ارز دیجیتال یونی سواپ UNI، در این مقاله قصد داریم تا شما را با این ارز دیجیتال اشنا کنیم. ارز دیجیتال (UNI) رمز ارز صرافی یونی سواپ می باشد. در ابتدا به بررسی صرافی این رمز ارز خواهیم پرداخت. پس از آن توکن این صرافی را برای شما معرفی خواهیم کرد. و ویژگی های آن را برای شما توضیح می دهیم. اگر شما قصد خرید ارز دیجیتال یونی را دارید خواندن این مقاله به شما کمک می کند تا با این رمز ارز آشنایی بیشتری پیدا کنید. پس تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید.
شما می توانید مقالات تحلیل یونی UNI و کیف پول های ارز یونی UNI و آموزش صرافی یونی سواپ را مطالعه نمایید، همچنین می توانید در صفحه قیمت لحظه ای یونی در پایگاه خبری زوم ارز، (قیمت یونی | قیمت UNI) را مشاهده نمایید.
لیست عناوینی که در این مقاله برای شما زوم ارزی عزیز آماده کرده ایم:
- بررسی ویدیویی Uniswap
- نیم نگاهی به صرافی یونی سواپ (Uniswap)
- توکن یونی UNI چیست ؟
- تاریخچه و بنیان گذاران یونی سواپ (Uniswap)
- چه ویژگی هایی Uniswap را منحصر به فرد ساخته است ؟
- چه تعداد توکن یونی UNI در گردش است؟
- امنیت شبکه Uniswap چگونه است؟
- میزان قیمت توکن یونی (UNI) چگونه تعیین می شود؟
- نمودار قیمت ارز دیجیتال یونی (UNI)
- کیف پول های ارز دیجیتال یونی ( UNI )
- نحوه خرید ارز دیجیتال یونی ( UNI )
- صرافی های پشتیبان کننده رمز ارز یونی ( UNI )
- چگونه ارز دیجیتال یونی (UNI) را بفروشیم؟
- بررسی وایت پیپر یونی سواپ
- آینده ارز یونی
- نیم نگاهی به اینفوگرافیک ارز دیجیتال یونی
- سخن پایانی
بررسی ویدیویی Uniswap
(قسمت اول)
(قسمت دوم)
نیم نگاهی به صرافی یونی سواپ (Uniswap)
یونی سواپ یک صرافی غیرمتمرکز می باشد به طوری که این صرافی متعلق به یک نهاد نیست و توسط هیچ نهاد یا سازمانی اداره نمی شود . این صرافی از نوع نسبتا جدیدی از مدل تجارت با نام پروتکل نقدینگی خودکار استفاده می کند .
پلتفرم یونی سواپ در سال ۲۰۱۸ بر روی بلاکچین اتریوم به عنوان دومین پروژه بزرگ ارزهای دیجیتال جهان ساخته شده است ، که آن را با تمام توکن ها و زیرساخت های ERC-20 مانند خدمات کیف پول هایی همانند MetaMask ، MyEtherWallet سازگار می کند .
Uniswap همچنین کاملا open source است ، این بدین معنا می باشد که هرکسی می تواند برای ایجاد مبادلات غیرمتمرکز خود ، کد را کپی کند . حتی به کاربران این امکان را می دهد تا توکن های خود را به صورت رایگان در صرافی لیست کنند . صرافی های متمرکز عادی سود محور هستند و برای لیست کوین های جدید هزینه های بسیار بالایی می گیرند ، به همین دلیل این موضوع باعث تفاوت چشمگیری می شود.
Uniswap یک صرافی غیرمتمرکز یا DEX است ، به این معنی است که کاربران همیشه کنترل وجوه خود را بر عکس صرافی متمرکز که معامله گران را ملزم به کنترل کلیدهای خصوصی می کند ، حفظ می کنند تا سفارشات در یک پایگاه داده داخلی وارد شوند .
با حفظ کنترل کلیدهای خصوصی ، خطر هدر رفتن دارایی در صورت هک شدن صرافی از بین می رود . طبق آخرین آمار ، Uniswap در حال حاضر چهارمین پلتفرم بزرگ مالی غیرمتمرکز یا DeFi است .
در ابتدای مقاله گفتیم که این صرافی غیرمتمرکز توکن بومی خود را با نام UNI ارائه داده است . در ادامه به بررسی این توکن خواهیم پرداخت .
توکن یونی UNI چیست ؟
همانطور که قبلا گفتیم توکن UNI یک توکن ارائه شده توسط صرافی Uniswap می باشد . این توکن به دارندگان حق رای می دهد که در مورد تحولات جدید و تغییرات سیستم عامل ، از جمله نحوه توزیع توکن های ضرب شده به توسعه دهندگان و همچنین هرگونه تغییر در ساختار کارمزد ، رای دهند .
توکن UNI در ابتدا در سپتامبر سال ۲۰۲۰ ایجاد شده است تا از روی آوردن کاربران به صرافی غیرمتمرکز Sushiswap جلوگیری کند . صرافی غیر متمرکز Sushiswap تحت فورک Uniswap ایجاد شده است .
دارندگان این توکن می توانند بر تصمیمات توسعه Uniswap تاثیر بگذارند و رای دهند . آن ها همچنین می توانند کمک های مالی ، مشارکت ها ، استخرهای نقدینگی و پیشنهادات دیگر را تامین کنند . به زودی تیم یونی سواپ دیگر درگیر نخواهد شد و دارندگان توکن UNI کلیه تصمیمات مربوط به آن را اتخاذ خواهند کرد .
تاریخچه و بنیان گذاران یونی سواپ (Uniswap)
یونی سواپ Uniswap به عنوان طرحی برای معرفی AMM ها یا بازارساز خودکار در اتریوم به مخاطبان ارائه شد . خالق این پلتفرم ، Hayden Adams ، توسعه دهنده اتریوم است .
Adams در حین نهایی کردن Uniswap ، در پروژه های مختلفی کار می کرد و کار او مستقیما توسط خالق اتریوم ، Vitalik Buterin اطلاع داده شد . بوترین حتی در نهایت نام پروتکل که در ابتدا به Unipeg معروف بود ، به آن داد .
Adams همچنین گفته است که الهام اصلی پلتفرم Uniswap از یکی از پست های وبلاگ خود بوترین ناشی شده است . ایده اصلی او برای تمرکز بر اتریوم پس از آن انجام شد که یکی از دوستانش او را متقاعد کرد که تحقیق و درک پروتکل را در سال ۲۰۱۷ آغاز کند . همانطور که در مطالب قبلی نیز گفتیم ، توکن این پلتفرم در سپتامبر سال ۲۰۲۰ ایجاد شده است .
در ادامه مطالب به بررسی ویژگی های یونی سواپ می پردازیم .
چه ویژگی هایی Uniswap را منحصر به فرد ساخته است ؟
ارز یونی سواپ UNI برای ایجاد نقدینگی در DeFi وجود دارد . یکی از مهمترین AMMهای موجود یا همان طرح بازارساز خودکار در حال حاضر ، عملکرد پروتکل با استفاده از فرمولی برای مبادله خودکاراست . Hayden Adams خود را به عنوان مخترع اجرای خاص فرمول در Uniswap توصیف می کند .
Uniswap فقط یک صرافی غیرمتمرکز نیست . این برنامه سعی در حل مسائلی که سیستم عامل EtherDelta با نقدینگی تجربه کرده اند ، دارد . با خودکارسازی فرآیند تولید بازار ، پروتکل با محدود کردن ریسک و کاهش هزینه ها برای طرفین معامله ، فعالیت را آسان می کند . این مکانیزم همچنین الزامات هویتی کاربران را برطرف می کند و از نظر فنی هرکسی می تواند برای هر جفت توکن ، ذخیره نقدینگی ایجاد کند .به گفته Uniswap ، توکن UNI به عنوان یک زیرساخت عمومی و پایدار ایجاد شده است .
انتظار می رود تا اینجای مطالب شناخت کافی در ارتباط با پلتفرم یونی سواپ و توکن اختصاصی آن پیدا کرده باشد . در ادامه مطالب به بررسی تعداد توکنی که در بازارهالی مالی در گردش هستند می پردازیم .
چه تعداد توکن یونی UNI در گردش است؟
کل منبع توکن UNI ا میلیارد واحد است . اینها طی ۴ سال در دسترس خواهد بود و پس از آن Uniswap نرخ تورم همیشگی ۲% را برای حفظ مشارکت شبکه معرفی می کند .
توزیع توکن در حال حاضر شامل موارد زیر می شود :
- ۶۰% به اعضای Uniswap یعنی کاربران
- ۲۱.۵۱% به اعضای تیم
- ۱۷.۸% به سرمایه گذاران
- ۰.۶۹% به مشاوران
سه توزیع اخیر طبق یک برنامه چهارساله واگذار خواهد شد . بیشترین سهمی که قرار است به کاربران تعلق بگیرد ، ۱۵% را کسانی می توانند ادعا کنند که قبل از ۱ سپتامبر ۲۰۲۰ از Uniswap استفاده کردند . اینها حتی شامل کاربرانی هستند که تراکنش هایی را ارسال کرده اند که هرگز موفق نبوده اند .
امنیت شبکه Uniswap چگونه است؟
در مباحث قبلی گفتیم که Uniswap یک پروتکل غیرمتمرکز برای تجارت است و UNI توکن اصلی آن می باشد . UNI یک توکن ERC-20 است ، به این معنی که برای عملکرد به اتریوم نیاز دارد .
ERC-20 فقط مجموعه ای از قوانین را برای توکن ها و همچنین مباحث امنیتی که عمدتا مربوط به قدرت شبکه اتریوم است ، تعریف می کند . به عنوان مثال ، ازدحام می تواند قیمت gas مورد نیاز برای انجام معاملات را افزایش دهد و منجر به تاخیر و کارمزد معاملات غیر طبیعی شود ، که بر همه شرکت کنندگان تاثیر می گذارد .
به صورت مجزا ، قراردادهای هوشمند می توانند مسائل امنیتی ایجاد کنند که می تواند منجر به از دست دادن سرمایه های بازرگانان DeFi شود . در حقیقت ، هکرها قبلا موفق شده اند میلیون ها دلار در عمر کوتاه DeFi تا پاییز ۲۰۲۰ هک کنند .
در ادامه مطالب می خواهیم بدانیم که میزان قیمت این توکن چگونه تعیین می شود . پس با ما همراه باشید .
میزان قیمت توکن یونی (UNI) چگونه تعیین می شود؟
یکی از عناصر مهم پلتفرم یونی سواپ نحوه تعیین قیمت هر توکن است . Uniswap به جای استفاده از سیستمی که قیمت هر دارایی توسط بالاترین قیمت خریدار و کمترین قیمت فروشنده تعین شود ، از سیستم خودکار بازار ساز استفاده می کند . این روش جایگزین برای تنظیم قیمت یک دارایی بر اساس عرضه و تقاضای آن ، از یک معادله ریاضی استفاده می کند و این سیستم بسته به تعداد کوین های موجود در استخر مربوطه ، با افزایش و کاهش قیمت کوین کار می کند .
توجه به این نکته بسیار مهم می باشد که هر زمان هرکسی توکن ERC-20 را به Uniswap اضافه کند ، آن شخص باید مقدار مشخصی از توکن انتخاب شده ERC-20 و مقدار مساوی یک توکن ERC-20 دیگر را برای شروع ذخیره نقدینگی اضافه کند .
معادله برای تعیین قیمت هر توکن X*Y=K است . در این معادله X مقدار توکن A و Y مقدار توکن B می باشد و K یک مقدار ثابت است .
نمودار قیمت ارز دیجیتال یونی (UNI)
به هنگام نگارش این مقاله قیمت ارز یونی UNI برابر با ۲۶.۷۰ دلار است و حجم معاملات روزانه آن برابر با ۱،۵۴۹،۶۲۵،۱۴۰ می باشد . این ارز دیجیتال در ۲۴ ساعت گذشته ۱۳.۰۶% کاهش یافته است و این ارز دیجیتال در رتبه بندی سایت CoinMarketCap در رتبه ۱۲ قرار دارد . در ادامه شما نمودار این ارز دیجیتال را از اواخر سال ۲۰۲۰ تا اکنون مشاهده می کنید .
این ارز دیجیتال پس از طی روند ثابت در فوریه سال ۲۰۲۱ به ATH خود رسیده است . پس از بررسی روند قیمت این ارز دیجیتال در ادامه مطالب در ارتباط با نحوه خرید این ارز دیجیتال صحبت خواهیم کرد .
کیف پول های ارز دیجیتال یونی ( UNI )
پس از خریداری ارز دیجیتال خود ، شما نیازمند آن هستید تا ارز مورد نظر خود را در کیف پول های پشتیبان کننده رمز ارز یونی سواپ ذخیره نمایید . در این قسمت از مقاله با چند نمونه از کیف پول هایی که قابلیت ذخیره سازی ارز یونی سواپ را دارند آشنا خواهید شد .
۱.Metamask : از مشهورترین و پرکاربردترین کیف پول ها می باشد که افتتاح حساب در این کیف پول بسیار آسان می باشد . این کیف پول بدون شک بهترین انتخاب برای ذخیره ساازی ارز دیجیتال Uniswap است .
۲.WalletConnect : در این کیف پول کاربر می تواند از طریق اسکن کد QR با کیف پول اتصال برقرار کند . این کد QR ، استفاده از کیف پول و اتصال با پلتفرم Uniswap را آسان می نماید .
۳.Coinbase Wallet : این کیف پول از کیف پول های رسمی صرافی Coinbase می باشد . این کیف پول از طیف گسترده ای از رمز ارزها پشتیبانی می کند .
۴.Fortmatic : یکی از جالب ترین کیف پول های دنیای مالی غیرمتمرکز است زیرا در مقایسه با سایر کیف پول ها سعی می کند تا برای افرادی که اطلاعات کافی ندارند ، آسان به نظر برسد .
۵.Potris : از دیگر کیف پول های دیجیتالی است که روی سادگی رابط کاربری و ایمنی منابع مالی متمرکز است .
انتظار می رود تا اینجای مطالب با کیف پول های ارز یونی سواپ آشنا شده باشید . در ادامه مطالب به توضیحی در ارتباط با فروش این رمز ارز خواهیم پرداخت .
نحوه خرید ارز دیجیتال یونی ( UNI )
برای خرید ارز یونی سواپ UNI در ابتدا شما نیازمند آن هستید تا به صرافی ها مراجعه کنید . شما می توانید پس از احراز هویت در صرافی های ارز دیجیتال که در سراسر جهان قرار دارند ارز یونی خود را خریداری نمایید . در واقع شما باید صرافی را انتخاب کنید که از ارز شما پشتیبانی کند و همچنین آن صرافی معتبر باشد . برای انتخاب یک صرافی نیاز است میزان معاملات روزانه صرافی و کارمزد ان صرافی را بررسی نمایید . پس از آن می توانید با خیال راحت ارز دیجیتال UNI خود را خریداری نمایید . اما در ادامه مطالب می خواهیم ببینیم کدام صرافی ها از این ارز دیجیتال پشتیبانی می کنند .
صرافی های پشتیبان کننده رمز ارز یونی ( UNI )
همانطور که در قسمت خرید این ارز دیجیتال گفتیم شما به هنگام خرید و فروش این ارز دیجیتال باید به صرافی هایی که از ارز یونی پشتیبانی می کنند ، مراجعه کنید . در این قسمت از مقاله ما تعدادی از این صرافی ها را به شما معرفی خواهیم کرد . در حال حاضر ۵ مورد از برترین صرافی ها برای خرید یا فروش ارز UNI فراهم آورده ایم.
۱.صرافی Binance : یکی از معتبرترین صرافی ها در جهان می باشد و دارای میلیون ها کاربر از نقاط مختلف جهان می باشد . این صرافی از سایر رمز ارزها از جمله یونی سواپ پشتیبانی می کند .
۲.صرافی Huobi Global : این صرافی در سال ۲۰۱۳ راه اندازی شد و از سایر رمز ارزها همچون بیت کوین ، اتریوم ، لایت کوین ، هیوبی توکن و … پشتیبانی می کند .
۳.صرافی Coinbase Pro : این صرافی یکی از صرافی های ارز دیجیتال است که شما می توانید به راحتی ارز مورد نظر خود را خریداری نمایید .
۴.صرافی OKEx : از دیگر پلتفرم ها برای خرید و فروش ارزهای دیجیتال است که می توانید رمز ارزهایی همچون اتریوم ، بیت کوین ، پولکادات و … پشتیبانی می کند .
۵.صرافی Bitfinex : این صرافی از جمله صرافی های قدیمی می باشد که توسط شرکت آی فینکس اداره می شود .
شما می توانید لیست کاملی از صرافی ها را که از رمز ارز Uniswap پشتیبانی می کند در سایت CoinMarketCap مشاهده کنید .
چگونه ارز دیجیتال یونی (UNI) را بفروشیم؟
همانطور که در بخش خرید این ارز دیجیتال گفتیم برای فروش ارز دیجیتال یونی نیز شما باید به صرافی ها مراجعه کنید . شما می توانید در ابتدا با مراجعه صرافی مورد نظر خود این ارز را به فروش برسانید . در صورتی که از قبل در صرافی مورد نظر ثبت نام نکرده باشید ، در ابتدا در صرافی ثبت نام کنید.
بررسی وایت پیپر یونی سواپ
وایت پیپر یونی سواپ از دیدگاه فنی
در این بخش بر اساس وایت پیپر منتشر شده یونی سواپ ورژن ۳ و تغییراتی که این ورژن روی این صرافی ایجاد کرده بحث خواهیم کرد. همچنین در ادامه در مورد یونی ورژن ۴ و آپدیت های آن نیز جست و جو خواهیم کرد.
اما اجازه بدید برای هر کدام از تغییرات اعمال شده در نسخه ۳ یونی سواپ به طور جداگانه تحقیق و بررسی انجام دهیم:
- تامین نقدینگی در بازه های خاص
Uniswap V3 به گونه ای طراحی شده است که انعطاف پذیرتر و کارآمدتر باشد، و به ارائه دهندگان نقدینگی (LPs) توانایی ارائه نقدینگی با کارایی سرمایه تا ۴۰۰۰ برابر نسبت به Uniswap V2 را ارائه می دهد، که امکان بازده سرمایه بالاتر را فراهم می کند. این نسخه همچنین نقدینگی متمرکز را معرفی می کند و به LP ها اجازه می دهد تا کنترل دقیقی بر محدوده های قیمتی داشته باشند که سرمایه شان به آن اختصاص داده می شود (برای مثال شما به عنوان یک تامین کننده نقدینگی تعیین می کنید که از اتریوم های شما در قیمت های بین ۲ تا ۳ هزار دلار استفاده شود.) همچنین سطوح کارمزد مختلفی برای جبران ریسک تامین کنندگان نقدینگی در نظر گرفته شده است. به بیان ساده هرچه ریسک بیشتر، کارمزد کمتر خواهد بود. علاوه بر این، Uniswap V3 اجرای معاملات را با slippage کم انجام می دهد و از صرافی های متمرکز و AMM های متمرکز بر استیبل کوین عملکرد بهتری در این زمینه دارد.
” Slippage زمانی رخ می دهد که معامله گر قصد دارد سفارش خود را روی قیمت مشخصی فعال کند اما معامله روی قیمتی دیگر فعال می شود. در زمینه معاملات در صرافی های غیرمتمرکز مانند Uniswap، Slippage ممکن است به دلیل نوسانات بازار یا کمبود نقدینگی رخ دهد که می تواند به طور قابل توجهی بر قیمت نهایی معامله تأثیر بگذارد. Slippage زیاد می تواند منجر به شرایط نا مطلوب معاملاتی شود، زیرا به این معنی است که قیمت واقعی معامله با قیمت مورد انتظار متفاوت است و به طور بالقوه منجر به ضرر برای معامله گر می شود.”
- استخرهای متعدد برای جفت ارزها
Uniswap V3 مفهوم استخرهای متعدد در هر جفت را معرفی می کند که هر کدام با هزینه کارمزد متفاوتی همراه هستند. این تغییر معماری باعث می شود تا رویکردی متناسب تر برای رفع محدودیت های کارمزد ثابت ۰.۳۰ درصدی اعمال شده در Uniswap V1 و V2 وجود داشته باشد. در ابتدا، ارائه دهندگان نقدینگی می توانند استخرهایی با سه سطح کارمزد ایجاد کنند: ۰.۰۵٪، ۰.۳۰٪ و ۱٪. سطوح کارمزد توسط جامعه و تصمیمات حاکمیتی اعمال می شود، مانند سطح کارمزد ۰.۰۱٪ که در نوامبر ۲۰۲۱ اضافه شد. این ساختار کارمزد قابل تنظیم، تضمین می کند که استخرهایی با ویژگی های متفاوت، مانند جفت های استیبل کوین یا توکن هایی با نوسان بسیار بالا، می توانند کارمزدهای خود را برای عملکرد بهتر بازار بهینه کنند. به عنوان مثال، استخرهایی که دارایی های با نوسان کم مانند استیبل کوین ها را مبادله می کنند، ممکن است پایین ترین سطح کارمزد را اعمال کنند، زیرا ارائه دهندگان نقدینگی در معرض ریسک قیمتی نیستند. این رویکرد باعث پویایی بازار می شود.
به بیان ساده، کاربرانی که استیبل کوین ها را تامین نقدینگی کرده اند، پایین ترین کارمزد و کاربرانی که توکن های پر نوسان را تامین نقدینگی کرده اند، بیشترین کارمزد تعلق می گیرد.
- نقدینگی غیر قابل تعویض
در نسخه های قبلی Uniswap، کارمزدهای دریافت شده توسط ارائه دهندگان نقدینگی (LPs) به طور مداوم به عنوان نقدینگی اضافی در استخر سرمایه گذاری می شد که منجر به سود مرکب برای کاربران می شد. این بدان معناست که نقدینگی در استخر در طول زمان رشد می کند، حتی بدون سپرده های جدید، زیرا کارمزدها به طور خودکار به استخر اضافه می شد. اما در Uniswap V3، به دلیل ماهیت غیرقابل تعویض موقعیت ها، این دیگر امکان پذیر نیست. در عوض، درآمدهای کارمزد به طور جداگانه ذخیره می شود و در قالب توکن هایی که کارمزد ها با آن ها پرداخت می شود نگهداری می شود. این تغییر ساختار، درک و مدیریت درآمدهای LP را آسان تر می کند. همچنین با فلسفه Uniswap V3 برای حفظ قراردادهای اصلی و تشویق توسعه بسته بندی های توکن ERC-20 و قراردادهای جانبی برای رسیدگی به کارمزدها و نقدینگی مطابقت دارد.
- تغییرات در ساختار حاکمیتی
تغییراتی که در ساختار حاکمیتی صرافی یونی سواپ اعمال شده به شرح زیر است:
فاکتور مالکیت:
قرارداد ماکلیت در Uniswap V3 متعلق به دارندگان توکن UNI است. این مالکیت به دارندگان توکن نفوذ قابل توجهی بر حاکمیت پروتکل می دهد، اما شامل توانایی توقف عملیات قراردادهای اصلی نمی شود. این موضوع تضمین می کند که عملکرد پروتکل غیرمتمرکز است و در برابر عوامل مخرب مقاوم است.
کارمزد پروتکل:
Uniswap V3 امکان تنظیم کارمزدها توسط حاکمیت را فعال می کند. این ویژگی در مقایسه با Uniswap V2، که در آن ساختار کارمزدها ثابت بود، انعطاف پذیری بیشتری ارائه می دهد. این انعطاف پذیری پروتکل را قادر می سازد تا با موارد مختلف سازگار شود.
انتقال مالکیت:
حاکمیت UNI همچنین قدرت انتقال مالکیت قرارداد مالک را به آدرس دیگری دارد. این مکانیسم به ساختار حاکمیتی پروتکل اجازه می دهد تا در طول زمان تکامل یابد و به طور بالقوه منجر به مدل های حکومتی جدید یا ساختارهای مالکیت شود که بهتر با نیازهای اکوسیستم هماهنگ شوند.
سطوح مختلفی از کارمزدها:
حاکمیت UNI این قدرت را دارد که سطوح مختلفی از کارمزد را به پروتکل اضافه کند. این شامل تعریف « فاصله تیک» برای هر سطح از کارمزد جدید است، که مشخص می کند تغییرات قیمتی که پروتکل می تواند از عهده آن برآید چقدر است. هنگامی که یک سطح کارمزد اضافه می شود، نمی توان آن را حذف کرد، و « فاصله تیک» آن را نمی توان تغییر داد. این تصمیم دائمی است و تضمین می کند که ساختار هزینه پروتکل ثابت و قابل پیش بینی باقی می ماند.
اما فاصله تیک چیست؟
فاصله تیک در Uniswap V3 یک مفهوم مهم است که جزئیات حرکت قیمت را در یک استخر نقدینگی تعریف می کند. تیک ها مرزهای بین محدوده های قیمتی گسسته هستند و تغییر ۱ تیک همیشه نشان دهنده تغییر قیمت ۰.۰۱٪ از قیمت فعلی است. فاصله تیک، ثابتی است که تعیین می کند کدام تیک ها می توانند توسط یک استخر استفاده شوند.
اجازه بدید برای درک بهتر این موضوع مثالی بزنیم:
تصور کنید یک استخر نقدینگی برای معامله بین دو توکن A و B دارید. قیمت فعلی توکن A بر حسب توکن B صد است.
بدون فاصله تیک:
اگر فاصله تیک وجود نداشت، هر تغییر قیمت، هر چقدر هم که کوچک باشد، به طور بالقوه می تواند یک تیک جدید باشد. این بدان معنی است که برای هر تغییر کوچک قیمت، سیستم باید استخر نقدینگی را به روز کند تا قیمت جدید را منعکس کند، که می تواند از نظر محاسباتی گران و ناکارآمد باشد.
با فاصله تیک:
حالا فرض کنید استخر دارای فاصله تیک ۲۰۰ است. این بدان معنی است که قیمت فقط می تواند در افزایش ۰.۰۱٪ که مضرب ۲۰۰ است تغییر کند. به عنوان مثال، اگر قیمت توکن A از ۱۰۰ به ۱۰۰.۰۲ تغییر می کند، این تغییر در فاصله تیک ۲۰۰ است، بنابراین یک تغییر قیمت معتبر در نظر گرفته می شود. اما اگر قیمت از ۱۰۰ به ۱۰۰.۰۳ تغییر کند، این تغییر مضرب ۲۰۰ نیست، بنابراین با توجه به فاصله تیک، تغییر قیمت معتبری در نظر گرفته نمی شود.
- آپدیت اوراکل ها
Uniswap v3 چندین مفهوم نوآورانه مرتبط با اوراکل ها را معرفی کرد که برای ارائه اطلاعات دقیق و کارآمد قیمت و داده های نقدینگی بسیار مهم هستند که در ادامه آن ها را بررسی می کنیم:
اوراکل مشاهدات:
استخرهای Uniswap v3 به عنوان اوراکل عمل می کنند و داده های تاریخی قیمت و نقدینگی را ذخیره می کنند. این داده ها به صورت آرایه ای از مشاهدات ذخیره می شوند. در ابتدا، هر استخر تنها یک مشاهده را می تواند داشته باشد که با استخراج بلاک های جدید، بازنویسی می شود. این تنظیمات دسترسی به داده های تاریخی را به آخرین مشاهده محدود می کند. با این حال، هر کاربر می تواند با پرداخت هزینه تراکنش، تعداد مشاهدات ردیابی شده را (حداکثر تا ۶۵۵۳۵) افزایش دهد، در نتیجه دسترسی به داده ها را به حدود ۹ روز یا بیشتر افزایش دهد. این ذخیره تاریخچه قیمت و نقدینگی به طور مستقیم در قراردادهای استخر به طور قابل توجهی احتمال خطا ها و هزینه های یکپارچه سازی را کاهش می دهد. همچنین دستکاری قیمت های اوراکل را دشوارتر می کند، زیرا قرارداد فراخوانی می تواند میانگین زمانی را در هر محدوده ای در طول آرایه اوراکل ایجاد کند.
اوراکل متوسط قیمتی:
Uniswap v3 اوراکل های میانگین قیمت با زمان (TWAP) را با محاسبه تیک در انتهای هر بلاک و نگاشت آن تیک به قیمت پیاده سازی می کند. این روش امکان ایجاد یک به روزرسانی اوراکل را پس از تغییر تیک فراهم می کند و اطمینان حاصل می کند که یک ورودی قیمت قابل اعتماد است که بسیاری از قراردادهای هوشمند می توانند برای داده های قیمتی استفاده کنند.
اوراکل های میانگین قیمت با زمان (TWAP) یکی از اجزای حیاتی پلتفرم های مالی غیرمتمرکز (DeFi) هستند که روشی قابل اعتماد بدون نیاز به نهاد متمرکز و مقاوم در برابر دستکاری برای به دست آوردن قیمت دارایی ها ارائه می کنند.
اوراکل نقدینگی:
Liquidity Oracle در Uniswap v3 مکانیزمی است که مقدار نقدینگی (L) موجود در یک استخر را در ابتدای هر بلاک تخمین می زند. این سیستم تضمین می کند که با ذخیره یک چک پوینت محاسبه شده بر اساس این مقدار در هر بار عبور از تیک نقدینگی متمرکز تنها زمانی پاداش می گیرد که در محدوده باشد. به عبارتی دیگر تنها کاربرانی پاداش می گیرند که دارایی آن ها در آن قیمت برای تامین نقدینگی استفاده می شود.
اما در ادامه تغییراتی که نسخه ۴ یونی سواپ اعمال کرده و یا در حال پیاده سازی آن است را بررسی می کنیم:
- مدیریت استخرها به سبک Singleton
مدیریت استخر به سبک Singleton، همه استخرها را در یک قرارداد «PoolManager» ادغام می کند و روند توسعه را ساده می کند و هزینه های کارمزد را کاهش می دهد. این رویکرد به طور قابل توجهی بهره وری کارمزدها را بهبود می بخشد و هزینه استقرار جفت های معاملاتی جدید را تا ۹۹٪ در مقایسه با نسخه های قبلی کاهش می دهد.
خوب است بدانید Uniswap v4 این نوع مدیریت استخرها را با استفاده از مفهوم Flash Accounting اجرایی کرده است. Flash Accounting در Uniswap نسخه ۴ یک ویژگی نوآورانه است که برای افزایش کارایی و مقرون به صرفه بودن عملیات استخر طراحی شده است. برخلاف نسخه های قبلی که در آن هر عملیات، مانند مبادله یا اضافه کردن نقدینگی، شامل انجام یک تراکنش می شد، Uniswap v4 رویکرد جدیدی به نام Flash Accounting را معرفی می کند. این طراحی به پروتکل اجازه می دهد که فقط تغییرات حالت نهایی را محاسبه کند و هزینه های کارمزد مربوط به مبادله های چند وجهی را بسیار کاهش دهد. به عنوان مثال، در یک تراکنش که شامل چندین استخر نقدینگی می باشد، معماری Flash Accounting تضمین می کند که تمام تراکنش ها بین اولین و آخرین تراکنش، متحمل هزینه های کارمزد تراکنش نشود، زیرا پروتکل تمام تغییرات وضعیت استخر نقدینگی را در یک تراکنش واحد پردازش می کند.
- پشتیبانی از جفت ارز معاملاتی که یک طرف آن اتر/eth باشد
تا پیش از این، از جفت ارزهایی استفاده می شد که یک طرف آن WETH بود. زمانی که ارز اتر را روی یک شبکه ای، جز شبکه اتریوم ارسال کنیم به آن Wrapped ETH (WETH) می گویند. در Uniswap نسخه ۴ با اجازه دادن به جفت ارزهای معاملاتی مستقیم با ETH بومی، بهبود قابل توجهی در تجربه کاربر ایجاد می کند و نیاز به (WETH) را از بین می برند. به بیان ساده، دیگر نیاز نیست کاربران ارز اتر خود را ابتدا به بلاکچین دیگر انتقال بدهند و این موضوع باعث می شود، کاربران کارمزد کمتری پرداخت کنند.
- Hook ها
Hook ها در نسخه ۴ Uniswap قراردادهای خارجی هستند که اقدامات خاصی را در نقاط خاصی در طول اجرای یک استخر نقدینگی انجام می دهند. آن ها گزینه های انعطاف پذیری و سفارشی سازی را برای توسعه دهندگان برای ایجاد ویژگی های اضافی برای استخرهای نقدینگی فراهم می کنند. Hook ها را می توان برای اهداف مختلفی استفاده کرد، مانند:
-اجرای تدریجی سفارشات بزرگ در طول زمان با استفاده از بازارساز میانگین زمانی (TWAMM).
“TWAMM نوع جدیدی از صرافی غیرمتمرکز (DEX) است که به کاربران اجازه می دهد، معاملات خودشان را برای بازه زمانی خاصی و در بازه قیمتی خاصی انجام دهند. با نمایش این سفارش ها در وضعیت قرارداد هوشمند، سفارش های بزرگ را به سفارش های بی نهایت کوچک تقسیم می کند تا تأثیر قیمت و هزینه های کارمزد را به حداقل برساند.”
– اجرای سفارشات محدود زنجیره ای که با قیمت های خاص پر می شوند.
– تعدیل کارمزدها به صورت پویا بر اساس نوسانات بازار یا حرکات قیمت.
– توسعه مکانیسم هایی برای جلوگیری یا کاهش MEV برای تامین کنندگان نقدینگی.
“MEV یا Miner Extractable Value به سودی اطلاق می شود که ماینرها یا ولیدیتورها می توانند از فرآیند ترتیب سفارش تراکنش در شبکه بلاکچین استخراج کنند.”
– ایجاد پیاده سازی های سفارشی اوراکل، زیرا جستجوی قیمت به صورت پیش فرض دیگر اجرا نمی شود.
در نهایت توسعه دهندگان می توانند قبل از راهاندازی استخر نقدینگی در Uniswap v4، یک قرارداد Hook متناسب با نیازهای خود سفارشی سازی کنند. این اجازه می دهد تا درجه بالایی از سفارشی سازی و معرفی ویژگی های جدید، مانند هزینه های پویا، سفارشات محدود زنجیره ای، یا عمل به عنوان یک TWAMM برای گسترش سفارشات بزرگ در طول زمان در دسترس باشد. انتظار می رود که ادغام Hook ها با معماری singleton در Uniswap v4، این پلتفرم را قدرتمند تر و پر کاربردتر کند و از سفارشی سازی و مسیریابی سریع، ایمن و کارآمد در استخرهای مختلف اطمینان حاصل کند.
هدف این به روزرسانی ها این است که Uniswap را انعطاف پذیرتر، کارآم دتر و قدرتمند تر از همیشه کند و درهایی را به روی عملکردها و بهینه سازی های جدید باز کند.
اهداف شبکه یونی سواپ
شبکه Uniswap به عنوان یکی از بزرگترین صرافی های غیرمتمرکز (DEX) در بلاکچین اتریوم، چندین هدف کلیدی دارد که توسعه و عملکرد آن را هدایت می کند. در اینجا مهمترین اهداف شبکه Uniswap آورده شده است:
- تمرکززدایی
Uniswap قصد دارد با یک رویکرد غیرمتمرکز کار کند، بدون اینکه هیچ نهاد متمرکزی این صرافی را کنترل کند. این رویکرد تضمین می کند که قراردادهای هوشمندی که پروتکل Uniswap را تشکیل می دهند، پس از استقرار قابل تغییر نیستند و یک پلتفرم امن و شفاف برای کاربران فراهم می کند.
- کنترل بر دارایی ها
کاربران هنگام معامله در Uniswap کنترل کامل دارایی های خود را دارد. به این ترتیب دارایی کاربران درون کیف پول هایشان می ماند و با اتصال به صرافی معاملات صورت می گیرد. این یک مزیت قابل توجه نسبت به صرافی های متمرکز است، جایی که وجوه اغلب توسط خود صرافی نگهداری می شود.
- شفافیت
Uniswap کاملاً شفاف است، تمام کدهای آن منبع باز و برای بررسی عمومی در دسترس است. تراکنش ها و تعاملات قراردادهای هوشمند در یک دفتر کل شفاف و تغییرناپذیر ثبت می شوند و از پاسخگویی و اعتماد اطمینان حاصل می کنند.
- نقدینگی بهبود یافته
با اجازه دادن به هر کسی برای ایجاد و ارائه نقدینگی به یک استخر، Uniswap می تواند بدون اتکا به بازارسازان سنتی یا اوردر بوک ها، از نقدینگی کاربران استفاده کند. این منجر به سوآپ های ارزان تر و بهبود نقدینگی می شود.
- دسترسی بیشتر
هدف Uniswap این است که تبادلات را برای طیف وسیع تری از کاربران، از جمله کسانی که ممکن است به خدمات بانکداری سنتی دسترسی نداشته باشند، قابل دسترسی تر کند. این موضوع با اجازه دادن به هر کسی برای معامله هر توکن یا ایجاد بازار برای هر توکن به دست می آید.
- کارایی و مقرون به صرفه
معماری Uniswap، از جمله مدیریت استخر به سبک singleton و Flash Accounting در نسخه V4، برای بهینه سازی کارایی و کاهش هزینه های کارمزد طراحی شده است. این باعث می شود پلتفرم برای کاربران و توسعه دهندگان به طور یکسان جذاب تر شود.
- حاکمیت جامعه
پروتکل Uniswap توسط دارندگان توکن UNI اداره می شود و اطمینان حاصل می کند که تصمیمات مربوط به پروتکل توسط جامعه گرفته می شود. این رویکرد دموکراتیک به مدیریت پروتکل به نفع کاربرانش کمک می کند.
- امنیت
Uniswap با پردازش بیش از ۱.۵ تریلیون دلار حجم معاملات بدون مشکل، امنیت را در اولویت قرار می دهد. همه قراردادها توسط تیم های امنیتی حرفه ای ممیزی شده اند و آن را به یکی از امن ترین پروتکل ها در فضای کریپتو تبدیل کرده اند.
- نوآوری و سفارشی سازی
Uniswap به طور مداوم پروتکل خود را آپدیت می کند، با توسعه نسخه های جدید مانند V4 با تمرکز بر سفارشی سازی بیشتر استخرهای نقدینگی و کاهش هزینه های کارمزد، Uniswap تضمین می کند که این پلتفرم همچنان رقابتی و سازگار با نیازهای در حال تکامل کاربران خود باقی می ماند.
- توسعه اکوسیستم
labs Uniswap مجموعه ای از ابزارها و خدمات، از جمله برنامه وب Uniswap، app Uniswap و Uniswap NFT Aggregator را برای پشتیبانی از اکوسیستم گسترده تر دارایی های دیجیتال و NFT ساخته است. هدف این توسعه اکوسیستم ارائه یک پلتفرم جامع برای کاربران برای تعامل و تجارت دارایی های دیجیتال است.
این اهداف نشان دهنده تعهد Uniswap به ارائه یک پلتفرم مبادله غیرمتمرکز ایمن، شفاف و در دسترس است که به کاربران قدرت می دهد و نوآوری را در اکوسیستم ارزهای دیجیتال گسترده تر تقویت می کند.
ویژگی های شبکه یونی سواپ
در این بخش ویژگی های مهم این صرافی را بررسی خواهیم کرد:
- پشتیبانی از اغلب ارزها
Uniswap از طیف گسترده ای از توکن ها پشتیبانی می کند و آن را برای طیف وسیعی از کاربران و سرمایه گذاران قابل دسترسی می کند.
- رابط کاربری ساده
این پلتفرم یک رابط ساده ارائه می دهد که هم برای مبتدیان و هم برای معامله گران با تجربه مناسب می باشد. این سادگی کلید پذیرش گسترده آن است.
- نقدینگی عمیق
این صرافی با جذب تعداد زیادی از کاربران، استخرهای نقدینگی عمیقی را طلب می کند و از ثبات قیمت ها و اسلیپیج کمتر برای سوآپ های بزرگ تر اطمینان می دهد.
- بازار NFT
Uniswap به عنوان یک تجمیع کننده NFT عمل می کند و مجموعه ای قابل جستجو از NFT ها را از بازارهای برتر ارائه می دهد و آن را به یک فروشگاه برای علاقه مندان به NFT تبدیل می کند.
- مدل بازارساز خودکار (AMM)
Uniswap با استفاده از مدل AMM عمل می کند، که متکی بر استخرهای نقدینگی و قراردادهای هوشمند برای تسهیل معاملات بدون نیاز به دفترچه سفارش سنتی است.
- فرصت های yield farming
Uniswap ارائه دهندگان نقدینگی را از طریق yield farming تشویق می کند و به آن ها فرصت کسب پاداش برای ارائه نقدینگی به پلتفرم را می دهد.
- حاکمیت غیرمتمرکز
Uniswap از یک مدل حاکمیت غیرمتمرکز استفاده می کند که در آن دارندگان توکن UNI می توانند در مورد پیشنهادات رای دهند و اطمینان حاصل شود که پلتفرم به نفع جامعه خود تکامل می یابد.
- راه حل های لایه دو
Uniswap بر روی راه حل های لایه دو مانند Optimism تمرکز کرده است تا کارمزد تراکنش ها را کاهش دهد و زمان تسویه را سرعت بخشد و مقیاس پذیری و کارایی پلتفرم را افزایش دهد.
- پشتیبانی از شبکه های چندگانه
Uniswap از شبکه های اتریوم، Polygon، Optimism، Arbitrum و Celo پشتیبانی می کند و به کاربران در انتخاب شبکه ای که به بهترین وجه با نیازهایشان مطابقت دارد، حق انتخاب می دهد.
- توسعه مبتنی بر جامعه
توسعه Uniswap توسط جامعه آن هدایت می شود، با ویژگی ها و پیشرفت های جدیدی که اغلب توسط جامعه پیشنهاد شده و به رأی گذاشته می شود. این رویکرد تضمین می کند که پلتفرم مرتبط و پاسخگو به نیازهای کاربر است.
رقبای پروژه یونی سواپ
در این بخش یونی سواپ را با رقیبان خود از جهات مختلف مقایسه خواهیم کرد:
- حجم تراکنش
Uniswap: به عنوان بزرگترین DEX در بلاکچین اتریوم شناخته شده است، Uniswap دارای میانگین حجم روزانه اغلب بیش از ۴ میلیارد دلار است که آن را در میان DEX های مقایسه شده پیشرو در حجم تراکنش ها می کند.
dYdX: dYdX دومین DEX بزرگ با حجم معاملات بالا در کنار Uniswap است. این صرافی از بیش از ۳۵ ارز محبوب پشتیبانی می کند و آن را به یک رقیب قدرتمند از نظر حجم تراکنش تبدیل می کند.
PancakeSwap: PancakeSwap بر روی زنجیره هوشمند بایننس (BSC) فعالیت می کند و به دلیل ادغام با اکوسیستم Binance، طیف گسترده ای از توکن ها و حجم بالایی از تراکنش ها را ارائه می دهد. با این حال، حجم تراکنش آن به صراحت در منابع ارائه شده ذکر نشده است، که مقایسه مستقیم با Uniswap و dYdX را دشوار می کند.
- تمرکززدایی
Uniswap: Uniswap به طور کامل توسط یک سازمان غیرمتمرکز مستقل (DAO) اداره می شود، به این معنی که کاربران آن کنترل را در دست دارند. این صرافی بیش از ۴۰۰ توکن ارائه می دهد و به کاربران اجازه می دهد تا از طریق استیکینگ و فارمینگ درآمد غیرفعال ایجاد کنند.
dYdX: dYdX ویژگی های وام دهی و استقراض متقابل را ارائه می دهد و ماهیت غیرمتمرکز آن، هزینه های کارمزد کمتر با نرخ تراکنش های بالاتر، آن را برای کاربران خود جذاب می کند.
PancakeSwap: PancakeSwap غیرمتمرکز است و به کاربران اجازه می دهد با کنترل بر دارایی های خود معامله کنند. این صرافی توسط یک DAO اداره می شود و اطمینان حاصل می کند که تصمیمات توسط جامعه گرفته می شود.
- سایر ویژگی ها
Uniswap: Uniswap از بازارسازان خودکار (AMMs) برای مدیریت استخر نقدینگی غیرمتمرکز خود از طریق یک الگوریتم، با هدف تعیین بهترین نرخ سوآپ برای هر جفت ارز معاملاتی استفاده می کند. کاربران می توانند از استخرهای نقدینگی ایجاد شده استفاده کنند یا خود آن را ایجاد کنند.
dYdX: dYdX به کاربران اجازه می دهد تا بین ۸ بلاکچین مختلف پل زده و به هم متصل کنند و آن را به یک صرافی غیرمتمرکز با دسترسی بالا تبدیل می کند.
PancakeSwap: PancakeSwap از طیف گسترده ای از توکن ها پشتیبانی می کند و ویژگی هایی مانند استیکینگ و فارمینگ را ارائه می دهد. همچنین یک رابط کاربر پسند و هزینه های رقابتی را فراهم می کند.
به طور خلاصه، Uniswap از نظر حجم تراکنش پیشتاز است و dYdX یک رقیب نزدیک به آن به شمار می آید. هر دو پلتفرم از نظر تمرکززدایی و ویژگی ها مزایای منحصر به فردی را ارائه می کنند، Uniswap با تمرکز بر طیف گسترده ای از توکن ها، dYdX بر روی قابلیت های زنجیره ای متقابل و ویژگی های وام دهی، و PancakeSwap نیز در ادغام آن با اکوسیستم Binance و رابط های کاربر پسند شناخته می شود.
آینده ارز یونی
پیشبینی آینده قیمت یونیسواپ (UNI) کار چالشی است و به عوامل متعددی بستگی دارد:
- رشد کلی بازار ارزهای دیجیتال: اگر بازار ارزهای دیجیتال به طور کلی رشد کند، احتمال افزایش قیمت UNI وجود دارد.
- پذیرش یونیسواپ: با افزایش استفاده از یونیسواپ توسط افراد و کسبوکارها، تقاضا برای UNI افزایش یافته و قیمت آن بالا میرود.
- رقابت: صرافیهای غیرمتمرکز (DEX) رقیب یونیسواپ هستند و اگر این رقبا بتوانند سهم بازار یونیسواپ را کاهش دهند، ممکن است قیمت UNI نیز تحت تأثیر قرار گیرد.
- توسعه یونیسواپ: اگر تیم یونیسواپ به توسعه ویژگیها و خدمات جدید ادامه دهد، میتواند باعث افزایش تقاضا برای UNI و افزایش قیمت آن شود.
با توجه به این عوامل، برخی تحلیلگران پیشبینی میکنند که قیمت UNI تا سال ۲۰۲۵ به ۳۰ دلار و تا سال ۲۰۳۰ به ۱۰۰ دلار برسد. اما برخی دیگر از تحلیلگران محتاطتر هستند و معتقدند که قیمت UNI در چند سال آینده در محدوده ۵ تا ۱۰ دلار باقی خواهد ماند.
نیم نگاهی به اینفوگرافیک ارز دیجیتال یونی
سخن پایانی
ارز دیجیتال UNI یک توکن ارائه شده توسط صرافی آن می باشد . صرافی یونی سواپ یک صرافی غیرمتمرکز می باشد به عبارت دیگر می توان گفت این صرافی توسط هیچ نهاد یا سازمانی ارائه نمی شود . شما می توانید پس از خرید این ارز دیجیتال از کیف پول هایی همچون Metamask ، Coinbase ، Potris و … برای ذخیره سازی این ارز استفاده کنید . همچنین این رمز ارز در سایر صرافی های ارز دیجیتال پشتیبانی می شود .
ممنون از اینکه تا پایان “ارز یونی UNI” همراه ما بودید.
بیشتر بخوانید
- ارز بیت کوین گلد BTG چیست ؟ | بررسی ارز دیجیتال Bitcoin Gold
- ارز فلو Flow چیست ؟ | بررسی ارز دیجیتال Flow
- ارز استاتوس SNT چیست ؟ | بررسی ارز دیجیتال Status
- ارز انجین کوین ENJ چیست ؟ | بررسی ارز دیجیتال Enjin Coin
نظرات کاربران