طرح پانزی ponzi scheme چیست؟ ، تا به حال نام طرح پانزی را شنیده اید؟ آیا می دانید که طرح پانزی در ارز های دیجیتال به چه معنی می باشد؟ ما در این مقاله در نظر داریم تا درباره طرح پانزی با شما عزیزان گفتگو کنیم. در ادامه همراه ما باشید.
به صورت کلی، به طرح های کلاهبرداری، طرح پانزی گفته می شود. اگر به دام طرح های پانزی بیوفتید، ممکن است سرمایه تان را از دست بدهید. اگر علاقه مند به بررسی اطلاعات بیشتر دارید، همانطور که گفتیم این مقاله را تا انتها دنبال کنید.
لیست عناوینی که در این مقاله برای شما زوم ارزی عزیز آماده کرده ایم:
- طرح پانزی ponzi scheme چیست؟
- آیا ارز های دیجیتال همانند بیت کوین و اتریوم و… یک طرح پانزی هستند؟
- تاریخچه طرح پانزی
- طریقه کار طرح پانزی چگونه است؟
- زمان مدت اجرای طرح های پانزی چه مقدار است؟
- از چه راه هایی می توان طرح های پانزی را تشخیص داد؟
- طرح هرمی چیست ؟
- شباهت ها و تفاوت های طرح پانزی و هرمی
- معرفی تعدادی از طرح های پانزی و هرمی در ارزهای دیجیتال
طرح پانزی ponzi scheme چیست؟
طرح پونزی یک نوع کلاهبرداری سرمایهگذاری است که به منظور جلب سرمایهگذاران، از وعدههای سود بالا و غیر واقعی استفاده میکند. در این طرح، سودها در واقع از سرمایهگذاریهای افراد جدید تامین میشود و نه از فعالیت اقتصادی واقعی.
کلاهبردار در این طرح، به سرمایهگذاران اولیه بازدهی بالا و با کمترین ریسک را پیشنهاد میدهد تا آنها را به سرمایهگذاری ترغیب کند. برای ادامه دادن این کلاهبرداری، نیاز به جذب مداوم سرمایهگذاران جدید و جذابیت بیشتر نسبت به سرمایهگذاران قبلی دارد.
در واقع، کلاهبردار تمام تعهدات خود را نمیتواند به سرمایهگذاران قبلی بپردازد، مگر اینکه با جذب سرمایهگذاران جدید، سرمایه را به داخل طرح پونزی جابجا کند. این فرآیند ادامه مییابد تا زمانی که جذب سرمایهگذار جدید دچار کاهش شود و سرمایه کافی برای پرداخت به سرمایهگذاران قبلی موجود نشود. در نتیجه، افرادی که در ابتدا سرمایه خود را در این طرح سرمایهگذاری کردهاند، معمولاً تمام مبلغ سرمایهگذاری خود را از دست میدهند.
طرح پونزی به عنوان یکی از نوعی کلاهبرداری سرمایهگذاری، بسیار خطرناک است و قانونی نیست. بنابراین، همواره باید از مطالعه و تحقیق کافی قبل از هرگونه سرمایهگذاری استفاده کنیم تا از ورود به چنین طرحهای غیرقانونی و خطرناکی جلوگیری کنیم.
آیا ارز های دیجیتال همانند بیت کوین و اتریوم و… یک طرح پانزی هستند؟
قطعا خیر، اگر به وایت پیپیر رمز ارز های بیت کوین و اتریوم و یا باقی رمز ارز ها نگاه کنید متوجه خواهید شد که هیچ کدام از این رمز ارز ها طرح پانزی نیستند زیرا هیچ کدام به شما قول بازگشت سرمایه تان نداده اند. هر ارز دیجیتال هدف خاصی را دنبال می کند. زمانی که یک رمز ارز طرح پانزی وارد بازار شود، با توجه به وعده وعید هایش می توان تشخیص داد که این طرح پانزی است یا خیر، به صورت کلی طرح های پانزی کاملا مشخص می باشند و شما می توانید به راحتی پروژه های طرح پانزی را تشخیص دهید.
تاریخچه طرح پانزی
تاریخچه طرح پانزی به اوایل قرن هجدهم میلادی باز میگردد. نام این طرح از چارلز پانزی، کلاهبردار ایتالیایی-آمریکایی، گرفته شده است.
در سال ۱۹۱۹، پانزی با وعده بازده ۵۰ درصدی در ۴۵ روز یا ۱۰۰ درصدی در ۹۰ روز، از طریق خرید کوپنهای تخفیف اداره پست ایتالیا و فروش آنها در ایالات متحده، کلاهبرداری خود را آغاز کرد. او با استفاده از پول سرمایهگذاران جدید برای پرداخت سود به سرمایهگذاران اولیه، توانست اعتماد آنها را جلب کند.
با این حال، این کلاهبرداری زمانی که پانزی نتوانست سرمایهگذار جدید جذب کند، در سال ۱۹۲۰ فرو ریخت. او به جرم کلاهبرداری دستگیر و به زندان فرستاده شد.
از آن زمان، طرحهای پانزی با اشکال مختلفی در سراسر جهان ظهور کردهاند. این طرحها معمولاً در حوزههای سرمایهگذاری، املاک و مستغلات، و ارزهای دیجیتال اجرا میشوند.
طریقه کار طرح پانزی چگونه است؟
همانطور که گفتیم طرح پانزی به وعده های کلاهبرداری مختلف گفته می شود. زمانی که یک فرد ایده یک طرح پانزی را پیاده سازی می کند تا زمانی که به اتمام برسد این طرح چند مرحله را طی خواهد کرد. این مراحل عبارت اند از:
-
تبلیغات:
فرد کلاهبردار برای اینکه بتواند طرح خودش را به افراد مختلف معرفی کند، از طریق تبلیغات پیش می روند. معمولا تبلیغات طرح های پانزی، فریب دهنده هستند و شما پس از مطالعه آن تبلیغ به سادگی خام می شوید و تمام سرمایه تان و یا نیمی از سرمایه تان را در اختبار این پروژه ها قرار می دهید. پس از مشاهده تبلیغات برای هر پروژه قبل از وارد شدن به آن پروژه بهتر است کمی درباره آن موضوع تحقیق کنید تا با مشکل رو به رو نشوید و از شما کلاهبرداری نشود.
-
در خواست پول و سپس واریز سود:
معمولا در طرح های پانزی شما باید مقداری سرمایه وارد کنید. افرادی هستند که سرمایه های زیادی را وارد می کنند. همانطور که در ابتدا گفتیم با ورود افراد جدید، سود های افراد قدیمی واریز می شود و این افراد مجدد حجم زیادی از پول را وارد بازار می کنند. این موضوع باعث می شوند این طرح ها تا مدتی به طول بیانجامد و پس از مدتی متوجه خواهد شد که چه کلاهی سرتان رفته است.
-
از بین رفتن تمام اطلاعات و انجام کلاهبرداری
پس از مدتی که از شروع این طرح میگذرد و حجم پول های بسیاری وارد شده، کلاه برداری صورت می گیرد و تمام سرمایه برداشت و سپس افراد صاحب طرح متواری می شوند.
زمان مدت اجرای طرح های پانزی چه مقدار است؟
به درستی نمی توان گفت که عمر طرح های پانزی پس از شروع به کار چه مقدار است اما می توان گفت که تقریبا مدت کمی این کار ادامه پیدا می کنند. این مدت کم می تواند یک سال باشد و یا بیشتر و یا کمتر زیرا همانطور که گفتیم با استفاده از تبلیغ های فریب دهنده در مدت کم افراد زیادی جذب می شوند. پس از جذب نیز همانطور که در قسمت قبل گفته شد، با ورود حجم های زیادی از پول این طرح رونق می گیرد و این موضوع باعث می شود تا مدتی کمی این طرح پانزی عمر کند.
از چه راه هایی می توان طرح های پانزی را تشخیص داد؟
در ابتدای مقاله آوردیم که تشخیص طرح های پانزی به راحتی ممکن است. شما می توانید به راحتی طرح های پانزی را تشخیص دهیدو اقدام به جلوگیری از کلاهبرداری کنید. در این قسمت برای شما چند راه ذکر خواهیم کرد که با توجه به این موارد تا حدودی می توانید طرح های پانزی را تشخیص دهید.
-
قول سود های عجیب:
اصولا در طرح های پانزی به شما قول سود های نجومی را می دهند. قطعا در چنین بازار سود های نجومی غیر ممکن است. بعضی از مواقع نیز شاید این امکان فراهم شود اما شما باید کمی در این بازه مطالعه کنید.
-
شفاف نبودن و ناشناس بودن طرح:
پروژه طرح های پانزی هیچگاه اطلاعات کاملی از طرح در اختبار کاربران قرار نمی گذارند و این موضوع یکی از بهترین راه های تشخیص پانزی بودن طرح می باشد.
طرح هرمی چیست ؟
بسیاری از افراد تا از نحوه عملکرد طرح پانزی مطلع می شوند آن را با طرح هرمی یکی می دانند اما در واقع لازم است بدانید هرچند این دوطرح شباهت هایی با یکدیگر دارند اما به طور کلی بایکدیگر متفاوت اند.برای اطلاع یافتن از تفاوت های این دو طرح لازم است که در ابتدا با طرح هرمی نیز آشنا شوید.
طرح هرمی عبارتست از طرح کلاهبرداری که در آن هریک از افراد عضو باید یک فرد جدید را جذب سیستم کند یعنی به صورتیکه عضو جدید نیز سرمایه گذاری انجام دهد.اساس این طرح به این صورت است که هرچه افراد بیشتری جذب کنید سود بیشتری نیز دریافت می کنید.لازم به ذکر است که سرمایه گذاری در این طرح صرفا با تزریق سرمایه نیست بلکه می تواند پرداخت پول در ازای یک سری خدمات یا کالاها نیز باشد.
برای روشن تر شدن موضوع به این مثال دقت کنید.فردی ادعا می کند که یک شرکت آرایشی بهداشتی دارد و محصولات آن از کیفیت بالایی برخورداند (در صورتی که کلیه محصولات فیک هستند).این فرد با تبلیغات سعی می کند محصولات خود را با کیفیت بالا نشان داده و قیمت آن را نیز نسبت به محصول های مشابه بالاتر می برد.اکنون این فرد برای پیش برد هدف (طرح کلاهبرداری )به افراد توصیه می کند که از محصولات آن استفاده کنند و افراد جدیدتری نیز جذب کنند ! معمولا به افراد اولیه که وارد سیستم می شوند وعده ی سوددهی سنگین در برابر عضو شدن هرچه بیشتر افراد می دهند تا این افراد راغب به دعوت از افراد دیگر شوند که در ادامه افراد جدید به فروش بیشتر به عضوهای جدیدتر منجر شوند.به این ترتیب بنیان گذار این شرکت با اینکه دارای محصولات فیک هستند در انتها موفق شده اند هم محصولات بی کیفیت خود را با قیمت بالاتر بفروشند و هم سرمایه زیادی جذب کنند .در واقع هدف این افراد از عضو گیری فقط تبلیغات است که در اکثر مواقع نیز بسیار نتیجه بخش خواهد بود.
معمولا این چنین طرح های کلاهبرداری که اکنون آن را باطرح هرمی می شناسیم تا زمانی ادامه پیدا می کنند که یا بنیان گذار طرح با سرمایه ای که طی زمان جمع آوری کرده متواری می شود و یا اینکه تا زمانی که افراد جدیدی جذب سیستم نشد و سودی نیز عاید افراد بالادستی نشد به صورت خودکار طرح از بین برود.
شباهت ها و تفاوت های طرح پانزی و هرمی
موضوعی که بین این دو طرح مشترک است این است که در هردوی این طرح ها به افراد وعده سوددهی های سنگین می دهند .همچنین در هردوی این طرح ها مشاهده شده که تا زمانی ادامه می یابند که افراد جدید وارد مجموعه شود.
از جمله تفاوت های این دو طرح نیز می توان به این موارد اشاره کرد : در طرح هرمی به بیان ساده پای یکسری کالاها و یا خدمات در میان است در صورتیکه در طرح پانزی پنیان گذار طرح ادعا می کند که با سرمایه شما در یک جای بسیار سودده سرمایه گذاری می کند . جالب است بدانید طرح هرمی می تواند به صورت قانونی ادامه پیدا کند کما اینکه در حال حاضر نیز شرکت هایی وجود دارند که از آوردن اسم معذوریم ولی باید بدانید با اینکه به صورت کلی بنیان آن ها اشتباه است اما می توانند قانونی هم تلقی شوند .اما طرح پانزی به این صورت نیست و دولت آن را یک طرح کلاهبرداری می داند و درصورت شناخت با آن برخوردهای قانونی صورت می گیرد.در طرح پانزی الزامی برای شبکه ای بودن مجموعه وجود ندارد اما در طرح هرمی این مورد قطعی است و افراد اولیه باید اعضای جدید را وارد سیستم کنند.
بیشتر بخوانید
معرفی تعدادی از طرح های پانزی و هرمی در ارزهای دیجیتال
اکنون که با این طرح ها و جزییات ان ها آشنا شدید قصد داریم که این طرح ها را در بازار ارزهای دیجیتال بررسی کنیم . در ادامه خواهیم فهمید که آیا در ارزهای دیجیتال نیز طرح های کلاهبرداری وجود دارد ؟ به عنوان مقدمه باید بدانید که اتفاقا ارزهای دیجیتال بخاطر داشتن یکسری ویزگی های کاملا مستعد فراهم کردن یک بستر مناسب برای ایجاد طرح کلاهبرداری هستند .ویژگی های مثل عدم محدودیت مرزی ، ناشناس بودن و عدم ردیابی تراکنش ها در پیاده سازی چنین طرح هایی بسیار کمک کننده خواهد بود ! در ادامه یکی از طرح های کلاهبرداری ارزهای دیجیتال و سایر روش هایی که از طریق آن کلاهبرداری ها انجام می شود را معرفی می کنیم .
پروژه Bitconnect
از این طرح به عنوان بزرگترین طرح پانزی در دنیای ارزهای دیجیتال نام برده می شود.بیت کانکت در سال ۲۰۱۷ خود را یک پلتفرم برای سرمایه گذاری و وام دهی ارزدیجیتال معرفی کرد. این پلتفرم یک ارزدیجیتال نیز به نام BCC داشت که در زمان فعالیت مجوعه قیمت ۵۰۰ دلار را نیز تجربه کرد.و در آن زمان در صرافی های معتبری نیز لیست شده بود.اما یکسال بعد که سازمان های مربوطه عمده فعالیت های این شزکت را بررسی کردند به پانزی بودن آن پی بردند و به این ترتیب بود که ارزش ارزدیجیتال آن یک روزه به ۷ دلار کاهش پیدا کرد .البته در حال حاضر این ارز به صورت کلی از بازار ارزهای دیجیتال خارج شده در واقع دیگر وجود ندارد.
ارزهای دیجیتال فاقد ارزش
در این روش بنیان گذاران در ابتدا با وعده سوددهی زیاد سرمایه را از طریق ارزهای دیجیتال معتبر دریافت کرده و سپس سود را از طریق ارزهای دیجیتال فاقد ارزش پرداخت می کنند بازهم با این وعده که این ارزها در آینده رشد بسیار بالایی خواهند داشت.به طور کلی نمی توان این روش را در دسته بندی هرمی یا پانزی قرار داد اما می توان گفت این روش نیز در تکمیل دو طرح یاد شده است.
استخراج ابری
وبسایت هایی برای استخراج ابری وجود دارند که مدعی این موضوع اند که با سرمایه افراد ارزهای دیجیتال را استخراج می کنند.اما در واقعیت به این صورت نیست و اینگونه وبسایت ها با سرمایه افراد جدید سود افراد قدیمی و اولیه را واریز می کنند.لازم به ذکر است که همه وبسایت های استخراج ابری اینگونه نیستند .نشانه یک وبسایت ابری قابل اطمینان این است که تنها هش ریت را به فروش می رساند .اما وبسایت هایی که کلاهبرداری هستند مدعی سوددهی زیاد هستند .روش کار را به صورت شفاف اعلام نمی کنند و….توجه به این نشانه ها شما را برای انتخاب وبسایت مطمئن تر راهنمایی می کند.
سخن پایانی
طرحهای پانزی نوعی کلاهبرداری هستند که با وعدههای سود غیرمعقول و تضمینی، افراد را به سرمایهگذاری ترغیب میکنند. این سودها در واقع از مبلغ سرمایهگذاری افراد جدید تامین میشود و نه از فعالیت اقتصادی واقعی.
طرحهای پانزی همواره در یک مقطع زمانی فرو میریزند، به معنایی که زمانی که جذب سرمایهگذار جدید متوقف میشود، کلاهبردار دیگر قادر به پرداخت سودهای وعده داده شده نخواهد بود و کل سیستم بهم میخورد.
مهم است که قبل از سرمایهگذاری در هر طرحی، با دقت تحقیق کنید و از نشانههای طرحهای پانزی آگاه باشید. هیچ سرمایهگذاری با بازده غیرمعقول و تضمینی بدون ریسک وجود ندارد.
ممنون که تا پایان “طرح پانزی PONZI چیست؟” همراه ما بودید.
بیشتر بخوانید :
نظرات کاربران
دمت گرم مطالب خوب و جالبی دارید
موفق تر و پاینده باشید
ممنون از همراهی شما زوم ارزی عزیز