ارز زتاچین چیست؟ | آینده ارز دیجیتال زتاچین

بازدید 216
۰

زتا چین zeta chain چیست؟ مقیاس پذیری یکی از مهم ترین مشکلاتی است که اغلب بلاکچین های مهم مانند بیت کوین و اتریوم درگیر آن هستند. به بیان ساده بلاکچین ها یا باید عدم تمرکز را فدای سرعت و یا سرعت را فدای عدم تمرکز می کردند.

در کنار مشکلات مقیاس پذیری، ارتباط نداشتن بلاکچین ها با یکدیگر یکی از مهم ترین دغدغه های توسعه دهندگان می باشد. اگر بلاکچین ها بتوانند در یک اکوسیستم در کنار یکدیگر فعالیت کنند، مشکلات نقدینگی، انتقال دارایی، ارائه سرویس های مختلف و حتی مقایس پذیری و امنیت تا حدود زیادی رفع می شود.

امروز قصد داریم پروژه Zeta Chain که با هدف مقیاس پذیری و ارتباط بین بلاکچینی ایجاد شده را بررسی کنیم. این پروژه مدعی شده با استفاده از مکانیزم اجماع منحصر به فرد خودش بدون به خطر انداختن امنیت، توانسته مقیاس پذیری را تا حد زیادی بالا ببرد. پس تا انتهای این مقاله، تیم زوم ارز را همراهی کنید تا با یکدیگر ساختار بلاکچین zeta و نوع عملکرد این پروژه و آینده پیش روی این ارز را به چالش بکشیم.

بررسی ویدیویی ارز zeta

(قسمت اول)

(قسمت دوم)

(قسمت سوم)

ارز zeta چیست؟

ارز zeta چیست؟

ارز zeta چیست؟

ارز zeta، کوین بومی شبکه zeta chain می باشد که با استاندارد zrc-20 ایجاد شده است. به بیان ساده این ارز قلب تپنده بلاکچین zeta است که اقتصاد این پروژه را رهبری می کند. مجموع عرضه اولیه ZETA 2,100,000,000 بود که پس از تقریباً ۴ سال بر اساس یک منحنی تعیین شده، پروتکل برنامه ریزی خواهد کرد تا یک هدف تورم سالانه ۲.۵% را بر اساس عرضه در گردش فعلی آغاز کند.

 در ادامه به برخی از کاربردهای این ارز می پردازیم:

  • کارمزد تراکنش

تمامی کارمزدها از تراکنش های ساده تا انتقال بین بلاکچینی و یا حتی اجرای قرارداد هوشمند روی این زنجیره با استفاده از ارز zeta انجام می شود که در هر تراکنش مانند EIP 1559، مقداری ZETA به مرور زمان سوزانده می شود.

  • تصمیمات حاکمیتی

دارندگان ارز zeta می توانند در تصمیمات حاکمیتی این پروژه مشارکت کنند و به طرح های پیشنهادی رای موافق یا مخالف بدهند.

  • تامین امنیت

دارندگان ارز zeta می توانند با استیک کردن دارایی خود تبدیل به ولیدیتور شوند و شروع به تایید بلاک ها و تامین امنیت شبکه کنند.

  • کسب درآمد

کاربرانی که ارز zeta را برای تامین امنیت در این بلاکچین استیک می کنند، با تایید تراکنش ها و تایید بلاک ها، پاداشی در قالب ارز zeta دریافت می کنند.

  • گسترش اکوسیستم

با توسعه اکوسیستم این پروژه و پیشرفت شبکه zeta، ارز مربوط به این شبکه نیز پذیرش بیشتری پیدا خواهد کرد و در نتیجه کاربرد بیشتری نیز پیدا می کند.


تاریخچه و بنیان گذاران پروژه zeta chain

تاریخچه و بنیان گذاران پروژه zeta chain

تاریخچه و بنیان گذاران پروژه zeta chain

ZetaChain یک شرکت فناوری مستقر در کالیفرنیا است که یک بلاکچین به همین نام توسعه داده است. این شرکت در سال ۲۰۲۱ تاسیس شد و توسط تیمی با چندین دهه تجربه در صنایع بلاکچین و ارزهای دیجیتال اداره می شود. ماموریت اعلام شده این شرکت ایجاد راهی برای انتقال ارزش و اطلاعات در لایه های بلاکچین به روشی ساده و ایمن است.

این پروژه در سال ۲۰۲۲ تست نت خود را راه اندازی کرد و در سال ۲۰۲۳ توانست ۲۷ میلیون دلار جذب سرمایه کند. در نهایت در ۱ فوریه ۲۰۲۴، Zetachain شبکه اصلی خود را راه‌ اندازی کرد. در ادامه قصد داریم اعضای تاثیر گذار و مهم این پروژه را معرفی کنیم:

بنیان گذار این پروژه آقای Ankur Nandwani می باشد که یکی از اعضای سابق تیم کوین‌ بیس و خالق ارز Basic Attention Token (BAT)، می باشد.

همچنین آقای Brandon Truong نیز یکی از مهم ترین اعضای این پروژه می باشد که قبلاً پلتفرم اجتماعی Yada (که در سال ۲۰۲۰ خریداری شد) را تأسیس کرد و زمانی را صرف ساخت محصولات برای BuzzFeed و Udacity کرد.


عملکرد پروژه zeta chain

عملکرد پروژه zeta chain

عملکرد پروژه zeta chain

این پروژه یک بلاکچین لایه اولی می باشد که سازگار با ماشین مجازی اتریوم EVM است. بلاکچین zeta با استفاده از کیت توسعه کازماس ساخته شده و از ترکیب الگوریتم های Tendermint و گواه اثبات سهام برای اجماع در شبکه خودش استفاده می کند.

اجازه بدید کمی بیشتر در مورد ماشین مجازی شبکه zeta جست و جو کنیم:

 همان طور که گفته شد این شبکه با موتور اجرای قرارداد هوشمند اتریوم EVM سازگار است، در نتیجه تمامی توسعه دهندگان و برنامه های غیرمتمرکز روی شبکه اتریوم بدون هیچ مشکلی می توانند روی شبکه ZetaChain فعالیت کنند. از طرفی موتور اجرای قرارداد هوشمند روی شبکه zeta که zEVM نام دارد مخفف Zeta Execution Virtual Machine است، با استفاده از این ماشین مجازی مقیاس پذیری، امنیت و حریم خصوصی بالا برای برنامه های غیرمتمرکز (dApps) مهیا می شود. این موتور اجرایی با استفاده از ماشین مجازی اتریوم (EVM) به عنوان پایه ساخته شده اما با چندین تغییرات برای بهبود عملکرد و رفع برخی از محدودیت‌ های EVM.

با zEVM، توسعه ‌دهندگان می ‌توانند قراردادهای هوشمند را بر روی بلاکچین Zeta بسازند و مستقر کنند. zEVM یک محیط امن و کارآمد برای اجرای قراردادهای هوشمند فراهم می کند و از زبان برنامه نویسی Solidity پشتیبانی می کند که به طور گسترده برای توسعه قراردادهای هوشمند در اتریوم استفاده می شود. این بدان معنی است که توسعه دهندگان آشنا با اتریوم می توانند به راحتی قراردادهای هوشمند موجود خود را برای اجرا بر روی بلاکچین Zeta تطبیق دهند.

یکی از مزایای کلیدی zEVM مقیاس پذیری بالای آن است. بلاکچین Zeta برای انجام تعداد زیادی تراکنش در ثانیه طراحی شده است که آن را برای برنامه های کاربردی با تقاضای بالا مناسب می کند. این مقیاس پذیری را از طریق ترکیبی از شاردینگ و استفاده از مکانیزم اجماع اثبات سهام به دست می آورد.

اما اجازه بدید در مورد کیت توسعه کازماس که این پروژه با استفاده از آن ساخته شده صحبت کنیم:

Cosmos SDK  چارچوبی است که به توسعه دهندگان اجازه می دهد تا بلاکچین ها و dApp های سفارشی خود را بسازند. این کیت توسعه یک معماری ماژولار و قابل تنظیم را ارائه می دهد و توسعه دهندگان را قادر می سازد تا بلاکچین خود را با ویژگی ها و عملکردهای خاص ایجاد کنند. SDK  پیچیدگی های توسعه بلاکچین را از بین می برد و تمرکز توسعه دهندگان را بر روی ساخت برنامه های خود آسان تر می کند.

اجزای کلیدی Cosmos SDK عبارتند از:

رابط بلاکچین کاربردی ABCI: این پروتکل ارتباطی بین برنامه های غیرمتمرکز بلاکچین و موتور اجرای برنامه ها را تعریف می کند. این قابلیت به توسعه دهندگان اجازه می دهد تا برنامه خود را با هر زبان برنامه نویسی بنویسند و در عین حال از قابلیت های اجماع و شبکه ارائه شده توسط SDK استفاده کنند.

ماژول ها:Cosmos SDK ماژول های مختلف از پیش ساخته شده را ارائه می دهد که توسعه دهندگان می توانند از آن ها برای اضافه کردن عملکردهای خاص به بلاکچین خود استفاده کنند. این ماژول ها شامل حساب ها، نوع حاکمیت، توکن ها و موارد دیگر است. توسعه دهندگان همچنین می توانند ماژول های سفارشی خود را برای برآوردن نیازهای خاص خود ایجاد کنند.

ارتباطات بین بلاکچین IBC: یکی از ویژگی های منحصر به فرد Cosmos SDK پشتیبانی آن از ارتباطات بین زنجیره ای است. این به بلاکچین های مختلف ساخته شده با استفاده از SDK اجازه می دهد تا با یکدیگر ارتباط برقرار کرده و دارایی ها را انتقال دهند و یک اکوسیستم به هم پیوسته از بلاکچین ها را ایجاد کنند.

در نتیجه پروژه zeta از امکانات کیت توسعه کازماس می تواند استفاده کند تا اهداف خود را پیش ببرد.

در ادامه خوب است کمی در مورد الگوریتم Tendermint که مخصوص شبکه کازماس است و ترکیب آن با الگوریتم گواه اثبات سهام حرف بزنیم:

در الگوریتم گواه اثبات سهام کاربران می توانند با قفل کردن دارایی خود درون قراردادهای هوشمندی که تیم فنی پروژه طراحی می کنند، امنیت شبکه را تامین و شروع به اعتبارسنجی تراکنش ها و تولید بلاک ها می کنند.

Tendermint نیز یک الگوریتم اجماع تحمل خطای بیزانسی (BFT) است که امنیت و ثبات یک بلاکچین را تضمین می کند. با استفاده از فرآیند رای گیری که در آن تعداد از پیش تعیین شده ای از ولیدیتورها بر سر ترتیب و اعتبار تراکنش ها توافق دارند، به اجماع دست می یابد. Tendermint به دلیل نهایی شدن سریع خود شناخته می شود، نهایی شدن به این معنی که هنگامی که یک بلاک به زنجیره اضافه می شود، نهایی در نظر گرفته می شود و نمی توان آن را برگرداند.

هدف Zetachain با ترکیب Proof of Stake و Tendermint دستیابی به مکانیزم اجماع ایمن و کارآمد است. مؤلفه PoS امکان ایجاد بلاک و تایید تراکنش را بر اساس مالکیت توکن های قفل شده در شبکه فراهم می‌ کند و توزیع عادلانه قدرت را در شبکه تضمین می ‌کند و مؤلفه Tendermint امنیت و نهایی بودن لازم را برای جلوگیری از هزینه مضاعف و سایر فعالیت های مخرب فراهم می کند. شما می توانید در تصویر زیر ساختار پروژه کازماس و الگوریتم Tendermint را ببینید:

ساختار پروژه کازماس و الگوریتم Tendermint

ساختار پروژه کازماس و الگوریتم Tendermint

به طور کلی، مدل اجماع Zetachain یک رویکرد متعادل برای اجماع بلاکچین ارائه می ‌کند و از نقاط قوت هر دو PoS و Tendermint برای ایجاد یک شبکه قوی و قابل اعتماد استفاده می ‌کند.

دوستان تا اینجا با ساختار شبکه ZetaChain آشنا شدیم و متوجه شدیم که این پروژه از چه اجزایی ساخته شده و چگونه فعالیت می کند. اما در ادامه کمی در مورد اهداف این پروژه بحث خواهیم کرد.

ZetaChain ساخت dApp های قابل همکاری در هر زنجیره ای از بیت کوین گرفته تا اتریوم را در بر می گیرد و ارتباط بین آن ها را آسان می کند. این انتقال ارزش زنجیره ‌ای و لایه‌ ای متقابل، چه در قالب تحویل پیام و چه ارتباط بین قراردادهای هوشمند را تسهیل می‌ کند – بنابراین برای اولین بار omnichain dApps (odApps) را فعال می ‌کند که می ‌تواند نقدینگی را در شبکه‌ های متعدد افزایش دهد و وضعیت‌ ها را در تمام شبکه ‌های متصل خوانده و به ‌روزرسانی کند. شما می توانید ساختار این شبکه و اتصال زنجیره های مختلف را در تصویر زیر ببینید:

ساختار شبکه ZetaChain

ساختار شبکه ZetaChain

omnichain dApp چیست؟

Omnichain مفهومی است که به شبکه غیرمتمرکز ساخته شده بر روی Zeta Chain اشاره دارد. هدف آن ارائه یک شبکه یکپارچه و به هم پیوسته برای برنامه ها و خدمات مختلف است. Zeta Chain یک زیرساخت بلاکچین است که انتقال و ذخیره سازی امن و کارآمد داده را امکان پذیر می کند. هدف Omnichain با استفاده از قدرت زنجیره Zeta ، ایجاد انقلابی در بخش های مختلف با فعال کردن تراکنش‌ های شفاف و قابل ردیابی، بهبود مدیریت زنجیره تامین و تسهیل اشتراک ‌گذاری امن داده‌ ها است. با ترکیب Omnichain و Zeta Chain، کسب و کارها می توانند از افزایش کارایی، بهبود امنیت و افزایش اعتماد در تراکنش های خود بهره مند شوند.

اما همان طور که گفتیم مهم ترین هدف شبکه Zeta ارتباط بین بلاکچینی می باشد، به عبارتی دیگر Zeta یک مولتی چین است. در ادامه قصد داریم کمی با ساختار مولتی چین ها و قابلیت های آن ها آشنا شویم تا درک بهتری از هدف پروژه Zeta داشته باشیم.

Multichain: Multichain فناوری است که به چندین زنجیره مستقل اجازه می دهد تا در یک شبکه واحد وجود داشته باشند که با استفاده از پروتکل هایی خاص باهم در ارتباط اند، در این روش چون تعداد زیادی نود در هر زنجیره فعال هستند پس غیرمتمرکز است و چون هر زنجیره ظرفیت مستقل خودش را دارد و فعالیت مخصوص به خودش را دارد پس مقیاس پذیر نیز است. اما در Multichain ها اگر یکی از زنجیره ها مورد حمله قرار بگیرد، تاثیر منفی آن روی کل اکوسیستم بازتاب دارد و کل شبکه ها مختل و بی ارزش می شوند. به عبارتی در این روش امنیت، فدای سرعت و عدم تمرکز شده است و اگر یک زنجیره تهدید شود، تمامی زنجیره ها با خطر روبه رو هستند.

اما یک سوال مهم مطرح می شود آیا با وجود خود پروژه cosmos که ارتباط بین بلاکچینی را برقرار می ساخت، دیگر چه نیازی به پروژه ZetaChain بود؟ برای رسیدن به جواب این پرسش، خیلی کوتاه این دو پروژه را مقایسه می کنیم:

دوستان در نظر داشته باشید Zetachain یک اکوسیستم چند زنجیره ای غیرمتمرکز است که هدف آن ارائه یک زیرساخت مقیاس پذیر و ایمن برای برنامه های غیرمتمرکز بلاکچین های مختلف است. این پروژه برای پشتیبانی از قابلیت همکاری بین بلاکچین های مختلف طراحی شده است که امکان ارتباط و انتقال داده ها را در سراسر شبکه فراهم می کند.

Zetachain همچنین طیف گسترده ای از ابزارها و خدمات را برای توسعه دهندگان ارائه می دهد که ساخت و استقرار برنامه های غیرمتمرکز (dApps) را آسان تر می کند.

از سوی دیگر، Cosmos یک بلاکچین مستقل نیست، بلکه یک راه حل لایه صفر است که قابلیت همکاری بین بلاکچین های مختلف را امکان پذیر می کند. Cosmos چارچوبی برای ساخت بلاکچین‌ های مقیاس ‌پذیر و قابل تنظیم، معروف به «zones» ارائه می‌ کند که می ‌توانند از طریق یک پروتکل مرکزی به نام «Cosmos Hub» با یکدیگر ارتباط برقرار کنند. (که کمی قبل تر یک تصویر از ساختار پروژه کازماس مشاهده کردید.)

اما تفاوت ها و شباهت های کلیدی این دو پروژه:

نوع ساختار: Zetachain یک پلتفرم Multichain مستقل است، در حالی که Cosmos یک راه حل لایه صفر است که قابلیت همکاری بین بلاکچین های مختلف را امکان پذیر می کند.

ابزارهای توسعه دهنده: Zetachain مجموعه ای جامع از ابزارها و خدمات را برای توسعه دهندگان ارائه می دهد که ساخت و استقرار dApps را آسان تر می کند. از سوی دیگر، Cosmos چارچوبی برای ساخت بلاکچین های مستقلی فراهم می کند که می توانند با یکدیگر ارتباط برقرار کنند.

علی ‌رغم این تفاوت‌ ها، Zetachain و Cosmos یک هدف مشترک برای فعال کردن قابلیت همکاری بین زنجیره‌ های مختلف دارند. هدف هر دو پروژه ایجاد یک اکوسیستم بلاکچینی مقیاس پذیرتر و به هم پیوسته تر است و راه را برای نسل بعدی برنامه های غیرمتمرکز هموار می کند.

اما آیا می توان گفت که پروژه Zetachain از اتریوم و Cosmos کپی برداری کرده است:

پروژه Zetachain از استاندارد EIP 1559 و موتور اجرای قرارداد هوشمند اتریوم استفاده می ‌کند، در حالی که از پروژه Cosmos برای تسهیل ارتباط بین بلاک‌چین ‌ها الهام گرفته است.

در مورد مسئله کپی برداری، توجه به این نکته مهم است که در دنیای فناوری و نوآوری، ایده ها و مفاهیم اغلب بر اساس چارچوب ها و پروژه های موجود ساخته می شوند و به آن ها ارجاع می دهند. به نظر می ‌رسد که پروژه Zetachain از استانداردها و مدل‌ های موجود برای ایجاد راه ‌حلی منحصربه‌ فرد استفاده می ‌کند که نیازها و چالش ‌های خاص ارتباطات بلاکچین را برطرف می‌ کند.

ایده پشت پروژه Zetachain ایجاد یک شبکه غیرمتمرکز است که امکان همکاری یکپارچه بین بلاکچین های مختلف را فراهم می کند. با ترکیب استاندارد EIP 1559 و موتور اجرای قرارداد هوشمند اتریوم، هدف آن افزایش مقیاس پذیری، کارایی و امنیت است. علاوه بر این، Zetachain با الهام از پروژه Cosmos، با هدف تسهیل ارتباطات متقابل زنجیره ‌ای، امکان انتقال دارایی‌ ها و داده‌ ها را در شبکه ‌های مختلف بلاکچین انجام می ‌دهد.

به طور کلی، در حالی که پروژه Zetachain ممکن است عناصری از پروژه‌ های دیگر را در خود جای دهد، مهم است که چگونه این عناصر را پیاده ‌سازی کنند تا بازدهی بالاتری داشته باشد.

به طور کلی Validator ها در بلاکچین Zeta از ۳ بخش مختلف تشکیل شده اند:

Validator های اصلی، ناظر و امضا کننده TSS که کارمزد تراکنش ‌ها و پاداش‌ ها در ازای خدمات پردازش تراکنش‌ ها و ایمن نگه ‌داشتن شبکه به Validator ها تعلق می گیرد. در ادامه وظیفه هر کدام از ولیدیتورها و مقدار پاداشی که می گیرند را عنوان می کنیم:

Validator های اصلی:

این ولیدیتورها با استفاده از الگوریتم PoS و انتخاب و اختیار کاربران شبکه را اداره می کنند. هر کسی می ‌تواند با تامین امنیت شبکه، به یک ولیدیتور تبدیل شود تا جوایزی کسب کند. کاربران می توانند ارز zeta خودشان را به صورت اعتبار به نمایده ای که خودشان انتخاب می کنند، واگذار کنند و یا خودشان برای ولیدیتور شدن اقدام کنند.

این ولیدیتورها ۷۵% از پاداش ها را دریافت می کنند.

Validator های مشاهده گر:

این ولیدیتورها صلاحیت تایید مستقیم تراکنش ها را ندارند، اما نقش مهمی در نظارت بر شبکه و گزارش هر گونه فعالیت مشکوک دارند. ولیدیتور مشاهده گر با ارائه یک لایه نظارت اضافی به حفظ شفافیت و اعتماد در بلاکچین کمک می کند. این ولیدیتورها زنجیره ‌های خارجی را مشاهده می ‌کنند و رویدادهای مربوطه را به ولیدیتورهای اصلی ارسال می‌ کنند.

این ولیدیتورها ۱۲.۵% از پاداش شبکه را دریافت می کنند.

TSS Validator امضاکننده:

زمانی که ZetaChain می خواهد اطلاعات دریافتی از تراکنش های Core Validators را در زنجیره های مختلف بنویسد، از شبکه ای از امضاکنندگان TSS برای نوشتن به صورت غیرمتمرکز استفاده می کند.

این ولیدیتورها ۱۲.۵% از پاداش شبکه را دریافت می کنند.

با همکاری این سه بخش – Core Validators، Observer Validators و TSS Signer Validators – بلاک چین ZetaChain می تواند به یک شبکه قوی و غیرمتمرکز دست یابد که یکپارچگی و امنیت در تراکنش ها را پیشنهاد می دهد.

در نظر داشته باشید پاداش ها به ولیدیتورها داده می شود اما بعد از یک دوره ۲۱ روزه آزاد می شوند. همچنین شما در تصویر زیر می توانید سخت افزار مورد نیاز برای ولیدیتور شدن را مشاهده کنید:

سخت افزار مورد نیاز برای ولیدیتور

سخت افزار مورد نیاز برای ولیدیتور

خوب است بدانید توسعه ‌دهندگان در ZetaChain فقط باید قوانین dApp خود را پیاده ‌سازی کنند، در حالی که ZetaChain تراکنش داده‌ ها و دارایی در زنجیره‌ ها را به روشی با بالاترین اعتماد و امنیت مدیریت می ‌کند. این در حالی است که ZetaChain به ‌جای برون ‌سپاری امنیت به اوراکل و رله شخص ثالث مانند LayerZero برای انتقال داده در زنجیره ‌ها که نیاز به اعتماد کامل کاربران در برنامه ‌ها و رله، اوراکل دارد، ZetaChain یک مدل اعتماد ساده ‌تر و قوی ‌تر برای تراکنش ارائه می‌ کند. زنجیره‌ هایی که در آن یک توسعه ‌دهنده و یک کاربر به طور یکسان فقط برای تحویل داده‌ ها و دارایی خود به شبکه اعتماد دارند.

توجه داشته باشید که تا پیش از این، بلاکچین ها از طریق پل هایی به یکدیگر متصل می شدند، که باگ های مهم امنیتی باعث از دست رفتن دارایی کاربران می شد که می توان پروژه های Wormhole، Poly Network را به عنوان قربانی حملات هکرها مثال زد. اما با استفاده از پروژه ZetaChain دیگر خزانه های متمرکزی وجود ندارد که برای انتقال دارایی به آن ها وابسته باشیم و خطرات این پل ها نیز از بین می رود.


ویژگی های پلتفرم zeta chain

ویژگی های پلتفرم zeta chain

ویژگی های پلتفرم zeta chain

در این بخش قصد داریم برخی از جذاب ترین ویژگی های بلاکچین Zeta را عنوان کنیم:

  • مقیاس پذیری و توان عملیاتی بالا

هدف Zeta Chain رسیدگی به مشکلات مقیاس پذیری شبکه های بلاکچین سنتی است. Zeta Chain با استفاده از مکانیزم اجماع منحصر به فرد خودش، مقیاس پذیری قابل توجهی را بدون به خطر انداختن امنیت به دست می آورد. این پیشرفت به میزان قابل توجهی توان تراکنش را بالاتر می برد و آن را برای برنامه های غیرمتمرکز در سطح سازمانی مناسب می کند.

  • قابلیت همکاری و ارتباطات زنجیره ها با یکدیگر

قابلیت همکاری یک جنبه حیاتی در فناوری بلاکچین ها است و Zeta Chain در این حوزه برتری دارد. این پروژه ارتباطات و تبادل داده ها را بین شبکه های مختلف بلاکچین امکان پذیر می کند و یک اکوسیستم یکپارچه و کارآمدتر را پیشنهاد می کند. این قابلیت همکاری راه را برای قراردادهای هوشمند زنجیره ‌ای متقابل و برنامه ‌های غیرمتمرکز (DApps)  هموار می ‌کند و امکانات بی ‌پایانی را برای توسعه‌ دهندگان و کاربران به طور یکسان ایجاد می‌ کند.

  • حریم خصوصی و محرمانه بودن

Zeta Chain  تاکید زیادی بر حفظ حریم خصوصی و محرمانه بودن دارد. از طریق تکنیک‌ های رمزنگاری پیشرفته مانند اثبات‌ های دانش صفر و امضای حلقه، این پروژه تضمین می ‌کند که اطلاعات حساس امن و ناشناس باقی می‌ مانند. این ویژگی به ویژه در صنایعی که حفظ حریم خصوصی داده ها از اهمیت بالایی برخوردار است، مانند مراقبت های بهداشتی و مالی مهم است.

  • حکمرانی و تمرکززدایی

تمرکززدایی یکی از مهم ترین مولفه های فناوری بلاکچین است و Zeta Chain این اصل را با تمام وجود می پذیرد. این پروژه یک مدل حاکمیتی قوی را اجرا می کند که به دارندگان کوین Zeta اجازه می دهد تا فعالانه در فرآیندهای تصمیم گیری شرکت کنند. این رویکرد دموکراتیک، پایداری درازمدت شبکه را تضمین می کند و حس مالکیت جامعه را تقویت می کند.

  • ساختار فنی

معماری فنی Zeta Chain گواهی بر رویکرد نوآورانه آن است. این پروژه از ترکیبی از فناوری ‌های پیشرفته، از جمله الگوریتم اجماع ترکیبی، تقسیم ‌بندی و پروتکل ‌های رمزنگاری پیشرفته استفاده می ‌کند. این عناصر برای ایجاد یک شبکه بلاکچین بسیار ایمن، مقیاس پذیر و کارآمد نیاز است.

  • اجرای قرارداد هوشمند

بلاکچین Zeta از تمامی قراردادهای هوشمند در بلاکچین های دیگر پشتیبانی می کند، این در حالی است که استانداردهای شبکه هایی که قابلیت اجرای قرارداد هوشمند نیز ندارند مانند بیت کوین و دوج کوین نیز شامل پشتیبانی می شود. در نتیجه کاربران از استانداردهای ERC20، BRC20 و… می توانند روی بلاکچین Zeta استفاده کنند.

  • تغییرناپذیری و ثبت نهایی

تغییر ناپذیری بلاکچین زتا تضمین می کند که پس از ثبت تراکنش، فورا آن تراکنش ها نهایی شوند که در نتیجه نمی توان آن را تغییر داد یا حذف کرد.

  • نوآوری

تا پیش از این کاربران می توانستند دارایی های خود را بین بلاکچین های مختلف جابه جا کنند اما حالا با استفاده از بلاکچین Zeta، کاربران می توانند روی یک اکوسیستم به تمامی ارزهای دیجیتال و برنامه های غیرمتمرکز دسترسی داشته باشند.

  • سازگاری با ماشین مجازی اتریوم

بلاکچین zeta با موتور اجرای قرارداد هوشمند اتریوم سازگار است، به این ترتیب تمامی برنامه های غیرمتمرکز روی شبکه اتریوم و سایر بلاکچین هایی که از موتور اجرای قرارداد هوشمند استفاده می کنند مانند: اسمارت چین و ترون، به راحتی می توانند روی بلاکچین zeta نیز اجرایی شوند.


اهداف پلتفرم zeta chain

اهداف پلتفرم zeta chain

اهداف پلتفرم zeta chain

در این بخش قصد داریم تمامی اهداف مهم بلاکچین zeta را معرفی کنیم:

  • مقیاس پذیری

یکی از اهداف اولیه پروژه Zetachain رسیدگی به مسئله مقیاس پذیری است که بسیاری از پلتفرم های بلاکچین موجود را آزار می دهد. هدف Zetachain با پیاده‌ سازی راه ‌حل ‌های نوآورانه این است که شبکه را قادر سازد حجم بالایی از تراکنش‌ ها را مدیریت کند و از عملکرد کارآمد و روان اطمینان حاصل کند.

  • ارتباط بین بلاکچین ها

هدف Zetachain تسهیل ارتباطات یکپارچه و قابلیت همکاری بین شبکه های مختلف است. این هدف در ایجاد امکان تبادل دارایی ها و اطلاعات در پلتفرم های مختلف غیرمتمرکز، تقویت اکوسیستم بلاکچین متصل تر و یکپارچه تر، بسیار مهم است.

  • مکانیسم ضد تورمی

شبکه Zeta با الگو برداری از آپدیت EIP1559 که در اتریوم انجام شده بود، خاصیت ضد تورمی را برای ارز Zeta فعال کرده که در بلند مدت باعث رشد این ارز می شود.

  • تصمیمات حاکمیتی

هدف این پروژه ایجاد یک چارچوب حاکمیتی شفاف و منصفانه است که به ذینفعان اجازه می دهد در فرآیندهای تصمیم گیری شرکت کنند و در توسعه پروژه مشارکت کنند.

  • ترکیبی از الگوریتم های مختلف

Zetachain قصد دارد از ترکیبی از الگوریتم اجماع Tendermint و مکانیسم اثبات سهام (PoS) استفاده کند. این رویکرد ترکیبی به دنبال دستیابی به تعادلی بین امنیت، مقیاس‌ پذیری و عدم تمرکز است و یک پایه محکم برای شبکه Zetachain فراهم می ‌کند.

  • حریم خصوصی و امنیت

اطمینان از حفظ حریم خصوصی و امنیت داده‌های کاربر و تراکنش ‌ها اولویت اصلی پروژه Zetachain است. Zetachain با پیاده‌ سازی تکنیک‌ های رمزنگاری پیشرفته و پروتکل ‌های افزایش حریم خصوصی، قصد دارد یک محیط امن و خصوصی برای کاربران ایجاد کند و از اطلاعات حساس آنها محافظت کند.

  • زیرساخت مناسب برای توسعه دهندگان

Zetachain در تلاش است تا یک زیرساخت مناسب برای توسعه دهندگان ارائه دهد که فرآیند ساخت برنامه های غیرمتمرکز (dApps) را ساده می کند. هدف این پروژه با ارائه ابزارها، اسناد و پشتیبانی جامع، جذب توسعه دهندگان و تقویت نوآوری در اکوسیستم Zetachain است.

  • اکوسیستم پایدار

هدف Zetachain ایجاد یک اکوسیستم پایدار است که به مشارکت ‌کنندگان (ولیدیتورها و نودها) انگیزه می‌ دهد که صادقانه در شبکه مشارکت‌ کنند و پاداش بگیرند.


همکاری های پروژه zeta chain

همکاری های پروژه zeta chain

همکاری های پروژه zeta chain

شبکه Zetachain به صورت مستقیم قادر به همکاری با تمامی بلاکچین ها می باشد اما این پروژه با ۲۴۰ پروژه همکاری استراتژیک دارد که طیف وسیعی از پروژه هایی است که در زمینه دیفای، Dao، بازی ها، زیرساخت ها، امنیت، کیف پول ها و کانکشن های NFT و…. فعالیت می کنند.

به نظر می رسد قابلیت بلاکچین zeta باعث می شود اکوسیستم این پروژه به زودی بسیار گسترده شود، که در نهایت باعث می شود اعتبار این زنجیره افزایش یابد و این شبکه بتواند به کاربران خود سرویس های مختلفی بدهد.


امنیت پلتفرم zeta chain

امنیت پلتفرم zeta chain

امنیت پلتفرم zeta chain

در این بخش قصد داریم امنیت بلاکچین zeta را بررسی کنیم. دوستان در نظر داشته باشید که تمامی روش های مقیاس پذیری مشکلات خودشان را دارند، زیرا در روش های موجود یکی از سه گانه های بلاکچین ها، یعنی قیاس پذیری، امنیت، عدم تمرکز فدای دیگری می شود. در مولتی چین ها نیز (که zeta یک مولتی چین است) مقیاس پذیری و عدم تمرکز تا حد بسیار بالایی رعایت می شود اما چون از نظر امنیتی تمامی زنجیره ها به یکدیگر وابستگی دارند، آسیب دیدن یک زنجیره باعث از کار افتادن تمامی زنجیره ها می شود. حال باید ببینیم با گذشت زمان این بلاکچین چه ساز و کاری را برای حفاظت از شبکه خودش ایجاد می کند تا از خطر حمله هکرها به دور باشد.

اما در خصوص امنیت داخلی این پروژه باید بدانید که تمامی تصمیمات این پروژه به صورت غیرتمرکز و توسط کاربران فعال و ذینفعان این پروژه گرفته می شود. همچنین ساختار سه لایه از ولیدیتورهای این پروژه باعث می شود امنیت این پلتفرم افزایش یابد و از تراکنش های مخرب و دستکاری اطلاعات جلوگیری شود.

از منظر ممیزی قراردادهای هوشمند نیز، تا کنون اسنادی ارائه نشده که نشان دهد تمامی قراردادهای این بلاکچین بررسی و تایید شده باشند.

به طور خلاصه، این پروژه تازه شروع به کار کرده و برای قضاوت کردن آن بسیار زوده و باید با گذشت زمان و بزرگ شدن اکوسیستم این پروژه ببینیم این پروژه می تواند مسائل امنیتی را رعایت کند یا خیر.


آینده ارز دیجیتال zeta

آینده ارز دیجیتال zeta

آینده ارز دیجیتال zeta

اما در این بخش سعی داریم با توجه به تمامی اطلاعات گفته شده، یک آینده برای این پروژه متصور شویم.

قطعا یکی از مهم ترین بخش هایی که باعث پیشرفت کل بلاکچین ها می شود، ارتباط بین بلاکچین ها است. با ارتباط بین بلاکچین ها مزیت های زیر به دست می آید:

مقیاس پذیری: با فعال کردن ارتباط بین بلاکچین های مختلف، امکان افزایش مقیاس پذیری فراهم می شود. هر بلاکچین می تواند مجموعه خاصی از کارها یا تراکنش ها را انجام دهد که باعث کاهش تراکم و بهبود عملکرد می شود.

تعامل پذیری: قابلیت همکاری بین شبکه های مختلف راحت تر می شود. این بدان معناست که داده‌ ها و دارایی ‌ها را می ‌توان به‌طور یکپارچه در چندین بلاکچین انتقال داد و به اشتراک گذاشت و عملکرد کلی و قابلیت استفاده این فناوری را افزایش داد.

انعطاف پذیری: ارتباط بین بلاکچین ها انعطاف پذیری را در طراحی و استقرار برنامه های غیر متمرکز را فراهم می کند. توسعه‌ دهندگان می ‌توانند مناسب ‌ترین بلاکچین را برای موارد استفاده خاص انتخاب کنند و به ‌طور یکپارچه آن‌ ها را ادغام کنند و از ویژگی‌ ها و قابلیت‌ های منحصربه ‌فرد هر بلاکچین استفاده کنند.

امنیت تقویت شده: با ارتباط بین بلاکچین ها برای همکاری با یکدیگر و اعتبارسنجی تراکنش های یکدیگر، امنیت افزایش می یابد. این مکانیسم اعتبار سنجی توزیع شده یک لایه امنیتی اضافی را ایجاد می کند و خطر فعالیت های تقلبی را کاهش می دهد.

در نهایت با توجه به موارد گفته شده، اگر پروژه zeta بتواند ارتباط بین بلاکچینی را ایجاد کند، یک گام بزرگ در دنیای بلاکچین ها برداشته که می تواند باعث پیشرفت بلاکچین zeta و بزرگ تر شدن اکوسیستم این پروژه شود.

اما از آن جا که این پروژه تازه در شبکه مین نت خود شروع به فعالیت کرده (در زمان نگارش این مقاله) باید کمی منتظر بود و دید که آیا این شبکه توان پردازشی و ارتباط بین شبکه های مختلف را به خوبی مدیریت می کند یا خیر.

همچنین باید بدانید تمامی ارزهایی که تازه شروع به فعالیت می کنند، به خصوص پروژه ای مانند zeta که ایردراپ نیز داده است، با نوسان های شدیدی رو به رو می شوند پس بهتر است برای سرمایه گذاری عجله نکنید و منتظر بمانید ارز مورد نظر قیمت واقعی خود را ببیند و بعد سرمایه گذاری کنید.

ممنون که تا پایان مقاله”زتاچین zeta chain چیست | آینده ارز دیجیتال zeta“همراه ما بودید.


بیشتر بخوانید:

اشتراک گذاری

نوشته شده توسط:

تیم محتوا

محقق و علاقه مند به بلاکچین و ارزهای دیجیتال

نظرات کاربران

0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
0 نظرات خود را ثبت نمایید
تازه‌ترین
قدیمی‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها