بلاکچین چیست؟ و چگونه کار می کند؟

هدف سازمان ملل متحد استانداردسازی بلاکچین است
بازدید 115
۱۰۲

بلاکچین چیست؟ یا Blockchain چیست؟…نامی که این روزها فعالان حوزه رمز ارز ها زیاد می شوند. هر فردی که در این حوزه فعالیت می کند؛ احتمالاً با بلاکچین آشنا است. در صورتی که درباره بلاکچین اطلاعاتی ندارید، بهتر است این مطلب را تا انتها مطالعه کنید.

اگر بخواهیم در همین ابتدا بلاکچین را تعریف کنیم، اینگونه می گوییم که؛ در یک کلام، بلاکچین پایه ارز های دیجیتال می باشد که انواع مختلفی دارد. در بلاکچین، تاریخچه تمام تراکنش های انجام شده دارایی هایی همانند اتریوم، بیت کوین و… به صورت رمزنگاری شده در دفتر کلی که به هیچ عنوان امکان تغییر ندارد ثبت می شود و به صورت کاملاً شفاف در اختیار کاربران قرار می گیرد.

به هیچ عنوان، هیچ کاربر، شرکت، ارگانی نمی تواند اطلاعات موجود در بلاکچین را تغییر دهد و یا آن ها را دست‌کاری کند. البته لازم به ذکر است که اشاره کنیم بلاکچین را فقط نمی توانیم به ارز های دیجیتال اختصاص دهیم بلکه فناوری بلاکچین می تواند دیر یا زود شروع دگرگونی های فناورانه باشد.

تکنولوژی بلاکچین، کاربرد های بسیاری دارد. مواردی مثل دفتر اسناد، احراز هویت، انتقال، مدیریت حساب ها، حفاظت از مالکیت معنوی و یا کپی رایت و… را می توان از مهم ترین قابلیت های تکنولوژی بلاکچین عنوان کرد. تقریباً می توان گفت که یکی از بهترین موارد کاربردی تکنولوژی بلاکچین، مدیریت زنجیره تامین و یا عرضه می باشد.

موارد فوق و همچنین موارد دیگر که به عنوان کاربرد بلاکچین خطاب می شوند، درک بلاکچین را پیچیده تر می کند؛ مخصوصاً آنکه باید اشاره کنیم که بلاکچین فناوری آینده است و به نوعی جهان ما را تغییر خواهد داد. این فناوری در کشور های پیشرفته در حال گسترش است و پویندگان اقتصادی بیشتر از سایر افراد با مکانیسم آن آشنا هستند.

متأسفانه برعکس کشور های پیشرفته؛ بلاکچین، در کشور های کمتر توسعه یافته با بازدارنده هایی رو به رو است. البته یکی از دلایل مهم این امر، مقاومت در برابر تکنولوژی های جدید و همچنین آگاهی کم و تصویر ایجاد آثار منفی در کشور ها توسط دولت می باشد.

همان‌طور که گفتیم، اگر با فناوری در حال پیشرفت و آینده دار بلاکچین آشنا نیستید، حتماً این مقاله را دنبال کنید. فرقی نمی کند که شما در حوزه رمز ارز های فعال هستید یا خیر! با توجه به پیشرفت فناوری، کسب اطلاعات در این باره برای هیچ فردی ضرر ندارد. در ادامه همراه ما باشید.

بلاکچین چیست؟

 

همان‌طور که اشاره شد، بلاکچین یک سیستم ثبت گزارش و همچنین دفتر کل توزیع شده است که به هیچ عنوان نه می توان آن را تغییر و نه دست‌کاری کرد. تقریباً بلاکچین از زمانی بر سر زبان ها افتاد که ارز دیجیتال بیت کوین به وجود آمد. در آن زمان رمز ارز بیت کوین از بلاکچین برای ذخیره اطلاعات دارایی کاربران استفاده می نمود. البته لازم به ذکر است که بلاکچین اولین بار به عنوان یک پروژه تحقیقاتی در سال ۱۹۹۱ پیشنهاد شد اما پس از انتشار بیت کوین، بلاکچین نیز شروع به کار کرد ولی نه با کاربردهای فعلی!

بلاکچین از دو کلمه بلاک (Block) و چین (Chain) که به عنوان زنجیره معنا می شود تشکیل شده است. در کل می توانید در لغت فارسی به بلاکچین، زنجیره ای از بلوک ها گفت. در هر بلاک از بلاکچین، اطلاعات مختلفی را می توان ذخیره کرد. از جزئیات تراکنش در یک شبکه گرفته تا… . این موضوع باعث می شود تا سازمان ها، نهاد ها برای اهداف خاص از بلاکچین استفاده کنند. البته لازم به ذکر است که به این نوع بلاکچین ها، بلاکچین سازمانی یا (Enterprise blockchain) می گویند.

هر بلاک، ویژگی به نام هش (Hash) دارند. هر یک هش، رشته ای متنی می باشد که از تابع های خاص ریاضی تولید شده است. یکی از مهم ترین کاربرد های هش، ممانعت از تقلب در سیستم می باشد. تا زمانی که پای هش در میان است، از تقلب و همچنین تغییر اطلاعات ثبت شده بر روی پیشگیری می شود.

در صورتی که در یک بلاک تغییری ایجاد شود، هش بلاک مورد نظر به طور کلی تغییر می کند و سبب می شود تا بلاکچین غیر معتبر شود. این موضوع باعث شود تا بلاک های بعدی نیز غیر معتبر خطاب شوند.

یکی از سؤالاتی که ممکن است برایتان پیش بیاید این است که تفاوت بلاکچین با یک پایگاه داده معمولی چیست؟ تفاوت اصلی این دو در نحوه ساختار داده ها می باشد. همان‌طور که گفتیم بلاکچین اطلاعات را در گروه هایی به نام بلوک جمع آوری و ذخیره می کند اما پایگاه داده اطلاعات خود را در جداول موجود ذخیره می کند. زمانی که بلاک ها در بلاکچین تکمیل می شوند، یک بلاک جدید ایجاد می شود و این بلاک به بلاک قبلی متصل می شود.

همان‌طور که گفتیم در صورتی که تغییر در بلاک بسته شده ایجاد شد، بلاک های جدید که یکی پس از دیگری ایجاد می شوند غیر معتبر می باشد. حال که با بلاکچین آشنا شدید، بد نیست نگاهی به تاریخچه آن بیندازیم. در بخش بعدی مقاله به صورت کامل به تاریخچه تکنولوژی بلاکچین خواهیم پرداخت. همراه ما باشید.


تاریخچه مختصری از بلاکچین

تاریخچه مختصری از بلاکچین

تاریخچه مختصری از بلاکچین

طبق اطلاعاتی که تا به این قسمت به دست آوردید، می توان این نتیجه را گرفت که فناوری بلاکچین این پتانسیل را دارد که به عنوان بستری برای ثبت رکورد ها در سراسر جهان رشد کند. رکورد هایی که توسط بلاکچین ثبت می شود، با رکورد های پایگاه داده معمولی بسیار متفاوت می باشد. بلاکچین برای اولین بار تقریباً ۱۰ سال پیش توسط ساتوشی ناکاموتو خالق بیت کوین ایجاد شد. در ادامه طی هر سال به شما خواهیم گفت که چه بلایی بر سر فناوری بلاکچین آمد.

بلاکچین در سال ۱۹۹۱:

برای اولین بار در این سال زنجیره ای از بلاک های امن رمزنگاری شده توسط استوارت هابر Stuart Haber و اسکات استورنتتا Scott Stornetta توصیف شد. آن ها قصد داشتند تا با استفاده از این تکنولوژی نتوان اسناد را تاریخ گذاری و یا دست‌کاری کرد.

بلاکچین در سال ۱۹۹۸:

در این سال، نیک سابو Nick Szabo که یک دانشمند کامپیوتر می باشد، بر روی طلای بیت یا Bitgold که یک ارز دیجیتال غیرمتمرکز می باشد کار کرده است.

بلاکچین در سال ۲۰۰۰:

در سال ۲۰۰۰، آقای استفان کنست Stefan Konst نظریه خود را نسبت به زنجیره های امن رمز نگاری شده به علاوه ایده هایی برای پیاده سازی منتشر کرد.

بلاکچین در سال ۲۰۰۸:

در این سال، توسعه دهنده ای با نام مستعار ساتوشی ناکاموتو Satoshi Nakamoto، وایت پیپری white paper را منتشر می کند که در نهایت مدل یک بلاکچین را ایجاد می کند.

بلاکچین در سال ۲۰۰۹:

ساتوشی ناکاموتو Satoshi Nakamoto اولین بلاکچین را به عنوان دفتر کل برای تراکنش های انجام شده با بیت کوین پیاده سازی کرد. در اصل باید بگوییم که شروع کار بلاکچین در این سال رخ داد.

بلاکچین در سال ۲۰۱۴:

در سال ۲۰۱۴ تکنولوژی بلاکچین تنها مختص به ارز نبوده و پتانسیل آن برای کاربرد های دیگر بررسی می شود. در پس از بررسی های انجام شده، بلاکچین ۲.۰ منتشر می شود و کاربرد های دیگر نیز به کاربرد های بلاکچین اضافه می گردد. در ادامه ابتدا با انواع بلاکچین و سپس با کاربرد های بلاکچین آشنا خواهید شد، همراه ما باشید.


انواع بلاکچین

انواع بلاکچین

انواع بلاکچین

همان‌طور که در ابتدا اشاره کردیم، بلاکچین انواع مختلفی دارد و همچنین هر بلاکچین مزایا و معایب به خصوصی دارد. در این قسمت از مقاله قصد داریم تا به انواع بلاکچین و مزایا و معایب آن اشاره کنیم. در حال حاضر بلاکچین های موجود عبارت اند از:

  1. بلاکچین عمومی:

بلاکچین عمومی، یکی از شناخته شده ترین بلاکچین های موجود می باشد. این نوع بلاکچین همانند بیت کوین، اتریوم و… شبکه های توزیع بزرگی هستند که از طریق یک توکن بومی اجرا می شوند. در حال حاضر اکثر انواع ارزهای دیجیتال بر روی یک بلاک چین عمومی اجرا می شوند که توسط قوانین یا الگوریتم های اجماع اداره می شود.

در بلاکچین های عمومی انحصاری وجود ندارد و همان‌طور که گفتیم، تمامی اطلاعات در دفتر کل ثبت شده برای عموم مردم قرار می گیرد. در کل باید بگوییم که از نام بلاکچین عمومی مشخص است که متعلق به کل افراد می باشد

تا به امروز بلاکچین های عمومی در وهله اول برای تبادل و یا استخراج ارز های دیجیتال استفاده می شوند. در این نوع از بلاکچین نود (Node) ها که کاربران موجود در شبکه به حساب می آیند، می توانند با دسترسی به بلاکچین عمومی، همان‌طور که گفتیم فعالیت هایی همانند استخراج و تأیید تراکنش را انجام دهند.

در جدول ذیل می توانید با مزایا و معایب بلاکچین عمومی آشنا شوید.

مزایا معایب
قابل اعتماد مشکلات مقیاس پذیری
امنیت مناسب مصرف انرژی بالا
شفاف ****
  1. بلاکچین خصوصی:

بلاکچین های خصوصی معمولاً کوچک تر هستند و از رمز ارز ها استفاده نمی کنند. در اصل باید گفت که امکان استفاده از بلاکچین خصوصی بیشتر در سازمان های دولتی و یا خصوصی امکان پذیر است.

در بلاکچین خصوصی، کاربران محدودی برای فعالیت انتخاب شده اند و تنها اطلاعات بلاکچین برای تعداد مشخصی قابل نمایش می باشد. در کل باید اشاره کنیم که بلاکچین خصوصی، برخلاف بلاکچین عمومی عمل می کند.

برای اینکه در بلاکچین های خصوصی بتوانید تصمیم گیری کنید، بنویسید و یا بخوانید و یا… نیاز به دریافت مجوز از طرف فرد مسئول دارید. تمامی مجوز ها در این نوع بلاکچین، در اختیار افراد و یا سازمان های مسئول و همچنین کنترل کننده می باشد. معمولاً بلاکچین های خصوصی برای شرکت و یا سازمان هایی مناسب است که به اعضا اعتماد دارند و اطلاعات محرمانه ای با آن ها داد و ستد می کنند.

برای اینکه با بلاکچین های خصوصی بیشتر آشنا شوید، بهتر است با برخی از آن ها آشنا شوید. چندی از پروژه های بلاکچین خصوصی عبارت اند از: Multichain و Corda و… .

در جدول ذیل می توانید با مزایا و معایب بلاکچین خصوصی آشنا شوید.

مزایا معایب
سرعت نیاز به اعتماد سازی دارد
مقیاس پذیری امنیت پایین تر
*** تمرکز
  1. بلاکچین کنسرسیوم:

این نوع بلاکچین، نوعی بلاکچین نیمه غیرمتمرکز می باشد. این بلاکچین توسط یک و یا چند سازمان و یا بهتر است بگوییم که به صورت گروهی کنترل می شود. تقریباً باید بگوییم که نیمی از بلاکچین کنسرسیوم عمومی و باقی آن خصوصی است. در این بلاکچین تنها به چند کاربر مجوز تأیید تراکنش داده می شود.

بلاکچین های کنسرسیومی نسبت به بلاکچین های خصوصی از تمرکززدایی بیشتری برخوردار هستند. این موضوع باعث می شود تا این نوع بلاکچین امنیت بالاتری به همراه داشته باشد. راه اندازی یک بلاکچین کنسرسیومی فرآیند دشواری دارد چراکه به همکاری تعدادی سازمان و یا به صورت گروهی نیاز می باشد.

برای اینکه بیشتر با این نوع از بلاکچین آشنا شوید، بهتر است تا پروژه هایی که از بلاکچین کنسرسیومی استفاده می کنند آشنا شوید. برخی از این پروژه ها عبارت اند از: Energy Web Foundation و R3 و… .

  1. بلاکچین هیبرید یا ترکیبی:

بلاکچین هیبرید و یا ترکیبی، همان‌طور که از نامش پیدا است، ترکیبی از بلاکچین خصوصی و عمومی می باشد. بلاکچین ترکیبی، از ویژگی های هر جفت بلاکچین می تواند استفاده کند. این موضوع به این معناست که در این نوع بلاکچین هم می توان یک سیستم مبتنی بر مجوز خصوصی داشت و هم سیستم مبتنی بر مجوز عمومی!

با چنین شبکه ترکیبی، کاربران می توانند کنترل کنند که چه فردی به کدام یک از اطلاعات ذخیره شده در بلاکچین دسترسی دارد. در این بلاکچین می توان مشخص کرد که چه بخشی از اطلاعات به صورت عمومی منتشر شود و باقی اطلاعات خصوصی بماند. یکی از پروژه هایی که از این بلاکچین استفاده می کند، دراگون چین یا Dragonchain می باشد.


بلاکچین چگونه کار می کند؟

بلاکچین چگونه کار می کند؟

بلاکچین چگونه کار می کند؟

در این قسمت از مقاله قصد داریم تا به عملکرد بلاکچین به زبان ساده بپردازیم تا شما بهتر و بیشتر بتوانید با بلاکچین آشنا شوید. در کل باید بگوییم که بلاکچین از سه مفهوم مهم تشکیل شده است. این سه مفهوم عبارت اند از: بلاک Block، گره یا Node و ماینر ها Miner.

در ادامه قصد داریم برای اینکه بهتر و بیشتر با عملکرد بلاکچین آَشنا شوید، سه مفهوم فوق را به صورت کامل توضیح دهیم. همراه ما باشید.

  • بلاک ها Blocks

هر زنجیره یا Chain از تعدادی بلاک تشکیل شده است و هر بلاک دارای سه عنصر اصلی می باشد که یکی از آن ها هش یا Hash می باشد. هنگامی که در بلاکچین یک بلاک ایجاد می شود، نانس یا Nonce به صورت تصادفی ایجاد می شود و سپس یک هش در بلاک ایجاد می کند. هش یک عدد ۲۵۶ بینی می باشد که در اصل به نانس Nonce متصل می شود و از تعداد زیادی صفر آغاز می شود. برای مثال در متن ذیل می توانید نمونه ای از یک هش و یک نانس را مشاهده کنید.

Hash: 00000000000000000001b74cc1edfbe8c4209d6b2560e0af6d77d5b861350917

Nonce: 313124856

شاید برخی از شما که در حال مطالعه این مقاله هستید، درباره نانس یا Nonce اطلاعات نداشته باشید. در کل باید بگوییم که نانس Nonce به معنای “عددی ۳۲ بیتی که تنها یک بار به کار می رود” و همچنین نماد اختصاری عبارت Number only used once می باشد. برای اینکه با نانس بهتر آشنا شوید بگذارید تا برایتان یک مثال بزنیم.

زمانی که استخراج کنندگان با استفاده از دستگاه های ماینر اقدام به استخراج بیت کوین و یا رمز ارز دیگری می کنند، در اصل در حال، حل مسائل سخت و پیچیده ریاضی بلاکچین و همچنین یافتن یک عدد هستند. در اصل باید بگوییم که نانس همان عددی است که ماینر ها به دنبال آن هستند تا بلاک جدید را ایجاد و برنده پاداش شبکه شوند.

وقتی، اولین بلاک از یک زنجیره ایجاد می شود، یک نانس Nonce هش رمزنگاری را تولید می کند. تمامی داده های فوق رمزنگاری می شود و برای همیشه در بلوک به همراه نانس و هش باقی می ماند.

  • ماینر ها Miners

تمامی ماینر ها و یا استخراج کنندگان، از طریق فرآیندی به نام ماینینگ بلاک های جدید را بر روی زنجیره ایجاد می کنند. همان‌طور که در بخش قبل گفتیم هر بلاک دارای یک نانس Nonce و هش Hash منحصر به فردی می باشد و همچنین در هر بلوک، هش های بلوک قبلی نیز وجود دارد. این موضوع باعث می شود تا استخراج یک بلاک به خصوص در رمز ارز هایی که سختی شبکه بالایی دارند کار آسانی به شمار نیاید.

ماینر ها، از دستگاه های ویژه و به خصوصی برای حل مسائل ریاضی فوق العاده پیچیده برای پیدا کردن نانس Nonce و یا ایجاد بلاک جدید استفاده می کنند. از آنجایی که نانس Nonce یک عدد ۳۲ بیتی و هش hash یک عبارت ۲۵۶ بیتی است، تقریباً چهار میلیارد ترکیب غیر هش ممکن وجود دارد که باید قبل از یافتن ترکیب مناسب، استخراج شوند. زمانی که این اتفاق رخ می دهد، ماینر ها در اصل نانس طلایی یا Nonce gold را پیدا کرده اند و بلاک آن ها ایجاد و سپس به زنجیره منتقل می شود.

حال پس از استخراج، تغییر در بلوک های قبلی امکان پذیر نیست. در صورتی که فردی بخواهد این کار را انجام دهد، باید جز بلاک فوق، باقی بلاک ها را تغییر دهد که انجام این کار فرآیند بسیار دشواری می باشد. در ادامه بیشتر به این موضوع اشاره خواهیم کرد.

  • گره ها Nodes

یکی از مهم‌ترین مفاهیم در فناوری بلاک چین، تمرکززدایی است. هیچ فرد، افراد، سازمان، نهادی نمی تواند مالک زنجیره های بلاکچین باشد. در عوض این موضوع، یک دفتر کل توزیع شده از طریق node های داخل شبکه ایجاد می کند. نود ها و یا Nodes می توانند هر نوع وسیله ای باشند که کپی هایی از بلاکچین و همچنین عملکرد شبکه را حفظ می کند.

هر نود، یک کپی مخصوص به خود از بلاکچین دارد و شبکه نیز باید هر بلاک تازه که استخراج می شود را به صورت الگوریتمی تأیید کند. از آنجایی که بلاکچین شفاف است، هر اقدامی در دفتر کل به راحتی قابل بررسی و مشاهده می باشد.

حال که با عملکرد بلاکچین آشنا شدید، برای فهم بهتر و بیشتر آن نیاز است تا کمی درباره کاربرد های آن اطلاعات کسب کنید. در ادامه قصد داریم تا به شما کاربرد های بلاکچین را توضیح دهیم و سپس در این باره برایتان یک مثال بزنیم.


امنیت در شبکه بلاکچین

امنیت در شبکه بلاکچین

امنیت در شبکه بلاکچین

برخی از کاربران از ما سؤال می کنند که آیا تکنولوژی بلاکچین امن است؟ آیا می توان به بلاکچین اعتماد کرد؟ پاسخ این سؤال ها تنها یک کلام است؛ بله. شما می توانید به شبکه بلاکچین اعتماد کنید چراکه امنیت در این تکنولوژی مناسب و همچنین پایدار است.

فناوری بلاکچین به چندین روش امنیت و همچنین اعتماد را در بین کاربران خود ایجاد کرده است. همان‌طور که گفتیم، بلاک های جدید همیشه به انتهای بلاکچین اضافه می شود. پس از اضافه شدن بلاک به زنجیره بلاک ها، بازگشت به عقب و یا دست‌کاری بلاک ها بسیار دشوار و حتی غیر ممکن می شود. اگر که یک درصد احتمال انجام این کار داده شود، آن هم در صورتی اتفاق می افتد که برای انجام این کار حداقل اکثریت شبکه به اجماع رسیده باشند.

در بلاکچین، هر بلاک حاوی یک هش خاص می باشد. برای مثال اگر هش بلاک A برابر با NYLSI باشد، هش بلاک B برابر با CIDK به همراه هش بلاک قبلی یعنی NYLSI می باشد. کد های هش همگی توسط توابع ریاضی ایجاد می شود که اطلاعات دیجیتال را از اعداد و حروف به رشته ای تبدیل می کند. اگر اطلاعات فوق به هر نحوی ویرایش شود، کد هش نیز تغییر پیدا می کند و این موضوع باعث ایجاد مشکل در بلاکچین می شود.

برای اینکه موضوع فوق را بهتر متوجه شوید بگذارید تا برایتان یک مثال بزنیم. هنگامی که یک هکر قصد تغییر اطلاعات در بلاکچین را داشته باشد که در نهایت بتواند ارز دیجیتال کاربران دیگر را سرقت کند، مستلزم آن است که تغییر را بر روی ۵۱ درصد شبکه و یا بیشتر بدهد. چنین حمله ای به مقدار زیادی پول و منابع نیاز دارد که تقریباً پرداخت آن کار هر فرد و یا سازمانی نیست؛ بنابراین این موضوع باعث می شود که هکر از انجام این کار صرف نظر کند. در نهایت این اتفاق سبب می شود تا امنیت بلاکچین بالا برود و هر فردی به دنبال هک بلاکچین نرود.


کاربرد تکنولوژی بلاکچین

کاربرد تکنولوژی بلاکچین

کاربرد تکنولوژی بلاکچین

حال که با بلاکچین و انواع آن آشنا شدید، در این بخش بهتر است به سراغ کاربرد های بلاکچین برویم. همان‌طور که در ابتدا گفتیم، بلاکچین کاربرد های مختلفی دارد. از بلاکچین می توان در مبادلات مالی، بیمه، وام دادن و… استفاده نمود. در ادامه این مطلب، قصد داریم به صورت کلی به کاربرد هایی که بلاکچین دارد اشاره کنیم نه تنها کاربرد های آن در بستر ارزهای دیجیتال!

یکی از مهم ترین کاربرد های بلاکچین که این روزها سر و صدای زیادی هم کرده است، در صنعت NFT می باشد. NFT ها توکن های غیرقابل تعویضی هستند که به کمک فناوری بلاکچین این امکان برای آن ها فراهم شده است. در ادامه به صورت کامل به این موضوع اشاره خواهیم کرد. همراه ما باشید.

برخی از کاربرد های بلاکچین عبارت اند از:

  • انتقال دارایی

انتقال دارایی یکی از کاربرد های اولیه بلاکچین است. زمانی که شما از طریق بک بانک قصد انتقال دارایی داشته باشید، این انتقال ممکن است ساعت ها و یا روزها طول بکشد اما از طریق بلاکچین، در سریع‌ترین زمان ممکن انتقال دارایی انجام می شود. این موضوع، می تواند در انتقال های برون مرزی و درون مرزی کاملاً صدق کند. فرقی نمی کند که در بلاک چین قرار است دارایی خود را به خارج از کشور انتقال بدید و یا داخل کشور چراکه به راحتی انتقال شما با کمترین هزینه انجام می شود. در کل باید بگوییم که انتقال پول و یا دارایی از طریق بلاکچین می تواند سریع‌تر و در گاهی از مواقع ارزان‌تر از دیگر خدمات انتقال باشد.

  • مبادلات مالی

در چند سالی که بحث ارز های دیجیتال گسترش پیدا کرده است، شرکت های بسیاری ظهور کرده اند و مبادلات متمرکز و غیرمتمرکز رمز ارز ها را ارائه می دهند. استفاده از بلاکچین برای صرافی ها امکان انجام تراکنش های سریع تر و همچنین کم هزینه تری را فراهم می کند. این موضوع تا حدودی مشابه بحث انتقال دارایی عمل می کند.

  • نگه داری از اطلاعات شخصی

بلاکچین را می توان محلی برای نگه داری از اطلاعات شخصی همانند انواع گذرواژه ها، اطلاعات مهم و… عنوان کرد. بلاکچین را می توان نسبت به دیگر سیستم هایی که امروزه بیشتر در برابر هک هستند، مقاوم تر نامید. در صورتی که اطلاعات خود را در سیستم های دیگر ذخیره کنید، ممکن است اطلاعات شما هک شود و یا از بین برود اما در بلاکچین این‌گونه نیست. هک بلاکچین کار هر فرد و یا تیمی نمی باشد، به همین دلیل کمتر فرد و یا افرادی می توانند اقدام به هک بلاکچین کنند.

  • رأی دادن

بلاکچین در رأی دادن بسیار می تواند قوی و همچنین کاربردی عمل کند. در صورتی که در رأی گیری ها از بلاکچین استفاده شود، از تقلب و… جلوگیری می شود. برای اینکه این موضوع را بهتر متوجه شوید بگذارید تا کمی بیشتر این مبحث را باز کنیم.

استفاده از فناوری بلاکچین در رأی دادن، می تواند اطمینان حاصل کند که هیچ فردی دو بار رأی داده است. همچنین با استفاده از بلاکچین، می توان تنها انتخاب کرد که رأی دهندگان واجد شرایط رأی دهند.

در صورتی که رأی گیری در بلاکچین انجام شود، تقلب در رأی گیری به صفر می رسد و رأی ها نمی توانند به هیچ عنوان دست‌کاری شوند. علاوه بر این موضوع، سرعت رأی گیری نیز افزایش پیدا می کنند چراکه کاربران می توانند تنها با چند دکمه به راحتی رأی خود را ثبت کنند. در انتها باید به مهم ترین کاربرد رأی گیری در بلاکچین اشاره کنیم. زمانی که رأی گیری در بلاکچین انجام شود، هزینه ها به شدت کاهش پیدا می کند چراکه از صرف برخی هزینه ها جلوگیری می شود.

  • املاک و مستغلات

به‌کارگیری از تکنولوژی بلاکچین برای ثبت تراکنش های املاک می تواند ابزاری بسیار امن و در دسترس تر برای تأیید و انتقال مالکیت باشد. بلاکچین می تواند در املاک و مستغلات معاملات را بسیار تسریع کند و همچنین در کاغذ بازی ها و همچنین هزینه های بیهوده صرفه جویی کند.

شاید برایتان این سؤال پیش بیاید که بلاکچین چگونه می تواند از کاغذ بازی ها و هزینه های این چنینی صرفه جویی کند؟

در زمان معاملات املاک و همچنین مستغلات برای تأیید اطلاعات های مختلف مثل مالی و مالکیت و سپس انتقال اسناد به مالکان جدید نیاز به اسناد بسیار زیادی می باشد که برای تمام آن ها کاغذ و هزینه صرف می شود. در صورتی که برای موارد فوق از فناوری بلاکچین استفاده شود، به صورت کامل تمام موارد فوق حذف و در آن ها صرفه جویی می شود.

  • توکن های غیرقابل تعویض

این روزها، با توجه به تکنولوژی متاورس، ممکن است بسیار نام NFT ها را شنیده باشید. معمولاً اکثر افرادی که تا حدودی با بلاکچین آشنا هستند، به لطف متاورس و NFT ها می باشد.

همان‌طور که گفتیم، منظور از NFT ها توکن های غیر قابل تعویض می باشند. زمانی که شما یک اثر هنری را به عنوان یک NFT در بلاکچین ذخیره می کنید، بلاکچین تضمین می کند که تنها یک نسخه از اثر شما در بلاکچین وجود دارد و باقی نسخه های موجود غیرواقعی و یا فیک هستند. این موضوع باعث می شود تا بتوانید بر روی آن اثر هنری دیجیتال خود سرمایه گذاری کنید و آن را بفروشید.

البته اثر هنری در این قسمت تنها یک مثال بود. تقریباً هر چیزی را شما می توانید به عنوان NFT در بلاکچین ثبت کنید. توکن های غیرقابل تعویض و یا NFT ها می توانند کاربرد های متنوعی داشته باشند. یکی از سؤالاتی که ممکن است در این بخش برای شما پیش بیاید این است که چگونه می توانیم در بلاکچین یک NFT بسازیم و بر روی آن سرمایه گذاری کنیم؟

برای ساخت یک NFT و یا توکن غیرقابل تعویض، شما باید از پلتفرم های مربوطه استفاده کنید. برخی از پلتفرم ها هستند که به شما این امکان را می دهند تا بتوانید با کمک آن ها اقدام به ساخت یک NFT در بلاکچین کنید. پس از اینکه شما NFT خود را در بلاکچین ثبت کردید، حال می توانید آن را برای فروش بگذارید و بر روی آن سرمایه گذاری کنید.

  • ذخیره اطلاعات پزشکی

بلاکچین در صنعت پزشکی نیز بسیار می تواند مفید عمل کند. نگهداری سوابق پزشکی در بلاکچین می تواند به متخصصان و یا پزشکان اجازه دهد تا اطلاعات دقیق و به روزی را نسبت به بیمار خود به دست بیاورند. این کار باعث می شود تا بیمارانی که به چند پزشک مراجعه می کنند، بهترین مراقبت را دریافت کنند چراکه اطلاعات هر پزشک در بلاکچین ذخیره می شود و نمی توان به هیچ عنوان آن را دست‌کاری کرد.

از دیگر مزایای استفاده بلاکچین در صنعت پزشکی می تواند به استخراج اطلاعات و سوابق بیمار با سرعت بسیار بالا اشاره کرد. این موضوع در مواقعی می تواند امکان درمان به موقع را فراهم سازد. همچنین در صورتی که اطلاعات بیمه ای بیمار در بلاکچین ذخیره شود، پزشکان می توانند به راحتی متوجه شوند که بیمار بیمه است یا خیر!

شاید با خود بگویید که تمام این ها را نیز می توان در یک پایگاه داده پیاده سازی کرد و نیازی به بلاکچین نداشت. این حرف کاملاً درست است اما اگر تا به این قسمت، مقاله را با دقت مطالعه کرده باشید، کمی پیش‌تر تفاوت های پایگاه داده معمولی با بلاکچین را به صورت کامل شرح دادیم.

یکی از برتری های پایگاه داده معمولی نسبت به بلاکچین در صنعت پزشکی، همان‌طور که گفتیم، جلوگیری از دست‌کاری اطلاعات بیمار می باشد. در پایگاه داده معمولی به راحتی می توان، اطلاعات فوق را دست‌کاری کرد و به بیمار و یا پزشک ضربه زد.

  • ذخیره سازی اطلاعات

تکنولوژی بلاکچین حتی در ذخیره سازی اطلاعات نیز نقش بسیار کاربردی دارد. افزودن ذخیره سازی اطلاعات به این فناوری، باعث یکپارچگی و همچنین امنیت بیشتر می شود. از آنجایی که با استفاده از بلاکچین می توان داده ها را به صورت غیرمتمرکز ذخیره کرد، ریسک هک و… به حداقل می رسد. به نوعی باید بگوییم که اگر این اتفاق رخ دهد، هک شبکه بسیار دشوار خواهد بود انجام این کار از دست هر فرد و یا تیمی بر خواهد آمد. جز موضوع امنیت، در گاهی از مواقع ذخیره سازی اطلاعات در بلاکچین می تواند از هزینه های بسیاری جلوگیری کند و در اصل باعث کاهش هزینه ها شود.

  • شرط بندی

استفاده از بلاکچین در کلوپ های شرط بندی مجاز بسیار می تواند اثر گذار باشد چراکه اگر این اتفاق صورت بگیرد، از ابتدا تا انتهای یک بازی شرط بندی، به صورت شفاف در دید عموم قرار می گیرد. از آنجایی که تمام تراکنش ها بر روی بلاکچین ثبت می شود افرادی که شرط بندی می کنند می توانند ببینید که بازی کاملاً منصفانه است و همچنین کلوپی که در آن شرط بندی انجام داده اند به صورت کامل مبالغ متعهد شده را پرداخت می کند.

معمولاً در کلوپ هایی که شرط بندی انجام می شود، گاهی از مواقع کلاه‌برداری هایی دیده می شود. در صورتی که از بلاکچین در شرط بندی ها استفاده شود، کلاه‌برداری های انجام شده به حداقل می رسد و کمتر اتفاق می افتد تا کلاه‌برداری در این زمینه انجام شود چراکه دیگر پای اطلاعات شخصی مثل حساب بانکی و… در میان نیست. البته ناگفته نماند که اگر نتوانید از حساب خود محافظت کنید، ممکن است در بلاکچین هم از شما کلاه‌برداری شود.

  • حفظ حق امتیاز هنرمندان

یکی از بهینه ترین استفاده را هنرمندان می توانند از تکنولوژی بلاکچین کنند. با استفاده از بلاکچین، هنرمندانمی توانند به راحتی برای کارشان دستمزد دریافت کنند و از انتشار فایل موسیقی و یا فیلم و یا … جلوگیری کنند. همان‌طور که در بخش NFT ها اشاره کردیم، هنرمندان در صورتی که آثار خود را به NFT تبدیل کنند، می توانند از دزدی هنری می توانند جلوگیری نمایند. همچنین هنرمندان می توانند با استفاده از سیستم انتقال دارایی در بلاکچین، شفافیت بیشتری را در بحث پرداخت ها تجربه کنند.

به صورت کلی باید بگوییم که در تمامی موارد فوق و همچنین موارد دیگر می توان از بلاکچین استفاده کرد. همان‌طور که گفتیم، متأسفانه بلاکچین در حال حاضر در همه کشور ها، همه گیر نشده است به همین علت، پس از یک دهه از فعالیت این تکنولوژی هنوز برخی از کاربرد های فوق محقق نشده است. با توجه به نیاز های روزافزون ما، باید از تمام کاربرد های بلاکچین استفاده شود چراکه گفتیم در این تکنولوژی، تمام موارد شفاف است و همچنین در آن امنیت بسیار زیادی نیز وجود دارد. در آخر برای اینکه با کاربرد بلاکچین آشنا شوید، در ادامه قصد داریم تا مثالی از بلاکچین در صنعت غذا برایتان بزنیم.

شرکت IBM اقدام به تأسیس بلاکچین غذاهای قابل اعتماد کرد که در این بلاکچین، مکان هایی که محصولات غذایی طی می کنند تا به مقصد برسند به صورت کامل ردیابی و ثبت می شود. شاید برایتان این سؤال پیش بیاید که چرا این کار انجام می شود؟

در سال های اخیر، در صنایع غذایی شاهد شیوع بیماری های بی‌شماری بودیم و هر بیماری می توانست به صورت تصادفی وارد محصولات غذایی شود. اگر در زمان قدیم، قصد پیگیری مبدأ این بیماری را داشتند، قطعاً باید ماه ها زمان صرف می کردند؛ اما امروزه استفاده از بلاکچین به برند های محصولات غذایی کمک می کند که مسیر یک محصول را از مبدأ تا مقصد با هر توقفی که انجام می دهد، ردیابی کند. حال اگر در این بین محصولی آلوده به بیماری شود، به راحتی می توان مبدأ آن بیماری را شناسایی کرد. جز این موضوع، شرکت فوق می تواند هر چیز ممکنی که با آن در تماس بوده است را نیز ببیند.

این مثال، تنها یکی از کارایی های بلاکچین است. شاید برایتان این سؤال پیش بیاید که مگر انجام این کار با پایگاه داده معمولی امکان پذیر نیست؟ بله. با پایگاه داده معمولی نیز می توان این موضوع را ردیابی کرد اما نه دقیق. مشکل دیگری که پایگاه های داده معمولی دارند این است که امنیت آن ها مناسب نیست و هر فرد و یا شرکتی که موضوع فوق به نفعشان نباشد، می توانند به راحتی آن را دست‌کاری کنند اما در بلاکچین این‌گونه نیست.


بررسی مزایا و معایب بلاکچین

بررسی مزایا و معایب بلاکچین

بررسی مزایا و معایب بلاکچین

تکنولوژی بلاکچین مزایا و معایب بسیاری دارد. در این بخش از مقاله قصد داریم تا به سراغ بررسی مزایا و معایب تکنولوژی بلاکچین برویم. در صورتی که علاقه مند هستید تا با آن ها آشنا شوید، حتماً این بخش از مطلب را به صورت کامل مطالعه کنید.

بررسی مزایا بلاکچین:

  1. دسترسی آزادانه:

به نوعی دسترسی آزادانه اصلی ترین مزایای تکنولوژی بلاکچین می باشد. این موضوع به این معنا است که همه افراد می توانند در بلاکچین مشارکت کنند و برای پیوستن به شبکه توزیع شده نیازی به دریافت مجوز از فردی و یا گروهی ندارند.

  1. ثبت اطلاعات به صورت دائمی:

اطلاعات و همچنین سوابق در بلاکچین به صورت دائمی ذخیره می شود. این موضوع به این معناست که به هیچ عنوان نباید نگران از دست رفتن اطلاعات باشید. بلاکچین یک شبکه غیرمتمرکز است که تعدادی node قابل اعتماد دارد.

  1. بدون سانسور:

همان‌طور که گفتیم، در بلاکچین هیچ چیزی قابل تغییر نیست به همین دلیل نمی توان در این تکنولوژی اطلاعاتی را سانسور کرد.

  1. امنیت بسیار بالا:

فناوری بلاکچین از تکنیک های هش برای ذخیره هر تراکنش در بلاک ها استفاده می کنند و آن ها به یک دیگر متصل هستند. این موضوع باعث می شود تا امنیت بیشتری در بلاکچین ایجاد شود و کاربران با اطمینان بیشتری در آن فعالیت کنند.

  1. بدون تغییر:

در بلاکچین، هیچ داده ای را نمی توان تغییر داد و یا ساختار آن را دست‌کاری کرد. هر تغییری که در یک بلاک انجام شود، در بلاک های بعدی نیز تأثیر می گذارد. در نتیجه در این تکنولوژی نمی توان کلاه‌برداری کرد و از رخ دادن چنین موضوعی جلوگیری می شود. در کل می توان به جرئت گفت که تراکنش ها ضد دست‌کاری هستند.

  1. شفافیت:

به دلیل اینکه اطلاعات در بلاکچین دست‌کاری نمی شود، می توانید به صورت شفاف اطلاعات مورد نظر خود را در بلاکچین مشاهده کنید. در صورتی که در یک تراکنش تغییری رخ دهد، برای سایر بلاک ها نیز آن تغییر ایجاد می شود. به همین دلیل، بر شفافیت بلاکچین تأکید می شود.

  1. کاهش هزینه:

از آنجایی که بلاکچین به شخص ثالثی نیاز ندارد، هزینه های کسب و کار ها را کاهش می دهد. همان‌طور که در بخش های قبلی مطالعه کردید، بلاکچین در بسیار از خدمات می تواند هزینه ها را تا حد ممکن کاهش دهد.

بررسی معایب بلاکچین:

  • مقیاس پذیری:

مقیاس پذیری یکی از مشکلات است که احتمالاً تا به حال شنیده اید. برخی از رمز ارز ها، به وجود آمده اند تا مشکل مقیاس پذیری در بلاکچین را برطرف کنند. در صورتی که دراین باره اطلاعاتی ندارید، به شما پیشنهاد می کنیم که حتماً این عبارت را در سایت زوم ارز جستجو کنید و مقالات مربوطه را مطالعه نمایید.

  • عدم اعتماد مردم:

تقریباً بیش از یک دهه است که بلاکچین وارد فضای کار شده است. در حال حاضر بلاکچین هنوز نتوانسته است تا نظر و اعتماد مردم را به خود جلب کند. در حال حاضر، تقریباً می توان گفت که برخی از افراد به علت آگاهی کم، آماده سرمایه گذاری در این فناوری نیستند. در حال حاضر، بلاکچین برای تکامل بیشتر باید نظر و همچنین اعتماد کاربران بیشتری را جلب کند.

  • مصرف انرژی زیاد:

تأیید تراکنش ها در بلاکچین نیازمند مصرف انرژی بسیار زیادی می باشد. طبق اطلاعات موجود، تقریباً تا سال ۲۰۱۸، ۰.۳ درصد از برق جهان درگیر استخراج و همچنین فناوری بلاکچین است.

  • افزایش فضای ذخیره سازی:

پایگاه های داده بلاک چین در تمام Node های شبکه ذخیره می شود. افزایش تعداد تراکنش ها به فضای ذخیره سازی بیشتری نیاز دارد. به همین دلیل، این مشکل باید در فناوری بلاکچین برطرف گردد.

  • مقررات:

بلاک چین با برخی از مؤسسات مالی با چالش هایی مواجه است. این موضوع باعث می شود تا مردم کمتر به سراغ بلاکچین بروند و مشکل اعتماد سازی برطرف نگردد.

در این قسمت سعی داشتیم تا به مهم ترین مزایا و معایب بلاکچین به صورت کامل بپردازیم. در صورتی که در این باره برایتان سؤالی پیش آمده است، می توانید در بخش نظرات سؤال خود را از ما بپرسید.


نیم نگاهی به آینده بلاکچین

نیم نگاهی به آینده بلاکچین

نیم نگاهی به آینده بلاکچین

پس از یک دهه فعالیت بلاکچین، بسیاری از کاربرد های این تکنولوژی در حال حاضر پیاده سازی نشده است بلکه تنها به دلیل وجود رمز ارز هایی همانند بیت کوین و… نامی برای خود دست و پا کرده است. پس از اینکه رمز ارز های مختلف ایجاد شدند، نام این فناوری به عنوان یک کلمه کلیدی بر سر زبان های سرمایه گذاران افتاد.

فناوری بلاکچین، قدرت این را دارد تا بتواند عملیات های تجاری و دولتی را دقیق تر، کارآمد تر، ارزان تر و با واسطه های کمتر انجام بدهد. همچنین امنیت در تمام فرآیند های مرتبط با بلاکچین تا حد بسیار بالایی حفظ شده است.

جز موارد فوق، احتمالاً این روزها درباره NFT ها و یا توکن های غیرقابل تعویض شنیده اید. پس از این موضوع، بلاکچین بیشتر به عموم شناخته تر شد اما نه به صورت کامل بلکه تنها نام آن! با توجه به موارد فوق، می توانیم به رشد بسیار مناسب بلاکچین پی ببریم و دهه های آینده را دوره های مهمی برای رشد فناوری بلاکچین در نظر بگیریم. در کل باید بگوییم که کاربرد های بلاکچین که شما در این مقاله با برخی از آن ها آشنا شدید، می تواند جهان را در ۵ سال آینده تغییر دهد.


اهداف بلاکچین

اهداف بلاکچین

اهداف بلاکچین

اگر این مطلب را تا به این قسمت با دقت مطالعه کرده باشید، قطعاً کمی با اهداف فناوری بلاکچین نیز آشنا شده اید چراکه در طول مقاله، به تارگت های بلاکچین اشاره شده است. در این بخش نیز برای درک بهتر، قصد داریم تا به صورت کلی به این موضوع اشاره کنیم.

در کل، هدف کلی بلاکچین این است که اجاره دهد تا اطلاعات دیجیتال ثبت و توزیع شود؛ اما ویرایش نشود. به این ترتیب، بلاکچین، پایه و اساس دفاتر غیرقابل تغییر بیا سوابق تراکنش هایی است که نمی تواند آن ها را تغییر داد و یا حذف کرد و یا از بین برد.


تأیید تراکنش در بلاکچین

تأیید تراکنش در بلاکچین

تأیید تراکنش در بلاکچین

هر فردی می تواند به شبکه بلاکچین برای تأیید تراکنش ها کمک کند. آن دسته از افراد باید این کار را با استفاده از قدرت محاسباتی که تهیه می کنند انجام دهند و در عوض قادر به پشتیبانی از شبکه هستند. زمانی که بلاکچین و جامعه داوطلبان آن بتوانند معمای الگوریتمی را حل کنند، طبق قوانین رمزنگاری، تراکنش معتبر و صحیح است. با این حال بلاک چین های مختلف از روش های متفاوتی برای حل مسئله یا معما استفاده می کنند که به عنوان مکانیسم اجماع یا مورد توافق شناخته می شود.

برای اینکه این موضوع را بهتر متوجه شوید بگذارید تا برایتان یک مثال بنزیم. در ادامه قصد داریم تا به تأیید تراکنش شبکه بیت کوین اشاره کنیم تا بهتر بتوانید این موضوع را درک کنید.

بلاک چین بیت کوین از مکانیسم اجماعی به نام اثبات کار (POW) استفاده می کند. مسائل ریاضی مطرح شده بسیار دشوار است و به قدرت های محاسباتی بالا نیاز دارد. البته لازم به ذکر است که POW فقط یک نمونه از چگونگی رسیدن به اجماع یا توافق است.

طریقه تأیید تراکنش در شبکه بیت کوین این‌گونه است که دستگاه که گره یا نود نامیده می شود، به شبکه متصل می باشد. حال مسائل ریاضی سخت موجود در شبکه، به واسطه دستگاه های فوق حل و در نهایت نانس Nonce ایجاد می شود. همان‌طور که گفتیم نانس، همان اعداد ۳۲ بیتی است که ماینر ها برای رسیدن به آن تلاش می کنند.

پس از اینکه بلاک توسط ماینر ها ایجاد شد، پاداش تراکنش به ماینر برتر اهدا می شود. حال ماینر ها به سراغ ایجاد بلاک دیگری از این زنجیره می روند تا بتوانند تراکنش های دیگر را تأیید کنند و همین منوال ادامه پیدا می کند.

یکی از سؤالات احتمالی که ممکن است برای عده از کاربران پیش بیاید این است که چه مدت زمان طول می کشد تا تراکنش در بیت کوین و یا دیگر شبکه ها تأیید شود؟

مدت زمان تأیید تراکنش در شبکه بیت کوین ۱۰ دقیقه است اما در هر شبکه این زمان متفاوت است و ممکن است از ۵ دقیقه تا ۲ ساعت طول بکشد تا تراکنش شما تأیید شود. این امر کاملاً طبیعی است چراکه این موضوع به ترافیک شبکه بستگی دارد. شما می توانید با جستجوی transaction ID به راحتی تراکنش خود را در کاوشگر بلاکچین بررسی کنید.


چگونه می توانیم بر روی بلاکچین سرمایه گذاری کنیم؟

چگونه می توانیم بر روی بلاکچین سرمایه گذاری کنیم؟

چگونه می توانیم بر روی بلاکچین سرمایه گذاری کنیم؟

امکان سرمایه گذاری بر روی بلاکچین به صورت مستقیم نیست؛ چراکه این سیستم تنها برای ذخیره و پردازش تراکنش و… می باشد. شما تنها می توانید بر روی امکاناتی که بلاکچین در دسترس شما قرار می دهد سرمایه گذاری کنید مثل سرمایه گذاری بر روی رمز ارز ها، بازی ها و… .

ساده ترین راه برای ورود به بلاکچین خرید ارز دیجیتال می باشد. شما می توانید با خرید ارز دیجیتال و سپس ذخیره آن در یک کیف پول، به راحتی در بلاکچین فعالیت کنید. لازم به ذکر است که این روش، ساده ترین راه استفاده از بلاکچین می باشد.


سؤالات متداول

در این مقاله، با اطلاعات بسیاری درباره فناوری بلاکچین آشنا شدید. در طول مطالعه این مطلب، ممکن است برایتان سؤالات مختلفی ایجاد شده باشد. در این قسمت از مقاله قصد داریم تا به صورت کامل به برخی از سؤالات احتمالی پاسخ دهیم.

  • بلاکچین را چه کسی اختراع کرد؟

تکنولوژی بلاکچین برای اولین بار در سال ۱۹۹۱ توسط استوارت هابر Stuart Haber و اسکات استورنتا Scott Stornetta که دو ریاضی دان فوق العاده بودند روی کار آمد. آن ها هدفشان از انجام این کار این بود که سیستمی را پیاده سازی کنند که فردی نتواند آن را دست‌کاری کند. آن ها در تلاش بودند تا یک سیستم پرداخت دیجیتال به این واسطه با نام بیت طلا یا Bitgold اجرا کنند که هرگز موفق نشدند!

  • تفاوت بین بلاکچین عمومی و خصوصی چیست؟

در ابتدای مقاله، به صورت کامل درباره بلاکچین خصوصی و عمومی توضیحاتی ارائه شد؛ اما در این بخش نیز به تفاوت این دو اشاره ای خواهیم کرد. در بلاک چین های عمومی، هر فردی می تواند به صورت آزادانه به شبکه بپیوندد و یک نود یا گره ایجاد کند. به دلیل ماهیت بلاکچین عمومی، این نوع از بلاکچین باید با رمزنگاری و یک سیستم اجماع همانند اثبات کار یا POW ایمن شود.

در سوی دیگر، یک بلاکچین خصوصی، نیازمند تأیید قبل از پیوستن است. به دلیل اینکه افرادی که در بلاکچین های خصوصی فعالیت می کند نیاز به تأیید دارند، دیگر لایه های امنیتی نیازی به قوی بودن ندارد.

  • چگونه می توانم با بلاکچین ارزهای دیجیتال آشنا شوم؟

اگر فناوری بلاکچین برایتان جذاب بوده است و قصد دارید تا بیشتر با بلاکچین رمز ارز های مختلف آشنا شوید، به شما پیشنهاد می کنیم که ابتدا نام ارز دیجیتال مورد نظرتان را در سایت زوم ارز جستجو کنید. پس از نمایش نتایج، باید مطلب اختصاصی رمز ارز مورد نظر خود را انتخاب نمایید. حل می توانید، در کنار آشنایی با ارز دیجیتال مورد نظر، با بلاکچین آن نیز آشنا شوید.

  • فرآیند ثبت یک NFT در بلاکچین چگونه است؟

همان‌طور که گفتیم، این روزها NFT و یا توکن های غیرقابل تعویض در بلاکچین بسیار سر و صدا کرده اند. شما به شخصه می توانید به راحتی در بلاکچین اقدام به ثبت یک NFT کنید. برای انجام این کار حتماً باید ابتدا شبکه مورد نظر خود را انتخاب نمایید. برای مثال باید انتخاب کنید که قصد ثبت NFT را در شبکه اتریوم دارید و یا پالیگان؟ پس از انتخاب شبکه، حال می توانید از طریق پلتفرم های مربوطه مثل اوپن سی یا Opencea به راحتی NFT مورد نظرتان را در بلاکچین ثبت کنید.

  • مالکیت در بلاکچین چگونه تامین می شود؟

در برخی از تکنولوژی های موجود، برای اینکه بتوانید مالکیت حساب خود را داشته باشید، معمولاً یک رمز عبور و یک نام کاربری به شما تعلق می گیرد؛ اما در بلاکچین این‌گونه نیست و شما هیچ نام کاربری و رمز عبوری ندارید.

برای اثبات مالکیت در بستر بلاکچین، شما دارای یک کلید عمومی و خصوصی رمزنگاری شده هستید. این موضوع، یکی از دلایل دیگری است که امنیت بلاکچین را به کاربران ثابت می کند. تا وقتی فردی به کلید خصوصی شما دسترسی نداشته باشد، نمی تواند مالکیت بلاکچین مختص به شما را بر عهده بگیرد.

کلید خصوصی یا Private key معمولاً یک عبارت تصادفی طولانی می باشد که حدس زدن آن غیر ممکن است. تنها در صورتی که کلید خصوصی شما فاش شود، امکان هک وجود دارد. به همین دلیل، بارها پیشنهاد شده است که به هیچ عنوان کلید خصوصی خود را به هیچ عنوان به اشتراک نگذارید. برای اینکه این موضوع را بهتر متوجه شوید، بگذارید تا برایتان یک مثال بزنیم.

زمانی که شما در یک ولت حساب ایجاد می کنید، به حساب شما یک کلید خصوصی تعلق می‌گیرد. حال در صورتی که کلید خصوصی شما منتشر شود، به راحتی فردی که کلید خصوصی شما را در اختیار دارد، می تواند موجودی حساب ولت شما را تخلیه کند و یا بهتر است بگوییم که دارایی شما را از بلاکچین سرقت کند.

  • آیا بیت کوین همان بلاکچین است؟

برخی از افراد به دلیل اینکه بلاکچین هم‌زمان با ظهور بیت کوین وارد عرصه شد، بر این باورند که بیت کوین همان بلاکچین است و یا بلاکچین همان بیت کوین است اما در پاسخ باید بگوییم که خیر! شما در طول این مقاله به صورت کامل و جامع با بلاکچین و اهداف آن آشنا شدید. در نتیجه می توانید به راحتی درک کنید که بیت کوین بلاکچین نیست و این دو با یکدیگر متفاوت اند. در کل باید بگوییم که بیت کوین یک ارز دیجیتال است اما بلاکچین یک فناوری می باشد و فرق زیادی بین این دو است.

  • فناوری بلاکچین برای چه افرادی در دسترس می باشد؟

اینکه در یک مکان خاص تنها می شود از بلاکچین استفاده کرد کاملاً اشتباه است. هر جا که اینترنت باشد، امکان استفاده از بلاکچین در تراکنش ها نیز وجود دارد. همان‌طور که گفتیم، بلاکچین جهان را تا ۵ سال آینده تغییر می دهد و این موضوع باعث می شود تا افرادی بیشتر به سراغ استفاده از بلاکچین بروند.

  • چگونه از طریق بلاکچین ارسال و دریافت دارایی شکل می گیرد؟

برای ارسال و یا دریافت دارایی در بلاکچین باید از کیف پول ها استفاده کنید. در حال حاضر کیف پول های بسیاری وجود دارد که شما بتوانید از آن ها استفاده نمایید. برای انجام این کار، پس از نصب کیف پول، می توانید به راحتی از طریق آدرسی که اختصاصی برای شما نمایش داده می شود، اقدام به دریافت رمز ارز کنید.

  • منظور از بازی های بلاکچینی چیست؟

این روزها احتمالاً نام بازی های بلاکچینی را زیاد شنیده اید و شاید برایتان این سؤال پیش آمده است که منظور از بازی های بلاکچینی چیست؟

بازی های بلاکچینی با بازی های معمولی یک تفاوت مهم و اساسی دارد. تفاوت این دو، در این است که شما می توانید در بازی های بلاکچینی کسب درآمد کنید. این نوع بازی ها به واسطه اینکه بر روی یک بلاکچین پیاده سازی شده اند قابلیت درآمد زایی دارند. شاید برایتان سؤال پیش بیاید که آیا با انجام این بازی ها تومان کسب خواهیم کرد؟ خیر. هر بازی بلاکچینی معمولاً بر روی یک شبکه پیاده سازی می شود. به همین دلیل، درآمد شما نسبت به توکن همان شبکه و یا توکن اختصاصی بازی است.

روش درآمد زایی در هر بازی بلاکچینی متفاوت است به همین علت، نمی توان در این بخش به طریقه کسب درآمد از بازی ها اشاره کرد. در یک بازی ممکن است از طریق خرید و فروش NFT درآمد کسب کنید و در یک بازی دیگر ممکن است از طریق مشاهده تبلیغات و… . برخی از بازی های بلاکچینی نیاز به سرمایه اولیه دارند. این موضوع به این معناست که شما برای اینکه بتوانید آن بازی را انجام دهید، باید ابتدا کمی هزینه کنید. برخی از بازی های دیگر نیازی به هزینه ندارند و شما می توانید به صورت رایگان با آن ها بازی کنید. در صورتی که قصد دارید تا اطلاعات بیشتری درباره بازی های بلاکچینی کسب کنید، به شما پیشنهاد می کنیم که به بخش بازی و یا Game سایت زوم ارز مراجعه کنید.

  • چگونه متخصص بلاکچین شویم؟

جز بلاکچین، قطعاً اگر قصد متخصص شدن در یک رشته ای داشته باشید، باید درباره آن رشته بسیار تحقیق و مطالعه کنید. این موضوع برای متخصص شدن در تکنولوژی بلاک چین نیز صدق می کند. شما برای اینکه بتوانید در این زمینه تخصص لازم را کسب کنید، باید مطالعه و همچنین تلاش خود را بیشتر کنید. با توجه به اینکه در ایران بلاکچین هنوز به جایگاه اصلی خود نرسیده است، اگر همین حالا شروع کنید، در آینده می توانید جزء اولین نفر ها باشید. در صورتی که علاقه مند به شروع هستید، ابتدا کمی تحقیق کنید.

  • بلاکچین به زبان ساده چیست؟

بلاکچین به تکنولوژی گفته می شود که شما می توانید تراکنش ها و داده ها در آن با امنیت بالا و شفافیت ثبت کنید بدون اینکه آن ها را بتوان دست‌کاری کرد و یا تغییر داد. این تعریف، کلی ترین تعریفی بود که می توانستیم از بلاک چین در این بخش بیان کنیم.

  • طریقه خرید زمین در بلاکچین چگونه است؟

در بلاکچین، به صورت مستقیم نمی توانید اقدام به خرید زمین کنید. برای انجام این کار حتماً باید از پلتفرم هایی که این نوع خدمات را به کاربران می دهند استفاده کنید. اگر مبتدی باشید، شاید برایتان این سؤال پیش بیاید که خرید زمین در بلاکچین امکان پذیر است؟ بله. به لطف تکنولوژی متاورس که یک فناوری جدید تلقی می شود، شما می توانید به راحتی با استفاده از پلتفرم های مخصوص، اقدام به خرید زمین بر روی شبکه بلاکچین کنید. این موضوع دقیقاً همانند بازی های بلاکچینی می باشد که کمی پیش‌تر توضیح داده شد. در صورتی که در این باره سؤالی دارید، می توانید در بخش نظرات سؤال مورد نظرتان را از ما بپرسید.

  • تفاوت بلاکچین و ارز دیجیتال در چیست؟

همان‌طور که گفتیم، بلاکچین و ارز دیجیتال و یا کریپتو کارنسی با یکدیگر متفاوت است. بلاکچین پایه و اساس ارزهای دیجیتال می باشد. هیچ‌گاه نباید ارز دیجیتال و بلاکچین را باهم به اشتباه بگیرید. برخی از افراد بر این باورند که بلاکچین هم نوعی ارز دیجیتال است که این فکر کاملاً اشتباه می باشد.

  • نماد بلاکچین چیست؟

بلاکچین در نوشتاری هیچ نمادی ندارد و با همان عبارت Blockchain نوشته می شود. متأسفانه مشاهده شده است که برخی از افراد سوءاستفاده گر با جایگذاری یک نماد برای بلاکچین، آن را پروژه جدید بلاکچین خطاب می کنند و سپس از این طریق سرمایه کاربران مبتدی را به سرقت می برند. حتماً در این زمینه بسیار هوشیار باشید.

  • نقاط ضعف بلاکچین چیست؟

بلاکچین با تمام خوبی های که دارد، چندین نقطه ضعف نیز دارا می باشد. یکی از مهم ترین نقطه ضعف های بلاکچین، مقیاس پذیری آن است. در صورتی که در این باره اطلاعاتی ندارید، به شما پیشنهاد می کنیم که به بخش مزایا و معایب بلاکچین در همین مطلب مراجعه کنید.


سخن آخر درباره بلاکچین چیست؟

بلاکچین، فناوری است که هنوز به کاربرد های اصلی خود نرسیده است به همین دلیل، هنوز بسیار جای پیشرفت دارد. همان‌طور که اشاره کردیم، این فناوری در حال حاضر در بسیاری از کشور ها به دلیل قوانین موجود ورود نکرده است. برای مثال بلاکچین یک رقیب سرسخت در حوزه مالی به ویژه در کارکرد های پرداخت برای بانک ها می باشد.

در بلاکچین امنیت بسیار بالا می باشد، همان‌طور که آشنا شدید، هر فرد و یا ارگانی توانایی هک بلاکچین را ندارد؛ بنابراین می توانید با اطمینان به این تکنولوژی اعتماد کنید. جز امنیت، بلاکچین، مزایای بسیار دیگری نیز دارد که یکی از آن ها شفافیت می باشد. شفافیت در این فناوری بالا است و هیچ چیزی از افراد در بلاکچین پنهان نمی ماند. در صورتی که درباره بلاکچین برایتان سؤالی شد، می توانید سؤال خود را در بخش نظرات از ما بپرسید.

 

ممنون که تا پایان مقاله “بلاکچین چیست؟” همراه ما بودید.


اشتراک گذاری

نوشته شده توسط:

عاطفه قاضی حصاری

دکتری معماری کامپیوتر | مولف کتاب آموزش و پرورش | مدرس دانشگاه | محقق و پژوهشگر در زمینه های ارزهای دیجیتال و بلاک چین

نظرات کاربران

0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
102 نظرات خود را ثبت نمایید
تازه‌ترین
قدیمی‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
حسین خانی
1 سال قبل

درود وقتتون بخیر باشه انشالله نماز و روزه هاتون قبول
میخواستم بپرسم که آیا شما ایجاد قرارداد هوشمند در بلاکچین رو آموزش میدید یا خیر؟ لطفا راهنمایی بفرمایید بنده هزینه تقبل می کنم.

مهدي ماهان
3 سال قبل

مرسی اطلاعات قشنگی بودند

عباس
3 سال قبل

کدام ارز دیجیتال باعث کشف تکنولوژی بلاکچین شده است؟

محسن عباسپور
مدیر
پاسخ به  عباس
2 سال قبل

ارز دیجیتال بیت کوین

علیرضا
3 سال قبل

آیا بلاکچین یک حسابداری اجرای خاص خود را دارد؟

درسا
3 سال قبل

در مورد معاملات خارج از زنجیره توضیح می دهید؟

محسن عباسپور
مدیر
پاسخ به  درسا
2 سال قبل

دوست عزیز در مقاله آپدیت خورده است. لطفا مطالعه نمایید

نورا
3 سال قبل

بلاکچین چگونه امنیت کاربران را تاثین میکند؟

رامین
3 سال قبل

شبکه توزیع شده چیست و چگونه کار میکند؟

بهرام
3 سال قبل

بللاکچین چگونه تشکیل میگردد؟

حمیدرضا
3 سال قبل

سیستم مثبت اطلاعات در بلاکچین چگونه است؟

یاسین
3 سال قبل

تکنولوژی بلاکچین چه مزیت هایی دارد؟

arad
3 سال قبل

بلاکچین قبل از بیت کوین بوده و بیت کوین با حل مشکل دوبار خرج کردن موفق شد به این جایگاه برسه

arad
3 سال قبل

با سلام و تشکر بابت مطلب خوب شما

نیکو
3 سال قبل

آیا از فناوری بلاکچین در داخل ایران استفاده شده است؟

تیم محتوا
پاسخ به  نیکو
3 سال قبل

فعلا روی بلاکچچین های دیگر ارزهایی نوشته شده اند

طیبه
3 سال قبل

ساختار های بلاکچین باهم فرق دارد؟

هاشمی
3 سال قبل

ساختار بلاکچین را می توان هک کرد؟

تیم محتوا
پاسخ به  هاشمی
3 سال قبل

خیر داده ها قابل تغییر نیست

ایمانی
3 سال قبل

منظور از هش در بلاک بلاکچین چیست؟

شیما
3 سال قبل

تفاوت بلاکچین با تنگل در چیست؟

تیم محتوا
پاسخ به  شیما
3 سال قبل

تمامی رمز ارزها بر پایه فناوری بلاک چین نبوده و از مکانیزم‌‌های اثبات کار و اثبات سهام استفاده نمی‌‌کنند.بلکه در بعضی از ارزها مسئولیت اعتباربخشی تراکنش‌‌ها دیگر بر عهده استخراج‌‌کنندگان نبوده و کاربران به صورت همتا به همتا این کار را انجام می‌‌دهند. این فناوری تنگل نامیده می‌‌شود.

پروین
3 سال قبل

آیا می توان یک بلاکچین نوشت؟

تیم محتوا
پاسخ به  پروین
3 سال قبل

بله

فارسی
3 سال قبل

ساختار بلاکچین چگونه تشکیل می شود؟

محسن
3 سال قبل

نوشتن قرار داد هوشمند روی بلاکچین اتریوم منطقی است؟

محمد
3 سال قبل

بلاکچین ترون کلاهبرداری است؟

تیم محتوا
پاسخ به  محمد
3 سال قبل

خیر

مایک
3 سال قبل

که نوشتن روی بلاکچین eos چقدر کارمزد دارد؟

سیاسمن
3 سال قبل

بلاک چین یعنی همون دفتر کل توزیع شده؟

تیم محتوا
پاسخ به  سیاسمن
3 سال قبل

بله

غزل
3 سال قبل

آموزش بلاکچین را از کجا بخرم.

سودابه
3 سال قبل

آیا شما برنامه نویسی بلاک چین را آموزش می دهید؟

فلورا
3 سال قبل

ممنون از مطلب کامل شما.

یاسر
3 سال قبل

تفاوت بلاکچین tron ، eos

شقایق
3 سال قبل

روی بستر کاردانو هم میشه قرار داد هوشمند نوشت؟

تیم محتوا
پاسخ به  شقایق
3 سال قبل

خیر کاردانو خود روی اتریوم است

رمضانی
3 سال قبل

زبان برنامه نویسی بلاک چین اتریوم چیست ؟

تیم محتوا
پاسخ به  رمضانی
3 سال قبل

سالیدیتی

طیبه
3 سال قبل

برای نوشتن قرار داد هوشمند ، کردم بلاک چین خوبه؟

تیم محتوا
پاسخ به  طیبه
3 سال قبل

بله