تحلیل فاندامنتال چیست ؟ اگر شما وارد بازار مالی شده اید و جویای این هستید که تحلیل فاندامنتال چیست و چگونه می شود یک سهم یا ارز را از نظر بنیادی بررسی کرد . ما در این مقاله میخواهیم درباره تحلیل فاندامنتال در ارز های دیجیتال صحبت کنیم .و به شما آموزش دهیم که چگونه یک ارز دیجیتال را از نظر بنیادی بررسی نمایید.
لیست عناوینی که در این مقاله برای شما زوم ارزی عزیز آماده کرده ایم:
انواع تحلیل در بازار های ارز دیجیتال
زمانی که شما به بازار های ارز دیجیتال ورود پیدا می کنید .به دو طریق می توانید بازارهای مالی را تحلیل کنید . برای تحلیل بازار های مالی باید اطلاعات کافی در تحلیل تکنیکال و تحلیل فاندامنتال داشته باشید.البته به جز این دو مورد شما باید معامله گری را یاد بگیرید تا بتوانید یک تریدر موفق باشید .
شما در تحلیل تکنیکال می توانید بر اساس اطلاعاتی در گذشته درباره نمودار قیمتی هر ارز قیمت آینده آن ارز را تا حدی پیش بینی کنید.و بر اساس تحلیل فاندامنتال می توانید ارزش یک ارز را بررسی نمایید.
تحلیل فاندامنتال چیست ؟
شما در تحلیل فاندامنتال متغیر های مختلف مربوط به آن ارز را بررسی می کنید. متغییر های همچون تیم پروژه -اهداف پروژه – قیمت کوین ها – سرمایه گذاران پروژه و در نهایت اخبار هایی که برای آن پروژه اعلام می شود.
اما یک سوالی که در این میان است این است که چگونه این موارد را بررسی کنیم و این اطلاعات را می توانیم از چه سایت هایی برداریم؟
مثلا فردی تصمیم به خرید ارز دیجیتال بیت کوین کرده است و همچنین قیمت بیت کوین را می توان از بسیاری از سایت های فارسی یا انگلیسی مشاهده کند . اما می خواهد بدانید آیا روی این کوین سرمایه گذاری کند یا خیر؟با ما همراه باشد تا مواردی که باید بررسی کنید در یک کوین را به شما آموزش دهیم .
چگونه یک ارز دیجیتال را از نظر فاندامنتال یا بنیادی بررسی کنم؟
اگر می خواهید ارز های دیجتال را از نظر بنیادی بررسی کنید باید به موارد زیر توجه کنید .ما در این قسمت عوامل موثر در تحلیل فاندامنتال را بررسی می کنیم:
-
مارکت کپ یا ارزش کل بازار
هر ارز دیجیتال که می خواهید روی آن سرمایه گذاری کنید ابتدا مارکت کپ آن را مورد بررسی قرار دهید.برای مشاهده مارکت کپ در هر ارز دیجیتال می توانید به سراغ سایت کوین مارکت کپ بروید و مانند شکل زیر می توانید ارز بازار آن کوین را مشاهده نمایید.
حال این مارکت کپ چیست و از کجا بدست می آید:
منظور از مارکت کپ مقدار کل سرمایه در حال گردش است که به صورت زیر محاسبه می شود :
تعداد کل سکههای در گردش* قیمت ۱ واحد از آن سکه = ارزش کل بازار
منظور از تعداد کل سکه های در گردش : Circulation Supply می باشد . که Circulation Supply را می توانید در سایت کوین مارکت کپ نیز مشاهده نمایید.
حال اگر بر اساس عکس بالا بخواهیم market cap ارز دیجیتال بیت کوین را محاسبه کنیم باید Circulation Supply را در قیمت لحظه ای بیت کوین ضرب کنیم .
یک نکته بسیار مهم :پس نتیجه میگیریم هر چقدر مارکت کپ یک کوین بالاتر باشد .بعنی سرمایه بیشتری بر روی این کوین است و افراد زیادی در حال سرمایه گذاری در این پروژه هستند.پس ریسک سرمایه گذاری را پایین تر می آورد . زوم ارز به شما پیشنهاد می کند همیسه در کوین یا توکن هایی سرمایه گذاری کنید که مارک کپ (market cap) خوبی دارند.
البته نمی توان گفت ارز های که کوین مارکت کپ پایینی دارند پروژه های خوبی نیستند . شما باید پروژه را از دید های دگر نیز بررسی نمایید. و در صورتی که موارد دیگر پروژه خوب باشد می توانید سرمایه گذاری کنید اما در ترید این ارز ها که دارای کوین مارکن کپ پایین تری هستند . افرادی که دارای پول های زیادی در این بازار هستند به راحتی می توانند قیمت را در این ارز ها جابجا کنند.پس می توان گفت این ارز ها سود خوبی را می دهند اما از طرفی اگر دچار ضرر شوید . ضرر های زیادی را تجربه خواهید کرد.
-
حجم معاملات
دومین عامل بسیار مهم در تحلیل فاندامنتال حجم معاملات است . شما می توانید در سایت کوین مارکت کپ حجم معاملات در ۲۴ ساعت گذشته را برای یک ارز مشاهده نمایید.منظور از حجم معاملات ۲۴ ساعته مقدار توکن هایی است که در روز گذشته معامله شده است.البته شما می توانید از طریق Historical Data که در شکل زیر نیز مشاهده می کنید می توانید معاملات یک ماه اخیر را مورد بررسی قرار دهید.
چون امکان دارد بخاطر یک خبر یا رویداد جدید حجم معاملات یک ارز در یک روز بسیار بالا رود . اما شما می توانید با مشاهده حجم معاملات روزانه در یک ماه گذشته ، متوجه تعداد معاملات در روز های گذشته شوید و به صورت میانگین حجم معاملات روزانه آن ارز را رصد کنید.
همچنین برای مشاهده حجم معاملات هر ارز اگر تایم فریم یک دقیقه آن را از طریق سایت tradingview مشاهده نمایید . اگر گپ بین کندل ها زیاد باشد می توانید متوجه شوید حجم معاملات این ارز در این لحظه پایین است . اگر گپ وجود نداشته باشد می توان تشخیص داد حجم معاملات در این لحظه مناسب است.
نکته بسیار مهم در پارامتر حجم معاملات : در حجم معاملات باید یک مورد را توجه کنید در صورتی که قیمت یک ارز بالا رفت و همچنین حجم معاملات آن نیز بالا رفت می توان پیش بینی کرد که احتمالا افزایش قیمت ادامه دارد . اما در صورتی که قیمت یک ارز بالا رود اما حجم معاملات آن ارز دیجیتال بالا نرود ؛ یعنی افراد کمی در این ارز در حال معامله یا ترید هستند در این حالت پیش بینی می شود که احتمالا روند افزایش آن ارز به زودی تمام می شود.
-
پارامتر NVT
منظور از پارامتر یا متغیر NVT ارزش کل شبکه آن ارز نسبت به میزان تراکنش های آن ارز است.به عبارتی شما باید عدد مربوط به مارکت کپ یک ارز را به به حجم معاملات آن ارز در ۲۴ ساعت گذشته تقسیم کنید تا پارامتر NVT را محاسبه نمایید.شما با بدست آوردن پارامتر NVT متوجه می شوید که نسبت ارزش کل بازار به فعالبت افراد شرکت کننده در این پروژه چقدر است.
حال باید گفت اگر نتیجه محاسبه NVT بالا باشد نشان از این دارد که افراد زیادی به عنوان سرمایه گذار در این بازار نیست و احتمالا روند قیمتی نزولی است . و اگر با محاسبه NVT به عدد پایینی رسیدید . می توان نتیجه گرفت احتمالا روند بازار افزایشی خواهد بود.اما اگر در ارز دیجیتالی افزایش قیمت داشتیم اما NVT آن بالا بود می توان پیش بینی کرد که قیمت به صورت حبابی بالا رفته است.
حالا یک سوالی که برای کاربران عزیز پیش می آید این است که حدودا عدد NVT چند باشد که متوجه شویم آن ارز مناسب است برای معامله یا ترید؟
براساس محاسبه چندین ارز دیجیتال معروف می توانیم به عدد حدودی ۱۵ اشاره کنیم . بر این اساس که اگر NVT شما بالای ۱۵ بود احتمالا بازار ریزشی می شود و اگر پایین تر از ۱۵ بود احتمالا بازار صعودی می شود . این پارامتر برای افرادی که می خواهند بلند مدت یا میان مدت سرمایه گذاری کنند بسیار اهمیت دارد.
نکته مهم برای NVT : اگر می خواهید طولانی مدت یا برای میان مدت روی یک ارز سرمایه گذاری کنید برای محاسبه NVT بهتر است از میانگین حجم معاملات در ماه گذشته اسفاده کنید . چون در بازار مالی امکان دارد حجم معاملات روزانه کمی دچار هیجان باشد.
-
پارامتر FCAS
یکی دیگر از پارامتر های مهم در تحلیل فاندامنتال پارامتر FCAS است . که این پارامتر را نیز می توانید از سایت کوین مارکت کپ مشاهذه نمایید. این پارامتر نشان از امتیاز پروژه از نظر بنیادی یا فاندامنتال است . که این پارامتر با بررسی پارامتر هایی مانند اهداف پروژه – تیم برنامه نویس – عملکرد پروژه – فعالیت کاربران -سرمایه گذاران پروژه و مواردی از این قبیل محاسبه می شود .
البته این عدد صرفا یک عدد تقریبی می باشد که این عدد در مقایسه پروژه بدست آمده و شما می توانید این عدد را به صورت مقایسه ای بین پروژه ها استفاده کنید .همچنین امتیازدهی ها بعدی بین ۰ تا ۱۰۰۰ است.به شکل زیر توجه کنید :
شما این پارامتر را در قسمت کوین مارکت کپ از طریق زیر مشاهده می کنید:
این رنگ بندی و امتیاز دهی FCAS بر چه اساس است :
- فعالت کاربران در شبکه های اجتمایی پروژه و همچنین استفاده از تکنولوژی ارائه شده توسط پروژه
- عملکرد برنامه نویسان یکی از مهم ترین شاخص های پروژه برای پیشرفت کار در پروژه است
- بلوغ بازار که شامل ریسک و عرضه پول می شود.
-
بررسی پارامتر ROI
منظور از پارامتر ROI نرخ بازگشت سرمایه است .منظور از نرخ سود بازگشتی یعنی سود حاصل از آن ارز دیجیتال بر اساس قیمت آن ارز دیجیتال از زمان آغاز راه اندازی تا قیمت فعلی است.محاسبه ROI به صورت زیر است :
ROI = قیمت اولیه ارز دیجیتال / ( قیمت اولیه ارز دیجیتال – قیمت فعلی ارز دیجیتال )
و در صورتی که بخواهید درصد آن را محاسبه کنید باید نتیجه نهایی را در ۱۰۰ ضرب نمایید.
-
بررسی اهداف پروژه
برای بررسی اهداف یک پروژه بهتر است white paper آن پروژه را معامله کنید و ببینید آن پروژه چه محصول و یا چه سرویسی را ارائه می دهد . آیا آن سرویس و یا محصول ارزش سرمایه گذاری دارد یا نه ؟
و آیا این سرویس و یا محصول نیاز جامعه است و کاربردی است یا صرفا اعضای تیم آن یک سرویس یا محصول غیر کاربردی را ارائه می دهند؟
و یا آیا این تارگت و اهدافی را که مشخص کرده اند صرفا در حد نگارش است یا اجرا هم شده و اینکه تعداد افرادی که این پروژه را دنبال می کنند چند نفر هستند ؟ و اینکه آیا پروژه نسخه نهایی بیرون آمده یا صرفا در حد نسخه آزمایشی است. و مواردی در این رابطه را باید در پروژه از طریق وایت پیپیر آن و همچنین از طریق شبکه های مجازی آن دنبال کرد.
-
بررسی برنامه راه یا نقشه راه برای رسیدن به اهداف
یکی از مواردی که در پروژه بسیار مهم است نقشه راه است . که اعضای تیم پروژه در ابتدا مشخص می کنند که در چه زمان هایی به صورت تقریبی به کدام اهدافمان می رسیم . و اگر پروژه در میان راه است با بررسی برنامه های گذشته ببینیم پروژه چند درصدش بر اساس نقشه راهش جلو رفته است .
پروژه های مربوط به ارز دیجیتال که بر اساس نقشه راه خود که بیان کرده اند اگر پیشرفت نکنند و یا در انجام کار تاخیر های طولانی داشته باشند و یا آپدیتی برای پروژه های خود قرار ندهند گزینه های مناسبی برای سرمایه گذاری نیستند.
-
بررسی مدیران و اعضای تیم پروژه
یکی از مواردی که بسیار مهم است مطالعه درباره مدیران و اعضای تیم پروژه ارز های دیجیتال است .چون اعضای تیم یک پروژه تاثیر بسیار زیادی بر آن پروژه دارد.به همین دلیل باید گذشته رزومه اعضای تیم پروژه را مطالعه کنیم که آیا در گذشته اینها در چه پروژه هایی شرکت داشتن . آیا توان پیاده سازی پروژه را دارند ؟ آیا پروژه های قبلی آنها با موفقیت روبرو بوده یا با شکست ؟
البته نمی توان همیشه افرادی که موفقیت داشتن باز هم به موفقیت دست پیدا می کنند و یا افرادی که با شکست مواجه شدن قطعا در پروژه های بعدی نیز شکست می خورن . اما به هر حال شما می توانید با خواندن رزومه مدیران و موسسان پروژه تا حدی آن پروژه را پیش بینی کنید.
و می توان گفت وجود افراد با تجربه در یک پروژه می تواند دلگرمی خوبی برای سرمایه گذاران آن پروژه باشد.
-
بررسی رقبا
بهتر است زمانی که می خواهیم بر روی یک پروژه سرمایه گذاری کنیم ابتدا رقبای آنها را بررسی کنیم جهت اینکه مارکت کپ رقبا چقدر است و با دید کلی نسبت به اینکه ارزش تکنولوژی ارائه شده از دید کاربران چقدر است و چه جایگاهی دارد.حال اگر مقدار ارزش کلی بازار هایی با تکنولوژی یکسان نسبت به کل بازار رقم قابل توجهی باشد.تا حدی می توان گفت این نوع پلتفرم نیاز کاربران است و افراد زیادی مایل هستند در این نوع پروژه ها سرمایه گذاری کنند.پس احتمالا آینده خوبی می تواند داشته باشد .
و بعد از بررسی کلی نوع پلتفرم ان نسبت به رقبا . حال بررسی کنیم نسبت به رقبا خود چه محصول یا سرویس بهتری را ارئه می دهد که کاربران را ترغیب کند که از پروژه حمایت کنند.
-
لیست شدن در صرافی
صرافی های بزرگی در حیطه ارز های دیجیتال وجود دارد .و تعدادی از انواع آن صرافی ها معتبر تر هستند . عملکرد صرافی بر این اساس است که میتوان در محیط آنها به خرید و فروش توکن ها پرداخت . حال در اینجا باید دید که کوین یا توکنی را که قصد سرمایه گذاری دارید در کدام یک از صرافی ها لیست شده اند . هر چه تعداد صرافی هایی که آن توکن را لیست کرده اند بیشتر باشد آن توکن ، معتبر تر است.
پس بهتر است به سراغ صرافی هایی برویم که در صرافی های معتبر بیشتری لیست شده است . یکی از صرافی های معتبر که ایرانی های زیادی در آن به خرید و فروش ارز می پردازند صرافی بایننس است.
-
شرکاء پروژه
زمانی که یک پروژه شروع به کار می کند . امکان دارد شرکت های بزرگی پروژه را همراهی کنند و پیمان شراکت را ببندند.وجود همکاری پروژه با شرکت های بزرگ می تواند اعبار زیادی را به پروژه و اطمینان زیادی را به سرمایه گذاران آن پروژه دهد.به همین دلیل است که زوم ارز به شما پیشنهاد می کند که در یک پروژه بجز بررسی تیم پروژه ، شرکاء آن را مورد بررسی قرار دهید.
-
بررسی رویداد های ارز دیجیتال
شما می توانید از طریق اخبار با رویدادهای مختلف در این حیطه آشنا شوید . اصولا اخبار و رویداد هایی که برای یک ارز ارائه می شود در قیمت آن موثر است و شاید باعث افزایش قیمت آن ارز شود.اما اسامی رویداد های به انگلیسی است و شاید شما به دنبال این باشید که با این رخداد ها آشنا شوید . شما می توانید در مقاله ” بررسی ۱۶ رویدادهای فاندامنتالی در ارزهای دیجیتال ” با رویداد های مختلف در حوزه ارز دیجیتال آشنا شوید .
سخن آخر درباره تحلیل فاندامنتال در ارز های دیجیتال
دید کلی برای تحلیل فاندامنتال:
افردای که قصد ترید در ارز های دیجیتال را دارند حتما از نظر فاندامنتال و شاخص های بیان شده ،ارز دیجیتال را مورد بررسی قرار دهند. و در صورتی که پروژه مناسبی بود به سراغ تحلیل فاندامنتال روند و در آن ارز دیجیتال سرمایه گذاری کنند . مخصوصا افرادی که تریدر های بلند مدت هستند.
نظرات کاربران