آربیتروم Arbitrum چیست؟

آربیتروم Arbitrum چیست؟
بازدید 42
۲

آربیتروم Arbitrum چیست؟، در این مقاله قصد داریم تا در ارتباط با روشی که مشکلات بلاکچین اتریوم را کاهش می دهد، با نام آربیتروم Arbitrum با شما عزیزان گفتگو نماییم. اگر بخواهیم در یک عبارت کوتاه به معرفی آربیتروم بپردازیم می توان گفت آربیتروم یک راه حل مقیاس پذیری لایه ۲ است که برای اتریوم ساخته شده است تا به غول بلاکچین کمک کند.

در حال حاضر تعدادی راه حل مقیاس پذیری اتریوم در بازار موجود است و بیشتر آنها از پروتکل های خارج از زنجیره بهره می برند. اما یکی از پلتفرم های مقیاس پذیر می خواهد با ارائه عملکرد واقعی که می تواند مزایای ملموسی را برای کاربرانش فراهم کند، به رقابت بپیوندد. آربیتروم Arbitrum توسط Offchain Labs، یک شرکت مستقر در نیویورک که راه حل مقیاس پذیری برای بلاکچین اتریوم ایجاد می کند، توسعه یافته است.

بنیانگذاران این شرکت Ed Felten، Steven Goldfeder و Harry Kaldner می خواستند راه حلی ایجاد کنند که بتواند برنامه های غیرمتمرکز را به طور یکپارچه مقیاس بندی کند، کارمزد تراکنش ها را کاهش دهد و عملکرد بلاکچین را بهبود بخشد. همه اینها با حفظ امنیت اتریوم و با استفاده از آربیتروم Arbitrum امکان پذیر است.


بررسی ویدیویی آربیتروم

 

آربیتروم Arbitrum چیست؟

آربیتروم Arbitrum چیست؟

آربیتروم Arbitrum چیست؟

همانطور که در مقدمه این مقاله بیان نمودیم، آربیتروم Arbitrum یک راه حل مقیاس پذیری لایه ۲ است. در واقع می توان گفت تکنولوژی آربیتروم Arbitrum یکی از راه حل های ممکن برای بحران کارمزد تراکنش اخیر در اتریوم است. اتریوم دومین ارز دیجیتال از نظر ارزش بازار است، با این حال ازدحام شبکه و کارمزدهای بالا مانع از رشد تصاعدی آن شده است. هدف آربیتروم کاهش کارمزدهای تراکنش و ازدحام جابجایی محاسبات و ذخیره سازی داده ها از بلاکچین اصلی اتریوم یعنی لایه ۱ تا جایی که می تواند است. ذخیره سازی داده ها از بلاکچین اتریوم به عنوان راه حل های مقیاس بندی لایه ۲ شناخته می شود. این به این دلیل است که در بالای لایه ۱ (شبکه اصلی اتریوم) ساخته شده است و امنیت اتریوم را حفظ می کند.

در حال حاضر انتظار می رود پروژه های لایه ۲ مانند آربیتروم راه حل های حیاتی برای بحران مقیاس پذیری اتریوم باشند. به روزرسانی های شبکه اتریوم با هدف کاهش هزینه ها و ازدحام، برای سال آینده و پس از آن در نظر گرفته شده است. این به روزرسانی ها، یعنی ETH 2.0 به افزایش مقیاس اتریوم و کاهش کارمزدها کمک می کند. به طور کلی می توان بیان نمود آربیتروم برای مقابله با مشکلات اتریوم با افزایش سرعت و مقیاس پذیری قراردادهای هوشمند آن ایجاد شده است که به نوبه خود شبکه را ایمن تر می کند.


راه حل های لایه ۲ در اتریوم چیست؟

راه حل های لایه 2 در اتریوم چیست؟

راه حل های لایه ۲ در اتریوم چیست؟

راه حل های لایه ۲ در اتریوم دارای دو هدف اصلی کاهش تراکم شبکه و کارمزد تراکنش هستند. پروژه های لایه ۲ بر روی اتریوم ساخته می شوند، بر خلاف تغییرات لایه ۱ که معماری موجود بلاکچین اتریوم را تغییر می دهد. برخی از تغییرات مقیاس پذیری لایه ۱ مانند افزایش تعداد تراکنش های تایید شده به طور همزمان وجود دارد، اما در وضعیت فعلی اتریوم درجه ای از امنیت شبکه، تمرکززدایی و یا هر دو احتمالا قربانی این کار می شود. هدف اتریوم ۲.۰ ایجاد تغییرات تاثیرگذار در لایه ۱ بدون از دست دادن این جنبه های حیاتی امنیت است، اما راه اندازی شبکه اصلی اتریوم ۲.۰ زمان می برد و شبکه در حال حاضر به راه حل های کوتاه مدت نیاز دارد.

رول آپ ها Rollups یکی از محبوب ترین انواع راه حل های لایه ۲ هستند. آنها قراردادهای هوشمندی هستند که دسته های بزرگی از تراکنش ها را به طور همزمان خارج از زنجیره تایید می کنند و سپس حداقل مقدار داده را به شبکه اصلی ارسال می کنند. هدف این است که از شلوغی شبکه اصلی جلوگیری شود.

دو نوع اصلی از رول آپ Rollup شامل optimistic rollup و zk rollup اکنون در حال توسعه هستند. optimistic rollup فرض می کنند که همه افزوده های جدید به زنجیره معتبر هستند، مگر اینکه در عرض یک هفته توسط یک شبکه به چالش کشیده شوند. Zk rollup برای تایید اعتبار هر بلاکی که به شبکه اضافه می شود، بر اثبات های رمزنگاری تکیه می کنند و نیاز به اعتماد به ولیدیتورها را از بین می برند. در حالی که فناوری ZK-rollup ممکن است بهتری فناوری لایه ۲ در آینده باشد، اما پیچیده تر از optimistic rollup است و نیاز به توسعه دارد.


معرفی رول آپ ها Rollups

معرفی رول آپ ها Rollups

معرفی رول آپ ها Rollups

انواع مختلفی از پروتکل های rollup وجود دارد که برای مقیاس پذیری قراردادهای باز در اتریوم، بزرگترین بلاکچین فعال با قراردادهای هوشمند ایجاد شده اند. Rollup یه یکی از راه حل های مقیاس پذیر برای برنامه های بلاکچین مبتنی بر قرارداد هوشمند تبدیل شده است. این به این دلیل است که آنها منابع محاسباتی و ذخیره سازی را با قراردادن چندین قطعه داده مربوط به اجرای قراردادهای هوشمند در یک تراکنش هش شده رمزنگاری شده ذخیره می کنند.

دو نوع اصلی از رول آپ وجود دارد. اینها Optimistic rollup و zero knowledge rollup هستند. zk-rollup محاسبات را قبل از ارسال اثبات اعتبار به زنجیره انجام می دهند. با این حال، Optimistic rollup اعتبار تراکنش ها را به طور پیش فرض، فرض می کنند. تنها در صورت چالش بر سر اجماع است که محاسبات هنگام استفاده از Optimistic rollup اجرا می شوند.


معرفی رول آپ آربیتروم Arbitrum Rollup

معرفی رول آپ آربیتروم Arbitrum Rollup

معرفی رول آپ آربیتروم Arbitrum Rollup

رول آپ آربیتروم مبتنی بر Optimistic rollup است. با این حال، فناوری رول آپ آربیتروم در مقایسه با سایر زنجیره های رول آپ پیشرفته تر است و داده های بسیار کمی روی زنجیره ذخیره می شود. همچنین رول آپ آربیتروم با تمام ابزارهای توسعه دهنده اتریوم کار می کند و به طور کامل از قراردادهای هوشمند ماشین مجازی اتریوم EVM پشتیبانی می کند. آربیتروم در بالای اتریوم ایجاد شده و از همان رابط Remote Procedure Call یا RPC پشتیبانی می کند. همچنین آربیتروم به گونه ای طراحی شده است که یک روش سریعتر و مقرون به صرفه تر برای ساخت برنامه های غیرمتمرکز باشد. علاوه بر این، این در حالی است که امنیت شبکه اتریوم حفظ می شود.


بررسی تاریخچه و معرفی تیم آربیتروم Arbitrum

بررسی تاریخچه و معرفی تیم آربیتروم Arbitrum

بررسی تاریخچه و معرفی تیم آربیتروم Arbitrum

Offchain Labs، تیم سازنده آربیتروم در سال ۲۰۱۸ توسط اد فلتون Ed Felton، استاد علوم کامپیوتر تاسیس شد. او همچنین به عنوان معاون مدیر ارشد فناوری و مشاور ارشد رئیس جمهور بین سال های ۲۰۱۵ تا ۲۰۱۷ در کاخ سفید خدمت کرد. از دیگر افراد تیم  Offchain Labs می توان به Steven Goldfeder و Harry Kalodner اشاره کرد.  Offchain Labs قبلا سرمایه گذاری های بزرگی را از Coinbase Ventures، Pantera، Blocknation و Compound دریافت کرده است. پس از اینکه رقیب Optimism انتشار آن را عقب انداخت، Arbitrum One در ۲۸ مِی ۲۰۲۱ برای توسعه دهندگان افتتاح شد. آربیتروم ممکن است به زودی به محبوب ترین راه حل لایه ۲ تبدیل شود، به خصوص زمانی که پلتفرم های پیشرو مانند یونی سواپ به شبکه آن بپیوندند.


بررسی عملکرد آربیتروم Arbitrum

بررسی عملکرد آربیتروم Arbitrum

بررسی عملکرد آربیتروم Arbitrum

به عنوان یک راه حل مقیاس پذیری اتریوم، آربیتروم Arbitrum در بالای بلاکچین اتریوم اجرا می شود. همانند اتریوم، برنامه های غیرمتمرکز یا همان DAppها که با استفاده از آربیتروم ساخته شده اند به زبان برنامه نویسی سالیدیتی Solidity نوشته شده اند. سپس با استفاده از کامپایلر آربیتروم، کامپایل می شود. همچنین هر توکن مبتنی بر اتریوم را می توان همراه با Arbitrum dApps استفاده کرد.

عمدتا Arbitrum dApps در هنگام راه اندازی و زمانی که ارز به داخل و خارج از آربیتروم منتقل می شود، از زنجیره اصلی استفاده می کند. تعداد زیادی از فعل و انفعالات خارج از زنجیره اتفاق می افتد که منجر به چرخش سریع و نهایی می شود. علاوه بر این، Arbitrum dApps سطوح بالایی از حریم خصوصی را حفظ می کند. هش رمزنگاری وضعیت یک dApp در زنجیره منتشر می شود. این بدان معناست که فقط شرکت کنندگانی که اجرای dApp را تایید می کنند، از کد و فضای ذخیره سازی برنامه های غیرمتمرکز مطلع هستند.

علاوه بر این، Arbitrum dApps سطوح بالایی از حریم خصوصی را حفظ می کند. هش رمزنگاری وضعیت یک برنامه غیرمتمرکز در زنجیره منتشر می شود. این بدان معناست که فقط شرکت کنندگانی که اجرای dApp را تایید می کنند، از کد و فضای ذخیره سازی dApp مطلع هستند. همچنین، توسعه دهندگان می توانند اعتبارسنج های خود را انتخاب کنند و انتخاب نمایند که چه اطلاعاتی با کاربران به اشتراک گذاشته شود.


بررسی ویژگی های راه حل لایه دو آربیتروم

بررسی ویژگی های راه حل لایه دو آربیتروم

بررسی ویژگی های راه حل لایه دو آربیتروم

در این قسمت از مقاله با چند نمونه از ویژگی های آربیتروم آشنا خواهید شد. طراحی پروژه آربیتروم به گونه ای می باشد که توسعه دهندگان قادر خواهند بود با استفاده از آن قراردادهای هوشمند مقیاس پذیر را پیاده سازی نمایند. ویژگی های آربیتروم شامل مورد زیر می باشد:

۱.سازگاری با ماشین مجازی اتریوم EVM

آربیتروم با در نظر گرفتن ماشین مجازی اتریوم طراحی شده است زیرا با هر زبان رایانه ای که می تواند با EVM کار کند، سازگار است. با این سازگاری، توسعه دهندگان در هنگام توسعه یک سرویس جدید با استفاده از پلتفرم آربیتروم Arbitrum نیازی به یادگیری مجدد یک زبان جدید ندارند که باعث صرفه جویی در وقت آنها می شود.

۲.بدون نیاز به پلاگین یا کامپایلر

توسعه دهندگان می توانند از آربیتروم برای توسعه محصولات یا خدمات جدید استفاده کنند، زیرا می توانند از طریق ابزار موجود برای اتریوم استفاده شوند. نیازی به بارگیری پلاگین ها یا کامپایلرهای خاص برای استفاده از آربیتروم نیست و به طور قابل توجهی موانع ورود توسعه دهندگانی که می خواهند از پلتفرم آن استفاده کنند کاهش می دهد.

۳.کارمزد کم تراکنش

توانایی آربیتروم برای افزایش توان تراکنش اتریوم به اندازه کافی برای بلاکچین مفید است، اما با استفاده از این قابلیت می تواند کارمزدهای تراکنش را در اکوسیستم نیز کاهش دهد. آربیتروم همچنین می تواند کارمزدها را به طور قابل توجهی از طریق فناوری rollup پیشرفته اش کاهش دهد و در عین حال انگیزه های کافی را برای اعتبارسنجی ها حفظ کند.

۴.انگیزه پذیرش اولیه

آربیتروم اعلام کرده است که تمام تیم های توسعه دهنده ای که برای ساخت شبکه اصلی توسعه دهنده درخواست داده اند، از امتیاز حداقل دو هفته زمان توسعه قبل از انتشار پروتکل لایه ۲ خود برای عموم برخوردار هستند. همچنین به عنوان یک انگیزه جایگزین عمل می کند زیرا آربیتروم فروش توکن را راه اندازی نکرده است و بر خلاف سایر راه حل های مقیاس پذیری لایه ۲، توکن کاربردی ندارد.


بررسی هدف شبکه آربیتروم Arbitrum

بررسی هدف شبکه آربیتروم Arbitrum

بررسی هدف شبکه آربیتروم Arbitrum

در این قسمت از مقاله شما می توانید با اهداف شبکه اتریوم به طور کامل آشنا شوید.

  • حل مشکل مقیاس پذیری شبکه اتریوم یکی از اهداف شبکه آربیتروم می باشد.
  • از دیگر اهداف آربیتروم می توان به کاهش هزینه تراکنش اشاره نمود. طراحی آربیتروم به گونه ای است که به کاهش هزینه تراکنش کمک می نماید.
  • یکی دیگر از اهداف آربیتروم تطبیق کامل با اتریوم می باشد. در واقع آربیتروم قادر است قراردادهای هوشمند را اجرا نماید و همچنین تراکنش ها را بدون تغییری انجام دهد زیرا با ماشین مجازی اتریوم تطبیق کامل دارد.

چه پلتفرم هایی از آربیتروم Arbitrum استفاده خواهند کرد؟

چه پلتفرم هایی از آربیتروم Arbitrum استفاده خواهند کرد؟

چه پلتفرم هایی از آربیتروم Arbitrum استفاده خواهند کرد؟

آربیتروم وان Arbitrum One، پرچمدار زنجیره لایه ۲ Offchain Labs، در ۲۸ مِی برای توسعه دهندگان برنامه های غیرمتمرکز منتشر شد. Offchain Labs در یک پست وبلاگ اخیر اشاره کرد که به بیش از ۲۵۰ تیم توسعه دهنده ای که آن را درخواست کرده بودند، دسترسی دادند. وبلاگ Offchain Labs نشان می دهد که آربیتروم وان به زودی در دسترس عموم قرار خواهد گرفت، اما آنها هنوز تاریخ دقیق را اعلام نکرده اند.

یونی سواپ Uniswap، یکی از بزرگترین صرافی های غیرمتمرکز در شبکه اتریوم، اخیرا علاقه دارندگان توکن حاکمیتی خود را برای انتقال پلتفرم به آربیتروم وان Arbitrum One ارزیابی کرده است. رای تقریبا به نفع انتقال به آربیتروم وان بود. یونی سواپ در ابتدا قصد داشت از راه حل لایه ۲ Optimism استفاده کند، با این حال Optimism راه اندازی کامل آن را به تعویق انداخت و آربیتروم راه حل انها را ارتقا داد. آمار اخیر اکوسیستم تصمیم نهایی نبود و از آنجایی یونی سواپ Optimism را اجرا کرده است، ممکن است کمی طول بکشد تا پلتفرم آربیتروم را نیز یکپارچه کند.


معرفی کیف پول های پشتیبانی کننده شبکه آربیتروم

معرفی کیف پول های پشتیبانی کننده شبکه آربیتروم

معرفی کیف پول های پشتیبانی کننده شبکه آربیتروم

امرزوه تعداد زیادی از کیف پول ها هستند که از رول‌آپ آربیتروم پشتیبانی به عمل می آورند. از میان کیف پول های نرم افزاری می توان کیف پول تراست، مث و متامسک را معرفی نمود. علاوه بر این کیف پول سخت افزاری همچون لجر نیز از رول‌‌آپ آربیتروم پشتیبانی می کنند.


آینده آربیتروم Arbitrum

آینده آربیتروم Arbitrum

آینده آربیتروم Arbitrum

آینده قراردادهای هوشمند به طور منحصر به فردی با آربیتروم در هم تنیده شده است. با ادامه پیشرفت و بهبود فناوری آربیتروم، کاربران می توانند انتظار افزایش سرعت و مقیاس پذیری قراردادهای هوشمند و بهبود اقدامات امنیتی و همچنین کاهش مستمر کارمزد تراکنش ها را داشته باشند، زیرا سیستم در یکپارچه سازی بزرگ تر و کارآمدتر می شود. نسخه های آینده آربیتروم شامل سازگاری با EVM بالاتر، ابزارهای توسعه دهنده انعطاف پذیرتر و آسان تر، و شبکه در حال گسترش اتریوم DApps و پروژه های شبکه مانند یونی سواپ، سوشی سوآپ و DODO از جمله موارد دیگر خواهد بود.

برای یکی دیگر از فناوری های جالب آینده که از آربیتروم Arbitrum و دیگر فناوری های لایه ۲ بهره می برد، EthereumMax را بررسی کنید.


بررسی وایت پیپر پروژه آربیتروم

وایت پیپر آربیتروم از دیدگاه فنی

همان طور که در ابتدای مقاله گفته شد، آربیتروم یک پروژه لایه دومی می باشد که به دنبال مقیاس پذیر کردن شبکه اتریوم و کاهش کارمزدها است. این پروژه از مفهوم Optimistic rollup برای مقیاس پذیر کردن شبکه اتریوم استفاده می کند که در ادامه به طور کامل با ساز و کار شبکه آربیتروم آشنا خواهیم شد.

اجازه بدید ابتدا روند پردازش یک تراکنش در شبکه آربیتروم را بررسی کنیم:

ابتدا کاربر درخواست یک تراکنش را با استفاده از یک نرم‌ افزار (برای مثال کیف پول) و با کمک Api شبکه اتریوم برای به یک نود در شبکه آربیتروم ارسال می کند. این درخواست با استفاده از مفهوم RPC به نود اعلان می شود.

 قبل از ادامه فرآیند پردازش تراکنش، اجازه بدید با مفهوم Api و RPC بیشتر آشنا شویم:

” API مخفف عبارت “Application Programming Interface” می باشد که به معنی رابط کد ‌نویسی است.  API به مجموعه ای از روش ها، تعریف ‌ها و قوانین است که برنامه‌ نویسان می ‌توانند از طریق آن با سرویس‌ ها یا سیستم‌ های دیگر در تعامل باشند.

به عبارت ساده ‌تر API یک نوع تعامل بین برنامه‌ ها می باشد، زمانی که یک برنامه (یا بخشی از برنامه) نیاز به دسترسی به قابلیت‌ ها یا اطلاعاتی دارد که توسط سرویس یا سیستم دیگری ارائه می ‌شود، می ‌تواند از API آن سرویس استفاده کند. این به برنامه ‌نویس امکان می‌ دهد بدون نیاز به دانش دقیق در مورد چگونگی کارکرد داخلی آن سرویس، با آن تعامل داشته باشد.”

” RPCs به معنای “Remote Procedure Calls” یا “فراخوانی‌ های ریموت” هستند. در بلاکچین، RPCs به عنوان روشی برای ارتباط و ارسال درخواست ‌ها و دستورات از یک برنامه به یک نود (سرور) در شبکه بلاکچین استفاده می ‌شوند.

برنامه ‌ها و برنامه ‌نویسان با استفاده از RPCs می‌ توانند به اطلاعات و ویژگی‌ های مختلف شبکه بلاکچین دسترسی پیدا کنند. این درخواست ‌ها ممکن است شامل خواندن اطلاعات مربوط به تراکنش‌ ها، حساب‌ ها، قرارداد ها، بلاک ها، تراکنش‌ های در حال انتظار و موارد مشابه باشند. همچنین،RPCs  امکان اجرای تراکنش ‌ها یا انجام عملیات‌ های خاص را در شبکه بلاکچین نیز فراهم می ‌کنند. به عبارت دیگر، RPCs به برنامه‌ ها امکان می ‌دهند تا با شبکه بلاکچین ارتباط برقرار کنند و اطلاعات مورد نیاز را دریافت کنند یا دستورات خاصی را اجرا کنند.”

حال با دانستن این اطلاعات بهتر می توان با رفتار آربیتروم آشنا شویم. همان طور که گفته شد با استفاده از Api شبکه اتریوم و در ادامه با کمک RPC یک تراکنش به نود اعلان می شود. سپس نود ها تراکنش ها را به Arbitrum Sequencer ارسال می کنند.

اما Arbitrum Sequencer چیست و چه وظیفه ای دارد؟

Arbitrum Sequencer در شبکه اربیتروم یک عنصر کلیدی است که نقش مهمی در عملکرد و اجرای شبکه ایفا می ‌کند. Sequencer در اصطلاحات شبکه ‌های لایه دومی به معنای بخشی است که مسئول جمع ‌آوری و پردازش تراکنش ‌ها در این لایه است. در شبکه اربیتروم نیز همان نقش را ایفا می‌ کند.

نحوه عملکرد Arbitrum Sequencer به این صورت است که وقتی تراکنش ‌ها در شبکه اربیتروم ایجاد می ‌شوند، ابتدا توسط Sequencer جمع‌ آوری می ‌شوند. سپس تراکنش ‌ها را مورد بررسی قرار می ‌دهد و اگر تراکنش‌ ها معتبر و درست باشند، آن ‌ها را به بلاک های لایه دومی اضافه می ‌کند. این فرآیند به تایید تراکنش ‌ها و اجرای آن ‌ها در لایه دومی کمک می ‌کند. به طور خلاصه Arbitrum Sequencer در شبکه اربیتروم مسئول جمع‌ آوری، تایید و اضافه کردن تراکنش‌ ها به بلاک های لایه دومی است و نقش مهمی در عملکرد بهینه و کارایی شبکه دارد.

حال بعد از دسته بندی و تایید تراکنش ها، نتیجه تمامی تراکنش های از شبکه اربیتروم به شبکه اتریوم برای ثبت روی این شبکه ارسال می شود. زمانی که این تراکنش ها روی شبکه اتریوم ثبت شود، دیگر این تراکنش ها برگشت پذیر و یا اصلاح پذیر نخواهد بود.

خوب است بدانید تراکنش ها قبل از ارسال به لایه اول (اتریوم) چند مرحله را باید طی کنند، که در ادامه این مراحل را بررسی می کنیم. زمانی که تراکنش ها دسته بندی و تایید می شوند، یک ولیدیتور (اعتبارسنج) آن بلاک را به شبکه اتریوم برای ثبت نهایی ارسال خواهد کرد. این فرآیند به شکل یک ادعا مطرح می شود، پس از طرح یک ادعا، یک پنجره چالش باز می شود که در طی آن هر ولیدیتور می تواند آن ادعا را به چالش بکشد. به این فرآیند گواه اثبات تقلب نیز می گویند که در تمامی پروژه های Optimistic rollup وجود دارد. حال اگر ولیدیتوری بتواند ثابت کند که تقلبی رخ داده است پاداش بزرگی دریافت می کند و ولیدیتور خطا کار، به شدت جریمه شده و ارز ARB که در شبکه قفل کرده است را از او به عنوان جریمه می گیرند. این مکانیزم باعث می شود که ولیدیتورها صادقانه و بدون تقلب رفتار کنند. پس همان طور که متوجه شدید شبکه اتریوم با یک دیدگاه خوش بینانه تراکنش های شبکه آربیتروم را می پذیرد، مگر این که خلافش ثابت شود.

 اما تقلب از سمت ولیدیتور چگونه ثابت می شود؟

زمانی که دو ولیدیتور بر سر تایید یک تراکنش به چالش می خورند، تنها یکی از آن ها ولیدیتور سالم است و دیگری متقلب، در نتیجه برای حل اختلاف میان آن ها یک فرآیند ریاضی وار شکل می گیرد. این فرآیند در شبکه اتریوم شکل می گیرد که ثابت می کند کدام یک از ولیدیتورهای آربیتروم خطا کار است. پس به این ترتیب ولیدیتور خطا کار تشخیص داده می شود. در نتیجه پروژه آربیتروم به شبکه اتریوم نیاز دارد.

اما یک سوال مهم مطرح می شود، از زمان درخواست تراکنش تا اجرای آن مدت زمان این فرآیند با تاخیر مواجه می شود؟

تنها تاخیری که کاربران را ناراضی خواهد کرد، مدت زمان یک هفته ای انتقال دارایی ها از شبکه آربیتروم به اتریوم است. اما برای دور زدن این مدت زمان، کاربران می توانند از پروژه هایی که یک پل بین این دولایه ایجاد کرده اند استفاده کنند، که هم زمان و هم کارمزد ها را کاهش می دهد.

یکی از بریج‌ های معروف که می ‌توانید برای انتقال دارایی از آربیتروم به اتریوم استفاده کنید، Hop Exchange است. Hop Exchange یک بریج لایه دومی است که توانایی انتقال سریع دارایی‌ ها از یک لایه دوم به لایه دوم دیگر یا به شبکه اصلی اتریوم را داراست.

در نظر داشته باشید پلتفرم آربیتروم برای برنامه‌ های که به توان عملیاتی بالا نیاز دارند و به موازی با آن تمرکز زدایی برای آن ها اهمیتی ندارد زنجیره  AnyTrust را پیشنهاد می کند. این زنجیره هزینه بسیار پایینی نسبت به زنجیره Rollup دارد. دوستان پلتفرم آربیتروم توان اجرایی چندین زنجیره را به طور موازی دارد.

به بیان ساده در حال حاظر دو زنجیره در Arbitrum وجود دارد: یک زنجیره Arbitrum Rollup به نام Arbitrum One  و یک زنجیره AnyTrust به نام Nova. کاربران و توسعه‌ دهندگان می‌ توانند هر زنجیره را که با نیازهای امنیتی/هزینه تراکنش‌ شان مطابقت دارد انتخاب کنند. در ادامه کمی بیشتر با زنجیره های این پروژه آشنا خواهیم شد:

Arbitrum Nova:

به غیر از توضیحاتی که در مورد شبکه Nova ارائه کردیم، همچنین این شبکه به عنوان یک نسخه از اربیتروم توسط Optimism  توسعه داده شده است.  این نسخه برای تست و ارائه قابلیت ‌های جدید و بهبود‌های انجام شده توسط Optimism به کار می ‌رود. در واقع Nova مرتبط با توسعه و تست تغییرات بهینه ‌سازی شده در اربیتروم است.

Arbitrum One:

Arbitrum One نیز یک نسخه از اربیتروم است که توسط Optimism توسعه داده شده است. این نسخه به عنوان شبکه اصلی اربیتروم عمل می‌ کند و تراکنش‌ ها و قراردادهای هوشمند در آن اجرا می ‌شوند. توجه کنید که این شبکه با ماشین مجازی اتریوم سازگار می باشد.

Goerli:

Goerli یک شبکه تستی در اتریوم است که به منظور تست و توسعه برنامه‌ ها و قراردادها ایجاد شده است. این شبکه تستی برای اربیتروم استفاده می ‌شود تا توسعه ‌دهندگان بتوانند تغییرات خود را در محیط تستی تجربه کنند و از آنها برای بهبود عملکرد استفاده کنند.

خوب است بدانید Arbitrum One و Arbitrum Nova توسط سیستم حاکمیتی آربیتروم اداره و تصمیم گیری می شوند. تمامی تصمیمات حاکمیتی زنجیره های پلتفرم آربیتروم توسط Arbitrum DAO اتخاذ می شود. شیوه کار به این ترتیب است که دارندگان ارز ARB با قفل کردن این ارز در شبکه این پروژه می توانند در رای گیری های مربوط به این پلتفرم شرکت کنند. همچنین کسانی که موجودی آن ها کمتر از مقداری باشد که نیاز است، می توانند یکی از نمایندگان را به عنوان نماینده خود انتخاب کنند و موجودی خود را به صورت اعتبار در اختیار آن ها قرار دهند. در نظر داشته باشید کسانی که در رای گیری های حاکمیتی این پروژه مشارکت کنند، پاداش دریافت خواهند کرد.

اما اجازه بدید کمی با آپدیت Nitro در آربیتروم آشنا شویم. در زمان برگزاری کمپین اودیسه تقاضا برای ضرب nft ها بسیار بالا رفت و این شبکه با ترافیک سنگینی رو به رو شد، حتی کارمزد تو شبکه آربیتروم از کارمزد در شبکه اتریوم نیز بیشتر شد. همین موضوع باعث نارضایتی بسیاری از کاربران شد و در نهایت این کمپین متوقف شد تا آپدیت Nitro در شبکه اعمال شود. به‌ روزرسانی Nitro در آربیتروم به به روزرسانی مکانیسم لایه دومی این شبکه مرتبط است. Nitro  یک مکانیسم بهینه‌ سازی است که برای اجرای تراکنش ‌ها در لایه دوم استفاده می ‌شود. این به‌ روزرسانی‌ به منظور بهبود عملکرد، کاهش هزینه ‌ها، افزایش سرعت، یا اضافه کردن ویژگی‌ های جدید به شبکه اجرایی شد.

بررسی اهداف آربیتروم

در این بخش با اهداف مهم شبکه آربیتروم آشنا خواهیم شد:

  • افزایش مقیاس‌ پذیری: یکی از اهداف اصلی شبکه آربیتروم، افزایش مقیاس ‌پذیری برای بلاکچین اتریوم است. این شبکه توانایی پردازش تعداد بیشتری تراکنش را در ثانیه دارد تا به نیازهای کاربران و توسعه‌ دهندگان پاسخ دهد. خوب است بدانید شبکه آربیتروم ۷۰۰۰ تراکنش در ثانیه را مدیریت می کند، در صورتی که اتریوم تا ۴۰ تراکنش را می تواند پردازش کند.
  • کاهش هزینه‌ ها: آربیتروم به عنوان یک لایه دوم (L2) به عنوان جایگزینی ارزان ‌تر برای اجرای تراکنش ‌ها در اتریوم عمل می ‌کند. این شبکه به کاربران این امکان را می ‌دهد که هزینه‌ های تراکنش را کاهش دهند.
  • افزایش سرعت تراکنش: شبکه آربیتروم تراکنش‌ ها را با سرعت بالا اجرا می ‌کند، که به کاربران امکان معاملات سریعتر و بهتری را می ‌دهد.
  • افزایش امنیت: آربیتروم از امنیت اتریوم بهره‌ مند است و تراکنش‌ های اجرا شده در آربیتروم می‌ توانند در صورت وقوع تقلب در اتریوم تجدید نظر شوند.
  • پشتیبانی از اکوسیستم دیفای: شبکه آربیتروم برای توسعه ‌دهندگان این امکان را فراهم کرده است که از اکوسیستم دیفای (DeFi) بهره‌ ببرند و برنامه‌ های مالی غیرمتمرکز را توسعه دهند.
  • انتقال سریع دارایی ‌ها: کاربران می ‌توانند دارایی‌ های خود را به سرعت و با کمترین هزینه از لایه اصلی اتریوم به شبکه آربیتروم منتقل کنند.
  • پشتیبانی از NFT: شبکه آربیتروم از NFT‌ ها نیز پشتیبانی می ‌کند، که این امکان را به کاربران و هنرمندان می ‌دهد تا در این زمینه در شبکه آربیتروم فعالیت کنند.
  • تسهیل توسعه برنامه‌ ها: آربیتروم ابزارها و منابعی را فراهم کرده است تا توسعه ‌دهندگان بتوانند برنامه‌ های لایه دوم (L2) خود را توسعه دهند.
  • تسریع ویژگی های مثبت: این شبکه از به ‌روزرسانی‌ های Nitro بهره‌ مند است که به بهبود کارایی و قابلیت‌ های آربیتروم کمک می‌ کند.
  • توسعه اکوسیستم: آربیتروم به توسعه و افزایش اکوسیستم خود توجه دارد و با جذب توسعه‌ دهندگان و پروژه‌ های مختلف، اکوسیستم خود را گسترش می ‌دهد.

ویژگی های شبکه آربیتروم

اما در این قسمت به ویژگی های مهم شبکه آربیتروم اشاره خواهیم کرد:

  • مقیاس ‌پذیری بالا: آربیتروم مقیاس ‌پذیری بالایی را برای تراکنش‌ ها و قراردادهای (DeFi) امکان پذیر می کند و توانایی پردازش هزاران تراکنش در ثانیه را داراست.
  • کمترین هزینه تراکنش: با انتقال تراکنش ‌ها به آربیتروم، هزینه ‌های تراکنش به‌ طور قابل توجهی کاهش می ‌یابد.
  • سرعت بالا: تراکنش‌ ها در آربیتروم به سرعت بسیار بالا و با تأیید نزدیک به صفر ثانیه انجام می ‌شوند.
  • سازگاری با EVM: آربیتروم به عنوان یک رول آپ از تکنولوژی EVM (ماشین مجازی اتریوم) استفاده می ‌کند، بنابراین تقریباً همه‌ ی اپلیکیشن‌ ها و قراردادهای قبلی اتریوم را می ‌توان به آن منتقل کرد.
  • امنیت: شبکه آربیتروم از امنیت اتریوم بهره ‌می‌ برد و از روش ‌های مختلفی برای تضمین امنیت تراکنش ‌ها استفاده می‌ کند.
  • تجربه کاربری بهتر: با استفاده از پروتکل Nitro زمان تأیید تراکنش ‌ها کوتاه ‌تر است و این باعث بهبود تجربه کاربری می ‌شود.
  • قابلیت برنامه‌ ریزی زمانی (Time-Lock): آربیتروم امکان اجرای قراردادها در زمان ‌های مشخص را فراهم می ‌کند.
  • پشتیبانی از توکن ‌های ERC-20: توکن ‌هایی با استاندارد ERC-20 اتریوم به ‌صورت مستقیم در آربیتروم قابل استفاده هستند.
  • قابلیت انتقال دارایی به شبکه اتریوم : امکان انتقال دارایی ‌ها و تراکنش‌ ها بین آربیتروم و اتریوم از طریق پلتفرم‌ های پل (Bridge) وجود دارد.
  • پشتیبانی از DeFi و DApps: آربیتروم به عنوان یک شبکه لایه دوم، امکان اجرای اپلیکیشن‌ های مالی غیرمتمرکز DeFi و سایر برنامه ‌های غیرمتمرکز DApps را فراهم می‌ کند.

معرفی رقبای آربیتروم

برای بررسی رقبای پروژه آربیتروم بهتر است پروژه های لایه دومی اتریوم را بررسی کنیم تا با رقیبان این پروژه آشنا شویم. در رتبه بندی مربوط به پروژه های لایه دومی به ترتیب پروژه های پالیگان، منتل، آربیتروم و اپتیمیسم جایگاه های برتر را دارند. بر همین اساس ما نیز پروژه آربیتروم را با نزدیک ترین رقیبان خودش مقایسه خواهیم کرد:

مقایسه پالیگان و آربیتروم:

اگرچه هر دو پروژه به دنبال مقیاس پذیری بیشتر هستند اما پالیگان از روش پلاسما استفاده می کند که از یک زنجیره مادر و چند زنجیره کوچک مرتبط با آن تشکیل شده و در مقابل آربیتروم از مکانیزم اپتیمیستیک رول آپ برای مقیاس پذیری بیشتر استفاده می کند. از همین رو آربیتروم برای حل اختلافات به شبکه اتریوم نیازمند است، در صورتی که پالیگان به شبکه اتریوم محتاج نیست و خودش مکانیسم اجماع مخصوص به خود را دارد.

مقایسه منتل و آربیتروم:

هردو پروژه از مفهوم اپتیمیستیک رول آپ استفاده می کنند و همان طور که متوجه شدید، یکی از مشکلات مهم اپتیمیستیک رول آپ ها تاخیر ۷ روزه برای انتقال دارایی ها به لایه یک و همچنین محتاج بودن به شبکه اتریوم برای حل اختلافات می باشد. پروژه منتل با استفاده از ایده های جدید خود و ایجاد یک بلاکچین ماژولار توانسته این مشکلات را حل کند، در صورتی که آربیتروم همچنان با این مشکلات مواجه است. از طرفی منتل خودش یک پل برای انتقال دارایی به لایه اول دارد، در صورتی که در آربیتروم باید از یک پروژه سوم برای این کار استفاده کرد.

مقایسه اپتیمیسم و آربیتروم:

این دو پروژه نیز از مفهوم اپتیمیستیک رول آپ استفاده می کنند و تنها در اجرای قراردادهای هوشمند و نحوه پیاده سازی این قراردادها متفاوت هستند که در نهایت باعث می شود این دو پروژه بسیار شبیه به یکدیگر رفتار کنند.


سخن پایانی

در این مقاله همانطور که مطالعه نمودید، به معرفی آربیتروم Arbitrum پرداختیم. آربیتروم یک راه حل مقایس پذیری و توسعه دهنده برای اتریوم است. با استفاده از فناوری رول آپ، توسعه دهندگان می توانند برنامه های غیرمتمرکز را مستقر کنند. علاوه بر این، توان عملیاتی بالا از ویژگی های آن است که باعث می شود تراکنش ها بسیار سریعتر تایید شوند. امیدواریم که با خواندن این مقاله اطلاعات کافی و لازم را در ارتباط با آربیتروم دریافت کرده باشید.

از اینکه تا پایان مقاله “آربیتروم Arbitrum چیست؟” همراه ما بودید از شما سپاس گزاریم.


بیشتر بخوانید

اشتراک گذاری

نوشته شده توسط:

تیم محتوا

جمالی هستم و دارای 3 سال تجربه در بازار رمز ارزها می باشم. دانش آموخته رشته مهندسی کامپیوتر از دانشگاه تهران جنوب و در زمینه تدریس زبان و مترجمی بسیار فعالیت نموده ام. علاقه مند به حوزه موسیقی می باشم و در تلاشم تا در ارتباط با ارزهای دیجیتال دانش خود را گسترش دهم.

نظرات کاربران

0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
2 نظرات خود را ثبت نمایید
تازه‌ترین
قدیمی‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
محدثه
1 سال قبل

سلام خبر های ایردراپ اربیتروم خیلی میخوندم ولی من جا موندم نتونستم ایردراپ بگیرم. میشه بگین شما معرفی کردین یا نه؟ از کجا میتونم با ایردراپ ها آشنا بشم