تفاوت سرمایه گذاری در بازار بورس و بازار ارزدیجیتال چیست ؟

تفاوت بازار بورس و بازار ارزدیجیتال
بازدید 35
۱

تفاوت بورس و ارزدیجیتال ، امروزه با رونق بازار بورس و همه گیر تر شدن آن و توجه بیش از پیش افراد به سرمایه گذاری در این بازار، بازار ارزهای دیجیتال نیز که پدیده ای نو ظهور شناخته می شود، مورد توجه و استقبال بسیاری از کاربران قرار گرفته است. و تقاضا برای سرمایه گذاری در این بازار ها افزایش یافته است.حال ممکن است برای علاقه مندان به سرمایه گذاری در بازارهای مالی سوال پیش بیاید که معامله دربازار بورس بهتر است یا معامله در بازار ارزهای دیجیتال؟برای پاسخ به این سوال ابتدا باید با این بازارها و ابزارهای هرکدام به خوبی اشنا شوید.با زوم ارز همراه باشید تا با توضیح هر یک از این بازارها و شرح تفاوت ها و شباهت های هرکدام، به نتیجه مطلوب خود دست یابید.

بازار بورس چیست؟

از نظر لغوی، بورس یک کلمه فرانسوی به معنای کیف پول می باشد. بورس یا بازار سهام، یک نهاد عمومی ست که خریداران و فروشندگان می توانند به آسانی و به طور مستقیم یا از طریق واسطه در آن به معامله بپردازند.در این قسمت نیم نگاه تخصصی تری به ابعاد مختلف این بازار خواهیم داشت:

در بازار سهام همانطور که از اسمش مشخص است، سهام شرکت های بورسی خرید و فروش می شود. و نحوه انجام خرید و فروش سهام به صورت صف خرید و صف فروش است. شرکت های سهامی پذیرفته شده در بورس به منظور افزایش سرمایه و تامین مالی، بخشی ازسهام خود را در بورس عرضه می کنند.در بازار سهام شما برای موفقیت بیشتر در مبادلات می توانید با بررسی صورت های مالی نمادها و تحلیل آن ها اطلاعات مفیدی مانند eps (سود هرسهم) کسب کنید و براساس این اگاهی به معامله بپردازید. جالب است بدانید که در عرضه اولیه سهام، اگرشما از سهامداران قبلی آن شرکت باشید نسبت به سهامداران جدید از الویت خرید سهام بهره مند هستید. به این الویت در خرید سهام، حق تقدم می گویند. با افزایش سرمایه و بزرگتر شدن شرکت، سهام شما نیز بزرگتر می شود و بر این اساس سود بیشتری نیز کسب می کنید. و به طور کلی شما با خرید سهام شرکت های بورسی، سهامدار آن شرکت محسوب شده و در تمام سود و زیان شرکت سهیم خواهید بود.همچنین به نسبت درصد مالکیت سهام خود، حق رای خواهید داشت و می توانید در تصمیم گیری های مجامع آن شرکت سهیم باشید.

حال ممکن است این سوال در ذهن شما شکل گیرد که در صورت وقوع سود یا زیان، چگونه وجه نقد به حساب شما واریز یا کسر می شود؟

برای جواب این سوال ابتدا باید با مفهوم “سود تحقق نیافته” اشنا شوید. منظور از سود تحقق نیافته، سود یا زیانی ست که با فروش آن سهم، برای شما محقق می شود. یعنی تا زمانی که آن سهم را نفروخته باشید هیچ سود یا زیانی برای شما حاصل نشده است. و تمامی سود و زیان های بازار سهام از این نوع می باشد.


بازار ارزهای دیجیتال چیست؟

شاید برای شما هم سوال پیش امده باشد که ارز دیجیتال چیست و ترید آن به چه صورت است؟

در این قسمت با نیم نگاهی به این بازار به سوالات بالا پاسخ خواهیم داد:

 ارزهای دیجیتال یا همان کریپتوکارنسی ها، ارزهایی هستند که بر مبنای علم رمزنگاری، با هدف جلوگیری از تقلب و کلاهبردی ساخته شده اند. ارزهای دیجیتال شکل فیزیکی ندارند و به صورت دیجیتالی نگهداری و منتقل می شوند و همچنین برای خرید و فروش آنان چیزی به عنوان صف خرید و صف فروش وجود ندارد. شما می توانید برای خرید و فروش ارزهای دیجیتال از صرافی های داخل کشور استفاده کنید. و هیچ نیازی به خدمات بانکی مانند افتتاح حساب و… ندارید.

 ارزهای دیجیتال به دلیل غیرمتمرکز بودن از بلاک چین استفاده می کنند. ویژگی غیرمتمرکز بودن ارزهای دیجیتال به این معنی ست که برخلاف ارز های فیات توسط هیچ ارگان یا سازمانی نظارت نمی شوند. ممکن است نگران امنیت این بازار شوید و بپرسید که براین اساس چگونه باید بر آن اعتماد کرد؟

نظارت و تامین امنیت این بازار برعهده نودها می باشد. نود ها در ارزهای مختلف به شکل های مختلفی مانند رای گیری و… انتخاب می شوند.سیستم بلاک چین یکی از محصولات فناوری دفترکل توزیع شده می باشد که ارزهای دیجیتال براین مبنا خلق شده اند. به عنوان مثال پول های مجازی و ارز رمزی نمونه هایی برای ارزهای دیجیتال هستند.پس از این قسمت از مقاله می خواهیم شما را با نخستین ارز دیجیتال تاریخ این بازار اشنا کنیم.

اولین و معروف ترین ارز دیجیتال، بیت کوین است. که در سال ۲۰۰۹ برای نخستین بار توسط وایت پیپر بیت کوین منتشر شده است. بیت کوین از آن جهت که بر روی ارز های دیگر تاثیر قابل ملاحظه ای می گذارد و قیمت ارزهای دیگر را تعیین می کند، بسیار حائز اهمیت می باشد و همواره در مرکز توجهات قرار دارد.


تفاوت معاملات بازار بورس و بازار ارزهای دیجیتال؟

در ادامه این مقاله ابتدا به شرح تفاوت های بازار بورس و ارزهای دیجیتال می پردازیم:

  • ساعت کاری:

یکی از تفاوت های آشکار این دو بازار، ساعت کاری آن دو می باشد. ساعت شروع و پایان معاملات دربازار بورس از۹ صبح تا ۱۲:۳۰ ظهر روزهای شنبه تا چهارشنبه است. ولی در بازار ارز ساعت و روز مشخصی تعیین نشده است و شما در تمام روزهای هفته و در تمام ساعات شبانه روز می توانید بدون هیچ محدودیت زمانی در این بازار به معامله بپردازید.

  • نوسانات قیمت:

برخلاف بازار بورس که نوسانات قیمت آن در طول یک روز کاری نمی تواند به بیش از۵ یا ۱۰ درصد تجاوز کند، قابل تامل است که نوسانات قیمت در بازار ارز ممکن است به صورت بسیار سریع و چشمگیر رخ دهد و در ظرف چند ساعت شاهد رشد یا ریزش های بسیار عظیم باشیم.

  • هزینه انجام معاملات:

هزینه انجام معاملات در این دو بازار بسیار باهم متفاوت است. دربازار بورس کارمزد هرمعامله چیزی حدود ۱.۵ درصد سرمایه شما می باشد که این درصد در معاملات بزرگ عدد قابل توجهی است. درصورتی که هزینه کارمزد در معاملات بازار ارز رقمی بسیار ناچیز است. البته باید توجه داشته باشید که هزینه کارمزد تمام صرافی ها و تمامی ارزهای دیجیتال یکسان نیست وهم چنین در رمز ارزها پلتفرم هایی وجود دارند که هزینه کارمزد معاملات آنان صفر است.

  • مالکیت:

همانطور که در بالا گفته شد در بازار بورس شما سهام شرکت های بورسی را خرید و فروش می کنید و از این طریق مالک بخشی از دارایی های آن شرکت شده و از مزایایی مانند شرکت در مجامع عمومی شرکت بهره مند می شوید. ولی در بازار ارز های دیجیتال شما هیچ حق مالکیتی نسبت به ارز هایی که خریدید و سایر مزایایی که درمالکیت سهام بورسی وجود دارد، ندارید.

  • شرایط ثبت نام:

ابتدایی ترین تفاوت بازار ارز و بورس از ثبت نام در این دو بازار شروع می شود. شما برای ثبت نام در بازار بورس به مدارک احراز هویت خود مانند شناسنامه، کد ملی و… نیازمندید. در صورتی که برای ثبت نام در معروف ترین صرافی های موجود فقط به یک ایمیل نیاز دارید.

  • سود سهام:

در بازار سهام، شرکت ها اغلب به سهامداران خود سود می دهند. به این سود که توسط مجمع عمومی سهامداران تصویب و به سهامداران پرداخت می شود سود سهام یا سود قابل پرداخت گفته می شود. ولی در بازار ارز چیزی به اسم سود سهام وجود ندارد.

  • رانت و تحلیل:

به دلیل ۲ ویژگی غیرمتمرکز و بین المللی بودن بازار ارز، در این بازار رانت به ندرت دیده می شود و شما فقط می توانید با استفاده از تحلیل تکنیکال و تحلیل فاندامنتال بازار را ارزیابی کنید. ولی بازار بورس برخلاف بازار سهام به شدت تحت تاثیر اخبار است. به عبارت دیگر اگر فردی از رویداد مهمی که می تواند ارزش سهام شرکتی را افزایش دهد مطلع باشد و قبل از آن رویداد اقدام به خرید سهام آن شرکت نماید، می تواند سود قابل ملاحظه ای کسب کند. اگرچه باید درنظر داشت که این افراد از نظر قانون مجرم شناخته می شوند ولی در بازار ارز این محدودیت قانونی وجود ندارد.

  • ریسک:

همانطور که در ارتباط با نوسانات قیمت بیان کردیم بازار ارز به دلیل عدم محدودیت زمانی در معاملات، دارای نوسانات قیمتی بیشتری نسبت به بازار سهام است. براین اساس سرمایه گذار در بازار ارزهای دیجیتال طبیعتا ریسک بالاتری را متحمل می شود.

  • گزارشات مالی:

دربازار بورس قانون هایی جهت شرح عملکرد و ارزیابی شرکت وجود دارد که این قوانین در بازار ارزهای دیجیتال یافت نمی شود. مثلا شرکت های بورسی، طبق قانون باید صورت حساب های مالی خود را به صورت دوره ای (۳ماهه یا یک ساله) منتشر کنند. درصورتی که در بازار ارزهای دیجیتال چنین قانونی وجود ندارد.

  • دستکاری قیمت ها:

برخلاف بازار سهام، بازار ارزهای دیجیتال بسیار مستعد دست کاری می باشد. دستکاری در بازار ارز به این معناست که مثلا در برخی از صرافی ها حجم معاملات جعلی گزارش می شود و یا اتفاقات دیگر این چنینی که موجب گمراهی سرمایه گذاران می شود.

در بالا تفاوت های بازار بورس و بازار ارز را توضیح دادیم. اگر قصد سرمایه گذاری در این دو بازار را دارید با ما همراه باشید تا علاوه بر تفاوت ها، از شباهت های دو بازار نیز اطلاعات کافی کسب کنید.


شباهت های بازار بورس و بازار ارز های دیجیتال؟

این دو بازار به رغم تفاوت هایی که بایکدیگر دارند، دارای َشباهت ها و ویژگی های مشترکی نیزهستند که در ذیل به آن می پردازیم:

  • قانون عرضه و تقاضا:

عملکرد این دو بازار وابسته به میزان تقاضا می باشد. به عبارت دیگردر این بازارها قیمت براساس میزان تقاضا تعیین می شود. زیرا قیمت با تعداد خرید یک ارز یا یک سهام، رابطه مستقیم دارد. زمانی که در بازار کسی حاضر به خرید یک ارز یا سهام نباشد، یعنی تقاضا در آن ارز یا سهام کاهش یافته و بنابراین قیمت آن نیز کاهش پیدا می کند و برعکس زمانی که تعداد خریداران یک ارز یا یک سهام زیاد باشد، قیمت آن نیز افزایش می یابد.

  • ارزش گذاری برمبنای ایده:

ویژگی مشترک ارزش گذاری مبتنی بر ایده به این معناست که هم یک ارز و هم یک سهام هردو به ماهیت ایده خود و کاربرد پذیری در صنایع مختلف برمی گردند.

  • قیمت گزاری برمبنای ارزهای فیات:

هر دو بازار سهام و ارزهای دیجیتال برمبنای ارزهای فیات قیمت گذاری شده و سرمایه گذاران و سهامداران ارزش را برمبنای ارز های فیات، یعنی پول های رسمی و رایج مانند دلار و… اندازه گیری می کنند.


نتیجه گیری تفاوت بورس و ارزدیجیتال

همانطور که گفته شد شرط ورود شما به بازارهای مالی و داشتن یک عملکرد موفقیت آمیز، کسب اطلاعات جامع و کامل از فضای این بازارها می باشد. ولی قبل از شناخت بازارهای مالی شما باید از خودتان شناخت داشته باشید. لازمه انتخاب بین بازار سهام و بازار ارزهای دیجیتال، شناخت دقیق و بنیادی روحیه و شخصیت خودتان می باشد. درست است که ریسک و سود و زیان در تمام بازار ها وجود دارد ولی شما به عنوان یک سرمایه گذار باید بدانید چقدر از قدرت ریسک پذیری برخوردار هستید و یا چه میزان روحیه شکست پذیری دارید؟

پس از شناخت خود و شناخت بازاربورس و بازار ارزهای دیجیتال و اشنایی کامل با ابزارهای هرکدام، می توانید ویژگی های دو بازار را باهم مقایسه کرده و با روحیه خود تطبیق دهید و آنالیز کنید که انتخاب کدام بازار برایتان مناسب تر خواهد بود.همچنین در نظر داشته باشید که در بازارهای مالی باید از هر گونه رفتارهای احساسی و تصمیمات برخواسته از هیجانات روانی خودداری کنید. و با استفاده از مشاوره و مطالعه مقالات این چنینی به کسب مهارت و تجربه در این بازارها بپردازید.

ممنون از اینکه تا پایان ” تفاوت بورس و ارزدیجیتال ” همراه ما بودید.


بیشتر بخوانید

اشتراک گذاری

نوشته شده توسط:

محسن عباسپور

کارشناسی ارشد مدیریت مالی | مدرس دانشگاه | تحلیل گر ارزهای دیجیتال

نظرات کاربران

0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
1 دیدگاه خود را ثبت نمایید
تازه‌ترین
قدیمی‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
مریم زمانی پور
3 سال قبل

به نظر بنده، قطعا برای یک تازه کار معامله در بورس ایران آسان تر است. ارز های دیجیتال با توجه به تازگی و قابلیت های متعددی که دارد برای تازه واردان کمی گیج کننده خواهد بود. بورس بستری امن برای سرمایه گذاری های قانونی بلند مدت است و نظارت ها بیشتر است، اما در ارزهای دیجیتال دامنه نوسان زیاد است و هیچ دولت و سازمانی آن را کنترل نمیکنند. همچنین در ارزهای دیجیتال قابلیت هایی مثل بازار دوطرفه و اهرم وجود دارد که در بورس ایران وجود ندارد.