وایت پیپر ریپل چیست؟ + بررسی کامل با ویدیو

آیا ریپل مجبور به ایجاد یک پول ثابت معادل یورو شده است؟
بازدید 34
۰

وایت پیپر ریپل چیست؟ بلاکچین ها یک سیستم غیرمتمرکز و شفاف برای ثبت و تایید تراکنش ها، تضمین امنیت و اعتماد بدون نیاز به واسطه ارائه می کنند. یکی از این بلاکچین ها که توجه زیادی را به خود جلب کرده است، بلاکچین ریپل است.

بلاکچین ریپل که به نام XRP Ledger نیز شناخته می شود، یک فناوری دفتر کل توزیع شده است که برای امکان انتقال سریع و کم هزینه بین المللی پول طراحی شده است. در این مقاله قصد داریم ساختار ریپل را از دیدگاه فنی بررسی کنیم و با ابعاد مختلف شبکه این پروژه آشنا شویم.


بررسی ویدیویی وایت پیپر ریپل


وایت پیپیر ریپل از دیدگاه فنی

xrp white paper 1

قبل از آن که از دیدگاه فنی، وایت پیپر این پروژه را بررسی کنیم، خوب است با انواع بلاکچین ها آشنا شویم.

پابلیک بلاکچین: در این مدل بلاکچین ها تمامی اعضای شبکه می توانند نویسنده اطلاعات باشند و همچنین همه اعضا می توانند این اطلاعات را بخوانند. مانند بلاکچین اتریوم و بیت کوین.

پرایوت بلاکچین: یک عده محدود حق ثبت اطاعات را دارند و همچنین یک عده محدود می توانند بخوانند. مانند: سازمان ها و مراکز ها.

کنسرسیون: یک عده محدود می توانند بنویسند اما همه اعضا می توانند بخوانند این اطلاعات را، مانند: ریپل.

می توان گفت یکی ازمهم ترین اهداف پروژه ریپل بالا بردن تحمل خطای بیزانسی می باشد. زمانی که یک یا چند نود به صورت عمدی قصد خرابکاری داشته باشند و یا به طور ناگهانی از کار بیوفتند، شبکه باید بتواند به کار خود ادامه بدهد. اگر هر شبکه بتواند با تعداد نودهای کمتری به کار خود ادامه دهد، تحمل خطلای بیزانسی بیشتری دارد. خوب است بدانید هر شبکه که بتواند خطای بیشتری را تحمل کند، در برابر حملات ddos مقاومت بیشتری خواهد داشت.

در ادامه باهم بررسی خواهیم کرد که ریپل چگونه توانسته تحمل خطای بیزانسی شبکه خود را ارتقا دهد:

شبکه ریپل برای دستیابی به این امر مهم از چندین جزء تشکیل شده است:

سرور: به هر کاربری که نرم افزار Ripple Server را اجرایی کند و در فرآیند اجماع شرکت کند گفته می شود. همچنین نرم افزار Ripple Client فقط برای ارسال و دریافت وجوه استفاده می شود.

Ledger: دفترکل توزیع شده محلی برای ثبت تمامی تراکنش ها می باشد. به این ترتیب مقدار حقیقی هر حساب نیز مشخص و شفاف است.

Last-Closed Ledger: به جدیدترین دفترکل توزیع شده که توسط اجماع تایید شده اشاره دارد.

Open Ledger: به وضعیت فعلی یک نود اشاره دارد. تمامی تراکنش ها تا تعیین وضعیت در این بخش می باشند و پس از تایید به Last-Closed Ledger منتقل می شوند.

Unique Node List: یک لیست از نودهایی که می توانند در رای گیری اجماع شرکت کنند. این فرآیند از تبانی جلوگیری می کند، همچنین برای اجماع نیازی به رای تک تک اعضا نمی باشد.

پیشنهاد دهنده: هر سروری می ‌تواند تراکنش ‌هایی را پخش کند تا در فرآیند اجماع گنجانده شود، و هر سرور تلاش می ‌کند تا هر تراکنش معتبری را در هنگام شروع دور اجماع جدید شامل شود. با این حال، در طول فرآیند اجماع فقط  پیشنهادات از سرورهای موجود در Unique Node List یک سرور توسط آن سرور در نظر گرفته می شود.

همچنین در نظر داشته باشید به نودهایی که صادقانه و بدون خطا رفتار می ‌کنند nonfaulty و به نودهایی که دچار خطا می شوند مانند خرابی داده‌ها یا خطا های پیاده‌ سازی و یا به هر دلیلی مخرب باشند faulty می گویند.

ریپل، به عنوان یک پروتکل تسویه مالی که قصد دارد جایگزین بانک های سنتی شود، به یک الگوریتم اجماع نیاز دارد تا از صحت و اعتبار تراکنش ها در سراسر شبکه خود اطمینان حاصل کند.

الگوریتم اجماع مورد استفاده توسط ریپل به عنوان الگوریتم اجماع پروتکل ریپل (RPCA) شناخته می شود. RPCA  یک الگوریتم اجماع بیزانسی است که از یک سیستم رأی گیری برای تعیین اعتبار تراکنش ها استفاده می کند. در نتیجه هر سرور یا نود در شبکه، یک لیست گره منحصر به فرد (UNL) را حفظ می کند، که لیستی از سرورهای دیگر است که آنها را قابل اعتماد می داند. هر سرور تراکنش ها را به شبکه پخش می کند و این تراکنش ها به دفتر کل UNL  هر سرور اضافه می شود. تراکنش هایی که رای کافی از سرورها در UNL یک نود دریافت می کنند به آخرین دفتر کل بسته شده اضافه می شوند که نشان دهنده وضعیت فعلی شبکه است.

برای اطمینان از ایمن ماندن شبکه و اینکه نود های مخرب نمی ‌توانند فرآیند اجماع را دستکاری کنند، RPCA  از چندین مکانیسم استفاده می ‌کند. به عنوان مثال، UNL  هر سرور باید دارای حداقل تعداد سرورهای قابل اعتماد باشد و سرورها فقط می توانند یک بار در هر دور رای دهند. علاوه بر این، اگر سروری نتواند حد نصاب رای را در یک دور دریافت کند، تمام تراکنش‌ های آن دور را نادیده می‌ گیرد و از اضافه شدن هر گونه تراکنش به آخرین دفتر کل بسته شده جلوگیری می ‌کند.

ریپل همچنین از یک معماری منحصر به فرد استفاده می کند که به آن اجازه می دهد تا تراکنش ها را کارآمدتر از سیستم های سنتی مبتنی بر بلاکچین پردازش کند. خوب است بدانید ریپل نیازی به ماینرها برای تایید تراکنش ها یا ایجاد بلاک های جدید ندارد. در عوض، هر تراکنش در شبکه ریپل دارای کارمزد تراکنش کمی است و این کارمزدها برای جلوگیری از اسپم و پوشش هزینه های نگهداری شبکه استفاده می شود.

به طور کلی، الگوریتم اجماع پروتکل ریپل و بلاکچین ریپل برای ارائه تراکنش های مالی سریع، ایمن و کارآمد در یک شبکه غیرمتمرکز طراحی شده اند. ریپل با الگوریتم اجماع منحصر به فرد خود و فرآیند اعتبار سنجی تراکنش، به عنوان یک جایگزین محبوب برای سیستم های بانکداری سنتی و سایر ارزهای دیجیتال ظاهر شده است.

اما آیا شبکه ریپل متمرکز است؟

ایده آل هر بلاکچینی این است که سه گانه امنیت و سرعت و عدم تمرکز را یکجا داشته باشد. اما تاکنون بلاکچینی وجود نداشته که همزمان این سه فاکتور مهم را داشته باشد، ریپل نیز سرعت در تایید تراکنش ها را فدای عدم تمرکز کرده است. به بیان ساده، ریپل کاملا متمرکز است و توسط ۱۰۰ سروری که توسط بنیاد ریپل مشخص شده، شبکه اداره می شود. تیم فنی این پروژه اعلام کرده که برنامه هایی برای غیرمتمرکز کردن این شبکه دارند اما از سال ۲۰۱۲ تا کنون چنین اتفاقی رخ نداده است.

بررسی حواشی پیرامون ریپل

بنیاد Security Exchange Commission (SEC) در سال ۲۰۲۰ شکایتی را علیه بنیاد ریپل و دو مدیرعامل آن مطرح کرد. به گفته SEC از آن جایی که ریپل به عنوان یک شرکت فناوری ثبت شده و در این بخش فعالیت می کند، باید به صورت اوراق بهادار عرضه شود، اما ریپل از سال ۲۰۱۳ تا ۲۰۲۰ به عنوان یک ارز دیجیتال فروخته شده که جمع این فروش ها مبلغ ۱.۳ میلیارد دلار بوده است و ریپل متهم به نقض قوانین اوراق بهادار و همچنین دستکاری قیمتی بازار شد.

می توان گفت دادگاهی شدن ریپل، بزرگترین ضربه را به این پروژه زد. زیرا دقیقا در زمانی که بازار شروع به رشد کرد و سرمایه بسیار زیادی به پروژه ها وارد شد، ریپل نه تنها رشدی نداشت بلکه جایگاه خود را در رنکینگ بازار از دست داد. همچنین فعالیت این پروژه در آمریکا و اروپا با محدودیتی مواجه شد.

آخرین اخبار مربوط به این بخش، این بود که ریپل توانسته موفقیت هایی را در دادگاه علیه SEC کسب کند که باعث رشد چشمگیر این ارز و صعود این ارز به رتبه ششم بازار شد.

آیا ریپل تمرکز خود را روی آسیا و آفریقا قرارداده است؟

پس از شکایت sec علیه ریپل و محدودیت های قانونی برای این پروژه در آمریکا و اروپا، بنیاد ریپل تصمیم گرفت تمرکز خود را روی آسیا و آفریقا قرار دهد. در آفریقا به دلیل نبود یک سیستم بانکی مرکزی قوی، ریپل به عنوان یک راه حل برای تبادلات پولی در سراسر قاره معرفی شده است. همچنین برخی از شرکت‌ ها و بانک ‌ها در آسیا و آفریقا در حال آزمایش استفاده از تکنولوژی ریپل هستند و این امر می ‌تواند باعث گسترش آن در این مناطق شود. اخیرا نیز پروژه ریپل در امارات و بحرین بسیار مورد توجه قرار گرفته است.

بیشتر بخوانید:  قیمت ریپل


اهداف پروژه ریپل

xrp white paper 2

در این بخش قصد داریم اهداف مهم ریپل را با شما مطرح کنیم:

  • ایجاد یک بستر برای تبادلات مالی بین المللی و همچنین تراکنش های معمولی روزانه به صورت خیلی سریع و قابل اطمینان.
  • کاهش هزینه های تبادلات مالی و صرفه جویی در وقت و هزینه.
  • ریپل قادر است متناسب با هر سازمانی روش پرداخت مناسب با همان سازمان را پیشنهاد دهد.
  • همکاری با بانک ها و موسسات مالی برای ترمیم سیستم بانکی سنتی و توسعه اکوسیستم مالی.
  • ارائه بلاکچین مخصوص به خود برای ایجاد امنیت و شفافیت در سیستم مالی.
  • حذف واسطه ها و ارتباط همتا به همتا بین مشتریان.

بیشتر بخوانید: علت کاهش قیمت ریپل


ویژگی های شبکه ریپل

xrp white paper 3

ویژگی های شبکه ریپل عبارتند از:

  • سرعت بالا در تایید تراکنش ها، شبکه ریپل توانایی تایید ۱۵۰۰ تراکنش در ثانیه را دارد که بین رقبای خود بی نظیر است.
  • ریپل توانسته با ساز و کار مخصوص به خود هزینه تراکنش ها را به شدت کاهش دهد.
  • با استفاده از شبکه ریپل می توانید هر نوع دارایی را در سراسر جهان منتقل کنید.
  • شبکه ریپل توانسته با استفاده از الگوریتم های مخصوص به خود امنیت شبکه را بالا ببرد.
  • شبکه ریپل با انعطاف پذیری خود می تواند تنظیمات خاصی را برای موسسات و بانک های مختلف ارائه دهد.
  • شبکه ریپل با سیستم بانکداری فعلی سازگاری دارد و می تواند با بانک ها ادغام شود.
  • شبکه ریپل مانند سایر بلاکچین ها برگشت ناپذیر می باشد و تمامی تراکنش ها به صورت شفاف در آن ثبت می شود.

بیشتر بخوانید: علت افزایش قیمت ریپل


بررسی رقبای ریپل

xrp white paper 4

همان طور که گفته شد ریپل جایگزینی برای سیستم های بانکداری سنتی فعلی است، پس ابتدا رقبای متمرکز و سنتی این پروژه را بررسی می کنیم:

SWIFT: SWIFT یک شبکه پرداخت بین بانکی برای انتقال و تایید پرداخت های بین المللی است. سیستم SWIFT معمولاً برای پرداخت هایی با مبالغ بالا و برای تراکنش های ارزی بین المللی استفاده می شود. سرعت تراکنش در SWIFT به چند صد تراکنش در ثانیه می رسد. از همین رو ممکن است مشتریان چندین ساعت و یا حتی چند روز در صف انتظار پرداخت قرار بگیرند. این در صورتی است که ریپل توانایی انجام ۱۵۰۰ تراکنش در ثانیه را دارد که به مراتب سریع تر از سیستم SWIFT می باشد.

مسترکارت و ویزاکارت: ویزا و مسترکارت نیز برای انجام تراکنش های الکترونیکی ایجاد شده اند اما در مقایسه با ریپل سرعت بسیار پایین تری را دارند. همچنین ریپل از نظر هزینه بسیار مناسب تر از مستر و ویزاکارت و حتی SWIFT می باشد.

در نظر داشته باشید ریپل از یک بلاکچین برای ثبت اطلاعات و تراکنش ها استفاده می کند که شفافیت را به همراه دارد اما سیستم های بانکی سنتی اینگونه نیستند که باعث ایجاد فساد مالی می شود. همچنین با استفاده از ریپل کاغذ بازی های اداری پیچیده نیز از بین می رود.

اما رقبای کریپتویی ریپل کدامند؟

تمامی پروژه هایی که در پرداخت های ریز و یا در سطح کلان مورد استفاده قرار می گیرند مانند دوج کوین، ترون، لایت کوین و… را می توان رقیبانی برای ریپل دانست. اما در ادامه ما دو پروژه رقیب که از نظر نوع فعالیت به ریپل نزدیک هستند را معرفی می کنیم:

OmiseGO: یک پلتفرم متن باز می باشد که با هدف ارائه راهکاری برای اتصال بانک ها، شرکت های پرداخت و مشتریان به یکدیگر و امکان پرداخت های بین المللی طراحی شده است.

Stellar: می توان گفت مهم ترین رقیب ریپل استلار است. این پروژه مانند ریپل برای پرداخت های دیجیتال ایجاد شده است. اما سرعت ریپل ازاستلار بیشتر است ولی در عوض ریپل کاملا متمرکز می باشد و استلار اینگونه نیست. همچنین ریپل هدف اصلی خود را ترمیم سیستم های بانکی و موسسات قرارداده اما استلار با هدف ساختن یک شبکه پرداخت گسترده و مستقل برای ارائه خدمات مالی در کشورهای در حال توسعه شکل گرفته است.


سخن پایانی

ریپل (Ripple) یک پروژه بلاکچین بانکی و سیستم پرداخت جهانی است که هدف اصلی آن تسهیل و تسریع عملیات انتقال وجه بین بانک‌ها و شبکه‌های پرداخت است. با ارائه یک پروتکل مبتنی بر بلاکچین، ریپل توانسته است هزینه، زمان و پیچیدگی انتقال وجه در سیستم‌های مالی را بهبود بخشیده و به کاربران امکان انتقال سریع و امن وجه را فراهم آورد.

وایت پیپر ریپل، یک مستند اصولی و فنی است که به تحلیل دقیق اصول، معماری و قابلیت‌های این پروژه می‌پردازد. این بررسی، با بررسی مکانیزم‌های مورد استفاده و مزایای استفاده از ریپل در حوزه‌ی انتقال وجه، به ما امکان می‌دهد تا بهتر درک کنیم که چرا این پروژه از جمله پروژه‌های مهم و موفق در صنعت بلاکچین محسوب می‌شود.

با بررسی دقیق پروژه ریپل، متوجه شدم که این پروژه با استفاده از تکنولوژی‌های پیشرفته، معماری منحصر به فرد و شبکه‌ی قوی، به کاربران امکان می‌دهد تا به صورت فوری و با کمترین هزینه وجه را انتقال دهند. همچنین، ریپل با تمرکز بر همکاری با بانک‌ها و شرکای تجاری، توانسته است شبکه‌ای پراکنده از نودها و بانک‌ها را ایجاد کند که به آنها امکان مبادله وجه را فراهم می‌کند.

به طور کلی، پروژه ریپل با ارائه وایت پیپری کامل و روشن، توانسته است نقش مهمی را در حوزه‌ی انتقال وجه و سیستم‌های پرداخت بین‌المللی ایفا کند. این پروژه با ارائه راهکارهای نوآورانه و شبکه‌ای قوی، به کاربران امکان می‌دهد تا به طور سریع و امن وجه را انتقال دهند و در شبکه‌ی بانکی جهانی مشارکت کنند. منتظر هستیم که ببینیم چگونه ریپل در آینده‌ی نزدیک و دور، به توسعه و پیشرفت صنعت بلاکچین و سیستم‌های پرداخت بین‌المللی کمک خواهد کرد و چه تغییراتی را به همراه خواهد داداشت.

ممنون که تا پایان مقاله “وایت پیپر ریپل چیست؟”همراه ما بودید.

اشتراک گذاری

نوشته شده توسط:

تیم محتوا

محقق و علاقه مند به بلاکچین و ارزهای دیجیتال

نظرات کاربران

0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
0 نظرات خود را ثبت نمایید
تازه‌ترین
قدیمی‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها