انواع دسته بندی ارزهای دیجیتال چیست؟

انواع دسته بندی ارزهای دیجیتال چیست؟
بازدید 37
۰

با گسترش دنیای ارزهای دیجیتال (cryptocurrency)، در حال حاضر هزاران رمز ارز وجود دارد که هر کدام در دسته بندی ارزهای دیجیتال، نقش مهمی را ایفا می کنند.

قبل از خرید و سرمایه گذاری ارزهای دیجیتال شما بایستی، از کاربرد و دسته بندی هر ارز اطلاع داشته باشید. چرا که در این صورت است که میتوانید سرمایه گذاری هدفمند و آینده دار داشته باشید.

تصور کنید که شما اقدام به خرید بیت کوین از اوکی اکسچنج داشته اید و یا میم کوینی خریداری کردید اما از کاربرد آن اطلاع ندارید. در این شرایط از کجا میتوانید تشخیص دهید که این ارز برای سرمایه گذاری مناسب است یا خیر؟! و برای چه مدتی باید آن را نگهداری کنید؟

به طور کلی کاربرد همه این ارزها، برای انتقال دارایی به صورت دیجیتالی و به شکل غیر متمرکز است.

در این مقاله قصد داریم به معرفی دسته بندی ارزهای دیجیتال و کاربرد آنها بپردازیم.

۱.     ارز دیجیتال پرداختی (payment currency)

اولین نوع دسته بندی ارزهای دیجیتال، رمز ارز هایی هستند که کاربرد آنها به عنوان یک روش پرداختی در نظر گرفته شده است. بیت کوین، معروف ترین و اولین نمونه موفق از ارز دیجیتال پرداختی است.

همانطور که از نام این رمز ارزها پیداست، هدف آنها انتقال ارزش است. این ارزها نه تنها به عنوان یک وسیله مبادله، بلکه به عنوان یک پول نقد الکترونیکی کاملاً همتا به همتا برای تسهیل تراکنش ها استفاده می شوند.

به طور کلی، از آنجایی که این نوع ارز دیجیتال یک ارز چند کاربردی است، یک بلاکچین (Blockchain) اختصاصی دارد که فقط از این هدف (پرداخت) پشتیبانی می کند. این بدان معناست که قراردادهای هوشمند (Smart contracts) و برنامه های غیرمتمرکز (Dapps) را نمی توان روی این بلاکچین ها اجرا کرد.

ارزهای دیجیتال پرداختی همچنین تمایل دارند تعداد محدودی رمز ارز بومی داشته باشند که به طور طبیعی باعث کاهش تورم آنها می‌شود.

نمونه هایی از ارزهای دیجیتال پرداختی عبارتند از: بیت کوین (BTC)، لایت کوین (Litecoin)، مونرو (Monero)، دوج کوین (DOGE) و بیت کوین کش (BCH).

ارز دیجیتال پرداختی (payment currency)

ارز دیجیتال پرداختی (payment currency)

2.     توکن های کاربردی

دومین نوع دسته بندی ارزهای دیجیتال، توکن Utility است. به هر دارایی دیجیتالی که روی بلاکچین دیگری اجرا می گردد، توکن گفته میشود. شبکه اتریوم (ETH) اولین شبکه ای بود که به سایر دارایی های کریپتو را در بلاک چین خود اجازه اجرا داد.

در واقع، ویتالیک بوترین، بنیانگذار اتریوم، ارز دیجیتال خود را به عنوان یک دارایی قابل برنامه ریزی منبع باز معرفی کرد که می تواند به قراردادهای هوشمند و برنامه های غیرمتمرکز اجازه دهد تا نهادهای مالی سنتی را از بین ببرد.

یکی دیگر از تفاوت های کلیدی بین توکن ها و ارزهای دیجیتال پرداختی این است که توکن ها مانند اتر در شبکه اتریوم دارای سقف عرضه نیستند، بنابراین تورم زا هستند.

 به این معنی که تعداد بیشتری از این توکن‌ ها عرضه می‌شوند، در نتیجه باید انتظار داشت که ارزش این دارایی دیجیتال کاهش یابد.

۳.     توکن های سرویس ‌دهنده

برخی از پروژه‌های ارزهای دیجیتال توکن‌ های سرویس دهنده (service token) را ایجاد می‌ کنند که به دارندگان توکن اجازه دسترسی به شبکه را می‌ دهند. همچنین این امکان را فراهم می کنند تا کاربر بتواند کاری را در شبکه انجام دهد.

یکی از انواع این توکن های خدمات دهنده Storj است که جایگزینی برای Google Drive، Dropbox یا Microsoft Onedrive می باشد. این پلتفرم فضای هارد دیسک بلااستفاده را به کسانی که به دنبال ذخیره داده ها در Cloud هستند اجاره می دهد.

کاربران هزینه خدمات ارائه شده را به وسیله توکن Storj پرداخت می کنند. برای به دست آوردن این توکن‌ ها، کسانی که داده‌ ها را ذخیره می‌ کنند باید هر ساعت یک بار تأیید فایل تصادفی را به صورت رمزنگاری انجام دهند تا اطمینان حاصل شود که داده‌ ها هنوز در اختیار آنهاست.

۴.     توکن های مالی

از دیگر دسته بندی ارزهای دیجیتال ، توکن های مالی (financial token) هستند که کاربرد آنها برای پرداخت کارمزد و هزینه های معاملاتی است. از جمله این توکن ها می توان به بایننس کوین (BNB) اشاره کرد که برای پرداخت کارمزدهای صرافی بایننس استفاده میشود.

توکن‌های مالی معمولاً توسط ICO عرضه می‌ شوند.  آنهایی که نشان دهنده مالکیت یا سایر حقوق برای یک اوراق بهادار یا دارایی دیگر هستند، توکن های امنیتی (privacy tokens) نامیده می شوند به طور گسترده تر، توکن های معاملاتی و امنیتی متعلق به دسته بزرگتری از توکن های مالی مانند وام، تامین مالی جمعی و استکینگ هستند.

توکن های مالی

توکن های مالی

5.     توکن های حکومتی

از دیگر کاربرد توکن ها، میتوان به توکن های حکومتی اشاره کرد. به این معنی که توکن های Governance، به دارندگان آن توکن، حق رای در مورد تصمیمات خاص را در یک شبکه ارز دیجیتال می دهند.

به طور کلی، این توکن ها تمایل به تغییرات یا تصمیمات بزرگتر و مهمتر دارند و برای حفظ ماهیت غیرمتمرکز شبکه ضروری هستند. توکن های حکومتی به جامعه این امکان را می دهند که از طریق آرای خود، در مورد پیشنهادات تصمیم بگیرند، نه اینکه قدرت تصمیم گیری را در یک گروه کوچک محدود کنند.

۶.     توکن های رسانه و سرگرمی

توکن های رسانه و سرگرمی (Gaming Tokens) نیز توکن هایی هستند برای تولید محتوا و بازی ها استفاده می شوند. به عنوان مثال، توکن AXS که مربوط به بازی axie infinity است که به گیمرها این امکان را می دهد تا با استفاده از این توکن از طریق بازی درآمد کسب کنند.

۷.     میم کوین

میم کوین ها (Memecoin) از جمله انواع ارزهای دیجیتال هستند که عرضه آنها با توجه به میم های اینترنتی محبوب، انجام شده است. نمونه های مشهور این میم ها دوج کوین (DOGE)، شیبا (SHIB) و پپه (PEPE) است.

هدف از ساخت و عرضه میم کوین ها جلب توجه معامله گران و بالا بردن حجم معاملات از سوی دلالان بازار ارزهای دیجیتال است نکته جالب توجه در رابطه با میم کوین ها این است که قیمت بسیار پایین تری نسبت به سایر دارایی ها دارند.

۸.     دیفای (Defi)

توکن‌های دیفای یا امور مالی غیرمتمرکز (DeFi) مجموعه متنوعی از ارزهای دیجیتال بومی پلتفرم‌ های خودکار و غیرمتمرکز هستند که با استفاده از قرارداد های هوشمند کار می‌ کنند. امور مالی غیرمتمرکز یا دیفای، یک اکوسیستم به هم پیوسته از پروتکل ‌ها، پلتفرم‌ ها و خدمات مالی غیرمتمرکز است.

توکن های دیفای به کاربران این امکان را می دهند تا به مجموعه ای از برنامه ها و خدمات مالی ساخته شده بر روی بلاکچین دسترسی داشته باشند.

طبق فهرست توکن‌های DeFi Coin Gecko، در رتبه اول اتر (SETH) قرار دارد. SETH نشان‌دهنده این است که اتریوم در پروتکل Staking Lido قرار دارد.

DAI، یک استیبل کوین مبتنی بر دلار بوده که توسط MarkerDAO عرضه شده است و دومین توکن بزرگ DeFi در مارکت کپ می باشد.

۹.     استیبل کوین ها

با توجه به نوسانات ایجاد شده در بسیاری از دارایی های دیجیتال، استیبل کوین ها (stablecoin) به گونه ای طراحی شده اند که امکان ذخیره و حفظ ارزش را فراهم کنند.

 آنها در حالی که بر روی یک بلاکچین ساخته شده اند، ارزش خود را حفظ می کنند. این نوع ارز دیجیتال با ارزهای فیات قابل خرید و فروش می باشند

بالاترین استیبل کوین، USDT تتر است که پس از بیت کوین و اتر، سومین ارز دیجیتال بزرگ در مارکت کپ است. ارزش هر USDT با ۱ دلار آمریکا ثابت می ماند.

استیبل کوین ها

استیبل کوین ها

جمع بندی

دسته بندی ارزهای دیجیتال بر اساس ویژگی ها و کاربردهایی است که رمز ارزها دارند. از مهمترین انواع ارز دیجیتال میتوان به دسته کاربردی، پرداختی، استیبل کوین ، توکن های بازی و مالی و … اشاره کرد.

برای مثال ارزهای دیجیتال پرداختی، مانند بیت کوین (BTC)، به عنوان یک روش پرداختی برای تسهیل تراکنش ها استفاده می شوند. یا توکن های مالی برای پرداخت کارمزدها کاربرد دارند.

شما برای خرید ارز دیجیتال از اوکی اکسچنج، باید با توجه به نیاز خود به دسته بندی رمز ارزها مورد نظر توجه نمایید سپس برای خرید اقدام کنید.

برچسب‌ها

اشتراک گذاری

نوشته شده توسط:

محسن عباسپور

کارشناسی ارشد مدیریت مالی | مدرس دانشگاه | تحلیل گر ارزهای دیجیتال

نظرات کاربران

0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
0 نظرات خود را ثبت نمایید
تازه‌ترین
قدیمی‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها