تکنسینها متخصصانی هستند که تقریباً در هر صنعتی میتوانند مشغول به کار شوند و سیستمها و تجهیزات مختلف را تعمیر، نصب، تعویض و سرویس کنند. این افراد معمولاً در کنار سایر کارگران کار میکند و باید قادر باشند دستورالعملها را بهدرستی بخوانند و اجرا کنند.
تکنسین فنی بسته به صنعتی که در آن کار میکند، وظایف متفاوتی نیز دارد. همچنین دورههایی که یک تکنسین فنی باید بگذراند، بسته به تخصص او که میتواند مکانیک، برق، شبکه و… باشد، متفاوت است. ازاینرو، در این مطلب قصد داریم درباره انواع شغل تکنسین فنی، تحصیلات و دورههای آموزشی موردنیاز هریک صحبت کنیم. پس با ما همراه باشید.
لیست عناوینی که در این مقاله برای شما زوم ارزی عزیز آماده کرده ایم:
انواع فرصتهای شغلی تکنسین فنی
همانطور که گفتیم تکنسین فنی انواع مختلفی دارد و اگر تمایل دارید وارد بازار کار این شغل شوید، باید یکی از این تخصصها را برای خود انتخاب کنید که در ادامه هرکدام را شرح میدهیم.
تکنسین مکانیک
تکنسین مکانیک مسئولیت تعمیر، نگهداری و بهبود عملکرد ابزار و تجهیزات مکانیکی را بر عهده دارد. این افراد به مهندسین مکانیک در طراحی تجهیزات مکانیکی و تعمیر و نگهداری آنها کمک میکنند. تکنسین های مکانیک میتوانند در شرکتهای حمل و نقل، کارخانههای صنعتی، نیروگاه برق و سایر صنایع مشغول به کار شوند.
تکنسین رایانه و شبکه
این تکنسینها که بهعنوان کارشناس نصب یا تکنسینهای Help Desk نیز شناخته میشوند، به کارکنان شرکت و مشتریان خود در حل مسائل و مشکلات مربوط به کامپیوتر کمک میکنند. این موقعیت هم به مهارت های ارتباطی خوب با مشتری و هم به مهارتهای حل مسئله نیاز دارد. این تکنسینها با سازمانها، فروشندگان یا شرکتهایی کار میکنند که به مشتریان و اشخاص ثالث پشتیبانی فنی ارائه میدهند.
تکنسین الکترونیک
تکنسین الکترونیک مسئول نصب تجهیزات مختلف مانند مدارهای الکترونیکی است. همچنین تکنسینهای فنی این تجهیزات را اصلاح و تعمیر میکنند و آنها را بهبود میبخشند و به توسعه سیستمها، قطعات یا محصولات الکترونیکی جدید یا بهروز کمک میکنند.
وظایف رایج تکنسین الکترونیک شامل تجزیه و تحلیل عملکرد دستگاههای الکترونیکی و گزارش نتایج است. همچنین این افراد دستگاههای خراب را عیبیابی و جایگزین میکنند.
تکنسین تأسیسات
تکنسینهای نصب یا تأسیسات مسئول نصب دوربین مداربسته و سایر تجهیزات و سیستمهای الکترونیکی هستند. این افراد معمولاً برای تأسیس تجهیزات مختلف به خانه یا محل کسب و کار مشتریان خود میروند. همچنین وظیفه تکنسین تأسیسات نظارت بر نصب انواع تجهیزات است.
تکنسین آزمایشگاه
تکنسین آزمایشگاه معمولاً با سیستمهای پیچیده کار میکند تا به عملکرد بهتر فرآیندهای آزمایشگاهی و پروژههای علمی کمک کند. همچنین ثبت نتایج هر آزمایش از دیگر وظایف این افراد است. در حقیقت تکنسینهای آزمایشگاه در کنار محققان و مهندسان در آزمایشگاه کار میکنند و در طیف وسیعی از آزمایشها و تحقیقات به آنها کمک میکنند.
تکنسین نقشهکشی
تکنسین نقشهکشی که به آن تکنسین CAD نیز گفته میشود، مسئولیت کشیدن نقشههای فنی از محصولات و قطعات مورداستفاده در صنایع مهندسی با نرمافزارهای مختلف را بر عهده دارد. این افراد معمولاً کنار معماران و مهندسان عمران کار میکنند.
دورههای آموزشی و تحصیلات موردنیاز برای تکنسین فنی
برای ورود به بازار کار تکنسین فنی، باید ابتدا تخصص خود را از بین مشاغلی که در بالا نام بردیم، انتخاب کنید. هرکدام از این مشاغل، در دوره کاردانی و فنی و حرفهای به دانشآموزان یاد داده میشود و به همین دلیل فارغ التحصیلان رشته تکنسین فنی در بخش های مختلف میتوانند بهصورت تخصصی وارد این حرفه شوند. بااینحال، اگر مدرک کاردانی ندارید، همچنان میتوانید بهعنوان تکنسین فنی مشغول به کار شوید؛ زیرا دوره های آموزشی آنلاین و غیرحضوری زیادی با مدرک بین المللی وجود دارند که با ثبتنام در آنها قادر خواهید بود تا مهارتهای موردنیاز برای یک تکنسین فنی مانند آموزش تعمیرات تجهیزات مختلف به صورت دستی و… را یاد بگیرید و در این مسیر شغلی قدم بردارید.
بعد از گذراندن این دورهها میتوانید برای آگهیهای استخدام تکنسین فنی رزومهتان را ارسال کنید.
آیا شغل تکنسین فنی با مهندسی یکسان است؟
شغل تکنسین و مهندسی باوجود شباهتهایی که با یکدیگر دارند، دو شغل کاملاً متفاوت هستند. رایجترین تفاوتهای این دو با یکدیگر عبارتاند از:
- تحصیلات موردنیاز برای تکنسینها مدرک دیپلم یا کاردانی است؛ اما یک مهندس باید حداقل مدرک لیسانس یکی از رشتههای مهندسی را داشته باشد؛
- تکنسینهای فنی به مهندسان در کارشان کمک میکنند؛ درحالیکه مهندسان بر تکنسینهای فنی و سایر افراد نظارت میکنند و مدیریت و برنامه ریزی برای پروژهها را بر عهده دارند؛
- مهندسان مدیران یا رهبران تیم هستند و بر کار تکنسینها و سایر اعضای تیم نظارت میکنند؛
- مهندسان بیشتر بر حل مشکلات متمرکز هستند؛ درحالیکه تکنسینها مسئولیت اجرای تغییرات لازم برای حل این مشکلات را بر عهده دارند؛
- مهندسان اغلب به دلیل سطح تحصیلات بالاتر، حقوق بیشتری نسبت به تکنسینها دریافت میکنند؛
- مهندسان میتوانند بهطور قانونی اجرای برخی از پروژهها را تأیید کنند؛ درحالیکه تکنسینها این اختیار یا توانایی را برای تأیید پروژهها ندارند؛
- تکنسینها طرحهای اولیه پروژهها را تهیه میکنند؛ درحالیکه مهندسان مسئول توسعه این پروژهها هستند.
میزان حقوق تکنسین فنی در ایران و جهان چقدر است؟
میزان درآمد یک تکنسین فنی بسته به میزان تجربه کاری و شهر محل کار میتواند کاملاً متفاوت باشد. بر اساس گزارش حقوق و دستمزد سال ۱۴۰۱ که در یکی از سایتهای کاریابی منتشر شده است، میانگین حقوق دریافتی ماهیانه یک تکنسین فنی در سال ۱۴۰۰ در شهرهای مختلف به شرح زیر است:
شهر | حقوق |
تهران | ۶ میلیون تومان |
شهرهای بزرگ | ۵.۴ میلیون تومان |
شهرهای کوچک | ۵.۵ میلیون تومان |
با توجه به افزایش ۵۷ درصدی دستمزدها در سال ۱۴۰۱، میتوان پیشبینی کرد که میزان حقوق تکنسین در سال جدید در شهر تهران به ۹.۴ میلیون تومان، در شهرهای بزرگ به ۸.۵ میلیون تومان و در شهرهای کوچک به ۸.۶ میلیون تومان افزایش خواهد یافت.
در خارج از کشور، کشورهای لوکزامبورگ، آمریکا، کانادا، سوئیس، نروژ و هلند به ترتیب بالاترین میزان حقوق را به تکنسینهای فنی پرداخت میکنند؛ بهطوریکه یک تکنسین فنی در کشور لوکزامبورگ بهطور متوسط ۶۰ هزار دلار سالیانه درآمد دارد.
جمعبندی
معمولاً تکنسینها با سیستمها و تجهیزات مختلف کار میکنند و مسئول انجام تستهای تشخیصی فنی یا مکانیکی هستند. تکنسینها میتوانند در صنایع مختلفی ازجمله در صنایع پزشکی، مکانیکی، الکترونیک و… مشغول به کار شوند. تحصیلات موردنیاز برای تبدیل شدن به یک تکنسین، مدرک دیپلم یا کاردانی است. همچنین دورههای آموزشی مختلفی بسته به تخصص هر تکنسین وجود دارد که با گذراندن آنها میتوانید مهارتهای موردنیاز این شغل را کسب کنید و بهراحتی استخدام شوید.
نظرات کاربران