Friend.tech چیست؟ بررسی و آشنایی با پروژه Friend.tech، رسانه های اجتماعی غیرمتمرکز، پدیده ای نوآورانه در دنیای فناوری اطلاعات و ارتباطات محسوب می شوند. این شبکه ها از تکنولوژی بلاکچین بهره می برند و با از بین بردن واسطه ها و نهادهای مرکزی، کاربران را قادر به ایجاد، اشتراک گذاری و مدیریت محتواها و ارتباطات خود می کنند. این اکوسیستم ها از پیشرفت های بسیاری برخوردار هستند، از جمله کاهش کارمزدها، افزایش حریم خصوصی کاربران و ایجاد امکانات متنوع برای ارتباطات اجتماعی.
یکی از اهمیت های این رسانه ها این است که کنترل بیشتری به کاربران می دهند. از آنجایی که این شبکه ها متمرکز نیستند و بر پایه تکنولوژی بلاکچین عمل می کنند، داده ها و محتواها در اختیار افراد قرار دارند و تحت نظر نهادها یا موسسات مرکزی نیستند. این امر از اهمیت بسزایی برخوردار است زیرا امنیت و حریم خصوصی کاربران تضمین می شود.
اما امروز در این مقاله با پلتفرم friend.tech که یک شبکه اجتماعی غیرمتمرکز است، آشنا می شویم ودر ادامه از عملکرد و ساختار این پلتفرم و همچنین نحوه فعالیت در آن آگاه می شویم.
لیست عناوینی که در این مقاله برای شما زوم ارزی عزیز آماده کرده ایم:
تاریخچه و بنیان گذاران friend.tech
Friend.tech در تاریخ ۱۰ آگوست ۲۰۲۳ با هدف ایجاد یک پایگاه اجتماعی غیرمتمرکز شروع به فعالیت کرد. استقبال بی نظیر کاربران از این پلتفرم و روش درآمد زایی منحصر به فرد آن باعث شد خیلی زود بین کاربران دنیای بلاکچین محبوب شود و این پلتفرم از تراکنش های انجام شده بتواند بیش از ۲۰ میلیون دلار کسب سود کند.
هویت بنیان گذاران این پروژه نامشخص است و همین موضوع یک نکته منفی برای این پلتفرم به حساب می آید. تنها اطلاعاتی که از بنیان گذاران این پروژه در دسترس است، دو حساب توییتری ۰xRacer و Shrimp متعلق به بنیان گذاران این پروژه می باشد.
با بررسی های بیشتر متوجه شدیم که این دو حساب کاربری، چندین پروژه مشابه Friend.tech راه اندازی کرده اند که آن ها نیز آینده درخشانی نداشته اند و تنها پس از مدت کوتاهی یا از بین رفته اند و یا به حال خود رها شده اند.
جالب آن است که دو پروژه شکست خورده قبلی که Stealcam و TweetDAO نام دارند نیز با محوریت شبکه های اجتماعی غیرمتمرکز شروع به فعالیت کردند اما بعد از مدتی به دلیل عدم آینده نگری، مدیریت ضعیف، نداشتن یک نقشه راه مناسب با شکست مواجه شدند. البته تیم بنیان گذار این پروژه از هر سه پروژه Stealcam و TweetDAO و Friend.tech پول خوبی به جیب زده اند و تنها کاربران هستند که متضرر می شوند.
بررسی عملکرد friend.tech
پلتفرم Friend.tech بر بستر شبکه لایه دومی بیس که متعلق به صرافی مشهور کوین بیس است، با هدف ایجاد یک شبکه اجتماعی غیرمتمرکز شروع به کار کرد. کاربران می توانند با استفاده از این پلتفرم حساب کاربری توییتر خود را توکنیزه کنند و یا حساب کاربری افراد دیگر را خریداری کنند.
دوستان در نظر داشته باشید که پیش از تاسیس Friend.tech، اپلیکیشن های رسانه های اجتماعی مبتنی بر توکن مدتی بود که وجود داشته اند، با چنین رویکردی انگیزه کاربران برای فعالیت در این مدل اپ ها بیشتر می شود. برای مثال می توان به فن توکن های اشاره کرد که باعث انگیزه و اشتیاق در کاربران شد.
زمانی که یک کاربر Friend.tech را نصب می کند، به طور پیش فرض به این اپ اجازه می دهد که به حساب توییتر آن کاربر دسترسی داشته باشد. همین موضوع باعث عدم رعایت حفظ حریم خصوصی کاربران می شود که در بخش “بررسی امنیت پلتفرم friend.tech” به طور کامل به آن می پردازیم.
به این ترتیب حساب کاربر توکنیزه می شود، به بیان ساده هر حساب دارای یک توکن مخصوص به خود می باشد. به فرض، حساب کاربری زوم ارز دارای توکن زوم ارز می شود که در پلتفرم Friend.tech قابل خرید و فروش است و تمامی کاربران می توانند به آن دسترسی داشته باشند.
در نظر داشته باشید اگر کاربری توکن زوم ارز را بخرد، می تواند به صورت مستقیم با مدیر زوم ارز در ارتباط باشد و همچنین در یک گروه که مالک آن مدیر زوم ارز می باشد، عضو شود و این گونه یک رابطه مستقیمی بین شما و مدیر زوم ارز برقرار می شود. این تنها یک مثال، برای درک بهتر این موضوع بود و زوم ارز هیچ حساب کاربری در Friend.tech ندارد. همان طور که خودتان نیز متوجه شدید این پلتفرم باعث می شود بسیاری از طرفداران با هنرمندان و یا ورزشکاران مورد علاقه خود بتوانند به طور مستقیم و بدون واسطه ارتباط برقرار کنند.
اما یک سوال مهم مطرح می شود منبع درآمد خود پلتفرم برای بقا چیست؟
زمانی که شما توکن یک شخص را خریداری می کنید، ۵% از مبلغی که شما پرداخته اید به حساب پلتفرم واریز می شود و به این ترتیب این پلتفرم می تواند با استفاده از این مبالغ جمع آوری شده برای به کار گرفتن توسعه دهندگان برای بالا بردن کیفیت این اپ اقدام کنند.
کاربران در این پلتفرم چگونه کسب درآمد می کنند؟
اگر شخصی (و یا حتی خودتان)، توکن شما را خریداری کند، ۵% از مبلغ پرداختی به حساب شما واریز خواهد شد. در نظر داشته باشید با هر خرید، مبلغ توکن شما با ارزش تر می شود به این ترتیب هرچه تقاضا برای توکن شما بیشتر شود با ارزش تر خواهد شد.
آیا توکن حساب های خریده شده قدرت نقد شوندگی دارند؟
دوستان بر خلاف nft ها که باید حتما یک خریدار پیدا می شد تا nft شما به فروش برسد، در این پلتفرم تمامی توکن ها خاصیت نقد شوندگی دارند. زمانی که یک توکن خریداری می شود، ۵% از مبلغ پرداختی به پلتفرم و ۵% دیگر به مالک توکن داده می شود و ۹۰% باقی مانده در یک پروتکل ذخیره می شود که هنگام فروش آزاد خواهد شد. به عبارتی اگر شما توکن خودتان را خریداری کنید و همان لحظه بفروشید ۱۰% ضرر می کنید اما قابلیت نقد شوندگی دارد. در نظر داشته باشید در این مثال شما هم فروشنده بودید و هم خریدار!! حال اگر شما فروشنده باشید تنها سود می کنید از فروش توکن های خود.
آموزش ایجاد حساب در friend.tech
در این بخش نحوه ایجاد حساب در این پلتفرم را آموزش می دهیم. برای این کار ابتدا به وب سایت رسمی این پروژه بروید:
با ورود به این سایت از شما خواسته می شود که این اپ را به Home Screen گوشی خود اضافه کنید:
مانند تصویر از بالا سمت راست گزینه share را انتخاب کرده و سپس گزینه add to Home Screen را بزنید تا به صفحه گوشیتان اضافه شود.
حال با انتخاب آیکون اپ Friend.tech این برنامه را باز کنید. بعد از باز کردن اپ گزینه sign in را انتخاب کنید:
حال مانند تصویر زیر با استفاده از جیمیل/ایمیل و یا شماره تلفن خود ثبت نام کنید.(گزینه ثبت نام با شماره همراه برای کاربران ایرانی فعال نیست):
در نهایت از شما یک کد دعوت برای ورود به این اپ می خواهد، شما می توانید با کمی جست و جو در توییتر و یا تلگرام یک کد دعوت از سایر کاربرها دریافت کنید:
حال شما با موفقیت یک حساب کاربری ایجاد کرده اید. اما باید بدانید که برای فعالیت در این پلتفرم باید کمی اتریوم به کیف پول مخصوص خودتان در این پلتفرم واریز کنید.
همان طور که در تصویر زیر مشخص است، شما به دو روش می توانید به این پلتفرم اتریوم واریز کنید. روش اول با استفاده از مرورگر و روش دوم واریز مستقیم به آدرس کیف پول.(در نظر داشته باشید آدرس های واریزی در هر دو روش روی شبکه لایه دومی بیس می باشد.)
بررسی امنیت پلتفرم friend.tech
در این بخش قصد داریم موارد امنیتی این پلتفرم را بررسی کنیم.
یکی از مهم ترین موارد امنیتی که بسیار نگران کننده می باشد، آن است که friend.tech به حساب کاربری شما در توییتر دسترسی کامل دارد و این می تواند باعث فروش اطلاعات کاربران و یا سایر سوء استفاده ها شود.
مورد دیگری که کاربران گزارش کرده اند آن است که ربات های زیادی روی این پلتفرم فعال هستند که با خرید های گسترده یک توکن باعث قیمت های نجومی آن می شوند و این موضوع مستعد راگ پول می شود.
سومین مورد که باعث نگرانی کاربران می شود این است که این پلتفرم کلید خصوصی تمامی کیف پول ها در سرورهای این شرکت می باشد و اگر این سرورها هک شوند تمامی کلیدها از دست می رود.
از دیگر موارد نگران کننده می توان به خط مشی امنیتی این پلتفرم اشاره کرد، بنیان گذاران این پروژه در هیچ کجا به حریم خصوصی کاربران این پلتفرم اشاره نکرده اند و چارچوبی تعیین نشده است.
دوستان خوب است بدانید این پلتفرم یک بار مورد حمله هکرها قرار گرفته و در این هک ۲۰ هزار کلید خصوصی لو رفت که موجب شد ۲ میلیون دلار از دارایی کاربران از دست برود.
آیا friend.tech کلاهبرداری است؟
پاسخ به این پرسش کمی سخت است، زیرا این پلتفرم عمر طولانی ندارد اما با توجه به سوابق بنیان گذاران این پروژه و همچنین باگ های امنیتی این پروژه نمی توان آینده خوبی برای آن متصور شد.
دوستان چه این پروژه اسکم شود و چه آینده ی مبهمی داشته باشد، در هر دو صورت مالکان آن برای خود درآمد خوبی کسب کرده اند و تنها کاربران هستند که متضرر می شوند.
پس برای سرمایه گذاری روی این پلتفرم هیجان زده عمل نکنید و اگر قصد سرمایه گذاری دارید بخش کمی از سبد سرمایه گذاری خود را به آن اختصاص دهید.
آینده پروژه friend.tech
در این بخش آینده این پروژه را از ابعاد مختلف بررسی خواهیم کرد. این پروژه تنها بعد از ۱۰ روز از اجرایی شدن توانست به رکورد ۵۲۵ هزار تراکنش در روز دست پیدا کند.
اما همان طور که در تصویر مشخص است، تب استفاده از این پلتفرم کمی بعد به شدت کاهش پیدا کرد و سپس با اعلام سرمایه گذاری شرکت پارادایم کپیتال بار دیگر تراکنش های روزانه این پروژه به شدت افزایش پیدا کرد و این استقبال رفته رفته باز هم کمتر شد.
حال یک سوال مهم مطرح می شود، آیا سرمایه گذاری شرکت پارادایم تضمین کننده موفقیت این پروژه خواهد بود؟
قطعا خیر. دوستان سرمایه گذاران سازمانی می توانند نقش مهمی در موفقیت یک پروژه داشته باشند اما اگر آن پروژه یک نقشه راه منظم و یک تیم منسجم داشته باشد که در خصوص این پروژه صدق نمی کند. همچنین شرکت های سرمایه گذاری به راحتی و در سکوت خبری می توانند از ادامه همکاری با یک پروژه خارج شوند.
نکته ی دیگری که باید به آن توجه کنیم سیستم مالی این پروژه می باشد که تقریبا حالت پانزی دارد. به بیان ساده اگر یک فرد مشهوری مانند رونالدو در این پلتفرم یک حساب ایجاد کند، خیلی زود خریداران شروع به خرید توکن آن می کنند و در عرض چندین ساعت ارزش توکن این حساب به هزاران دلار می رسد. اما تمامی کاربران می توانند به فرض، ۱۰ اتریوم بابت خرید توکن رونالدو پرداخت کنند و آیا اصلا ارزشی دارد!!
در نتیجه ایده ارتباط مستقیم با کسی که طرفدار آن هستید عملا از بین می رود و تنها در این میان پلتفرم friend.tech کارمزد خوبی شامل حالش می شود.
اگر این ایده به ذهنتان رسیده که با جستجو در این پلتفرم، به محض ورود توکن افراد مشهور مانند ایلان ماسک و یا ساتوشی آن را خریداری کنید و سودهای نجومی به دست آورید، باید بگوییم که این کار تقریبا نشدنی است. زیرا ربات های بسیار زیادی وجود دارند که به محض تشکیل بلاک در زنجیره بیس و ثبت اطلاعات در آن، شروع به خریدن تعداد بالایی از آن توکن می کنند.
علاوه بر مواردی که به آن اشاره شد، عدم هویت بنیان گذاران این پروژه و باگ امنیتی و همچنین نداشتن چارچوبی برای حفظ حریم خصوصی و نقشه راه برای این پروژه باعث شده که سرمایه گذاری روی این پروژه با ریسک بالایی همراه باشد. در نتیجه تحت تاثیر جو روانی بازار قرار نگیرید، زیرا مانند این موج های سرمایه گذاری در بخش متاورس و nft ها نیز بود که کاربران بدون دانش و آگاهی وارد آن شدند و در نهایت باعث ضرر آن ها شد.
نظرات کاربران