سرمایهگذاران قربانی جنگ بین باینانس و افتیاکس
جنگ بین دو صرافی رمزارز باینانس و افتیاکس در کانون توجه فعالان بازار رمزارزها قرار گرفته است. از زمانی که کویندِسک مقالهای تحت عنوان «اختلافات در امپراطوری رمزارز سم بنکمن فراید موجب ابهام در ترازنامهٔ غول معاملهگریاش، یعنی آلامدا شده است» را منتشر کرده است، دارندگان افتیتی و سرمایهگذاران افتیاکس چند روز گذشته را با ترس پشت سر گذاشتند. در عین حال، اعضای جامعهٔ رمزارزها از خود میپرسند که آیا افتیاکس، «لونا» یا «تری اَرَوز کپیتال» بعدی خواهد بود.
چه بر سر افتیاکس آمد؟
طبق گزارش کویندسک، در ترازنامهٔ شرکت معاملهٔ رمزارز آلامدا ریسرچ، که تحت مالکیت بنیانگذار افتیکس، یعنی اسبیاف قرار دارد، مقادیر زیادی افتیتی و سولانا به چشم میخورد، که افتیتی توکن اصلی افتیاکس، و سولانا پروژهٔ سرمایهگذاری کلیدی اسبیاف است. به عبارت دیگر، اکثر داراییهای هلدینگ آلامدا ارتباط نزدیکی با اسبیاف دارند. وقتی داراییهای خالص اصلی شرکتی توسط شرکت دیگری که این شرکت تأسیس کرده است صادر شده باشند، ارزش واقعی داراییهای این شرکت زیر سؤال میرود. با این همه، بهنظر میرسد مؤسس این شرکت در تلاش است با دستکاری بازار بدون اینکه تلاشی بکند به سود برسد.
از زمان انتشار این گزارش، بسیاری از سرمایهگذاران رمزارز نگرانند که مبادا آلامدا مثل تری اَرَوز کپیتال و سلسیوس ورشکست شود، و بدینترتیب قیمت افتیتی سقوط کند و داراییهایی که در افتیاکس ذخیره کردهاند به خطر بیافتد.
چانگپنگ ژائو مؤسس باینانس بنزین روی آتش ریخت و طی مجموعه توئیتی با حمله به افتیتی اعلام کرد که باینانس بهدلیل افشاءسازیهای اخیر تصمیم گرفته است افتیتی باقیماندهٔ خود در دفاترش را که این صرافی سال گذشته بابت خروج باینانس از سهامداری افتیاکس دریافت کرده بود نقد کند. او اضافه کرد که، بهتوجه به درسهایی که باینانس از لونا گرفته است، نقد کردن افتیتی راهی برای کاهش ریسکهای این صرافی است.
باینانس مقادیر خیلی زیادی افتیتی در اختیار دارد که ارزش آن به صدها میلیون دلار میرسد. اگر این صرافی تصمیم بگیرد دارایی افتیتیاش را زیر قیمت بازار بفروشد، بازار بیثبات خواهد شد. از این گذشته، اشارهٔ چانگپنگ ژائو به ریزش لونا حتی بیشتر از این موضوع باعث وحشت کاربران افتیاکس شده است. برای کاهش ریسکهای احتمالی، کاربران افتیاکس شروع به برداشت رمزارزهایشان کردند. در عین حال، بسیاری از آنها در توئیتر اعلام کردند که درخواستهای برداشتشان طبق برنامهٔ زمانبندی انجام نشده است. به نظر میرسد که هنوز هیچکس در بازار رمزارزها به افتیاکس اعتماد ندارد.
در عین حال، طبق آمارهای روی بلاکچین، افتیاکس در تلاش برای حل مشکل برداشت در حال انتقال سرمایههایش از سایر پلتفرمها به کیفپولهای داغ است.
چه چیزی منجر به بحران برداشت شد؟
با وجود اینکه هم اسبیاف و هم افتیاکس طی توئیتهایشان اعلام کردند که وجوه کافی برای پوشش دادن داراییهای کاربران را در اختیار دارند، مجموعهای از اتفاقات به بحران اعتماد منجر شد. از برداشتهای با تأخیر رمزارزها گرفته تا داراییهای ناکافی در کیفپولهای داغ رسمی بهمنظور انتقال وجوه از سایر پلتفرمها، کاربران به این باور رسیدند که افتیاکس به احتمال زیاد از داراییهای آنها بهمنظور کسب سود از سایر پلتفرمها بهره گرفته است.
البته برخی کاربران همچنان معتقدند که این بحران اساساً بهدلیل فشارهایی است که در نتیجه جنگ توئیتری که چانگپنگ آغازگر آن بود بر افتیاکس تحمیل شده است. با این حال، در واقع اگر افتیاکس از داراییهای کاربران سوءاستفاده نکرده است و میتوانست فوراً به درخواستهای برداشت کاربران پاسخ دهد، در وحلهٔ اول این بحران اعتماد اصلاً بهوجود نمیآمد.
از ابتدای تاریخ رمزارزها تا به امروز، صرافیهای زیاد بهدلیل تأخیر در برداشتها ورشکست شدهاند. اخیراً اتفاقات مشابهی برای پولین رخ داد. این استخر استخراج مدعی بود که تأخیر به دلیل مشکلات نقدینگی رخ داده است، اما در نهایت مجبور شد توکنهای آیآویو (کلمهای اختصاری به معنی بهت بدهکارم) را با تاریخهای پرداخت نامشخص منتشر کند، که تاکتیکی افتضاح با چاشنی خودفریبی بود. علاوه بر پولین، پلتفرم معاملهٔ رمزارز هو هم قابلیت برداشتش را بهدلیل مشکلات جریان نقدینگی تعلیق کرد و طرح تبدیل بدهی به توکن مشابهی را راهاندازی کرد. هر دوی این پلتفرمها نتوانستند بهدلیل اینکه از داراییهای کاربرانشان برای سرمایهگذاری استفاده کرده بودند نتوانستند به درخواستهای برداشت کاربرانشان پاسخ دهند، و زیانهایی که بهدلیل ریزش لونا متحمل شدند باعث شد هیچکدامشان نتوانند شکاف را پر کنند، که منجر به بهتعویقافتادن یا تعلیقشدن درخواستهای برداشت شد.
علاوه بر پولین و هو، بسیاری از شرکتهای رمزارز دیگر مثل تری اَرَوز کپیتال، سلسیوس، و بلاکفای هم بهدلیل استفاده از داراییهای کاربران و سرمایهگذارانشان برای مقاصد دیگر ورشکست شدند. وقتی بازار بهشدت ناپایدار میشود، چنین شرکتهایی مجبور میشوند داراییهایشان را نقد کنند و زیر قیمت بازار بفروشند، و وقتی متوجه میشوند که شکاف بهوجود آمده خیلی بزرگ است، سرمایهگذارانی که تلاش میکنند رمزارزهایشان را برداشت کنند قربانی میشوند.
آیا مشکلات نقدینگی موجود در صنعت رمزارزها قابلتوجیه هستند؟
افرادی که با صنعت رمزارزها زاویه دارند اغلب بهدلیل رسواییهایی مثل بحرانهای نقدینگی این صنعت را مورد انتقاد قرار میدهند، گرچه چنین رویدادهای در بازارهای مالی سنتی هم شایع هستند؛ بهعنوان مثال، ورشکستگی مؤسسهٔ خدمات مالی برداران لیمن را در نظر بگیرید. با این حال، شایع بودن یک اتفاق دلیلی بر موجه بودن آن نیست. در صنعت رمزارز، اگر پلتفرمها از داراییهای کاربرانشان سوءاستفاده نکنند، بحرانهای نقدینگی هیچگاه اتفاق نمیآفتند، و چنین بحرانهایی را بهشکلی باز و شفاف میتوان حل کرد. افرادی که به بازار رمزارزها هجوم میآورند همگی از فریبکاری و نبود شفافیت در بازارهای مالی سنتی گریزان هستند، اما صنعت رمزارز هم از مشکلات مشابهی بهشکل بحرانهای نقدینگی رنج میبرد.
خوشبختانه، همهٔ دستاندرکاران بازاررمز به انگیزههای اصلیشان پشت نکردهاند. بهعنوان مثال، صرافی رمزارز کوینکس که به حذف محدودیتهای بازارهای مالی سنتی متعهد است، همچنان به احترامگذاشتن به کاربرانش مصمم است. این صرافی، که در تلاش است همواره باز و شفاف باقی بماند، هیچگاه از داراییهای کاربرانش سوءاستفاده نمیکند، و قول میدهد همهٔ درخواستهای برداشت را بهموقع پردازش، و از اصل پلتفرمهای معاملهٔ رمزارز محافظت کند.
پلتفرمها شاید هیچ نگرانی بابت سرعت سپردهگذاریها و برداشتها نباشند، اما برای سرمایهگذاران در معاملات رمزارزها هر ثانیه اهمیت دارد. امسال، وقتی توکن OP باینانس آغاز به کار کرد، بیش از ۱۲ ساعت طول کشید تا کاربران سپردههایشان دریافت کردند. در نتیجه، تعداد زیادی از کاربران فرصت را از دست دادند و مجبور شدند به تماشای کاهش قیمتها بنشینند. در کوینکس، برخلاف سایر صرافیها، کاربران بهسرعت میتوانند رمزارزهایشان سپردهگذاری و برداشت کنند، و از اینرو همیشه از حقوق و منافعشان محافظت میشود.
صنعت رمزارز همچنان در مراحل اولیهٔ رشد خود قرار دارد، و هنوز هیچ راهحلی برای بسیاری از مشکلات وجود ندارد. با این حال، پلتفرمهایی که از داراییهای کاربران سوءاستفاده میکنند و اهرمهای بالایی را ایجاد کردند همگی تنبیه و از این صنعت اخراج شدهاند. تاریخ به ما میگوید هر تلاشی در جهت فریب زدن کاربران در نهایت به تباهی ختم خواهد شد، و پول مشروع پول نامشروع را کنار خواهد زد. فقط پلتفرمهای مسئولیتپذیری مثل کوینکس که به منافع سرمایهگذاران خرد احترام میگذارند موفق به ایجاد پایگاه کاربران خیلی بزرگ خواهند شد.
منبع: CoinEx
سر تیتر اخبار:
نظرات کاربران