آموزش تحلیل تکنیکال با سه ابزار پر کاربرد فیبوناچی، دنباله اعداد فیبوناچی یکی از شناخته شده ترین و جذاب ترین دنباله های دنیای ریاضی می باشد، که به احتمال زیاد نام آن را شنیده اید. همچنین فیبوناچی یکی از قدرتمند ترین ابزارهای تحلیل تکنیکال در بازارهای مالی می باشد. این اعداد کاربردای فراوانی در دنیای اطراف ما دارند. در این مقاله بعد از معرفی این ابزار، به بررسی آموزش این مبحث، کاربرد و نحوه استفاده از فیبوناچی در بازارهای مالی خواهیم پرداخت. با زوم ارز همراه باشید.
جهانی که در آن زندگی می کنیم، دنیای بسیار پیچیده ای است که می توان بین عناصر موجود در طبیعت رابطه های ریاضی جالب توجهی پیدا کرد. یکی از انواع این ارتباطات، دنباله اعداد فیبوناچی است که به وفور در طبیعت یافت می شوند. شکل آن ها را می توان در گل آفتاب گردان، صورت انسان، کهکشان ها و در بسیاری موارد دیگر مشاهده کرد. کاربردهای بسیار متنوع فیبوناچی در دنیا، باعث شده تا استفاده از این روش جذاب در تجارت و معاملات نیز رواج داشته باشد. بنابراین معامله گران نیز در بازارهای مالی از این روش در تحلیل های تکنیکال و معاملات خود استفاده کنند.
لیست عناوینی که در این مقاله برای شما زوم ارزی عزیز آماده کرده ایم:
فیبوناچی کیست؟
قبل از پرداختن به موضوع اصلی فیبوناچی، بهتر است به معرفی کاشف این پدیده شگفت بپردازیم.
این شخص که با نام لئوناردو فیبوناچی نیز شناخته می شود، ریاضیدان ایتالیایی قرن دوازدم میلادی بود. او به عنوان برجسته ترین ریاضیدان غرب در زمان خود، و یکی از شناخته شده ترین ریاضیدانان در طول تاریخ می باشد. این شخص با اینکه فیبوناچی شناخته شده در زمان حال را که اکنون با نام سری فیبوناچی شناخته می شود ایجاد نکرد، اما قطعا این پدیده را اولین بار در کتاب Liber Abaci خود به دنیای غرب معرفی کرد.
کاربرد فیبوناچی
دنباله اعداد فیبوناچی در بسیاری از علوم از جمله علم اقتصاد مورد استفاده قرار می گیرد. از اعداد فیبوناچی همچنین در تحلیل تکنیکال (Technical Analysis) برای پیش بینی روند قیمت و ورود به معاملات در بازار بورس اوراق بهادار، بازار ارزهای دیجیتال، بازار فارکس و نیز بازارهای بورس کالا استفاده می شود.
تحلیلگران زیادی معتقدند که با کمک ابزار فیبوناچی، از جمله فیبوناچی اصلاحی (retracement) و فیبوناچی گسترشی (extension)، می توان رفتار قیمت در بازار را در اکثر موارد با موفقیت پیش بینی کرد. از این ابزار می توان برای تعیین نقاط ورود و خروج، و پیدا کردن حمایت ها و مقاومت های کلیدی استفاده کرد.
به عنوان مثال در فیبوناچی اصلاحی، اعداد ۲۳٫۶ درصد، ۳۸٫۲ درصد، ۶۱٫۸ درصد، ۷۸٫۶ درصد مورد استفاده قرار می گیرد، که این اعداد نسبت هایی هستند که از دنباله ی فیبوناچی به دست آمده اند.
در تحلیل تکنیکال، فیبوناچی اصلاحی مقدار موج اصلاحی را محاسبه می کند و فیبوناچی گسترشی میزان حرکت موج اصلی قیمت را نشان می دهد. در واقع با فیبوناچی گسترشی می توان ادامه حرکت قیمت را تا اهداف بعدی مشخص کرد.
نسبت طلایی فیبوناچی
در فیبوناچی یک نسبت و رابطه شکفت انگیز بین دو عدد وجود دارد که از آن ها می توان برای توصیف نسبت همه چیز در طبیعت استفاده کرد. جهان پیرامون ما برای حفظ نظم خود به این نسبت ذاتی وابسته است، اما بازارهای مالی نیز با این نسبت طلایی هم خوانی دارند. تقریباً همه چیز از نظر خصوصیات ابعادی خاصی نصبت های خاصی دارند، که با نسبت ۱٫۶۱۸ متناسب است، بنابراین این طور که مشخص می باشد، این عدد نقش کلیدی در اجزای سازنده جهان هستی دارد.
به عنوان مثال، این نسبت در مورد زنبور عسل صادق می باشد. اگر تعداد زنبورهای ماده در یک کندو را بر تعداد زنبورهای نر تقسیم کنیم، عدد به دست آمده ۱٫۶۱۸ خواهد بود. یا فرض کنید گل آفتابگردان که شکل این گل به صورت مارپیچ هایی می باشد، که جهت آن ها خلاف جهت تخمه های آفتابرگردان می باشد، نسبت قطر هر مارپیچ کناری آن ۱٫۶۱۸ است.
کاربرد نسبت های اعداد فیبوناچی در تحلیل تکنیکال
اعداد و نسبت هایی که بیشترین کاربرد را در تحلیل تکنیکال دارند، به صورت زیر می باشند.
۰.۲۳۶، ۰.۳۸۲، ۰.۵، ۰.۶۱۸، ۰.۷۸۶، ۱، ۱.۲۷، ۱.۶۱۸، ۲.۶۱۸، ۴.۲۳۶
و نسبت طلایی که بین این اعداد با هم وجود دارد، بین ۱.۶۱۸ و ۰.۶۱۸ می باشد.
تحلیل تکنیکال با سه ابزار پر کاربرد فیبوناچی
فیبوناچی اصلاحی
از این ابزار برای تعیین مقدار اصلاحی که بعد از موج اصلی به وجود می آید استفاده می کنیم، که این موج اصلاحی می تواند هم در روند نزولی و هم در روند صعودی تشکیل شود. نکته ای که در مورد استفاده از این ابزار وجود دارد این است که رسم فیبوناچی بر روی سطوح ماژور نمودار انجام می شود. سطوحی که مربوط به تایم فریم های بالاتر بوده، بنابراین اعتبار بالاتری دارند.
نکته در مورد موج اصلاحی. زمانی که به عنوان مثال در یک روند صعودی قرار داریم، قیمت بعد از یک حرکت اصلی و شکست مقاومت سقف قبلی، به مقاومت بعدی برخورد می کند و وارد موج اصلاحی می شود. موج اصلاحی بسته به ضعف یا قدرت روند، می تواند کم عمق و یا عمیق باشد. بنابراین با توجه به ابزار فیبوناچی اصلاحی می توانیم سطوحی که پتانسیل متوقف کردن قیمت را دارند، و می توانند قیمت را به موج اصلی بازگردانند، شناسایی کرده و ادامه روند صعودی را همراه با حرکت قیمت به معامله بپردازیم.
با توجه به اینکه سطوح فیبوناچی به تنهایی حمایت و مقاومت محسوب می شوند، بنابراین با توجه به قدرت و ضعف روند، می توان پیشبینی کرد که با احتمال بالاتر قیمت از کدام یک از سطوح برگشت خواهد داشت. برگشت قیمت هر چه از سطوح بالاتر فیبوناچی باشد، نشان میدهد که قدرت روند اصلی بالا بوده است، و همچنین موج بعدی نیز می تواند همچنان قدرت بالایی داشته باشد. اما در صورتی که برگشت از سطوح پایین تر را شاهد باشیم، بیانگر این است که هم روند قیمت ضعیف شده است، و هم موج بعدی قدرت کمتری خواهد داشت، و احتمالا روند به پایان خود نزدیک شده است.
اعدادی که برای فیبوناچی اصلاحی مورد استفاده قرار می گیرند به شرح ذیل می باشد.
۰.۲۳۶، ۰.۳۸۲، ۰.۵۰، ۰.۶۱۸، ۰.۷۸۶
در استفاده از فیبوناچی اصلاحی با اعداد کمتر از ۱ سروکار داریم. به این دلیل که انتظار داریم قیمت روند خود را ادامه می دهد و موج اصلی شکسته نخواهد شد. لازم به ذکر است که نحوه نگارش این اعداد در بعضی از منابع به صورت ۲۳.۶, ۳۸.۲, ۵۰, ۶۱.۸ و ۷۸.۶ درصد می باشد. که با یکدیگر تفاوتی ندارند. اما در سایت تریدینگ ویو به شکل اول نمایش داده می شوند.
نحوه رسم ابزار فیبوناچی اصلاحی
فرض کنید قیمت در یک روند قرار گرفته است، به عنوان مثال یک روند صعودی را در نظر بگیرید. طبق تعریف روند صعودی، تا زمانی که در یک تایم فریم مشخص، سقف ها و کف های بالاتر در نمودار تشکیل شوند، به آن روند صعودی گفته می شود. بنابراین در روند صعودی انتظار نداریم که موج اصلاحی کف موج قبلی را شکسته و ریزش بیشتری داشته باشد. پس می توانیم برای اینکه متوجه شویم روند صعودی است و یا جهت آن عوض شده، از ابزار فیبوناچی اصلاحی استفاده کنیم. در واقع با این ابزار و اعدادی که روی آن نمایش داده می شوند، میخواهیم ببینیم قیمت نهایتا تا کجا می تواند اصلاح داشته باشد، بدون آنکه روند تغییر کند. برای رسم این ابزار مراحل زیر را مطابق تصاویر زیر طی می کنیم.
از نوار ابزار سمت چپ در تریدینگ ویو، مطابق شکل زیر گزینه Fib Retracement را انتخاب میکنیم.
برای رسم دقیق این ابزار، به عنوان مثال یک موج صعودی اصلی را در نظر می گیریم. ابتدای نقطه فیبوناچی را روی ابتدای موج صعودی و انتهای نقطه فیبوناچی را روی انتهای موج صعودی مانند تصویر زیر رسم میکنیم.
مطابق نمودار بعد از رسم این ابزار، وارد تنظیمات فیبوناچی می شویم. با انتخاب روی ابزار فیبوناچی رسم شده، نوار منو تنظیمات آن روی صفحه نمایش داده می شود. که مطابق شکل، گزینه تنظیمات را انتخاب می کنیم.
منو تنظیمات گزینه های متعددی دارد که می توان آنها را مطابق با سلیقه شخصی و نوع استراتژی به کار رفته در تحلیل تکنیکال، شخصی سازی کرد. به عنوان مثال در ابزار فیبوناچی اصلاحی، اعداد کمتر از ۱ را فعال کرده و مابقی اعداد را غیر فعال میکنیم.
همانطور که در شکل زیر مشاهده می کنید، بیت کوین در اوایل سال ۲۰۲۱ داخل یک موج صعودی بسیار قوی قرار گرفته بود، که بخشی از این موج در نمودار نمایش داده شده است. قیمت بعد از برخورد به مقاومت ۴۲۰۰۰ دلار، وارد موج اصلاحی شده است. موج اصلاحی، نیز بعد از برخورد به عدد ۰.۳۸۲ فیبوناچی با واکنش مثبت همراه بوده است. و دقیقا در این ناحیه خریداران حمایت خود را نشان داده و قیمت مجددا به روند اصلی خود بازگشت. دلیل اینکه قیمت به سطوح پایین تر فیبوناچی اصلاحی برخورد نکرده است، قدرت بالای خریداران در موج اصلی می باشد، که در کندل های صعودی می توان این قدرت را مشاهده کرد. کلوز کندل های موج اصلی، اکثرا در بالا و یا نیمه بالایی بدنه کندل بوده است. بنابراین انتظار می رود که قیمت در موج اصلاحی نهایتا تا اعداد ۰.۳۸۲ و ۰.۵۰ اصلاح داشته باشد.
اما در مواردی که قدرت موج اصلی بالا نباشد، انتظار داریم که اصلاح قیمت تا محدوده ۰.۶۱۸ و حتی در برخی موارد در صورت مشاهده ضعف در روند، تا محدوده ۰.۷۸۶ ادامه داشته باشد.
یک نکته بسیار جالب که در مورد سطح واکنشی این ابزار وجود دارد این است، در صورت واکنش خوب قیمت به عدد ۰.۳۸۲، میتوانیم انتظار داشته باشیم که روند قیمت نهایتا از این عدد و یا با برخورد لحظه ای به عدد ۰.۵ برگشت قیمت را شاهد باشیم. اما در صورتی که موج اصلاحی از عدد ۰.۳۸۲ عبور کند، قیمت تا سطوح پایین تر اصلاح خواهد داشت، و این می تواند نشانه ضعف در روند قیمت باشد.
نکته دوم در صورتی که فشار فروش در روند صعودی بالا باشد، و یا فشار خرید در روند نزولی بالا باشد، و قیمت از عدد ۰.۷۸۶ فیبوناچی عبور کند، احتمال اینکه روند قیمت به پایان خود نزدیک شده باشد، و هشدار های تغییر روند صادر شود، وجود دارد.
در این نمودار که باز هم در روند صعودی می باشد، قدرت حرکت صعودی در انتهای روند کاهش پیدا کرده است، خریداران در حال سیو سود و فروش دارایی خود هستند. بنابراین فشار فروش افزایش زیادی پیدا کرده است. سطح حمایت ۰.۳۸۲ پر قدرت شکسته شده است، که این مورد اولین هشدار می باشد. همچنین عدد ۰.۷۸۶ نیز به سمت پایین شکسته شده، که هشدار دوم صادر شده است، و در نهایت آخرین تلاش خریداران منجر به صعودی ماندن روند نشد و با شکست آخرین کف قیمت، روند قیمت تغییر کرد.
با توجه به مباحثی که در بالا توضیح داده شد، فیبوناچی اصلاحی برای پیدا کردن محدوده ها و نقاط ورود به معامله مورد استفاده قرار می گیرد. اما برای پیدا کردن محدوده های حد سود از دو ابزار فیبوناچی دیگر استفاده میشود، که در ادامه به توضیح آموزش استفاده از آن ها خواهیم پرداخت.
فیبوناچی گسترشی
بعد از پیدا کردن نقاط ورود به معامله، و شروع حرکت موج بعدی، نوبت به پیدا کردن محدوده حمایت مقاومت بعدی خواهد رسید. در واقع نقاط حد سود را با استفاده از ابزار فیبوناچی گسترشی مشخص خواهیم کرد. این ابزار در واقع همان فیبوناچی رتریسمنت یا فیبوناچی اصلاحی است، اما از سطوح بالاتر از ۱ این ابزار استفاده می کنیم. مهم ترین اعدادی که در این فیبوناچی استفاده می شوند، به شرح ذیل خواهند بود.
۱.۲۷۲، ۱.۳۸۶، ۱.۵۰، ۱.۶۱۸، ۱.۷۸۶، ۲.۶۱۸، ۲.۶۸۱، ۳.۶۱۸، ۴.۲۳۶
این اعداد به عنوان اهداف قیمت در نظر گرفته می شوند. و می توان با آنها محدوده های سیو سود را مشخص کرد.
نکته بسیار مهمی که وجود دارد، این است که در مواردی که روند اصلی قدرت بالایی داشته باشد، می توان از اعداد بالاتر از ۲ استفاده کرد. همچنین در صورتی که قیمت در ابتدای روند باشد، حتی اعداد بالاتر از ۳ را نیز می توان مورد استفاده قرار داد. اما در صورتی که روند رو به پایان باشد، نهایتا تا عدد ۲ به عنوان هدف مورد استفاده قرار می گیرد.
زمانی که موج اصلاحی در یک روند اصلی به پایان می رسد، و حرکت موج بعدی شروع می شود، می توان از این ابزار استفاده کرد.
نحوه رسم فیبوناچی گسترشی
زمانی که داخل یک روند قرار داریم، و بعد از اصلاح برای مشخص کردن اهداف قیمت برای ادامه روند، از این فیبوناچی استفاده می کنیم. به عنوان مثال مطابق نمودار، یک روند نزولی را در نظر بگیرید.
قیمت بعد از اینکه موج اصلاحی به پایان رسید، حرکت نزولی را ادامه داده است. برای رسم این ابزار، از همان Fib Retracement استفاده میشود. اما در نحوه رسم و تنظیمات تغییراتی باید اعمال شود. رسم این ابزار، به صورت معکوس انجام خواهد شد. بدین صورت که ابتدای نقطه این فیبوناچی را روی انتهای موج اصلی در نظر گرفته و نقطه انتهایی فیبوناچی گسترشی را روی ابتدای موج اصلی در نظر میگیریم. در تنظیمات آن نیز اعداد بالاتر از ۱ تا ۱.۷۸۶ مطابق با نوع استراتژی و نوع شرایط بازار مورد استفاده قرار خواهد گرفت.
ارتباط فیبوناچی اصلاحی با فیبوناچی گسترشی
با توجه به اینکه حرکت قیمت در نمودار به صورت پیوسته می باشد، و رفتار معامله گران در بازار روی محدوده های حمایت و مقاومت، به طور مکرر در نواحی مختلف نمودار تکرار می شود، بنابراین نحوه واکنش قیمت به این نواحی تا حد مطلوبی قابل پیش بینی می باشد. پس با توجه به اینکه اعداد جادویی فیبوناچی ارتباط خاصی با یکدیگر دارند، می توان بین دو ابزار فیبوناچی اصلاحی و گسترشی ارتباط جالبی را مشاهده کرد.
به طور کلی اعدادی که در زیر آورده شده است، دو به دو با یکدیگر در ارتباط می باشند.
۰.۲۳۶-۱.۷۸۶، ۰.۳۸۲-۱.۶۱۸، ۰.۵-۱.۵، ۰.۶۱۸-۱.۳۸۲، ۰.۷۸۶-۱.۲۷۲
اعداد سمت راست مربوط به فیبوناچی اصلاحی و اعداد سمت چپ مربوط به فیبوناچی گسترشی می باشند. این بدین معناست که در صورتی که قیمت در موج اصلاحی از هر کدام از سطوح فیبوناچی اصلاحی بازگشت داشته باشد، با یکی از این سطوح در ارتباط می باشد، و هدف بعدی قیمت می تواند در آن ناحیه قرار گرفته باشد.
فیبوناچی اکستنشن یا فیبوناچی بازتابی
برای رسم این ابزار مطابق شکل در نوار ابزار تریدینگ ویو، ابزار Trend Based Fib Extension را انتخاب می کنیم.
با انتخاب این ابزار، یک فیبوناچی سه نقطه ای می توان روی نمودار رسم کرد. از این ابزار نیز برای تعیین اهداف قیمت و شناسایی محدوده های واکنشی استفاده میشود. از این ابزار هم در میانه روند و هم در ابتدای روند می توان استفاده کرد. برای استفاده از این ابزار هم به موج اصلی و هم به موج اصلاحی نیاز داریم.
مطابق تصویر زیر فرض کنید در یک روند نزولی قرار داریم. قیمت بعد از موج اصلاحی، مجددا به روند اصلی باز می گردد. رسم فیبو بازتابی بدین صورت است. ابتدای فیبوناچی روی ابتدای موج اصلی قرار می گیرد. نقطه دوم را به انتهای موج اصلی متصل کرده و در نهایت نقطه سوم به انتهای موج اصلاحی متصل خواهد شد.
اعدادی که در این فیبوناچی اهمیت بسیار زیادی دارند، اعداد ۰.۶۱۸، ۱، ۱.۲۷۲، ۱.۶۱۸, ۲.۶۱۸ هستند و بیشترین کاربرد را در تعیین سطوح به عنوان هدف دارند.
همانطور که مشاهده میکنید، در نمودار بالا، بیت کوین داخل یک روند نزولی قرار گرفته است، و در صورتی که این ابزار به درستی ترسیم شود، خطوطی که به عنوان حمایت نشان میدهد، می تواند محدوده های واکنشی خوبی باشد. یکی از مهم ترین اعداد در فیبوناچی بازتابی عدد ۱ می باشد، که در صورت شکست این عدد قیمت با احتمال بالایی قیمت به عدد ۱.۲۷۲ برخورد خواهد کرد.
مزایا و معایب فیبوناچی
مانند هر ابزار و روشی در تحلیل تکنیکال، فیبوناچی نیز دارای یکی سری مزایا و معایب می باشد، که این موارد لازم است مد نظر قرار گرفته شود.
مزایای فیبوناچی
فیبوناچی ابزار ساده ای است که به راحتی می توان نحوه کار با آن را آموزش دید.
سطوحی که توسط این ابزار به عنوان حمایت مقاومت شناسایی می شوند، توسط اکثر معامله گران قابل شناسایی می باشد، بنابراین معامله گران برای رسیدن قیمت به این محدوده ها منتظر می مانند.
این ابزار قابل استفاده در تمام بازارها و هر نموداری می باشد.
با استفاده از فیبوناچی می توان تا حد زیادی ادامه جهت حرکت بازار را پیش بینی کرد، و قدرت تحلیل تکنیکال را افزایش خواهد داد.
معایب فیبوناچی
تمامی سطوحی که توسط این ابزار شناسایی می شوند، هیچ گاه قطعی نبوده و امکان دارد بازار به بعضی از نقاط واکنشی نداشته باشد.
استفاده از فیبوناچی در صورتی بر اساس ذهیت و روش های سلیقه ای مورد استفاده قرار بگیرد، نتایج متفاوتی خواهد داشت، و حتی ممکن است معاملات دچار خطا شود.
بنابراین مانند هر ابزاری فیبوناچی نیز به عنوان ابزار کمک تحلیلی می تواند مورد استفاده قرار گیرد، تا دقت و درستی تحلیل افزایش بیشتری داشته باشد.
سخن پایانی درباره آموزش تحلیل تکنیکال با سه ابزار پر کاربرد فیبوناچی
برای قدرت گرفتن در بازارهای مالی، معامله گران نیاز به ابزارهای قوی و مکمل در تحلیل تکنیکال دارند، تا بتوانند با استفاده از آنها دقت خود را در تحلیل بالا برده و احتمال بروز خطا را کاهش دهند. ابزار فیبوناچی روشی جادویی برای استفاده در تحلیل تکنیکال نمیباشد، و این ابزار نیز مانند، روش های دیگر به تنهایی کامل نمیباشد. اما در صورتی که با روش های دیگر تحلیلی ترکیب شود، می تواند تا حد بسیار زیادی به کاهش عدم قطعیت در بازار کمک کند. بنابراین این ابزار نباید به تنهایی در تحلیل و معاملات استفاده شود. البته این موارد نیاز به مهارت و تمرین دارند، تا بتوانید بهترین نتیجه را از این ابزار بگیرید. برای آموزش بیشتر در مورد فیبوناچی به مطلب اهداف قیمت مراجعه کنید.
ممنون از اینکه تا پایان مقاله “آموزش تحلیل تکنیکال با سه ابزار پر کاربرد فیبوناچی” همراه ما بودید.
منبع : زوم ارز
بیشتر بخوانید:
- هدف قیمت Price Target چیست؟
- تحلیل شاخص های برتر ارزهای دیجیتال
- واگرایی چیست؟
- مومنتوم momentum چیست | آموزش معامله گری وکار بااندیکاتور مومنتوم درارزدیجیتال
- RSIچیست | آموزش معامله گری و کار با اندیکاتور RSI درارزدیجیتال
- استوکاستیک stochastic چیست | آموزش معامله گری و کار با اندیکاتور stochastic در ارز دیجیتال
آخرین اخبار فاندامنتال ارز دیجیتال
[vc_column][vc_basic_grid post_type=”post” max_items=”6″ item=”55693″ grid_id=”vc_gid:1645702444863-21150734-cadd-6″ taxonomies=”663″]
نظرات کاربران