معاملاتی را می توان در عرض چند دقیقه از دست داد.
-
حریم خصوصی بیشتر
ساتوشی ناکاموتو، مخترع بیت کوین، بیت کوین را به عنوان یک دفتر کل عمومی طراحی کرد. این شفافیت را بهبود می بخشد زیرا هر کسی می تواند تراکنش ها را به به آدرس های فردی ترسیم کند و حتی موجودی کیف پول را بررسی کند.
شبکه لیکوئید تراکنش های محرمانه را برای پنهان کردن اطلاعات کلیدی تراکنش از افراد خارجی پیاده سازی می کند. به این ترتیب فقط آدرس ارسال، آدرس دریافت و کارمزد تراکنش در زنجیره ثبت می شود. جزئیات باقیمانده مانند نوع و مبلغ دارایی فقط برای طرفین درگیر در معامله قابل مشاهده است.
-
کاهش کارمزد تراکنشها
یک مزیت پنهان از توان عملیاتی بالاتر لیکوئید، کارمزد کمتری است که برای تراکنش ها پرداخت می شود. هنگامی که شبکه بیت کوین با تراکنش های تایید نشده مسدود می شود، ماینرها برای اولویت بندی برخی از تراکنش ها، هزینههای بیشتری را دریافت می کنند. این امر باعث افزایش کارمزد تراکنش های بیت کوین در گذشته شده است.
مکانیسم جدید لیکوئید سرعت تراکنش را افزایش میدهد، بنابراین کاربران مجبور نیستند برای پردازش سریع تراکنش ها هزینه اضافی بپردازند. کارمزدهای شبکه لیکوئید برای سرمایه گذاران نهادی ایده آل است. در حالی که زنجیرههای نسل جدید ممکن است نوید کارمزد تراکنشهای کمتری را بدهند، نمی توانند امنیت و نقدینگی بیت کوین را ارائه کنند.
-
اتمیک سواپ Atomic Swap
اتمیک سواپ راهی را برای افراد فراهم می کند تا ارزهای دیجیتال را بدون اتکا به صرافی یا واسطه دیگری مبادله کنند. کاربران لیکوئید می توانند با استفاده از ابزار متن باز لیکوید سواپ Swap، سواپ های اتمیک و همتا به همتا را انجام دهند. به عنوان مثال کاربران می توانند نسخه های توکنیزه شده بیت کوین و تتر همانند L-BTC و L-USDT را در شبکه لیکوئید مبادله کنند. این می تواند نقدینگی بیشتری را برای واحدها ایجاد کند و معامله بیت کوین را با سایر داراییها آسانتر کند.
-
صدور دارایی Issuance of Assets
شبکه لیکوئید صدور داراییهای دیجیتال را تسهیل میکند، که با توجه به عملکرد محدود بیت کوین، انجام آن غیرممکن است. کاربران می توانند دارایی هایی را که نام می بریم در لیکوئید صادر، خریداری و مبادله کنند که شامل توکنهای امنیتی، استیبل کوین ها و NFTها می باشند.
محدودیت های شبکه لیکوئید
شبکه لیکوئید یک سیستم را اجرا می کند که در آن ۱۵ کارگزار مسئول افزودن تراکنشهای جدید و نگهداری دفتر کل هستند. در حالی که این سیستم زمان تایید را کاهش میدهد، بسیار متمرکز است و تحت کنترل چند طرف است.
نگرانیهای دیگر مربوط به نقاط شکست لیکوئید است. بسته شدن یا هک کردن بیت کوین دشوار است زیرا هزاران نود شبکه را حفظ می کنند. لیکوئید تنها به ۱۵ هاب رایانه متکی است که خطر حملات مخرب را افزایش میدهد.
تفاوت شبکه لیکوئید و شبکه لایتنینگ Lightning
مانند لیکوئید ، شبکه لایتنینگ یک شبکه لایه ۲ است که در بالای بلاکچین بیت کوین فعالیت می کند. با این حال، این راه حلهای خارج از زنجیره اهداف متفاوتی دارند. در حالی که لایتنینگ پرداختهای خرد بیت کوین را فعال میکند، لیکوئید بر تراکنشهایی که شامل مقادیر زیادی بیت کوین است تمرکز می کند.
لایتنینگ Lightning و لیکوئید نیز کاربران با هدف متفاوتی دارند. کسب و کارهای کوچک کانالهای پرداخت شبکه لایتنینگ را برای پردازش پرداختهای بیت کوین بسیار مفید یافتهاند. برعکس، شرکتهایی مانند موسسات مالی و صرافیهای ارزهای دیجیتال از لیکوئید برای اجرای تراکنشهای خصوصی و سریعتر استفاده میکنند.
چه کسی شبکه لیکوئید را کنترل میکند؟
همانطور که گفته شد، شبکه لیکوئید زاییده فکر Blockstream، یک شرکت راه حل های بلاکچین به سرپرستی Adam Back است. این فرد Hashcash را توسعه داد که الهام بخش اجماع اثبات کار بیت کوین بود و یکی از معدود افرادی بود که ساتوشی ناکاموتو در حین کار روی بیت کوین با او ارتباط برقرار کرد.
در حالی که Blockstream لیکوئید را ایجاد کرد، شبکه توسط Federation لیکوئید اداره می شود. Federation لیکوئید شامل ۱۵ ولیدیتور یا کارگزار است. اعضای عادی که می توانند در مورد به روزرسانی شبکه رای دهند و نودهایی که وضعیت شبکه را تایید می کنند.
در حالی که هر کسی می تواند یک نود لیکوئید را اجرا کند و شبکه را نظارت کند، تنها ۱۵ کارگزاری که نودهای کامل را اجرا می کنند می توانند بلاک های جدیدی ایجاد کنند. این موقعیت به طور منظم در بین اعضای Federation برای دستیابی به اندازه ای از تمرکززدایی تغییر میکند. هر عضو Federation شبکه لیکوئید می تواند تراکنش های Peg-in و Peg-out را پردازش کند. این امر مستلزم آن است که Federationها کیف پولهایی از پیش تامین شده را روی بیت کوین و لیکوئید نگه دارند تا کاربران بتوانند داراییهای رپد و غیر رپد شده خود را به سرعت دریافت کنند.
ورود به شبکه لیکوئید چگونه است؟
تا اینجای مقاله با شبکه لیکوئید و نحوه عملکرد آن آشنا شدید. حال وقت آن رسیده است که با نحوه فعالیت در این شبکه آشنا شوید. برای شروع می توانید از مراحل زیر استفاده کنید.
- یک کیف پول لیکوئید دانلود نمایید. برای ارسال و دریافت دارایی های لیکوئید می توانید از کیف پول Blockstream Green استفاده نمایید. این کیف پول بیت کوین و لیکوئید، ساده و ایمن می باشد و به راحتی برای سیستم عامل های اندروید و ios تلفن همراه از طریق App Store و Google Play قابل نصب و بارگیری است.
- در این مرحله باید کاربران L-BTC دریافت نمایند. این افراد قادر خواهند بود در سایت رسمی Network با استفاده از کارت اعتباری و یا Apple Pay ارز L-BTC را خریداری کنند و این امکان برای ۲۰ کشور وجود دارد. علاوه بر این، امکان تبدیل BTC به L-BTC در بسیاری از صرافی های دیجیتالی وجود دارد.
- برای تایید اطلاعات موجود در زنجیره جانبی لیکوئید کاربران باید یک نود لیکوئید راه اندازی نمایند. همچنین یک اعتبارسنج قادر است با استفاده از نود خود فرآیند Peg-in یا صدور دارایی را آغاز کند.
- برای ارائه ویژگی های شبکه لیکوئید به کاربران، نیازی به عضویت در شبکه لیکوئید نیست اما امکان یکپارچه سازی اپلیکیشن و پلتفرم با شبکه لیکوئید وجود دارد.
- برای عضویت در شبکه لیکوئید افراد می توانند درخواست خود را از طریق سایت رسمی Network ارسال نمایند.
سوالات متداول
-
صرافی ها از لیکوئید چگونه برای انتقال سریع وجوه استفاده مینمایند؟
صرافی ها توکن های L-BTC را نگه داشته و بیت کوینی که کاربران واریز می نمایند به L-BTC تبدیل می کنند. با این کار کاربران قادر خواهند بود با استفاده از شبکه لیکوئید، به سرعت معاملات خود را بین صرافی های ارز دیجیتال انجام دهند.
-
چه کسانی امکان تبدیل شدن به یک نود در شبکه لیکوئید را دارند؟
برای صرافیهای ارزهای دیجیتال، موسسات مالی و کاربران با حجم معاملات بسیار بالا عضویت در شبکه لیکوئید به عنوان یک نود طراحی شده است. کاربران قادر خواهند بود برای استفاده از شبکه لیکوئید از طریق کیف پول های لیکوئید و صرافی های عضو در این شبکه اقدام نمایند.
-
کیف پول Blockstream Green چیست؟
این کیف پول بیت کوین و لیکوئید ساده و ایمن می باشد که با استفاده از آن امکان ارسال و دریافت بیت کوین و دارایی مبتنی بر شبکه لیکوئید وجود دارد.
سخن پایانی
در این مقاله به معرفی شبکه لیکوئید پرداختیم. شبکه لیکوئید به عنوان یک راه حل محبوب برای مقیاس بندی شبکه بیت کوین و تطبیق آن با نیازهای سازمانی پدیدار شده است. لیکوئید، بیت کوین را بدون تغییر پروتکل اصلی بهبود می بخشد و بدون به خطر انداختن امنیت به کاربران قابلیت های بیشتری ارائه میدهد. لیکوئید همچنین عملکرد قابل برنامهریزی، توکن سازی و قابلیت همکاری را به بیت کوین معرفی میکند. این ممکن است آن را در برابر اتریوم، سولانا، کاردانو و سایر رقبای جدیدتر تقویت کند و جایگاه خود را به عنوان بلاکچین پیشرو در جهان حفظ نماید.
ممنون از اینکه تا پایان مقاله “شبکه لیکوئید چیست؟” همراه ما بودید.
بیشتر بخوانید:
- آموزش کار با پروتکل سیناپس Synapse
- کپی تریدینگ Copy Trading چیست؟
- بریج کانکست Connext چیست؟
- مولتی چین Multichain چیست؟
- آموزش کار با مولتی چِین Multichain
- NFT چیست؟
- چگونه محصول خود را NFT کنم؟
- آموزش ساخت NFT | راهنمای کامل ساخت nft
- بهترین سایت ها برای ساخت و فروش NFT
- بهترین کیف پول های NFT | معرفی ۹ کیف پول برتر nft
نظرات کاربران