صرافی p2p چیست و معاملات اسپات چگونه عمل میکند
در دنیای پرشتاب تحولات مالی، شاهد ظهور بازیگران جدیدی در عرصه مبادلات هستیم. صرافیهای همتا به همتا (P2P) با ارائه بستری غیرمتمرکز، انقلابی در نحوه تبادل ارزهای دیجیتال ایجاد کردهاند. بعد از طراحی سایت صرافی P2P، پلتفرمها، قدرت را به دست کاربران میدهند و آنها را قادر میسازند تا بدون واسطه و به طور مستقیم با یکدیگر معامله کنند. اگر میخواهید به خوبی بدانید صرافی P2P چیست، چه انواعی دارد و معاملات اسپات چگونه عمل میکند، تا اخر این متن همراه ما باشید.
لیست عناوینی که در این مقاله برای شما زوم ارزی عزیز آماده کرده ایم:
صرافی P2P چیست؟
صرافی P2P (Peer to Peer)، به مدلی از صرافی ارز دیجیتال گفته میشود که در آن کاربران میتوانند خرید و فروش رمز ارز را مستقیما بدونه واسطه و نظیر به نظیر با هم انجام دهند. بستری مشابه بورس، فارکس و سایر بازارهای معاملاتی برای خرید و فروش ارز دیجیتال. در صرافی P2P خرید و فروش دارایی کاربران روی Order Book ثبت، سفارشات با هم تطبیق داده شده و در صورت مطابقت، معامله به صورت آنی انجام میشود.
انواع صرافی P2P
حال که میدانید صرافی همتا به همتا چیست، باید بگویم دو نوع صرافی P2P وجود دارد:
۱. P2P-SPOT:
در ایران معمولا صرافیهای SPOT ، معادل با صرافی P2P شناخته میشود. این موضوع از نظر مفهومی اشتباه نیست چرا که در بازار معاملاتی اسپات، کاربران در حال معاملات نظیر به نظیر با هم هستند. منتها این معاملات تحت یک سکوی معاملاتی، قوانین و فاندامنتال خاص با عنوان بازار معاملاتی اسپات انجام میشود. در این بازار معاملاتی، یک دفترچه سفارش هست که کاربران، سفارشات خرید و فروش خود را ثبت می کنند.
۲. P2P-Ads Base:
این نوع از صرافی آنلاین مشابه با سایت دیوار عمل میکند و کاربران امکان گذاشتن آگهی خرید و فروش دارایی در سایت را دارند. مثلا کاربرد در یک آگهی مشخص می کند که چه مقدار دارایی با چه قیمتی را میخواهد معامله کند. دیگران این آگهی را دیده و در صورت تمایل با آن فرد ارتباط می گیرند. حالا این معامله می تواند در سایت انجام شود.
معاملات P2P-Ads base و P2P-SPOT در بایننس هم به صورت دو بازار مجزا تعریف شده است.
فرایند معاملات اسپات در صرافی همتا به همتا
بعد از آشنایی با صرافی P2P وقت آن رسیده با مراحل معاملات اسپات آشنا شوید:
۱. ورود به سایت و تعیین نوع معامله (خرید یا فروش)
۲. مشخص کردن مقدار سفارش
۳. تعیین شرایط خاص (مانند OCO یا STOP limit) در صورت تمایل
۴. تأیید شرایط توسط سایت
۵. بررسی موجودی حساب کاربر، احراز هویت، بررسی محدودیت های کاربر برای ثبت سفارش و در نهایت در صورت تایید موارد قبل، مسدود کردن دارایی برای معاملات تبدیل یا لغو سفارش در صورت عدم موجودی کافی
۶. جستجوی سفارشات متقابل در بازار توسط سایت که یکی از پیچیدگی های سایت صرافی آنلاین P2P است.
۷. پرداخت و تسویه، انتقال وجه توسط خریدار،انتقال ارز دیجیتال توسط فروشنده و در نهایت آزادسازی دارایی ها توسط صرافی
***در اکثر صرافیها سازوکار کارمزد به نفع Maker هاست. چرا که افرادی که اصطلاحاً Taker هستند، خیلی سریع معامله خود را انجام میدهند، بازار معاملاتی را خالی میکنند و خارج میشوند. اما کسی که Maker است، در واقع پول خود را در اختیار سایت یا بروکری قرار میدهد تا معاملات وی انجام شود. بنابراین صرافی از Maker ها کارمزد کمتری دریافت میکند.
سفارشات Market
فرآیندی که بالا توضیح داده شد مربوط به شرایطی است که بر اساس قیمت باشد. این فرآیند میتواند بر اساس مقدار هم پیش برود. وقتی کاربر وارد سایت میشود اول Pair مورد نظر را مشخص میکند. سپس نوع سفارش (خرید یا فروش)، قیمت مورد نظر برای سفارش و بعد مقدار را تعیین میکند.
فرض کنید کاربری قصد فروش بیت کوین به قیمت ۶۰ هزار را دارد ولی مقدار مورد نظر ۱ بیت کوین است. همانطور که گفته شد ابتدا تابلوی معاملاتی بررسی می شود. سایت صرافی P2P باید به نحوی طراحی شده باشد که امکان پردازش معاملات در چندین مرحله را داشته باشد. به طور مثال، ممکن است روی سایت سفارش خرید به قیمت ۶۰ هزار تا ثبت شده باشد ولی مقدار مورد نظر یک بیت کوین نیست. سایت باید در این شرایط قسمتی از سفارش را از بازار معاملاتی Take می کند و قسمتی از آن را Make کند یعنی در تابلوی معاملاتی قرار دهد.
نوآوریهای مهم در صرافی P2P از نوع اسپات
معاملات دو طرفه:
یکی از بزرگترین نوآوریهایی که در صرافی های P2P وجود دارد، ایجاد معاملات دوطرفه برای تریدرهاست. معاملات دو طرفه یعنی کاربران امکان برداشت سود از sell و Buy داشته باشند. به خاطر قوانین مالی داخل ایران امکان معاملات دو طرفه وجود ندارد. بنابراین صرافیهای آنلاین ارز دیجیتال سعی میکنند با نوآوریهایی همچون فروش تعهدی، شرایطی مشابه را برای کاربران ایجاد کنند تا این کارکرد در داخل سایتهای آنها ایجاد شود.
مقیاسپذیری:
برای انجام یک سفارش ساده چندین مرحله پردازش باید صورت بگیرد. در واقع نزدیک به ۲۵ عمل باید انجام شود تا یک سفارش به نتیجه برسد. هرچه مقیاس پذیری یک سایت صرافی آنلاین P2P بیشتر باشد، افراد بیشتری میتوانند به صورت همزمان معاملات مختلف را در سایت با سرعت بالا انجام دهند. دقت کنید که وقتی صحبت از سرعت سایت صرافی میشود، بیشتر تیمهای توسعه دهنده در مورد TPS بالا خود را پرزنت میکنند. در صورتی که معیار مهمتر سنجش قدرت یک سایت صرافی Concurrency است. یعنی زمانی که یک سفارش در بازار ثبت و همه عملیات بلاک میشود، تعداد و سرعت اکشنهایی که برای انجام سفارشها به طور همزمان انجام میشود، بسیار مهم است.
توسعه رباتتریدرها:
رباتتریدرها انواع مختلفی دارند. مثل رباتهای پرکننده بازار، ربات های مارکت و… . به عنوان مثال تیم طراحی کننده سایت برای اینکه پاسخگوی نیاز تمام مشتریان خود با استراتژیها و درخواست های متفاوت باشد، اقدام به توسعه Robot Generator پیشرفته باید بکند. آنها همواره باید در حال توسعه و آپدیت رباتی باشند که به صورت نامحدود رباتهای مختلف با استراتژیهای مختلف ست کند که نیازهای کاربران را رفع و منجر به افزایش درآمد صاحب کسب و کار شود.
تسلط بر بلاکچین و آپدیتهای مداوم شبکههای مختلف:
این بخش یکی از مواردی است که تیم های توسعه دهنده سایت صرافی را از هم متمایز میکند. شبکههای مختلف بلاکچین هر هفته آپدیتهای مداومی دارند که اگر به آنها توجه نشود میتواند سایت شما را با مشکل مواجه کند. پس یکی از کارهای مهم تیمهای برنامه نویسی پشتیبانی مداوم Full node هاست.
سخن پایانی
در این مطلب ابتدا به شما توضیح دادیم صرافی P2P چیست و چه انواعی دارد و در نهایت شما را با عملکرد معاملات اسپات در این نوع از صرافی اشنا کردیم. قابل ذکر است جدا از هزینه راه اندازی صرافی ارز دیجیتال، طراحی و توسعه سایت صرافی آنلاین همتا به همتا نیاز به تخصص و مهارت های متفاوت یک تیم برنامهنویسی حرفهای دارد.
یک تیم حرفه ای متشکل از برنامه نویسان فرانتاند، بکاند، دواپس، طراح UI/UX، متخصص امنیت، متخصص بلاکچین و… است. کسانی که به دنبال راهاندازی سایت صرافی رمز ارز به صورت حرفهای هستند میبایست طراحی آن را به تیمی بسپارند که تجربه و نمونه کار واقعی و لانچ شده از محصول داشته باشد که قابلیت ارائه لایو دارد.
شرکت دیجی آلفا با سالها فعالیت در زمینه طراحی و توسعه سایتهای مالی، بلاکچین و… از نظر ما بهترین گزینه برای ارائه مشاوره و همکاری با شماست.
نظرات کاربران