حسابرسی قرارداد هوشمند چیست؟

حسابرسی قرارداد هوشمند چیست؟
بازدید 32
۰

حسابرسی قرارداد هوشمند چیست؟، قراردادهای هوشمند ابزارهای سازگاری هستند که می توانند تراکنش های مالی را تسهیل و تأیید کنند. درک احتمال و ماهیت بحرانی نقص های احتمالی قرارداد یا خطاهای کشف شده برای امنیت قرارداد هوشمند ضروری است. حسابرسی امنیتی قرارداد هوشمند، قراردادهای هوشمند یک پروژه را به طور عمیق بررسی می کند و برای محافظت از پول سرمایه گذاری شده از طریق آنها ضروری می باشد. اگر وجوه گرفته شود، نمی توان آنها را بازیابی کرد زیرا تمام تراکنش های روی بلاکچین غیرقابل برگشت هستند. بنابراین، روش حسابرسی قرارداد هوشمند بر بررسی کدی تمرکز دارد که زیربنای شرایط و ضوابط قرارداد هوشمند است تا توسعه‌دهندگان بتوانند به سرعت آسیب‌پذیری‌ها و نقص‌ها را قبل از استقرار قراردادهای هوشمند با کمک چنین حسابرسی شناسایی کنند.

این مقاله آسیب‌پذیری‌های کلیدی در قراردادهای هوشمند را مورد بحث قرار می‌دهد و به سوالات مختلفی در مورد نحوه انجام حسابرسی قراردادهای هوشمند، چرایی اهمیت آنها و چگونگی تبدیل شدن به یک حسابرس قرارداد هوشمند پاسخ می‌دهد.


حسابرسی قرارداد هوشمند چیست؟

حسابرسی قرارداد هوشمند چیست؟

حسابرسی قرارداد هوشمند چیست؟

در ابتدا لازم است بیان نماییم که حسابرسی قرارداد هوشمند کد منبع را تجزیه و تحلیل می کند تا ببیند آیا از شرایط از پیش تعیین شده پیروی می کند و همانطور که توسعه دهنده قصد دارد رفتار می کند. به عبارتی حسابرسی قرارداد هوشمند با هدف کشف خطاها و آسیب پذیری های امنیتی احتمالی در کد و توصیه بهبود و راه هایی برای رفع آنها است.

حسابرسی قراردادهای هوشمند در فضای غیرمتمرکز مالی (DeFi) گسترده است. در حالی که اکثر مردم اهمیت حسابرسی برای امنیت سایبری را درک می کنند، تعداد کمی از آنها به دنبال فرو رفتن در خطوط کد هستند. با این حال، پیشنهاد می کنیم اگر قصد سرمایه گذاری در پروژه ای را دارید، بهتر است به بررسی کد قرارداد هوشمند آن بپردازید و سپس تصمیم بگیرید.

حسابرسی قرارداد هوشمند شامل وارد کردن طیف وسیعی از سناریوهای بالقوه و اجرای آزمایش‌های بی‌پایان و جامع با بسیاری از برنامه‌های شخص ثالث برای یافتن هرگونه باگ است. پس از پایان آزمایش اولیه، حسابرسان گزارشی را برای تیم سازنده قرارداد تهیه می کنند تا بررسی شود. تیم این فرصت را پیدا می کند تا قبل از پایان حسابرسی، هر مشکلی را برطرف کند. این به آنها این فرصت را می دهد که هر گونه تجدید نظر را به گزارش نهایی اضافه کنند.

برای اعطای قرارداد به یک موسسه حسابرسی، یک تیم ابتدا باید در مورد پارامترها و دامنه حسابرسی به توافق برسند. قبل از شروع آزمایش، ابتدا باید معیارهای حسابرسی تنظیم شود. حسابرسان می توانند پس از تعیین اهداف حسابرسی، آزمایش اجزای قرارداد هوشمند جداگانه را آغاز کنند تا مطمئن شوند که هر ویژگی همانطور که باید کار می کند. پس از این، حسابرسان بخش‌های گسترده‌تری از قرارداد را آزمایش می‌کنند و کد را با استفاده از روش‌های خودکار انتخاب اشکال بررسی می‌کنند. قبل از انتشار گزارش نهایی، تیم نتایج یک بررسی کد دستی را برای اصلاحات دریافت می کند.


دلایل اهمیت حسابرسی قرارداد هوشمند

دلایل اهمیت حسابرسی قرارداد هوشمند

دلایل اهمیت حسابرسی قرارداد هوشمند

پس از استقرار، قراردادهای هوشمند تغییر ناپذیر هستند. شما نمی توانید کد خود را پس از قرار دادن آن در شبکه بلاکچین تغییر دهید.

برخلاف سایر برنامه‌ها، قراردادهای هوشمند معمولاً شامل امور مالی هستند. بنابراین، یک قرارداد هوشمند معیوب نه تنها پس از استقرار قابل رفع نخواهد بود، بلکه خطاها به هکرها اجازه می دهد تا ارز ذخیره شده در آن را سرقت کنند. در نتیجه، ما به یک قرارداد هوشمند بدون اشکال نیاز داریم و حسابرسی راه حل مورد نیاز را ارائه می دهد.

همچنین، حسابرسی قرارداد هوشمند به دلایل زیر به یک نیاز ضروری تبدیل می شود:

  • بهینه سازی کد بهتر

  • بهبود عملکرد قراردادهای هوشمند

  • افزایش امنیت برنامه ها

  • امنیت در برابر هک و سرقت

حسابرسی امنیتی قرارداد هوشمند به شما کمک می کند تا آسیب پذیری های احتمالی را در سیستم خود کشف کنید. قبل از اینکه یک موجود مخرب سعی کند از آنها سوء استفاده کند و پلتفرم شما را خراب کند، زمان لازم را برای رفع این نقاط ضعف به شما می دهد.


بررسی عملکرد حسابرسی قرارداد هوشمند

بررسی عملکرد حسابرسی قرارداد هوشمند

بررسی عملکرد حسابرسی قرارداد هوشمند

در اینجا به بررسی عملکرد حسابرسی قراردادهای هوشمند خواهیم پرداخت:

  1. حسابرسی خودکار قراردادهای هوشمند

حسابرسی قرارداد هوشمند ممکن است با استفاده از فناوری‌های مختلف به روش‌های مختلفی مورد بررسی قرار گیرد، اما درک نحوه عملکرد حسابرسی بسیار مهم است. بنابراین، انجام حسابرسی کامل از قراردادهای هوشمند در سیستم های بلاکچین ضروری است. نقص‌های طراحی، آسیب‌پذیری‌های امنیتی و مشکلات کدگذاری تمرکز اصلی حسابرسی‌ها هستند. علاوه بر این، حسابرسان قراردادهای هوشمند اغلب یک نقشه راه حسابرسی واضح ارائه می کنند تا به شما در درک بهتر فرآیند کمک کنند. روش بهینه برای حسابرسی قرارداد هوشمند شامل بهترین شیوه های زیر است.

  1. توافقنامه مشخصات

مهمترین نکته در حسابرسی قراردادهای هوشمند، دستیابی به توافق در مورد مشخصات قراردادهای هوشمند است. معماری، متدولوژی توسعه و تصمیمات طراحی پروژه همگی به تفصیل در مشخصات قرارداد هوشمند و اسناد پشتیبانی توضیح داده شده است. علاوه بر این، مشخصات اغلب در فایل README پروژه توضیح داده شده است.

هنگام استفاده از  وایت پیپر و رشته‌های اسنادی برای توضیح کد، باید به چند نکته توجه داشت. اگرچه اینها جایگزین مشخصات مستند شده نیستند. بدون مشخصات، حسابرسان هیچ سرنخی نمی‌داشتند که کد قرار است چه کاری انجام دهد یا واقعاً چگونه عمل می‌کند. بنابراین، حسابرسی یک قرارداد هوشمند باید با مشخصات پروژه به طور کامل آغاز شود.

  1. فرآیند تست یا آزمایش

حسابرسی قرارداد هوشمند به شما این امکان را می دهد که مستقیماً وارد مرحله آزمایش شوید. تست یک جزء حیاتی در افزایش هزینه حسابرسی یک قرارداد هوشمند است. روش های ساده و سریع کشف اشکال نیز از طریق آزمایش در دسترس هستند. راه‌حل‌های زیادی در دسترس هستند، از جمله تست‌های واحد که بر توابع خاص متمرکز هستند و تست‌های یکپارچه‌سازی که کل کد را بررسی می‌کنند.

تعداد مشکلاتی که ممکن است به راحتی برطرف شوند ممکن است در نتیجه پوشش آزمایشی بهتر کاهش یابد. علاوه بر این، آزمایش به توسعه دهندگان اجازه می دهد تا تأیید کنند که یک پروژه قرارداد هوشمند دارای عملکرد مورد نیاز است. در نهایت، حسابرسان قرارداد هوشمند ممکن است بینش بیشتری در مورد عملکرد پروژه پیش بینی شده از مستندات غیررسمی ارائه شده توسط آزمایش به دست آورند.

اجرای مجموعه آزمایشی ساده ترین و مناسب ترین مرحله در حسابرسی برای آزمایش است. یافتن عیوب ظاهری زمانی دشوارتر است که کد اکثر آزمایش‌هایی را که روی آن اجرا می‌شوند، پشت سر بگذارد. از طرف دیگر، حسابرسان با توسعه‌دهندگان درگیر می‌شوند تا تعیین کنند که آیا از آزمون‌های ناموفق مطلع هستند یا خیر. در صورت وجود تعداد قابل توجهی از آزمون های ناموفق، فرآیند حسابرسی باید متوقف شود و بازنگری های قابل توجهی در پایگاه کد ارائه شود.

هنگام انجام حسابرسی قراردادهای هوشمند، پوشش هر خط از کد یکی از نکات مهم است. حسابرسان باید مقدار کدی را که توسط آزمون‌ها ارزیابی می‌شود، بررسی کنند تا پوشش خط تست را تعیین کنند. افزایش تعداد ویژگی‌های آزمایش‌شده ممکن است منجر به کشف آسیب‌پذیری‌ها و خطاهایی شود که قبلاً کشف نشده بودند. بنابراین، تاکید زیادی بر اطمینان از پوشش هر خط کد وجود دارد. این در حالی است که ۸۵ تا ۹۰ درصد خطوط قرارداد برای اکثر پروژه ها پوشش داده شده است.

  1. پردازش و تجزیه و تحلیل خودکار داده ها

هنگامی که مرحله آزمایش را کامل کردید، احتمالاً به مرحله تحلیلی حسابرسی خواهید رفت. در سال های اخیر، نیاز به کدهای قرارداد ایمن و هوشمند به طور قابل توجهی افزایش یافته است. در نتیجه، نیاز به نرم افزار تشخیص اشکال در حال افزایش است.

برای بسیاری از ابزارهای اجرای نمادین معمول است که بر رایج ترین نقص های امنیتی در قراردادهای هوشمند Solidity تمرکز کنند. ابزارهای تحلیل ممکن است یک برنامه را برای شناسایی ورودی هایی که هر بخش از برنامه را فعال می کنند، ارزیابی کنند. در نتیجه استفاده از ابزارهای تحلیلی خودکار در حسابرسی قراردادهای هوشمند، یک روش حسابرسی کارآمدتر امکان پذیر است.

علاوه بر این، آنها ممکن است به رفع نیاز به حسابرسان انسانی کمک کنند و در عین حال روند حسابرسی را تسریع کنند. به لطف تجزیه و تحلیل خودکار، تمرکز بر تهدیدهای جدید و دشوارتر آسان تر است. ابزارهای تجزیه و تحلیل خودکار برای Solidity هنوز در مراحل اولیه توسعه هستند، به این معنی که هزینه حسابرسی قرارداد هوشمند ممکن است به میزان قابل توجهی کاهش یابد. با این حال، این بدان معنی است که حسابرسی قرارداد هوشمند زمان زیادی طول می کشد تا سطح مناسبی از کمال را به دست آورد.

از سوی دیگر، ابزارهای تجزیه و تحلیل خودکار، فاقد توانایی درک زمینه ای هستند که یک قطعه کد در آن نوشته شده است. در نتیجه، چنین ابزارهایی نیز معمولاً ممکن است نتایج مثبت کاذب تولید کنند و به طور نادرست وجود مشکلات را تأیید کنند. بنابراین، هنگامی که یک آسیب پذیری کشف شد، باید یک مطالعه دستی در مورد آن انجام دهید.

  1. تحلیل دستی

حسابرسی قرارداد هوشمند به طور قابل توجهی از استفاده از تکنیک های تحلیلی خودکار سود می برد. با استفاده از این موارد، معایب معمول قرارداد هوشمند ممکن است به راحتی شناسایی شوند. از سوی دیگر، حسابرسان در درک آنچه توسعه دهندگان قراردادهای هوشمند در تلاش هستند انجام دهند، مشکل دارند. در نتیجه، وقتی نوبت به آسیب‌پذیری‌های کد قرارداد هوشمند می‌رسد، معاینه انسانی تنها راه یافتن آنها است.

یک تیم حسابرسی ماهر مشخصات پروژه را بررسی می کند تا اطمینان حاصل شود که الزامات عملکردی مورد نیاز را برآورده می کنند. علاوه بر این، حسابرسان قرارداد هوشمند ممکن است بر اساس مشاهدات خود، به تیم پروژه قرارداد هوشمند پیشنهادهای محکمی برای بهبود ارائه دهند.

  1. گزارش حسابرسی

ایجاد گزارش حسابرسی آخرین مرحله در حسابرسی قرارداد هوشمند است. آزمایش، تجزیه و تحلیل خودکار و ارزیابی انسانی همه باید به یک گزارش حسابرسی جامع منجر شود. در نهایت، تیم حسابرسی و تیم پروژه باید برای بحث در مورد یافته های گزارش ملاقات کنند. با کمک این گفتگو، مدیران پروژه و توسعه دهندگان ممکن است مشکلات و آسیب پذیری های قرارداد هوشمند را که تیم حسابرسی شناسایی کرده است، بهتر درک کنند.


هزینه حسابرسی قرارداد هوشمند چقدر است؟

هزینه حسابرسی قرارداد هوشمند چقدر است؟

هزینه حسابرسی قرارداد هوشمند چقدر است؟

ارائه دهندگان حسابرسی قرارداد هوشمند بسته به پیچیدگی کد به طور متوسط ​​بین ۵۰۰۰ تا ۱۵۰۰۰ دلار دریافت می کنند، اگرچه قیمت در شرایط خاص می تواند به طور قابل توجهی بالاتر باشد. در نتیجه، مؤسسه حسابرسی گزارشی را تهیه می‌کند که در آن نقص‌های احتمالی کد را شرح می‌دهد و توصیه‌های بیشتری برای بهبود امنیت آن ارائه می‌کند.

متخصصان همچنین به پویایی قراردادها نگاه می کنند تا ببینند چگونه گرایش های امنیتی مدرن را نشان می دهند. اما، چرا حسابرسی قراردادهای هوشمند اینقدر گران است؟ حسابرس قرارداد هوشمند ردیف به ردیف کد را بررسی می‌کند، که کاری زمان‌بر و پیچیده است. بنابراین، خدمات حسابرسی قرارداد هوشمند بسیار گران است.

با وجود هزینه، فرآیند حسابرسی قرارداد هوشمند برای رفع نقص کد ضروری است، که می تواند منجر به هزینه های بسیار بیشتر و آسیب پذیری های امنیتی شود. بنابراین، حسابرسی قرارداد هوشمند چقدر طول می کشد؟ بسته به پروژه، اندازه قرارداد هوشمند و فوریت، فرآیند حسابرسی قرارداد هوشمند می تواند بین دو تا ۱۴ روز طول بکشد.

حسابرسی برای پروژه ها یا پروتکل های بزرگ ممکن است تا یک ماه طول بکشد. مشتری توصیه هایی را برای اصلاحات دریافت می کند تا پس از تکمیل حسابرسی اولیه اجرا شود و مدت زمان تصحیح خطاها توسط مشتری تعیین می شود. پس از آن، یک بررسی اصلاحی که معمولاً یک روز طول می کشد انجام می شود.


چگونه حسابرس قرارداد هوشمند شویم؟

چگونه حسابرس قرارداد هوشمند شویم؟

چگونه حسابرس قرارداد هوشمند شویم؟

حسابرسی قرارداد هوشمند دانش برنامه نویسی را الزامی می کند زیرا شامل بررسی خط به خط کد است. شما باید اصول اولیه بلاکچین و Solidity ( زبان برنامه نویسی مورد استفاده برای نوشتن قراردادهای هوشمند اتریوم) را بدانید. خواندن اسناد اتریوم و گذراندن دوره‌های آموزشی در زمینه فناوری بلاکچین، مکان‌های خوبی برای شروع هستند. یکی دیگر از راه های بهینه برای یادگیری هر بلاکچین یا زبان برنامه نویسی، استفاده از آن در عمل است.

ذکر این نکته ضروری است که بلاکچین ها از زبان های برنامه نویسی مختلفی استفاده می کنند. هنگامی که پروژه های مالی غیرمتمرکز را حسابرسی می کنید، داشتن پیشینه مالی یک مزیت اضافی است. اکثر پروژه های دیفای DeFi از شرایط مالی استاندارد استفاده می کنند. بنابراین، حسابرس باید اصطلاحات مالی اساسی را برای حسابرسی مؤثر قرارداد هوشمند درک کند.


معرفی پلتفرم های حسابرسی قرارداد هوشمند

معرفی پلتفرم های حسابرسی قرارداد هوشمند

معرفی پلتفرم های حسابرسی قرارداد هوشمند

اکنون که به اهمیت فرآیند حسابرسی قرارداد هوشمند پی برده ایم، به برخی از سازمان های حسابرسی قراردادهای هوشمند که اکوسیستم کریپتو را ایمن می کنند نگاهی بیاندازیم.

حسابرسی های امنیتی قراردادهای هوشمند توسط  CertiK (سازمان امنیت وب و بلاکچین) پیشگام شد. BNB Smart Chain ،Bancor و Huobi همگی توسط CertiK حسابرسی شده اند.

Chainsulting یک شرکت حسابرسی قرارداد هوشمند مشهور است که در سال ۲۰۱۷ تأسیس شد. ۱inch ،MakerDAO و سایر پروتکل‌های معروف DeFi از جمله مشتریان برتر آن هستند. علاوه بر این، OpenZeppelin خدمات حسابرسی را به Coinbase و بنیاد اتریوم، دو تا از برجسته‌ترین شرکت‌ها در دنیای بلاکچین، ارائه می‌کند. علاوه بر این، این پلتفرم ایجاد قراردادهای هوشمند اتریوم ایمن را از طریق قالب‌های قرارداد ماژولار خود تضمین می‌کند.


سخن پایانی

کاملاً واضح است که حسابرسی قراردادهای هوشمند می تواند ابزار امیدوارکننده ای برای بهبود عملکرد قراردادهای هوشمند باشد. چیزی که تقریبا غیرقابل نفوذ به نظر می رسید دارای آسیب پذیری های امنیتی بود. هزینه حسابرسی قرارداد هوشمند ممکن است بسته به پلتفرم یا ابزاری که برای استفاده انتخاب می‌کنید، بسیار متفاوت باشد.

بسیاری از عوامل دیگر نیز بر کارایی حسابرسی قراردادهای هوشمند تأثیر می گذارد، مانند ارتباط بین تیم پروژه و تیم حسابرسی. با این حال، شرکت‌ها باید روی شناسایی چالش‌های حسابرسی قراردادهای هوشمند کار کنند تا اثربخشی خود را در استفاده از قراردادهای هوشمند بهبود بخشند.

ممنون از اینکه تا پایان مقاله “حسابرسی قرارداد هوشمند چیست؟” همراه ما بودید.


بیشتر بخوانید:

اشتراک گذاری

نوشته شده توسط:

تیم محتوا

جمالی هستم و دارای 3 سال تجربه در بازار رمز ارزها می باشم. دانش آموخته رشته مهندسی کامپیوتر از دانشگاه تهران جنوب و در زمینه تدریس زبان و مترجمی بسیار فعالیت نموده ام. علاقه مند به حوزه موسیقی می باشم و در تلاشم تا در ارتباط با ارزهای دیجیتال دانش خود را گسترش دهم.

نظرات کاربران

0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
0 نظرات خود را ثبت نمایید
تازه‌ترین
قدیمی‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها