دفترکل توزیع شده DLT چیست؟، برای درک اهمیت DLT ها باید تاریخ پیشرفت بشر را خلاصه وار بررسی کنیم. حکومت ها از حکومت های قبله ای و پادشاهی ها که تحت نظر یک فرد به صورت دیکتاتوری فعالیت می کردند، به سمت نظام های حکومتی با فضای باز سیاسی حرکت کرده است. این تحول به صورت جمهوری ها و دموکراسی ها که بر اساس اصل نمایندگی از دل جامعه بودند شروع شد که نشان دهنده پیشرفت و تغییرات در ساختارهای حکومتی بود.
اما اکنون، با ظهور فناوری های نوین، به ویژه Distributed Ledger Technologies (DLTs) نظیر بلاکچین، یک اقتصاد جدید از حکومت بدون تمرکز و شفاف در حال شکل گیری است.
DLT ها به افراد امکان می دهند تا بدون نیاز به واسطه ها و بر اساس قوانین شفاف و منبع باز، در یک محیط ایمن با یکدیگر تعامل داشته باشند. این فناوری مزایای فراوانی از جمله افزایش شفافیت، کاهش فساد، امنیت تراکنش ها، و ترویج مشارکت اجتماعی را به ارمغان می آورد.
همچنین با ظهور حکومت ها و ساختارهای مرکزی، ترکیبی از نگارش و ثبت اطلاعات در اسناد به عنوان وسیله اصلی ثبت اطلاعات استفاده می شد.
در قرون وسطی، کاغذ و جوهر به عنوان ابزارهای اصلی نگارش و ثبت اطلاعات استفاده می شد. اما در ادامه با پیشرفت فناوری، به ویژه در دوران صنعتی، از سیستم های مکانیکی و الکترونیکی برای ثبت اطلاعات استفاده شد.
این سیستم ها همچنان وابسته به مراکز مرکزی و مدیریت مرکزی بودند و آسیب پذیری هایی مانند اعمال نفوذ افراد با قدرت بالای حکومتی در اسناد و اختلاس داشتند.
در نهایت با ظهور DLT ها مثل بلاکچین، یک تغییر اساسی در نحوه ثبت و انتقال اطلاعات ایجاد شد. در DLT، اطلاعات به صورت توزیع شده و غیرقابل تغییر در سراسر شبکه ذخیره می شوند. هر تراکنش توسط اعضای شبکه تأیید می شود و به صورت بلاک های زنجیره ای متصل به یکدیگر اضافه می شوند. DLT ها با افزایش شفافیت، امنیت تراکنش ها، و حذف واسطه ها، به یک نمونه مدرن از ثبت اطلاعات پیشرفته تبدیل شده اند.
لیست عناوینی که در این مقاله برای شما زوم ارزی عزیز آماده کرده ایم:
بررسی ویدیویی دفتر کل توزیع شده DLT
دفتر کل توزیع شده DLT چیست؟
در بخش مقدمه تا حدودی با ضرورت وجود DLT ها آشنا شدیم و درک کردیم که این تکنولوژی چه تاثیر عمیقی بر زندگی بشر می تواند داشته باشد. برای تعریف DLT ها به بیان ساده می توان گفت به جای ثبت اطلاعات در یک پایگاه متمرکز، اطلاعات را در چندین محل مختلف بنویسیم و دسترسی تمامی افراد را به این اطلاعات آزاد بگذاریم. به این ترتیب تمامی اعضای شبکه با استفاده از کامپیوترها و یا گوشی های هوشمند می توانند بخشی از این شبکه برای پردازش و یا نگه داری اطلاعات باشند و به این ترتیب محل نگه داری این داده ها غیرمتمرکز می شود.
برای مثال، تصور کنید که تمامی شهروندان ایران از موجودی حساب خزانه کشور مطلع باشند. در نتیجه هر برداشت از خزانه به عنوان یک تراکنش در DLT ثبت می شود و همچنین اطلاعات مربوط به مقدار برداشت، زمان، و دلیل برداشت در شبکه برای همیشه ثبت می شود. در نتیجه مردم، برداشت وجوه از این خزانه برای توسعه کشور را می توانند مشاهده کنند و از آن مطلع بشوند. پس در این صورت اگر کسی قصد اختلاس و سوء استفاده از این خزانه را داشته باشد مردم متوجه می شوند و می توانند آن تراکنش را پیگیری کنند تا متوجه شوند که پول ها به حساب چه کسی واریز شده است. می توان گفت هر چه شفافیت بیشتر شود، افراد سودجو کمتر به خود اجازه می دهند که تخلف کنند. اگر شما به سیستم های دیکتاتوری نگاه کنید متوجه می شوید که این سیستم ها از جریان آزاد گردش اطلاعات جلوگیری می کنند و در نقطه مقابل DLT ها علاوه بر دسترسی آزاد به اطلاعات، شفافیت در این داده ها را نیز تامین می کند.
شما می توانید برای درک بهتره شبکه DLT ها، از تصویر زیر کمک بگیرید و این تکنولوژی را با سیستم متمرکز و غیرمتمرکز پیشین مقایسه کنید:
خوب است بدانید تفاوت سیستم های decentralized و distributed در این است که در سیستم های decentralized همان طور که در تصویر مشخص است تنها یک عده محدود اطلاعات را در اختیار دارند اما در مدل distributed تمامی اعضا اطلاعات را در اختیار دارند. همچنین در مدل centralized تنها یک نهاد متمرکز اطلاعات را به تنها نگهداری می کند.
دوستان در نظر داشته باشید که یک شبکه می تواند همزمان از دو سیستم استفاده کند. برای مثال بلاکچین بیت کوین در ذخیره اطلاعات decentralized است (ماینرها) و در انتقال داده ها distributed (کاربران و ماینرها). اما باید بدانید که هیچ محدودیتی برای اضافه شدن کاربران به عنوان ماینرها وجود ندارد و هر کسی می تواند عضوی از شبکه بشود و در ساختن بلاک ها (ذخیره اطلاعات) شرکت کند.
انواع DLT ها
بعد از آشنایی با مفهوم DLT ها، حال باید با انواع DLT ها آشنا شویم. در حال حاظر DLT ها به ۵ بخش کلی تقسیم می شوند که در ادامه هر یک را به طور کامل بررسی خواهیم کرد:
بلاکچین
می توان گفت شناخته شده ترین محصول DLT ها، بلاکچین می باشد. برای درک بهتر ساز و کار بلاکچین ها تصور کنید بلاک های متوالی به صورت زنجیره وار تشکیل می شوند و این زنجیره تنها یک طرفه است و اطلاعات ثبت شده روی بلاک ها برگشت ناپذیر می باشد. اطلاعاتی که روی این بلاک ها ثبت می شود، تمامی اطلاعات ثبت شده قبلی و همچنین اطلاعات حساب فرستنده و گیرنده و مبلغ ارسالی می باشد که تمامی اطلاعات به صورت هش شده است که مانع از شناسایی کاربران و حفظ حریم خصوصی می شود.
دوستان در نظر داشته باشید، بلاکچین ها به سه نوع تقسیم می شوند:
بلاکچین عمومی: در این بلاکچین ها هر عضوی از شبکه می تواند بلاک بنویسد و خواندن بلاک ها نیز برای عموم آزاد است. مانند: بیت کوین و اتریوم.
بلاکچین خصوصی: در این بلاکچین ها که اغلب مختص سازمان ها می باشد، یک عده محدود می توانند اطلاعات را بنویسند و یک عده محدود نیز می توانند آن ها را بخوانند.
کنسرسیوم: در این بلاکچین یک عده محدود توانایی نوشتن بلاک را دارند اما خواندن اطلاعات برای عموم اعضا آزاد می باشد. مانند: ریپل.
اما همان طور که گفته شد در DLT ها نهاد مرکزی وجود ندارد که طرفین یک معامله بخواهند به آن اعتماد کنند پس خود اعضای شبکه باید به یک اجماع برای پذیرش قوانین و همچنین داد و ستد برسند. این اعضا که مسئول نوشتن و نگهداری اطلاعات می شوند را نود (ماینر) می گویند.
خوب است بدانید اجماع در بلاکچین های مختلف متفاوت است برای مثال بیت کوین از POW استفاده می کند و اتریوم از POS که تفاوت اصلی این دو در تجهیزات استخراج و مصرف انرژی است.
هش گراف
خیلی از منتقدان هش گراف را یک جایگزین خوبی برای بلاکچین ها می دانند، زیرا هش گراف سرعت عملیاتی بالاتر و هزینه کمتری دارد. قبل از توضیح کامل در مورد هش گراف به تصویر زیر دقت کنید:
بر خلاف بلاکچین که از یک زنجیره تشکیل می شود و اطلاعات هر بلاک به صورت خلاصه در بلاک بعدی نیز گنجانیده می شود. به بیان ساده اگر همزمان دو بلاک نوشته شود، اعضای شبکه آن زنجیره که طولانی تر می باشد را انتخاب و بلاک دیگری را حذف می کنند. اما شبکه هش گراف از ستون هایی تشکیل شده که بلاک های تولید شده را به صورت همزمان را حذف نمی کند و روش کار به این ترتیب است که تمامی اعضا قادر هستند که یک رویداد تعریف کنند. تصور کنید که یک عضو در ستون B یک رویداد تعریف کرده، این رویداد شامل اطلاعات تراکنش هایی می باشد که قرار است در شبکه ثبت شود. سپس آن عضوی که در ستون B رویداد را تعریف کرده به صورت تصادفی عضوی که در ستون E قرار دارد را انتخاب می کند و اطلاعات تراکنش خودش را به آن می گوید. در نهایت عضو ستون E همزمان هم اطلاعات مربوط به عضو ستون B را دارد و هم اطلاعات مربوط به رویداد خودش را، که تمامی اطلاعات را باز هم به صورت تصادفی به عضوی در ستون C می گوید. به این ترتیب چرخه صدا زدن یکدیگر و نجوا کردن اطلاعات در تمامی شبکه انجام می شود و مانند بلاکچین ها اطلاعات در تمامی شبکه پخش می شود و همین موضوع باعث می شود که این تراکنش ها غیرقابل بازگشت باشد.
اما می توان گفت بزرگترین مشکل هش گراف این است که اعضای شبکه توسط خود پروژه انتخاب می شوند. به بیان ساده سازوکار شبکه هش گراف اگرچه به صورت غیرمتمرکز است اما اعضایی که این شبکه را هدایت می کنند به صورت متمرکز و توسط مدیریت پروژه انتخاب می شوند.
DAG
می توان گفت ساختار دگ (گراف جهت دار غیر مدور) و هش گراف بسیار نزدیک به هم هستند و اغلب بنا به سیاست های کاری و همچنین کاربردهای پروژه های مختلف این دو انتخاب می شوند. ساختار دگ به این صورت است که برخلاف بلاکچین ها از ماینر برای پردازش تراکنش ها استفاده نمی شود و کاربرانی که قصد انجام تراکنش دارند، برای ثبت تراکنش خود موظف هستند که حداقل دو تراکنش قبل از خود را تایید کنند. به این ترتیب تراکنش کاربر ثبت می شود و کاربر بعدی که قصد ثبت تراکنش را دارد باید تراکنش کاربر اولی را تایید کند. همچنین بر خلاف بلاکچین که به صورت زنجیره ای به هم متصل می باشد، دگ ها به صورت درختی می باشند و همین موضوع و همچنین شرط تایید دو تراکنش قبلی باعث می شود که تراکنش ها با سرعت بسیار بالاتری نسبت به بلاکچین ها و البته با کارمزد تقریبا نزدیک به صفر تایید شوند.
یکی از مهم ترین شاخصه های این شبکه آن است که شما برای تایید تراکنش خودتان نیاز دارید که تراکنش دیگران را تایید کنید، در نتیجه هر چه تعداد تراکنش ها در شبکه بیشتر باشد سرعت پردازش بالاتر می رود. اما دگ ها نیز به دلیل استقبال کم با مشکل امنیت و همچنین عدم تمرکز رو به رو هستند.
HOLOCHAIN
قبل از هرچیزی باید بدانید که شبکه HOLOCHAIN یک نوع DLT نیست بلکه یک DHT است. اما خوب است با سازوکار این شبکه نیز آشنا شویم زیرا اهداف DLT و DHT در نهایت یکی است.
روش کار در HOLOCHAIN به این ترتیب است که هر نود تنها به اطلاعات مربوط به زنجیره خود نیاز دارد. به بیان ساده من و شما درخواست یک تراکنش را می دهیم و این تراکنش بین ما انجام می شود. نتیجه این تراکنش را ما با کلید خصوصی خود امضاء می کنیم و خلاصه ای از نتیجه تراکنش در قالب یک کلید به صورت هش در DHT (جدول هش توزیع شده) ثبت و نگه داری می شود و همچنین نتیجه این تراکنش به صورت تصادفی به چند نود نیز اطلاع داده می شود. حال اگر در آینده به اطلاعات تراکنش ما نیاز شود برای بررسی یک تراکنش دیگر، این اطلاعات در اختیار کل شبکه قرار می گیرد، تا صحت تراکنش مورد نظر بررسی شود.
این در حالی است که در بلاکچین هر نود باید تمامی اطلاعات مربوط به شبکه را از اولین بلاک تا آخرین بلاک دانلود کند تا عضوی از شبکه باشد و همچنین اگر یک تراکنش درخواست پردازش دهد باید بیشتر از ۵۰% شبکه آن را تایید کنند و به کل شبکه نتیجه آن را اطلاع بدهند. همین تفاوت باعث شده HOLOCHAIN سرعت بسیار بالاتری نسبت به بلاکچین های موجود داشته باشد.
TEMPO (RADIX)
رادیکس یکی از جدی ترین رقیبان بلاکچین هایی با قابلیت اجرای قراردادهای هوشمند می باشد. مشابه مفهوم شاردینگ در بلاکچین ها، رادیکس نیز از مفهومی مشابه استفاده می کند، به بیانی دیگر هر نود وظیفه بار پردازشی بخشی از شبکه را بر عهده دارد. اما در رادیکس این موضوع کمی متفاوت است و نودها می توانند بدون محدودیت به شبکه اضافه شوند، در صورتی که در اتریوم تنها می توانیم ۶۴ نود فعال داشته باشیم. همچنین مکانیزمی وجود دارد که بار پردازشی می تواند به طور مساوی بین نودها تقسیم شود تا بار پردازشی به راحتی کنترل شود. در نهایت رادیکس می تواند بسیار سریع تر از بلاکچین ها رفتار کند و هر چه تعداد نودها افزایش یابد بار ترافیکی در شبکه کاهش می یابد.
روند پیشرفت DLT ها
در این بخش قصد داریم روند تاریخی DLT ها و پروژه هایی که با استفاده از این تکنولوژی به وجود آمدند را بررسی کنیم. در نظر داشته باشید که ممکن است بررسی این روند، کامل ترین نباشد اما ما سعی کردیم شاخه اصلی روند تاریخی DLT ها را به طور کامل بیان کنیم و از شاخه های فرعی آن گذر کنیم.
- سال ۱۹۷۶:
آقای diffie و hellman ابتدا رمزنگاری کلید عمومی را معرفی کردند.
- سال ۱۹۷۸:
در این سال آقای rivest shamir و adleman الگوریتم RSA رو معرفی کردند. این الگوریتم به رمزنگاری نا متقارن معروف است، به بیان ساده در این الگوریتم دو کلید عمومی و خصوصی داریم که رمزنگاری شده اند و هکر با داشتن کلید عمومی نمی تواند به دارایی و اطلاعات شما دسترسی داشته باشد اگرچه می تواند آن را مشاهده کند.
- سال ۱۹۹۱:
دو فرد با نام های stuart haber و w. scott stornettaطرح اولیه و ایمن از بلاک های زنجیره وار را ارائه دادند که برای ارائه اسناد دیجیتال از آن استفاده می شد.
- سال ۱۹۹۷:
در این سال آقای Adam back پروژه Hashcash را توسعه داد که یک الگوریتم گواه اثبات کار بود. این الگوریتم برای محدود کردن اسپم در ایمیل و همچنین حملات DDOS استفاده می شد. در حملات DDOS هکر ها تعداد خیلی زیادی درخواست را برای پردازش ارسال می کنند که در نهایت باعث از کار افتاد شبکه به دلیل حجم بالای درخواست ها می شود.
- سال ۱۹۹۸:
اما در این سال شخصی به نام WEI DAI یک پلتفرم ناشناس توزیع شده الکترونیکی را معرفی کرد که برای مقاصد مالی استفاده می شد. نام این پلتفرم b-money بود.
- سال ۲۰۰۴:
میشه گفت اولیه پایه های خلق ارزهای دیجیتال را آقای hal finney بنیان نهاد. ایشان الگوریتم گواه اثبات کار قابل استفاده مجدد که به اختصار RPOW نام دارد را معرفی کرد. ایده این طرح ایجاد کوین ها بود و به این ترتیب یک ارز دیجیتال می توانست بدون محدودیت مورد استفاده قرار گیرد.
- سال ۲۰۰۸:
اما در نهایت زحمات تمامی متخصصین و دانشمندان پیشین توسط شخص یا گروهی ناشناس به نام ساتوشی ناکاموتو به ثمر نشست و وایت پیپر بیت کوین منتشر شد.
- سال ۲۰۰۹:
در این سال ناکاموتو اولین بلاک بیت کوین را استخراج کرد که به بلاک مادر معروف است. در نتیجه با ایجاد اولین بلاک، بلاکچین بیت کوین شروع به فعالیت کرد و اولین بیت کوین خلق شد. در نظر داشته باشید تا به امروز این شبکه بدون توقف به فعالیت خود ادامه می دهد.
- سال ۲۰۱۱:
در این سال با فورک شدن شبکه بیت کوین اولین ارز دیجیتال مجزا از بیت کوین به وجود آمد که پس از آن به هر ارزی به جز بیت کوین، آلت کوین می گویند.
- سال ۲۰۱۳:
آقای ویتالیک بوترین در سن ۱۹ سالگی ایده اتریوم را در قالب یک وایت پیپر معرفی کرد. بلاکچین اتریوم علاوه بر ویژگی های بیت کوین، قابلیت اجرای قراردادهای هوشمند یا همان اپلیکیشن ها به صورت غیرمتمرکز را داشت.
- سال ۲۰۱۵:
بعد از دو سال انتظار در نهایت در سال ۲۰۱۵ اتریوم اجرایی شد.
- سال ۲۰۱۷:
سال ۲۰۱۷ برای بلاکچین ها، سال شکوفایی بود. با ایجاد پیش فروش های مختلف از ارز بلاکچین های مختلف بسیاری از پروژه ها شروع به فعالیت کردند.
همچنین در همین سال بلاکچین های کنسرسیومی بسیار مورد توجه قرار گرفت که باعث درخشش بلاکچین ریپل شد.
- سال ۲۰۱۸:
در این سال دولت های مرکزی کشورهای مختلف به فکر ایجاد ارز دیجیتال مخصوص به خود با استفاده از بلاکچین ها کردند.
- سال ۲۰۱۹:
در این سال فیس بوک پروژه LIBRA را تاسیس کرد. اگرچه این پروژه توسط قانون گذاران آمریکایی با محدودیت رو به رو شد که در نهایت باعث متوقف شدن آن شد، اما شرکت ها و پروژه های مختلفی به فکر ایجاد ارز خود و یا استفاده از استیبل کوین خود در پلتفرم بومی خودشان افتادند.
- سال ۲۰۲۰:
موج جدیدی از برنامه های غیرمتمرکز مالی (Defi) به خصوص در بلاکچین اتریوم ایجاد شد و دنیای دیفای با گسترش چشم گیری مواجه شد. همین موضوع باعث ترافیک سنگین در شبکه اتریوم شد که مشکلات مقیاس پذیری بلاکچین ها را بیش از پیش نمایان کرد.
- سال ۲۰۲۱:
در این سال توکن های غیرقابل تعویض یا همان NFT ها مورد توجه قرار گرفت و هنرمندان معروفی به این حوزه ابراز علاقه کردند.
- سال ۲۰۲۲:
سرانجام بعد از تحقیقات مختلف، چندین کشور استیبل کوین مخصوص به خود را راه اندازی کردند و یا به صورت آزمایشی از آن استفاده کردند.
همچنین در همین سال راه حل های لایه دومی برای مقیاس پذیرتر کردن بلاکچین های مختلف ارائه شد که با استقبال بی نظیر پروژه های مختلف نیز رو به رو شد.
دوستان این روند تکاملی از ابتدای شروع علم رمزنگاری تا کنون بود اما همان طور که دیدید این روند تنها برای یک DLT (بلاکچین) بود. سایر DLT ها اغلب تنها در یک یا نهایت دو پروژه استفاده شده است که در ادامه آن پروژه ها را نام می بریم:
DAG: پروژه IOTA که یکی از قدیمی ترین پروژه های کریپتویی می باشد از DAG استفاده می کند.
HOLOCHAIN: خود پروژه HOLOCHAIN مخترع این مفهوم است و نام ارز شبکه آن نیز HOLO نام دارد.
HASHGRAPH: پروژه Hedera Hashgraph با نام ارز Hbar از این مفهوم استفاده می کند.
RADIX: خود پروژه RADIX با نام ارز XRD خالق این مفهوم است.
بررسی عملکرد دفتر کل توزیع شده DLT
در این بخش قصد داریم به طور کامل با ساز و کار DLT ها آشنا شویم. قبل از هر چیزی لطفا به عکس زیر دقت کنید:
همان طور که در تصویر سمت چپ مشاهده می کنید در مدل سنتی تمام اطلاعات توسط یک نهاد متمرکز نگهداری و کنترل می شود. قطعا یکی از مهم ترین مشکلاتی که این سیستم ها دارند شفافیت می باشد، همین موضوع باعث می شود این نهاد متمرکز برخی اطلاعات را سانسور کند و یا رانت اطلاعاتی در اختیار افراد با نفوذ برای اختلاس و یا سایر جرایم دیگر که در نهایت باعث فساد می شود، قرار دهد.
اما در مدل سمت راست (DLT) یک نسخه از اطلاعات در اختیار تمامی اعضای سیستم قرار می گیرد و همین موضوع مانع از مشکلاتی می شود که پیش تر به آن اشاره کردیم. اما در خصوص بلاکچین که یکی از DLT های موجود است، در نبود نهاد های متمرکز از الگوریتم های مخصوصی برای اجماع بین اعضا استفاده می شود. برای مثال بیت کوین از گواه اثبات کار و کاردانو از گواه اثبات سهام استفاده می کنند.
مزایا و معایب فناوری دفتر کل توزیع شده DLT
در این بخش معایب و مزایای عمومی که DLT ها دارند را باهم بررسی می کنیم:
- مزایا:
امنیت:
DLT ها با استفاده از الگوریتم های رمزنگاری بسیار قوی هستند و امنیت بالایی را فراهم می کند.
عدم تمرکز:
ساختار بدون تمرکز DLT، از نیاز به وجود یک نهاد مرکزی جلوگیری می کند.
شفافیت:
تمام تراکنش ها به صورت علنی در دفتر کل ثبت می شوند، که شفافیت و اعتماد را افزایش می دهد.
عدم دستکاری اطلاعات:
امکان تغییر اطلاعات یک تراکنش در دفتر کل توزیع شده وجود نخواهد داشت.
کاربری گسترده:
DLT در صنایع مختلفی از جمله مالی، سلامت، زنجیره تأمین و … قابل استفاده است.
هوشمند سازی با قراردادهای هوشمند:
امکان ایجاد و اجرای قراردادهای هوشمند در دفتر کل باعث می شود دخالت انسان نزدیک به صفر شود.
بازارهای توکنیزه:
ایجاد بازارها و اکوسیستم های توکنیزه با استفاده از DLT ها.
- معایب:
پیچیدگی:
پیچیدگی فنی و عدم توانایی برخی افراد در درک و استفاده از DLT ها.
استفاده از انرژی:
برخی از DLT ها به ویژه بلاکچین، مصرف انرژی بالایی دارند.
مقیاس پذیری:
مشکلات مقیاس پذیری در برخی از DLT ها که باعث محدودیت تعداد تراکنش ها می شود.
حجم داده:
حجم زیاد داده در DLT، به ویژه برای بلاکچین، ممکن است یک چالش بحث برانگیز شود.
حقوق و تنظیمات قانونی:
نبود چارچوب قانونی و تنظیمات واحد برای DLT در برخی مناطق.
مشکلات حریم خصوصی:
در بعضی حوزه ها مشکلات حفظ حریم خصوصی در DLT ها مشکل ساز خواهد شد.
بحران های فنی:
برخی از DLT ها ممکن است با مشکلات فنی همچون حملات ۵۱٪ و … رو به رو شوند.
دلایل اهمیت دفتر کل توزیع شده DLT
دوستان در این بخش قصد داریم دلایل با اهمیت DLT ها که باعث می شود این فناوری در تمامی ابعاد مختلف نیازهای امروزی انسان ها نفوذ کند را ذکر می کنیم:
عدم تمرکز:
حذف نیاز به وجود یک نهاد مرکزی و امکان مدیریت غیرمتمرکز اطلاعات که باعث می شود عدالت در توزیع ثروت، اطلاعات، قدرت ایجاد شود.
امنیت:
فراهم کردن یک سطح امنیت بسیار بالا از طریق الگوریتم های رمزنگاری شده، این موضوع باعث می شود دیگر، اسپم ها و یا باگ های امنیتی که باعث کلاهبرداری می شوند از بین بروند.
شفافیت:
افزایش شفافیت تراکنش ها و فعالیت های ثبت شده در دفتر کل که نتیجه آن جلوگیری از سوء استفاده و فساد می شود.
کاهش خطا:
کاهش احتمال خطا و اشتباهات در ثبت و پردازش تراکنش ها.
سرعت در انتقال ارز:
فراهم آوردن سرعت بالا در انجام تراکنش ها، به ویژه در حوزه ارزهای دیجیتال، که باعث می شود کاربران با سرعت خیلی بالاتر، در مدت زمان کوتاه تر به هرجای دنیا دارایی های خود را منتقل کنند.
قابلیت پیشرفت تکنولوژی:
فناوری DLT ها در بسیاری از تکنولوژی های نوظهور مانند وب ۳ و هوش مصنوعی و همچنین دنیای دیجیتال بسیار تاثیر گذار می باشد.
اجماع بدون اعتماد:
ایجاد اجماع و توافق بدون نیاز به اعتماد به یک نهاد مرکزی که در نهایت باعث می شود قدرت بین اعضای شبکه توزیع شود و از تمرکز قدرت جلوگیری می کند.
کاربری گسترده:
قابلیت استفاده در صنایع مختلف از جمله مالی، سلامت، حمل و نقل، زنجیره تأمین و … برای مثال بحران قاچاق داروهای دولتی با استفاده از بلاکچین ها می تواند به طور کامل رفع شود.
قراردادهای هوشمند:
امکان نوشتن و اجرای قراردادهای هوشمند بر اساس شرایط توافق در دفتر کل، به این ترتیب دخالت انسان ها در عملکردهای مختلف کم تر شده و به مراتب رفتار سلیقه ای نیز از بین می رود. برای مثال اگر تلگرام به عنوان یک قرارداد هوشمند روی بلاکچین اتریوم اجرایی شود، دیگر شما مالک حساب کاربری خودتان هستید و مسدود کردن اکانت و یا حذف برخی محتواها توسط اینستاگرام دیگر مقدور نخواهد بود و به موازی با آن شما مالک محتوای تولید شده هستید پس درآمد حاصل از آن نیز برای خود شماست.
امکان توکنیزاسیون:
با استفاده از DLT ها بسیاری از دارایی های فیزیکی می تواند دیجیتالی شوند. برای مثال مشاورین املاک فایل های خود را در قالب NFT ها جمع آوری می کنند و یا دیگر نیاز به جا به جایی طلای فیزیکی نیست، زیرا شما با خرید توکنی که پشتوانه طلا دارد همان طلا را خریداری می کنید.
حل اختلافات:
امکان حل اختلافات و واضح کردن مسائل از طریق ثبت دائمی در دفتر کل، اگر چالشی به وجود بیاید اعضا می توانند با استناد به اطلاعات ثبت شده در بلاکچین اختلافات موجود را حل کنند. در نظر داشته باشید این اطلاعات برگشت ناپذیر هستند.
حفظ حریم خصوصی:
با نبود یک نهاد متمرکز برای کنترل کاربران، خود به خود پیشرفت هایی در راهکارهای حفظ حریم خصوصی تراکنش ها به وجود آمده است. برای مثال متخصصین از راهکارهای گواه اثبات دانش صفر برای این کار بهره گرفته اند.
مشارکت عمومی:
فراهم کردن فرصت برای مشارکت عمومی در مدیریت شبکه، برای مثال هیچ منعی برای مشارکت در شبکه بیت کوین و یا اتریوم برای کسی وجود ندارد.
انعطاف پذیری:
قابلیت انعطاف و تغییر در ساختار DLT بدون تأثیرات منفی و پرخطر، از آن جا که اغلب DLT ها توسط اعضای خود شبکه اداره می شوند پس این کاربران بهترین تصمیم را برای بالا بردن بازدهی شبکه که منافع خودشان نیز درگیر آن است، می گیرند.
کاربردها و موارد استفاده Dlt ها در صنایع و بخش های مختلف
در این بخش مثال هایی از کاربرد DLT ها را عنوان می کنیم که کاربرد این فناوری برای ما قابل درک باشد:
-
صنعت مالی:
ارزهای دیجیتال: استفاده از DLT برای ایجاد و مدیریت ارزهای دیجیتال و تسهیل تراکنش های مالی و همچنین انتقال وجوهات بین المللی با استفاده از سیستم های DLT که باعث می شود انتقال اموال و وجوهات بین المللی با سرعت بالا و کاهش هزینه انجام شوند.
-
زنجیره تأمین:
ردیابی محصولات: DLT برای استعلام از اصالت یک کالا و شفافیت در زنجیره تأمین و ردیابی محصولات از تولید تا مصرف مورد استفاده قرار می گیرد.
مدیریت دقیق موجودی: استفاده از DLT برای بهبود مدیریت و کنترل دقیق موجودی و عبور محصولات از مراحل مختلف می تواند مورد استفاده قرار بگیرد.
-
حوزه سلامت:
مدیریت پرونده های پزشکی: استفاده از DLT در ذخیره اطلاعات پزشکی به صورت امن و شفاف و همچنین ردیابی داروها با استفاده از DLT برای تضمین ایمنی داروها از تولید تا مصرف.
-
املاک و مستغلات:
معاملات املاک: افزایش اعتماد و کاهش هزینه در معاملات املاک از طریق DLT ها.
-
صنعت حمل و نقل:
ردیابی حموله ها: DLT برای ردیابی حموله ها و بهبود کارایی در زنجیره تأمین حمل و نقل مورد استفاده قرار می گیرد.
پرداخت های هوشمند: استفاده از ارزهای دیجیتال و DLT در پرداخت های هوشمند و امن در حمل و نقل.
-
صنعت هوش مصنوعی و اینترنت اشیا:
ثبت دادههای IoT : استفاده از DLT برای ثبت ایمن و امن داده های حاصل از دستگاه های IoT.
-
صنایع خدماتی:
مدیریت هویت: DLT برای مدیریت هویت های دیجیتال افراد و جلوگیری از سوء استفاده از اطلاعات هویت می تواند بسیار کارآمد باشد.
خدمات بانکی دیجیتال: ارائه خدمات بانکی ایمن و شفاف با استفاده از DLT ها که یکی از مهم ترین اهداف این فناوری می باشد.
-
صنعت موسیقی و هنر:
درآمد مستقیم برای هنرمندان: DLT ها باعث می شوند یک ارتباط مستقیم بین هنرمندان و طرفداران آن ها به وجود بیاید و واسطه هایی نظیر برندهای مختلف و شرکت های تبلیغاتی حذف شوند که در نهایت باعث مستقل سازی هنرمندان و تسهیل دریافت مستقیم درآمد از اثرات هنری می شود.
ثبت امضاها و حقوق نسخه های اورجینال: استفاده از DLT برای ثبت امضاها و حق اثر مربوط به آثار تولید شده یکی دیگر از تاثیرات این فناوری می باشد.
-
صنعت انرژی:
مدیریت شبکه های انرژی: بهینه سازی توزیع انرژی و مدیریت شبکه های برق با استفاده از DLT ها.
معاملات انرژی: استفاده از ارزهای دیجیتال برای معاملات انرژی به صورت مستقیم بین تولید کنندگان و مصرف کنندگان.
آینده فناوری دفتر کل توزیع شده DLT
همان طور که در بخش های قبلی مطالعه کردید، شروع پیدایش DLT ها از سال ۱۹۷۶ با خلق فناوری رمزنگاری شروع شد و در زمان نگارش این مقاله ۴۷ سال از خلق این فناوری می گذرد و ما اکنون دفتر کل توزیع شده ای را داریم که می تواند زندگی نسل بشر را دگرگون کند. اما در این بخش قصد داریم چند سال آینده را که این تکنولوژی پیش رو دارد را باهم متصور شویم:
در سال های پیش رو احتمالا DLT ها به عنوان یک ابزار بسیار مفید برای ثبت و انتقال اطلاعات در صنایع مختلف شناخته می شود، و تقریبا تمامی بخش ها از امور مالی گرفته تا زنجیره تأمین، بهداشت، حقوق و دیگر حوزه ها را تحت تاثیر قرار می دهد. همچنین پیشبینی می شود DLT ها به صورت گسترده ای توسعه داده شده و پیشرفته تر می شوند و موازی با آن استفاده گسترده از DLT در تسهیل تجارت الکترونیک و پرداخت های کریپتویی را شاهد خواهیم بود.
چشم انداز بلند مدت این فناوری به ما نشان می دهد که DLT ها با سایر فناوری های دیگر مانند هوش مصنوعی، اینترنت اشیاء، واقعیت مجازی و واقعیت افزوده می توانند ترکیب شوند که باعث تغییرات عظیمی در سبک زندگی انسان ها شود.
همچنین می توان افزایش پذیرش DLT در سطح دولتی را متصور شد که باعث افزایش استفاده عموم مردم از این فناوری می شود که در نهایت باعث پیشرفت و شناخت بیشتر از DLT ها و از بین رفتن ابهام ها و نگرانی های مرتبط با این فناوری می شود. همین موضوع باعث می شود از DLT ها در بخش بانکداری و امور مالی استفاده شود و تحول بزرگی را در بخش بانکداری نیز ایجاد کند.
سخن پایانی
در این مقاله همانطور که مطالعه نمودید ما به طور کامل به معرفی فناوری دفتر کل توزیع شده DLT پرداختیم. DLT مخفف Distributed Ledger Technology است و به دفاتر تراکنش دیجیتال و توزیع شده اشاره دارد که بلاک های داده توزیع شده در شبکه ای از نودهای کامپیوتری را ذخیره می کند.
همانطور که گفته شد، DLT فقط یک شبکه بزرگ از نودها است که برای افزودن و تأیید داده ها به هیچ مرجع مرکزی متکی نیست. DLT یا بلاکچین از ترکیبی از پروتکل های رمزنگاری، تمرکززدایی و اجماع برای ذخیره ایمن داده ها در پایگاه داده خود و اعتبارسنجی تراکنش های بعدی بر اساس آن استفاده می کند.
ممنون از اینکه تا پایان مقاله “دفتر کل توزیع شده DLT چیست؟” همراه ما بودید.
بیشتر بخوانید:
- نود بلاکچین چیست؟
- بلاکچین و صنعت هنر
- بلاکچین و اینترنت اشیا pdf
- نحوه نوشتن پیام روی بلاکچین
- درامد از بلاکچین چگونه است؟
- بلاکچین چیست؟ و چگونه کار می کند؟
- ساخت بلاکچین خصوصی چگونه است؟
- درآمد برنامه نویسی بلاکچین چقدر است؟
- بازار کار برنامه نویسی بلاکچین چگونه است؟
- فرق بلاکچین و ارز دیجیتال + مهم ترین تفاوت ها
- ساخت توکن روی بستر اتریوم ERC20 + رایگان
- کارآموز برنامه نویسی بلاکچین | کاراموز solidity
- زبان های برنامه نویسی بلاک چین Block Chain
- آشنایی با بلاکچین نسل سوم | بررسی سه نسل از بلاکچین
- قرارداد هوشمند چیست؟ | همه چیز در باره smart contract
- انواع بلاک چین | معرفی انواع بلاکچین و آشنایی با کاربرد آن ها
- حمله دیداس DDoS چیست؟ |آشنایی با حملات Dos و DDOS
- پل بلاکچین Blockchain Bridge | آشنایی با پل های بلاکچین
- ساخت بلاکچین با پایتون | آموزش ساخت بلاکچین با زبان برنامه نویسی پایتون
- ارتباط بلاکچین و هوش مصنوعی چیست؟
- Dapp چیست؟
- راه حل های لایه ۲ بلاکچین چیست؟
- دفتر کل توزیع شده DLT چیست؟
- مولتی چین Multichain چیست؟
نظرات کاربران
ممنون از تیم خوب زوم ارز
آیا میتوان تشخیص داد که در چه سیستی از فناوری دفتر کل توزیع شده استفاده کرده اند؟
در صورتیکه در ایران از این تکنولوژی دفاتر کل توزیع شده استفاده کنیم جهت قرار دادهای اقتصادی و شفافیت ایجاد کنیم بسیاری از فسادهای مالی اقتصادی از بین خواهد رفت؟
آیا امنیت دفتر توکل توزیع شده قابل دفاع می باشد