یکی از ابزارهای مهمی که به کاربران بازار سرمایه برای شناخت این بازار کمک میکند، شاخص بورس است. در بورس تهران شاخصهای مختلفی وجود دارند که با توجه به هر یک از آنها میتوان به شناخت جنبههای مختلف بازار سرمایه، روند بورس و وضعیت شرکتهای حاضر در این بازار پرداخت. در این مطلب به شما میگوییم که شاخص بورس چیست و به معرفی انواع شاخصها در بورس میپردازیم. با ما همراه شوید.
شاخص بورس چیست؟
شاخص بورس، کمیتی است که به وسیله آن میتوان تغییرات قیمتها در این بازار را در بازههای زمانی مشخص برآورد کرد. در بازار بورس تهران شاخصهای مختلفی وجود دارند که هریک چشماندازی متفاوت از وضعیت قیمتها در بورس را به کاربران این بازار نشان میدهند.
شاخصها به کاربران بازار سرمایه برای بررسی وضعیت قیمت سهام در گذشته و پیشبینی روند بازار در آینده کمک میکنند و نقش مهمی در تصمیمات سرمایهگذاران بورس برعهده دارند.
انواع شاخص بورس
گفتیم شاخص بورس انواع مختلفی دارد که هر یک جنبههای مختلفی از این بازار را به فعالان بازار سرمایه نشان میدهند. در ادامه به معرفی بعضی از مهمترین این شاخصها میپردازیم. همچنان همراه ما باشید.
شاخص کل بورس(TEPIX)
شاخص کل یا شاخص قیمت (TEPIX)، یکی از مهمترین و پرکاربردترین شاخصها برای بررسی روند کلی بازار بورس به شمار میرود. این شاخص میتواند افزایش یا کاهش سطح عمومی قیمتها در کل بازار بورس را به کاربران این بازار نشان دهد. شما میتوانید به صورت لحظهای شاخص کل را از طریق سایت TSE دنبال کنید.
شاخص قیمت و بازده نقدی (TEDPIX)
یکی دیگر از مهمترین شاخصهای بازار سرمایه که اطلاعات بسیار خوبی را از روند کلی بازار در اختیار سرمایهگذاران بورس قرار میدهد، شاخص قیمت و بازده نقدی است. این شاخص نشاندهنده بازدهی کل بازار است.
شاخص قیمت و بازده نقدی یکی از کاربردیترین و دقیقترین شاخصهای بازار سرمایه به شمار میرود؛ چرا که علاوه بر تغییرات سطح عمومی قیمتها، تقسیم سود شرکتها نیز در آن لحاظ شده است.
شاخص بازده نقدی (TEDIX)
شاخص بعدی، شاخص بازده نقدی است که بر بازدهی ناشی از تقسیم سود شرکتها تاکید دارد. یعنی زمانی که شاخص بازده نقدی افت دارد، سود پرداختی شرکتها در مجامع به صورت میانگین کاهش داشته است.
شاخص سهام آزاد شناور (TEFIX)
سهام آزاد شناور، به سهام قابل معامله شرکتها که بیشتر در دست عموم و افراد حقیقی حاضر در بازار قرار دارد، گفته میشود. در محاسبه شاخص سهام آزاد شناور، آن بخش از سهام شرکت که در دست افراد حقیقی و سهامدارن خرد است، لحاظ میشود.
شاخص هموزن
یکی دیگر از شاخصهای بسیار مهم و کاربردی بورس، شاخص هم وزن است. در محاسبه این شاخص، اندازه شرکتها لحاظ نمیشود و بزرگی یا کوچکی یک شرکت در شاخص کل هموزن تاثیری ندارد.
شاخص صنعت و شاخص مالی
شاخص صنعت، تغییرات قیمتها در سهام شرکتهایی را نشان میدهد که در بخش صنعت در بازار بورس مشغول فعالیت هستند و شاخص مالی هم تغییرات قیمتها در سهام شرکتهای فعال در بخش مالی را نشان میدهد.
شاخص بازار اول و بازار دوم
شرکتهای بورسی از شهریور ۱۳۸۱ در دو بازار اول و بازار دوم بورس دستهبندی شدهاند. این طبقهبندی با توجه به معیارهایی چون میزان شناوری سهام شرکتها، میزان سرمایه ثبت شده آنها، تعداد سهامداران و عواملی از این دست انجام شده است.
به میانگین تغییرات قیمت سهام شرکتهای حاضر در بازار اول بورس، شاخص بازار اول و به میانگین تعییرات قیمتها در سهام شرکتهای فعال در بازار دوم، شاخص بازار دوم میگویند.
شاخص ۵۰ شرکت فعالتر
یکی دیگر از شاخصهای بورس که میتواند به کاربران این بازار برای تصمیمگیری بهتر در انتخاب سهام مناسب کمک کند، شاخص ۵۰ شرکت فعالتر بازار است.
در محاسبه این شاخص همانگونه که از نام آن نیز پیدا است، تغییرات قیمت سهام ۵۰ شرکت فعالتر بورس که سهام آنها نقدشوندگی بالاتری دارد، لحاظ میشود.
شاخص ۳۰ شرکت بزرگ
در برآورد شاخص ۳۰ شرکت بزرگ نیز میانگین تغییرات قیمت در سهام ۳۰ شرکت بزرگ بازار، محاسبه میشود. این ۳۰ شرکت در واقع بیشترین ارزش روز بازار را دارند و برای انتخاب آنها و مشخص کردن ارزش روز بازار شرکتها، تعداد کل سهام شرکت را در قیمت پایانی سهام آن ضرب میکنند.
سخن آخر
برای شناخت بازار بورس، ابزارهای مختلفی در اختیار کاربران این بازار قرار دارد که یکی از مهمترین آنها شاخصها هستند. اعدادی که به وسیله آنها میتوان برآورد مناسبی از تغییرات قیمتها در این بازار به دست آورد. برای اینکه بفهمیم شاخص بورس چیست و درک درستی از کاربرد آن در تحلیل بازار سرمایه به دست آوریم، باید شناخت خوبی از انواع مختلف شاخصها در بورس داشته باشیم. باشگاه مشتریان کارگزاری آگاه، فیلمهای آموزش بورس از صفر تا صد را به طور رایگان در اختیار علاقهمندان به بورس قرار میدهد که میتوانید با مراجعه به این وبسایت، از این آموزشها استفاده کنید.
نظرات کاربران