وایت پیپر BNB چیست؟ یکی از مزیت های کلیدی بلاکچین ها توانایی آن ها در تغییر ناپذیری تراکنش ها و شفافیت است. هنگامی که یک تراکنش در بلاکچین ثبت می شود، نمی توان آن را تغییر داد یا دستکاری کرد و از یکپارچگی داده ها اطمینان حاصل کرد. این ویژگی، بلاکچین ها را به ویژه برای صنایعی که اعتماد و شفافیت در آن ها حیاتی است، جذاب می کند. مانند: امور مالی، مدیریت زنجیره تامین و مراقبت های بهداشتی.
با این حال، با افزایش پذیرش بلاکچین، چالش های مرتبط با مقیاس پذیری و قابلیت همکاری نیز افزایش یافته است. بلاکچین های سنتی مانند بیت کوین و اتریوم از نظر سرعت تراکنش و توانایی مدیریت قراردادهای هوشمند پیچیده، محدودیت هایی دارند. از همین رو بلاکچین بایننس اسمارت چین با سرعت پردازش بسیار بالایی که دارد توانسته مشکلات مقیاس پذیری را بر طرف سازد.
امروز در این مقاله سعی داریم ساختار این شبکه را بررسی و از زوایای مختلف آن را تجزیه و تحلیل کنیم.
قبل از بررسی فنی این پروژه، خوب است بدانید که بایننس اکنون دیگر تنها یک صرافی نیست بلکه یک برند بزرگ می باشد. این صرافی در ۱۵ کشور شعبه دارد و پلتفرم های کوین مارکت کپ، تراست ولت، بنیاد خیریه بایننس، شرکت سرمایه گذاری بایننس لبز، پلتفرم آموزشی باننس آکادمی، صرافی وزیری، بایننس لانچ پد (که فروش ارزهای اولیه را برگزار می کند) همه زیر مجموعه و متعلق به این برند بزرگ می باشند.
لیست عناوینی که در این مقاله برای شما زوم ارزی عزیز آماده کرده ایم:
بررسی ویدیویی وایت پیپر BNB
(قسمت اول)
وایت پیپر BNB از دیدگاه فنی
خوب است بدانید بلاکچین بایننس از دو شبکه به صورت موازی استفاده می کند. اما قبل از ایجاد این دو زنجیره که در سال ۲۰۱۹ شروع به فعالیت کردند، ارز BNB روی شبکه اتریوم با استاندارد ERC-20 قرار داشت و با تاسیس زنجیره بومی بایننس، این ارز به زنجیره خود منتقل شد.
دو زنجیره بایننس اگرچه به صورت موازی با یکدیگر فعالیت می کنند اما با استفاده از پل هایی باهم در ارتباط هستند و زنجیره BSC وظیفه اجرای قراردادهای هوشمند و پیاده سازی برنامه های غیر متمرکز و زنجیره BC وظیفه اجماع و هماهنگی بین ولیدیتورها را بر عهده دارد.
زنجیره اسمارت چین از الگو برداری ماشین مجازی اتریوم ایجاد شد و حتی نام زنجیره Beacon Chain از نام زنجیره اتریوم کپی برداری شده که به صورت موازی در کنار زنجیره بایننس چین شروع به کار کرد. از همین رو تمامی پروژه هایی که روی شبکه اتریوم بودند حالا می توانستند در شبکه اسمارت چین نیز در دسترس باشند. ارزهایی که روی شبکه بایننس چین وجود داشت با استاندارد BEP-2 و همچنین ارزهایی که روی اسمارت چین بود از استاندارد BEP-20 پیروی می کردند.
در حال حاظر کاربران می توانند از هر دو شبکه برای واریز و برداشت به صرافی بایننس اقدام کنند. سرعت این شبکه برای پردازش میلیون ها تراکنش در ثانیه ایجاد شده است، همچنین یکی از مهم ترین ویژگی های این شبکه ها کارمزد بسیار مناسب آن ها می باشد.
همان طور که گفته شد شبکه اسمارت چین با توجه به پیاده سازی ماشین مجازی اتریوم، قابلیت اجرایی قراردادهای هوشمند را دارد. تیم فنی این پروژه آگاه بودند که اجرای قراردادهای هوشمند باعث کندی شبکه می شود، به این ترتیب از مفهوم Tendermint در شبکه خود استفاده کردند.
“Tendermint وظیفه ارتباط بین لایه های اجماع را برعهده دارد. به بیان ساده Tendermint تراکنش ها را دسته بندی و منتشر می کند. خوب است بدانید Tendermint از محصولات پروژه Cosmos است.”
بر خلاف اتریوم که نیاز به لایه های دوم و یا حتی سوم برای بهبود شبکه خود دارد، اسمارت چین یک بلاکچین مستقل می باشد و توان عملیاتی بالای آن هیچ احساس نیازی برای لایه های بالاتر ندارد. تیم فنی این پروژه اعلام کرده حتی اگر برای مدت کوتاهی عملکرد شبکه متوقف نیز بشود باز نیازی به پروژه های لایه دومی نیست.
شبکه اسمارت چین دقیقا مشابه اتریوم۲ از الگوریتم pos استفاده می کند و کاربران می توانند با قفل کردن ارز BNB روی این شبکه به ولیدیتور تبدیل شوند. همچنین شبکه اسمارت چین از آپدیت معروف شبکه اتریوم با نام EIP-1559 نیز کپی برداری کرده است. به این ترتیب ارز BNB نیز مانند ارز ETH قابلیت ضد تورمی دارد. یعنی با ایجاد هر بلاک مقداری BNB می سوزد و از طرفی پاداش تولید بلاک حذف می شود و تنها کارمزد تراکنش ها به ولیدیتورها داده می شود.
همچنین شبکه اسمارت چین مانند اتریوم از مفهوم Proof-of-Authority در بخش استیکینگ خود استفاده می کند. در این مدل ولیدیتورها نسبت به اعتبار و سابقه آن ها سنجیده می شوند که این فرآیند باعث سرعت بیشتر در تایید تراکنش ها می شود. علاوه بر الگوریتم POA شبکه اسمارت چین از Delegated Proof of Stake نیز استفاده می کند. به این ترتیب کسانی که مقدار کمی BNB داشته باشند می توانند حق رای خود را به ولیدیتورهای دیگر بدهند و قدرت آن ولیدیتور برای پردازش بیشتر می شود و از طرفی سودی که به دست می آید به نسبت BNB های ذخیره شده بین آن ولیدیتور و سایر کاربران تقسیم می شود. در نظر داشته باشید شبکه اسمارت چین دو مفهوم POA و DPOS را باهم تلفیق کرده است.
توجه کنید که هر دو شبکه یک کوین بومی به نام BNB دارند و هر کوین می تواند بین دو شبکه با استفاده از یک مکانیسم ارتباطی زنجیره ای گردش کند. البته گردش این کوین ها مدیریت شده می باشد و تاثیری در عرضه کل کوین ندارد. دقیقا مشابه شبکه اتریوم، در اینجا نیز پروژه هایی که روی بستر اسمارت چین ساخته می شوند باید BNB هزینه کنند و از طرفی کارمزد تراکنش ها نیز با استفاده از این ارز پرداخت می شود. بنابراین با توجه به خاصیت ضد تورمی و همچنین مصرف BNB در بلند مدت این ارز با ارزش تر می شود.
اما ارتباط دو شبکه BC و BSC چگونه است؟ زمانی که یک آدرس قصد جابه جایی دارایی خود را دارد، موجودی در آدرس مبدا قفل شده (فرضا زنجیره اسمارت چین) و دارایی به آدرس مقصد فرستاده می شود (فرضا زنجیره بایننس چین). اگر این تراکنش با موفقیت انجام شد، دارایی قفل شده در آدرس مبدا سوزانده می شود. وظیفه تبادل اطلاعات بین دو شبکه و تایید صحت تراکنش ها توسط BCS relayer و Oracle relayer می باشد، که در تصویر زیر می توانید مشاهده کنید:
کاربران بدون در نظر گرفتن این دو زنجیره، انتظار دارند از دو زنجیره موازی به همان شیوه ای که از یک زنجیره استفاده می شود استفاده کنند. در اینجا BC و BSC فقط عملیات اساسی اولیه را اجرا می کنند و بیشتر تجربه کاربر را به رابط کاربری سمت مشتری، مانند کیف پول ها، واگذار می کنند. به عنوان مثال: یک کیف پول مناسب ممکن است به کاربران اجازه دهد تا یک توکن را مستقیماً از BSC به دفتر سفارشات DEX BC ارسال کند، بدون آن که کاربر متوجه این فرآیند شود.
اما همان طور که متوجه شدید شبکه BSC بسیار مشابه شبکه اتریوم می باشد و تمامی آپدیت های اتریوم نیز روی این شبکه اعمال می شود.
اما با وجود اتریوم دیگر چه نیازی به یک شبکه مشابه مانند BSC بود؟
شاید در ظاهر اسمارت چین تمامی آپدیت های اتریوم را الگوبرداری کند اما این به این مفهوم نیست که اسمارت چین یک شبکه دسته دوم و کم اهمیت است. خالق اتریوم آقای ویتالیک بوترین درباره اهمیت شبکه اسمارت چین و صرافی بایننس می گوید که در کشوری مانند آرژانتین اغلب مردم از BNB برای انجام تراکنش ها استفاده می کنند. مهم ترین ویژگی بارز بایننس استفاده آسان از آن است و پیچیدگی های کار با اتریوم را ندارد. همچنین کارمزد تراکنش ها در این شبکه بسیار ارزان تر از شبکه اتریوم می باشد. به بیان ساده بایننس و شبکه های آن با رابط کاربری مناسبی که دارند، پلی میان مردم عادی و دنیای ارزهای دیجیتال هستند.
اما آیا با وجود سرعت بالا در شبکه اسمارت چین، دیگر چه نیازی به اتریوم است؟
بعد از بیت کوین، اتریوم غیرمتمرکز ترین شبکه موجود در حال حاظر می باشد. برای یک کاربر عادی که مبلغ ناچیزی را بخواهد انتقال دهد شاید مهم نباشد که از کدام شبکه استفاده می کند، اما برای متخصصین که به دنبال ایجاد یک برنامه غیرمتمرکز هستند مهم می باشد که روی کدام شبکه این کار را انجام دهند. از طرفی بسیاری از مفاهیم مهم دنیای بلاکچین ها و آپدیت های موجود، توسط تیم اتریوم ایده پردازی و اجرا شده است. همچنین اکثر پروژه های بزرگ روی شبکه اتریوم می باشد و اگر روزی اتریوم نابود شود، تقریبا دنیای ارزهای دیجیتال نابود خواهد شد.
حال یک سوال مهم مطرح می شود، چگونه شبکه اسمارت چین توانسته به سرعت بالا در تراکنش ها دست یابد، اما اتریوم که در این زمینه پیشگام بوده نتوانسته است؟
تعداد پروژه ها و ترافیک تراکنش ها روی شبکه اتریوم بیشتر است اما این تنها دلیل سرعت بالای اسمارت چین نسبت به اتریوم نیست. مهم ترین دلیل این موضوع آن است که شبکه اسمارت چین تقریبا شبه متمرکز است. در حال حاظر شبکه اسمارت چین تنها ۲۹ عدد ولیدیتور دارد که اکثر این ولیدیتورها برای خود برند بایننس می باشد. همچنین ۷ کیف پول برتری که ارز BNB دارند، در مجموع حدود ۷۰% از کل ارزهای BNB را در اختیار دارند. به این ترتیب می توان گفت سرعت بالای اسمارت چین به دلیل متمرکز بودن آن است.
اما همان طور که گفته شد بایننس یک پلی میان دنیای بلاکچین ها و مشتریان عادی است. یکی از مهم ترین کاربردهای صرافی بایننس کراس چین بودن آن است. می توان گفت صرافی بایننس یک کراس چین متمرکز است، شما می توانید یک ارز را روی شبکه اتریوم به این صرافی بفرستید و همان ارز را روی شبکه اسمارت چین و یا سولانا و هر شبکه دیگری که آن ارز را پشتیبانی می کند دریافت کنید.
بیشتر بخوانید: علت کاهش قیمت BNB
بررسی اهداف BNB
به بیان ساده می توان گفت بایننس با ارائه راهکارهای ساده به دنبال تجاری سازی و راحتی کاربران می باشد. این صرافی با استفاده از بخش های مختلف خود اهداف مختلفی را پیگیری می کند که با یکدیگر آن ها را بررسی می کنیم:
آکادمی بایننس:
به تازگی آکادمی بایننس در منطقه آسیا در کشورهایی مانند بحرین، امارات، پاکستان و ترکیه نمایشگاه هایی را برای آموزش و کاربرد بلاکچین در زندگی انسان ها برگزار کرده است. این بخش از بایننس وظیفه آموزش و آگاه سازی کاربران را دارد.
بنیاد خیریه بایننس:
این صرافی با استفاده از بخشی از درآمد خود، این صندوق را راه اندازی کرده تا با استفاده از آن اهداف بشر دوستانه خود را پیگیری کند.
لانچ پد و لانچ پوول:
بایننس با بررسی و شناسایی ارزهایی با پتانسیل بالا آن ها را در این دو بخش معرفی می کند تا کاربران بتوانند روی آن ها سرمایه گذاری کنند و از طرفی این پروژه ها سرمایه اولیه شروع کار را جذب کنند.
بایننس لبز:
بایننس با استفاده از این بخش به طور مستقیم روی پروژه های با پتانسیل بالا سرمایه گذاری می کند. همچنین بایننس لبز با سرمایه گذاری روی برخی پروژه های مهم باعث همکاری استراتژیک با این پروژه ها می شود.
کوین مارکت کپ:
این بخش که زیر مجموعه بایننس می باشد یک پلتفرم آموزشی و اطلاع رسانی می باشد که کاربران با استفاده از آن به تمامی اطلاعات کلی بازار و اطلاعاتی خاص در مورد هر پروژه دسترسی خواهند داشت.
تراست ولت:
با استفاده از کیف پول تراست ولت کاربران می توانند دارایی خود را ذخیره و یا استیک کنند.
شبکه پرداخت بایننس:
این بخش از بایننس با همکاری فروشگاه ها و تمامی مراکزی که پرداخت های خرد در آن انجام می شود، به دنبال پیاده سازی استفاده از ارزهای دیجیتال در روزمره کاربران است. اخیرا نیز در کشور امارات از این طرح استقبال شده است.
بیشتر بخوانید: علت افزایش قیمت BNB
ویژگی های شبکه BNB
در این بخش ویژگی های شبکه بایننس را بررسی می کنیم:
- شبکه اسمارت چین یک بلاکچین مستقل است که به صرافی بایننس متصل شده است. این شبکه مجهز به سرعت بالا، هزینه کمتر، و ظرفیت بیشتر از شبکه بلاکچین اصلی تریوم است.
- شبکه اسمارت چین بستری برای اجرای قراردادهای هوشمند به ویژه پروژه های دیفای می باشد از جمله مبادله، فارمینگ، استقراض و پرداخت.
- با استفاده از شبکه بایننس پرداخت های اینترنتی و فروشگاهی امکان پذیر می باشد.
- خاصیت ضد تورمی ارز BNB با استفاده از آپدیت EIP1559.
- پشتیبانی و الگوبرداری از تمامی استانداردهای اتریوم.
- دومین شبکه برتر در بین تمامی بلاکچین ها.
معرفی رقبای BNB
می توان گفت رقیبان بایننس به دو بخش “پروژه های لایه اولی” و “صرافی ها” تقسیم می شوند.
صرافی هایی مانند کوین بیس، کراکن، کوکوین، هیوبی و سایر صرافی های بزرگ در تلاش برای کسب جایگاه بایننس می باشند و به دنبال ارائه سرویس های متنوعی هستند تا کاربران را به خود جذب کنند. البته این تلاش ها تا کنون نتوانسته بایننس را از جایگاه اول دور کنند و در زمان نگارش این مقاله حجم بازار بایننس $۲۰,۰۹۴,۸۲۰,۹۷۱ و صرافی دوم $۴,۶۲۷,۲۷۹,۳۶۱ می باشد. علاوه بر این آمار بازدید هفتگی بایننس ۱۳,۷۰۵,۴۱۵ است در حالی که صرافی رتبه دوم ۷,۲۵۱,۴۷۲ بازدید در یک هفته داشته است. این آمارها نشان می دهد همچنان بایننس با اختلاف در بین تمامی صرافی های برتر اول می باشد.
همچنین شبکه اسمارت چین رقیب تمامی پروژه های لایه اولی مانند: اتریوم، ترون، سولانا، آوالانچ و سایر پروژه های لایه اولی می باشد. طبق آمارها شبکه اسمارت چین بعد از اتریوم از نظر تعداد پروتکل اجرا شده و حجم ارزش قفل شده در شبکه و سایر المان ها در جایگاه دوم می باشد.
اما همان طور که ویتالیک بوترین در گذشته عنوان کرده است، تمامی پروژه های لایه اولی در آینده به یکدیگر متصل شده و یک شبکه یکپارچه را به وجود می آورند. به این ترتیب تراکنش های که به سرعت بالا نیاز دارند از شبکه هایی مانند اسمارت چین استفاده می کنند و تراکنش هایی که امنیت برای آن ها مهم است از اتریوم استفاده خواهند کرد.
سخن پایانی
بلاکچینها با توانایی تغییر ناپذیری تراکنشها و شفافیت، به ویژه در صنایعی که اعتماد و شفافیت حیاتی است، جذابیت زیادی دارند. با این حال، با افزایش پذیرش بلاکچین، چالشهای مقیاسپذیری و قابلیت همکاری نیز افزایش یافته است. بلاکچین بایننس اسمارت چین با سرعت و قابلیت مقیاسپذیری بالا، توانسته است این مشکلات را برطرف کند.
نظرات کاربران